Valikko
Auto

Miksi Apple haluaisi ostaa McLarenin? Siihen on ainakin kolme hyvää syytä

McLaren on muutakin kuin vain autojenvalmistaja. Uutistoimisto Bloomberg kutsuu sitä teknologiayhtiöksi, joka on naamioitunut autoyhtiöksi.

Teknologiajätti Apple harkitsee formulatallistaan tunnetun McLaren Technologyn ostamista, kertoivat Financial Times ja The New York Times viime viikolla.

Tätä monet pitivät jälleen yhtenä todisteena siitä, että Apple on kehittämässä omaa autoaan ja tekee tuloaan autoteollisuuteen.

Lehdet perustivat uutisensa nimettömien sisäpiirilähteiden haastatteluihin, ja McLaren kiisti välittömästi, että se olisi käynyt Applen kanssa mitään neuvotteluja. Apple ei ole kommentoinut uutista lainkaan, mikä ei ole yllätys, sillä Apple ei ole julkisesti edes myöntänyt, että se olisi rakentamassa omaa autoa.

Kalifornian Piilaaksossa Applen tuloa automarkkinoille pidetään kuitenkin julkisena salaisuutena.

”On vaikea pitää jotain piilossa, jos on palkannut sitä varten tuhansia insinöörejä”, sanoi piilaksolaisen sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk vuoden alussa.

Apple onkin rekrytoinut satoja autoalan insinöörejä ja johtohahmoja esimerkiksi Teslalta ja Mercedes-Benziltä. Applen projektista tihkuneiden tietojen mukaan yhtiö kehittelisi itsestään ajavaa sähköautoa.

Jos ajatellaan, että Apple olisi kehittämässä autoa, miksi se haluaisi ostaa juuri formuloista tutun McLarenin? Siihen on monia syitä.

1. Apple tarvitsee apua, jos se haluaa rakentaa auton

Apple on noussut maailman suuryhtiöiden joukkoon tietokoneiden ja älypuhelimien valmistajana, mutta menestyäkseen autoteollisuudessa se tarvitsee osaamista ja kokemusta automaailmasta.

Brittiläisellä McLarenilla on vuosikymmenien historia formula ykkösistä, ja se avasi vuonna 2011 autotehtaan urheiluautojen sarjatuotantoa varten. McLarenin kokemus huipputason formula-autojen teknologian kehittäjänä ja kyky muuntautua urheiluautojen sarjatuotantoon kiinnostanee Applea.

Jos Apple pyrkii suureksi autojenvalmistajaksi, se haluaa varmasti välttää toisen Piilaakson yrityksen Teslan virheet.

Tesla on noussut merkittäväksi tekijäksi autoteollisuudessa, vaikka se on toiminut hyvin erilaisilla strategioilla kuin perinteiset autoyhtiöt.

Tesla on rakentanut autoja Piilaaksosta tutulla startup-asenteella, mistä on seurannut loistavia autoja, mutta myös suuria ongelmia, kuten vuosien viivästyksiä. Teslan toimitusjohtaja Elon Musk esimerkiksi lupasi vuonna 2006 tuovansa markkinoille halvemman luokan sähköauton kolmessa vuodessa. Se oli optimistinen arvio, sillä auton suunnittelu ja valmistus veivätkin enemmän aikaa ja rahaa kuin Musk oli arvioinut. Nyt Tesla sanoo, että sen massoille suunnattu Model 3 -sähköauto tulisi markkinoille aikaisintaan loppuvuonna 2017.

Tesla on ollut lähellä kaatua ongelmiinsa, mutta toistaiseksi se on aina selvinnyt. Applen talous on toki merkittävästi vakaammalla pohjalla kuin Teslan, mutta kokeneemman autoalan yrityksen kanssa liittoutuminen voisi auttaa Applea uuden markkinan valtaamisessa.

2. McLaren osaa hyödyntää formuloita muualla

McLaren on muutakin kuin vain autojenvalmistaja. Uutistoimisto Bloomberg kutsuu sitä jutussaan teknologiayhtiöksi, joka on naamioitunut autoyhtiöksi.

McLarenin yksikkö McLaren Applied Technologies pyrkii hyödyntämään formula ykkösistä kertynyttä tietotaitoa muilla teollisuuden aloilla. Se esimerkiksi toimi konsulttina suurelle hammastahnavalmistajalle Maidenheadille, joka teki McLarenin avustuksella tehtaastaan tehokkaamman, Wired-lehti kertoi viime vuonna.

”Tässä on kyse tutkimukseen ja kehitystyöhön liittyvästä tiedosta, ei autonvalmistajasta, jolla on valmiudet autojen massatuotantoon”, kauppatietoja kommentoi Bloombergille Ferdinand Dudenhoeffer, joka työskentelee Duisburg-Essenin yliopiston autotutkimuskeskuksen johtajana.

Joidenkin tietojen mukaan Apple ei ole välttämättä rakentamassa omaa autoaan, vaan vain auton ohjelmistoa. McLarenin osaaminen auttaisi Applea viemään tuon ohjelmiston muiden autonvalmistajien autoihin.

3. Suomalaisille tuttu, jobsmainen Ron Dennis

McLarenin toimitusjohtaja on suomalaisten formulafanien hyvin tuntema Ron Dennis.

Jos Apple päättää ostaa McLarenin, yhtiö on varmasti kiinnostunut myös Ron Dennisin ideoista. Dennistä pidetään visionäärisenä johtajana, joka kiinnittää huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin. Hänen johdollaan McLaren nousi formulamaailman huipulle. Monille suomalaisille hän tuli tutuksi vuonna 1998, kun Mika Häkkinen voitti McLaren-tallissa formula ykkösten maailmanmestaruuden.

Wired-lehden jutussa Ron Dennistä kuvaillaan jobsmaiseksi hahmoksi. Myös Applen perustaja, edesmennyt Steve Jobs tunnettiin siitä, että hän kiinnitti äärimmäistä huomiota yksityiskohtiin.

”Hänellä on aina ollut vimmaa ja intohimoa pyrkiä kohti kaukaisiakin tavoitteita. Siitä näkökulmasta hän sopisi hyvin Appleen”, Ferdinand Dudenhoeffer sanoi Dennisistä Bloombergin haastattelussa.

Applen kassaan McLaren-kauppa ei tekisi isoa lovea. Applella on pankissa järjetön määrä rahaa, eri arvioiden mukaan noin 200 miljardia dollaria (noin 178 miljardia euroa). McLaren on arvioitu noin miljardin euron arvoiseksi, Bloomberg kirjoittaa. Vertailun vuoksi, kiinalainen Tencent osti 72,2 prosentin osuuden suomalaisesta Supercellistä 6,5 miljardilla eurolla.

Mutta kuten alussa todettiin, kumpikaan yhtiö ei ole vahvistanut kauppaneuvotteluja. Paljastuneiden tietojen valossa Apple kuitenkin on kiinnostunut automarkkinoista ja etsinee yhteistyökumppaneita monista suunnista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tutkija: Republikaanien epäonnistuminen Obamacaren romuttamisessa vaikeuttaa muitakin uudistuksia – ”Tyssääminen on merkki syvistä vaikeuksista”

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  9. 9

   Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”

  10. 10

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  2. 2

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  8. 8

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  9. 9

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  10. 10

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää