Valikko
Auto

Tutkimus: Vanhukset ovat yhtä turvallisia kuskeja kuin muutkin – asiantuntija tyrmää: ”Ajaminen ei ole kansalaisoikeus”

Swansean yliopiston tutkimuksen mukaan vanhat ihmiset eivät ole yhtään sen vaarallisempi kuskeja kuin muutkaan. Liikennelääketieteen professori Timo Tervo tyrmää tutkimuksen ja pitää sitä vastuuttomana.

Swansean yliopiston tutkimuksen mukaan vanhat ihmiset eivät ole yhtään sen vaarallisempi kuskeja kuin muutkaan.

Asiaa tutkittiin testien avulla, joissa mitattiin vanhojen ihmisten reaktioita erilaisten hankalien suoritusten aikana. Lisäksi tutkimuksissa käytettiin poliisin kolaritietoja.

Tutkimuksen lopputulos oli, että yli 70-vuotiaat eivät aiheuta onnettomuutta liikenteessä yhtään sen todennäköisemmin kuin muutkaan.

Itse asiassa he ovat neljä kertaa epätodennäköisemmin osallisina liikenneonnettomuuteen verrattuna 17–21-vuotiaisiin, tutkimus kertoo BBC:n mukaan.

Vanhat ihmiset ovat siis yhtä hyviä kuskeja kuin muutkin?

Ei ainakaan kaikkien mielestä, sillä suomalaisasiantuntija tyrmää väitteen.

Liikennelääketieteen professori Timo Tervon mukaan tällaisten tutkimusten uutisointi on vastuutonta.

”On täysin absurdia väittää, että kun ihminen kaikessa muussakin huononee ja terveydentila huononee, ettei sillä olisi mitään vaikutusta ajamiseen”, Tervo sanoo.

Hän ei tiedä, miten tutkimus on tehty, joten on hankalaa ampua alas sen väitteitä kohdistetusti. Mutta hän sanoo:

”Kaikissa maissa, joissa on onnettomuustutkintaa, iän ja liikenneonnettomuuksien käyrä on U-kirjaimen muotoinen, eli riski on korkeampi nuorilla ja vanhoilla. Vaikka sitä kuinka selittäisi joku BBC että ei, niin se vaan on.”

Virheellinen lopputulos saattaa johtua siitä, että joskus tilastoja saatetaan tutkia Tervon mukaan virheellisesti.

Jos kyseessä on vaikkapa tilasto, joka näyttää onnettomuudet suhteessa ikään, se ei välttämättä kerro mitään, sillä moni iäkäs ei enää aja autoa.

Tämän takia tilastot tulisi laatia Tervon mukaan niin, että ne kuvaisivat onnettomuuksien suhdetta niihin, joilla on voimassa oleva ajokortti.

”Silloin se käyrä on sen U:n muotoinen. Vielä parempi olisi, jos mukaan saataisiin ajosuorite (eli se, kuinka paljon ajetaan), koska vanhemmat ajavat yleensä vähemmän.”

Syitä vanhan ihmisen huonompaan suoriutumiskykyyn liikenteessä on Tervon mukaan paljon.

”Aloitetaan nyt vaikka lääkekorvauksista – 60-vuotiaasta ylöspäin ne nousevat selvästi, samoin hoitopäivät sairaalassa: sairauksien määrä on paljon suurempi. Yli 85-vuotiaista kolmanneksella on Alzheimeria, ja heille tulee paljon havainto- ja toimintavirheitä.”

Tervon mukaan melko iäkkäillä eli 65–75-vuotiailla on verrattain runsaasti sairaskohtauksia, kuten sydänperäisiä ongelmia. Tämä tekee heistä verrattain riskialttiita kuljettajia.

”Ja sitten on vielä vanhemmat – nämä teräsvaarit – joille tulee enemmän havainto- ja huomiovirheitä, mikä korreloi aivojen ikääntymisen kanssa. He ovat toisaalta usein hyväkuntoisempia sydämensä osalta, mutta aivojen nopeus eli kognitio ei enää riitä.”

Tervo kertoo tarinan hyvästä ystävästään, joka on kuulemma huippuälykäs kaveri, jonka päättelykyvyssä tai aivotoiminnassa ei ole mitään vikaa. Hän kuitenkin reputti ajokokeen vanhuuttaan.

”Kun on oikein vanha, niin sitä voi olla vaan niin hidas, ettei pärjää. Nopeus ei yksinkertaisesti riitä tekemään monia asioita yhtä aikaa.”

Eräästä asiasta Tervo on samaa mieltä kuin BBC:n uutisoima tutkimus.

Sen mukaan vanhukset suoriutuvat heikosti, jos he tuntevat olevansa paineen alla liikenteessä.

”Liikenteessä on kaiken ikäisiä, joten täytyy ymmärtää, että vanhat eivät toimi yhtä vikkelästi. Heitä täytyy kunnioittaa ja heille täytyy antaa aikaa, koska he tekevät kykyjensä mukaan. Jos tööttäilee ja painostaa, siinä voi joutua iäkäs ongelmiin.”

Hän haluaa myös muistuttaa, että ikä numerona ei sinänsä ratkaise.

”Iäkkäät voivat olla erittäin turvallisia kuskeja. Ikä numeroina ei siis ole välttämättä riski – tiettyyn rajaan asti.”

Aihe on arka, sillä ajokortin pois ottaminen voi olla vanhalle ihmiselle kova kolaus. Esimerkiksi maaseudulla asuvan saattaa olla hankalaa päästä liikkumaan, jos ei voi ajaa omalla autolla.

”Yhteiskunnat ovat muuttuneet sellaisiksi, että palveluiden saavuttaminen on aina vaan hankalampaa. Kaikki menee nettiin, sekin on iäkkäille vaikeaa. Ja kun sitä vapaa-aikaa kuitenkin olisi, siitä haluaisi tietenkin nauttia.”

Swansean yliopiston tutkimuksen mukaan ajokortiton ikäihminen on altis masennukselle ja eristäytymiselle, sillä tämä ei enää pääse tapaamaan esimerkiksi sukulaisiaan samaan tapaan kuin ajokortin omistaessaan

Tervo sanoo, että ymmärtää kaiken tämän oikein hyvin, mutta:

”Ei se oikeuta julkaisemaan tuloksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Ei ajaminen ole kansalaisoikeus. Jos ikä ei vaikuttaisi, niin liikennelentäjätkin saisivat lentää loppuun asti.”

Tervon mielestä jo autokoulussa pitäisi opettaa, että jossain vaiheessa voi olla, että ajokortista täytyy luopua sairauttaan tai vanhuuttaan.

Asiasta keskusteltaneen yhä enemmän tulevaisuudessa, kun suomalaiset ikääntyvät. Tällä hetkellä keskustelu ei Tervon mielestä ole asianmukaista.

”Liikenteestä levitetään koko ajan propagandaa. Paskapuhetta on liikennekeskustelu täynnä. Se on kieltämättä raivostuttavaa, vaikka on selvät tiedot saatavilla.”

Tulevaisuudessa vanhojen ihmisten liikkuvuuteen saattaa olla tulossa parannusta, sillä yksityisautot käyvät tämän tästä autonomisemmiksi.

Sähköautonvalmistaja Teslalla on jo järjestelmä, jota se kutsuu Autopilotiksi, ja sen avulla auto osaa ihmisen avustamana ajaa jo melkein itsestään.

BMW on tuomassa jo 2021 markkinoille itsestään ajavan auton, ja esimerkiksi Volvolla on autonomisen ajamisen kehitystyö jo pitkällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  3. 3

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  8. 8

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  9. 9

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  10. 10

   Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää