Valikko
Auto

Monet tankkaavat turhaan kalliimpaa ”ysikasia” – mitä hyötyä on premium-bensasta?

Tekniikan Maailman kattavassa tutkimuksessa selvisi, että 98-bensiinin voimin auton kulutus tippui noin 3 prosenttia. Mutta niin ikään hinta 98:lla oli noin kolme prosenttia korkeampi.

Tositarina:

Nainen kuskasi isäänsä ympäriinsä autolla jonkin aikaa, koska isä oli loukkaantunut eikä kyennyt hetkeen aikaan ajamaan. Tultiin bensatankille, ja nainen tankkasi.

95E10-bensiiniä, tietenkin. Sitä hänellä oli aina ollut tapana tankata Honda CR-V-autoonsa.

Isä maksoi, koska oli kyyditettävänä. Mutta naisen astuessa takaisin autoon isä jyrähti: ”minun rahoillani ei tankata ysivitosta!”

Isän mielestä ainoa oikea bensiini on korkeaoktaanisempi 98E5, koska se on parempaa bensiiniä.

Mielikuva ei ole harvinainen, vaan moni ajattelee, että autolle tekee hyvää, kun tankkaa sitä kalliimpaa ja ”parempaa” polttoainetta.

Onko kalliimmasta 985E-bensiinistä oikeasti hyötyä?

Sama kysymys nousi esiin tällä viikolla Yhdysvalloissa, kun maan autoliitto AAA totesi, että suuri osa osa autoilijoista tankkaa kalliimpaa premium-polttoainetta turhaan. Autoliiton mukaan yhdysvaltalaiset tuhlasivat viime vuonna yli kaksi miljardia dollaria premium-polttoaineeseen, vaikka heidän autonsa eivät sitä tarvitsisi. Asiasta kertoi CNN.

Suomen Autoliiton viestintäpäällikön Jukka Tolvasen mukaan tilanne on Yhdysvalloissa ja esimerkiksi Saksassa erilainen kuin Suomessa.

”Suomessa ei ole sellaista polttonesteiden valikoimaa kuin esimerkiksi Saksassa tai vaikka Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Saksassa on tyyliin kymmenen erilaista pistoolia, kun menet siihen huoltoasemalle.”

Tolvanen sanoo, että Suomessa tankeilla kannattaa tankata sitä, mitä autonvalmistaja suosittelee. Kalliimman 98:n mahdolliset hyödyt eivät todellisuudessa näy kuin harvoissa, mahdollisesti tehokkaimmissa autoissa, koska ne pystyvät hyödyntämään korkeaoktaanisempaa bensiiniä.

”Onhan ralliautoissakin todella korkeaoktaanista ’rallibensaa’, jota ei ole tavallisille kuluttajille tarjolla”, Tolvanen sanoo.

Perus perheauto, kuten vaikka se Honda CR-V, ei kuitenkaan käytännössä hyödy siitä, että siihen tankataan 98:a.

”En minä ainakaan tankkaisi 98:a, jos autoon käy 95:kin”, Tolvanen sanoo.

Tekniikan Maailman kattavassa tutkimuksessa selvisi, että 98-bensiinin voimin auton kulutus tippui noin 3 prosenttia. Mutta niin ikään hinta 98:lla oli noin kolme prosenttia, joten rahallinen hyöty oli mitätön.

Entä dieselautot?

Dieselpolttoaineissa on tarjolla ainakin Nesteen tarjoamaa Pro Dieseliä, jonka Neste kertoo säästävän moottoria ja olevan muutenkin mainiota ja polttoainetta säästävää menovettä. Se maksaa muutaman sentin tavallista dieseliä enemmän.

”Subjektiivisen kokemuksen sekä monien keskustelujen perusteella sanoisin, että aika valveutunut kuluttaja pitää olla, että huomaa eron tavallisen dieselin kanssa”, Tolvanen sanoo.

Tätä Pro Dieseliä on myös perin harvakseltaan tarjolla polttoainepistooleilla.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että polttoaineiden biokomponentin osuutta – eli etanolin osuutta – tulisi lisätä päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Muun muassa keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen on ehdottanut tällaista.

Onko seuraavaksi tankeilla siis tarjolla ehkä 95E20-bensiiniä?

”Käsittääkseni nykyisellä autokannalla se ei olisi mahdollista. Vallitseva mielipide on, että mieluummin pitäisi saada lisättyä autoja, joihin käy E85, ja sitä kautta biokomponentin osuus polttoaineessa nousisi.”

E85-polttoaine on pääosin etanolia, ja tätä polttoainetta käyttäviä, niin sanottuja ”viinalla” käyviä autoja on tällä hetkellä verrattain vähän liikenteessä.

Toisaalta:

”Kukaan ei valvo, mitä niihin E85-polttoainetta käyttäviin autoihin tankataan. Esimerkiksi Ruotsissa näistä autoista sai verohelpotuksia, mutta niihin tankattiin suurimmaksi osaksi tavallista bensiiniä.”

Viimeksi bensiinilaatujen eroista käytiin kovaa keskustelua alkuvuodesta 2011, kun 95E10-bensiini lanseerattiin Suomen markkinoille.

Keskustelu johtui siitä, että bensiinin etanolipitoisuutta oli korotettu. Aiemmin tankeilla oli 95E5-bensiiniä.

E5:n ja E10:n ero on siis se, että jälkimmäisessä on korkeintaan 10 prosenttia etanolia, edellisessä korkeintaan 5 prosenttia etanolia.

Lanseeraus ei oikein onnistunut, muistelee Tolvanen.

”Korotettu etanolipitoisuus ei soveltunut kaikkiin markkinoilla oleviin autoihin. Autonvalmistajat tarjosivat tietoa ja öljyala Suomessa kokosi listan malleista, joihin uusi bensiini ei käy. Kuohuntaa aiheutti se, että lista muuttui vielä melko pitkään polttoaineen käyttöön ottamisen jälkeen.”

Ongelmia lisäsi sää, sillä tammikuu 2011 oli erittäin kylmä.

”Autoissa oli paljon pakkasen aiheuttamia ongelmia. Ihmiset kokivat, että kaikki ongelmat johtuivat uudesta polttoaineesta, koska sen heikommasta pakkaskestävyydestä oli ollut juttuja. Keskustelupalstat olivat täynnä kaikenlaisia huhuja.”

98-bensiinin markkinaosuus nousi valtavasti, kunnes kohu pikkuhiljaa laantui.

”Teimme aiheesta tutkimuksen, jossa selvitettiin ihmisten mielikuvia uuden polttoaineen vaikutuksista. Juurikaan todellisia autojen hajoamisia ei korviimme kantautunut. Sittemmin tilanne tasaantui, eikä asia ole ollut enää esillä.”

Nykyäänkin on olemassa autoja, joihin 95E10 ei käy, mutta suurimpaan osaan autoja sitä voi nykyään jo tankata.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • polttoaine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  3. 3

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  7. 7

   Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

  8. 8

   Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

  9. 9

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  10. 10

   Selfieiden käsittelystä on tullut valtava bisnes – ja samalla aitous etääntyy arjestamme nopeammin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää