Valikko
Auto

Monet tankkaavat turhaan kalliimpaa ”ysikasia” – mitä hyötyä on premium-bensasta?

Tekniikan Maailman kattavassa tutkimuksessa selvisi, että 98-bensiinin voimin auton kulutus tippui noin 3 prosenttia. Mutta niin ikään hinta 98:lla oli noin kolme prosenttia korkeampi.

Tositarina:

Nainen kuskasi isäänsä ympäriinsä autolla jonkin aikaa, koska isä oli loukkaantunut eikä kyennyt hetkeen aikaan ajamaan. Tultiin bensatankille, ja nainen tankkasi.

95E10-bensiiniä, tietenkin. Sitä hänellä oli aina ollut tapana tankata Honda CR-V-autoonsa.

Isä maksoi, koska oli kyyditettävänä. Mutta naisen astuessa takaisin autoon isä jyrähti: ”minun rahoillani ei tankata ysivitosta!”

Isän mielestä ainoa oikea bensiini on korkeaoktaanisempi 98E5, koska se on parempaa bensiiniä.

Mielikuva ei ole harvinainen, vaan moni ajattelee, että autolle tekee hyvää, kun tankkaa sitä kalliimpaa ja ”parempaa” polttoainetta.

Onko kalliimmasta 985E-bensiinistä oikeasti hyötyä?

Sama kysymys nousi esiin tällä viikolla Yhdysvalloissa, kun maan autoliitto AAA totesi, että suuri osa osa autoilijoista tankkaa kalliimpaa premium-polttoainetta turhaan. Autoliiton mukaan yhdysvaltalaiset tuhlasivat viime vuonna yli kaksi miljardia dollaria premium-polttoaineeseen, vaikka heidän autonsa eivät sitä tarvitsisi. Asiasta kertoi CNN.

Suomen Autoliiton viestintäpäällikön Jukka Tolvasen mukaan tilanne on Yhdysvalloissa ja esimerkiksi Saksassa erilainen kuin Suomessa.

”Suomessa ei ole sellaista polttonesteiden valikoimaa kuin esimerkiksi Saksassa tai vaikka Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Saksassa on tyyliin kymmenen erilaista pistoolia, kun menet siihen huoltoasemalle.”

Tolvanen sanoo, että Suomessa tankeilla kannattaa tankata sitä, mitä autonvalmistaja suosittelee. Kalliimman 98:n mahdolliset hyödyt eivät todellisuudessa näy kuin harvoissa, mahdollisesti tehokkaimmissa autoissa, koska ne pystyvät hyödyntämään korkeaoktaanisempaa bensiiniä.

”Onhan ralliautoissakin todella korkeaoktaanista ’rallibensaa’, jota ei ole tavallisille kuluttajille tarjolla”, Tolvanen sanoo.

Perus perheauto, kuten vaikka se Honda CR-V, ei kuitenkaan käytännössä hyödy siitä, että siihen tankataan 98:a.

”En minä ainakaan tankkaisi 98:a, jos autoon käy 95:kin”, Tolvanen sanoo.

Tekniikan Maailman kattavassa tutkimuksessa selvisi, että 98-bensiinin voimin auton kulutus tippui noin 3 prosenttia. Mutta niin ikään hinta 98:lla oli noin kolme prosenttia, joten rahallinen hyöty oli mitätön.

Entä dieselautot?

Dieselpolttoaineissa on tarjolla ainakin Nesteen tarjoamaa Pro Dieseliä, jonka Neste kertoo säästävän moottoria ja olevan muutenkin mainiota ja polttoainetta säästävää menovettä. Se maksaa muutaman sentin tavallista dieseliä enemmän.

”Subjektiivisen kokemuksen sekä monien keskustelujen perusteella sanoisin, että aika valveutunut kuluttaja pitää olla, että huomaa eron tavallisen dieselin kanssa”, Tolvanen sanoo.

Tätä Pro Dieseliä on myös perin harvakseltaan tarjolla polttoainepistooleilla.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että polttoaineiden biokomponentin osuutta – eli etanolin osuutta – tulisi lisätä päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Muun muassa keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen on ehdottanut tällaista.

Onko seuraavaksi tankeilla siis tarjolla ehkä 95E20-bensiiniä?

”Käsittääkseni nykyisellä autokannalla se ei olisi mahdollista. Vallitseva mielipide on, että mieluummin pitäisi saada lisättyä autoja, joihin käy E85, ja sitä kautta biokomponentin osuus polttoaineessa nousisi.”

E85-polttoaine on pääosin etanolia, ja tätä polttoainetta käyttäviä, niin sanottuja ”viinalla” käyviä autoja on tällä hetkellä verrattain vähän liikenteessä.

Toisaalta:

”Kukaan ei valvo, mitä niihin E85-polttoainetta käyttäviin autoihin tankataan. Esimerkiksi Ruotsissa näistä autoista sai verohelpotuksia, mutta niihin tankattiin suurimmaksi osaksi tavallista bensiiniä.”

Viimeksi bensiinilaatujen eroista käytiin kovaa keskustelua alkuvuodesta 2011, kun 95E10-bensiini lanseerattiin Suomen markkinoille.

Keskustelu johtui siitä, että bensiinin etanolipitoisuutta oli korotettu. Aiemmin tankeilla oli 95E5-bensiiniä.

E5:n ja E10:n ero on siis se, että jälkimmäisessä on korkeintaan 10 prosenttia etanolia, edellisessä korkeintaan 5 prosenttia etanolia.

Lanseeraus ei oikein onnistunut, muistelee Tolvanen.

”Korotettu etanolipitoisuus ei soveltunut kaikkiin markkinoilla oleviin autoihin. Autonvalmistajat tarjosivat tietoa ja öljyala Suomessa kokosi listan malleista, joihin uusi bensiini ei käy. Kuohuntaa aiheutti se, että lista muuttui vielä melko pitkään polttoaineen käyttöön ottamisen jälkeen.”

Ongelmia lisäsi sää, sillä tammikuu 2011 oli erittäin kylmä.

”Autoissa oli paljon pakkasen aiheuttamia ongelmia. Ihmiset kokivat, että kaikki ongelmat johtuivat uudesta polttoaineesta, koska sen heikommasta pakkaskestävyydestä oli ollut juttuja. Keskustelupalstat olivat täynnä kaikenlaisia huhuja.”

98-bensiinin markkinaosuus nousi valtavasti, kunnes kohu pikkuhiljaa laantui.

”Teimme aiheesta tutkimuksen, jossa selvitettiin ihmisten mielikuvia uuden polttoaineen vaikutuksista. Juurikaan todellisia autojen hajoamisia ei korviimme kantautunut. Sittemmin tilanne tasaantui, eikä asia ole ollut enää esillä.”

Nykyäänkin on olemassa autoja, joihin 95E10 ei käy, mutta suurimpaan osaan autoja sitä voi nykyään jo tankata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • polttoaine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää