Valikko
Auto

Vauhdin hurmaa, ajamisen eleganssia – uusi kirja esittelee suomalaisten urheiluautoja

Kimmo Taskisen ja Arttu Toivosen urheiluautokirja tuo paljon tietoa myös tavalliselle autoilijalle.

Toimittaja Arttu Toivosen ja valokuvaaja Kimmo Taskisen komea elokuussa ilmestynyt urheiluautokirja tutustuttaa lukijansa Suomen urheiluautoihin ja niiden histo­riaan.

Kirjan mukaan autoilun ensimmäiset vuosikymmenet 1800-luvun lopussa kuluivat, kun valmistajat yhä pohtivat auton varsinaista olemusta. Mietinnässä oli esimerkiksi jopa ohjauspyörän paikka. Joissakin ensimmäisissä automalleissa ohjauspyörä oli sijoitettu takapenkille.

Polttomoottori keksittiin 1850-luvun lopulla, mutta bensiini ei ollut autoilun ensimmäisinä vuosikymmeninä ainoa käyttövoima. Osa autoista liikkui bensalla, mutta osaa liikutti alkoholi, höyryvoima tai sähkö. Vielä 1900-alussa sähköauto olikin yleisempi kuin bensiiniauto.

Kirjan sivuilla käydään läpi esimerkiksi nopean autoilun historiaa, jokamiehen autoja ja alan tapahtumia sekä ihastellaan urheiluautoja unelmien tuolta puolen.

Urheiluautojen historiaa käsittelevä osio on yhtä lailla autoilun historiaa. Siksi se on kiehtovaa luettavaa kenelle tahansa paljon autoilevalle, vaikka ei varsinainen urheiluautoharrastaja olisikaan.

Mystisestä Kumipallo4000-ajotapahtumasta olisi mielellään lukenut enemmänkin. Nyt jäi tunne, että selvästi syvällä autourheilupelissä luovivat tekijät eivät solidaarisuudesta alaansa kohtaan kerro lukijalle kaikkia tietojaan.

Tekijät kuitenkin avaavat, minkälaiselta superauton ajaminen tuntuu.

”Super- tai hyperauton ajaminen tai sellaisen omistaminen vertautuu huippumallin kanssa heilasteluun. Sen muistaa aina, ja siitä muistaa aina kertoa”, kirjassa todetaan.

Tekijöiden mukaan Suomi on erinomainen maa urheiluautoharrastukselle huolimatta siitä, että ajokausi on lyhyt eivätkä autot verotuksesta johtuen ole kovinkaan edullisia.

Merkittäväksi plussaksi Taskinen ja Toivonen nostavat sen, että suurimmistakin kaupungeistamme pääsee muutamissa minuuteissa hiljaisille, mukavan mutkikkaille maaseututeille.

Parhaimmillaan elävä teksti ja voimaa uhkuvat kuvat tempaavat lukijan mukaansa kuin tyhjälle moottoritielle.

Nykyaikaisimmat autot ovat käsittämättömiä tykkejä. Esimerkiksi vuoden 2016 Bugatti Chironin huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa, ja kahteensataan se kiihtyy 6,5 sekunnissa.

Meidän tavallisten käytännönläheisten automarkettikuskien ja kesäloma-autoilijoiden on hyvin vaikea ymmärtää näitä lukuja.

Ilahduttavaa kirjassa on, että se ei keskity ihailemaan moottoreiden muskeleiden suomaa vauhdin hurmaa. Vielä tärkeämmiksi nousevat autojen kauneus, ajamisen eleganssi ja harrastukseen syventyminen.

Kimmo Taskisen kuvat ovat läpi koko kirjan hengästyttävän upeaa katsottavaa. Tunnelmallisinta on jälki niissä kuvissa, joissa synkkä pilvinen taivas luo kontrastia virheettömiin, puhtaana kiilteleviin ja raakaa voimaa uhkuviin urheiluautoihin.

Lukija voi vain arvostaen arvailla sitä kuvausjärjestelyiden ja -päivien määrää, joka tämän kirjan syntymiseen on vaadittu.

Kimmo Taskinen ja Arttu Toivonen: Tyyliä teille – suomalainen urheiluautokirja. 224 s. Tammi 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää