Valikko
Auto

HS Pariisin autonäyttelyssä: Opelin ja Renaultin uudet sähköautot saattavat viedä sähköautoilun valtikan pois Teslalta

Tesla näytti autonvalmistajille, että sähköautot menevät kaupaksi. Nyt autojätit seuraavat perässä. Esittelemme Pariisin autonäyttelyn neljä merkittävintä sähköautoa.

Pariisi

Suuret autonvalmistajat tulevat nyt ryminällä sähköautomarkkinoille. Tämä on käynyt selväksi tällä viikolla alkaneessa Pariisin autonäyttelyssä, jossa monet valmistajat ovat esitelleet sähköautojen konseptiversioitaan.

Saksalaisten autojättien Volkswagenin ja Mercedes-Benzin sähköautokonsepteja osattiin odottaa. Nuo autot esittelemme tarkemmin alempana tässä jutussa. Autot ovat futuristisia ja teknologialtaan kehittyneitä sähköautoja, jotka kuitenkin tulevat markkinoille vasta vuosien päästä.

Tämä onkin ollut suurille autonvalmistajille ongelma: ne ovat puhuneet pitkän toimintamatkan sähköautoista ja esitelleet kunnianhimoisia suunnitelmia, mutta eivät ole saaneet autoja markkinoille.

Toisin on tehnyt kalifornialainen Tesla, joka on noussut tietynlaiseksi sähköautoilun henkiseksi johtajaksi. Se on kertonut tuovansa pitkän toimintamatkan (346 km) edullisen sähköauton markkinoille ehkä vuonna 2017.

Tarkkaa julkaisupäivää Tesla ei ole osannut sanoa, mutta se pani auton silti myyntiin. Tuhannen euron varausmaksulla sai paikan autojonossa, ja jonohan siitä syntyi: yli 400 000 varasi auton näkemättä ja ajamatta sitä henkilökohtaisesti.

Viimeistään siinä vaiheessa suuret autonvalmistajat tajusivat, että sähköautoille on suuret markkinat.

Harva osasi odottaa, että autojätit pystyisivät vastaamaan Teslan haasteeseen jo Pariisissa, mutta esimerkiksi Opelin ja Renaultin esittelemät sähköautot saattavat viedä sähköautoilun valtikan pois Teslalta.

Tutustutaanpa Pariisin autonäyttelyn sähköautoihin.

Opel yllätti toimintamatkallaan

Yhdysvaltalaisen General Motorsin omistama Opel esitteli Pariisissa Opel Ampera-e:n, jonka 400 kilometrin toimintasädettä yhtiö ylisti ennakkoon. Pariisin autonäyttelyyn Opel oli valmistellut yllätyksen, josta brändinrakentajat voivat olla ylpeitä: yhtiö kertoi, että auton toimintasäde onkin noussut 500 kilometriin.

Oho. (Video autosta jutun alussa.)

Sähköautojen akkujen riittävyys on ollut aiemmin valtava ongelma, mutta nyt Opelilla on ilmeisesti innovoitu niin perusteellisesti, että toimintamatka voi heittää sadalla kilometrillä ylöspäinkin.

Toki Opel Ampera-e ei välttämättä yllä ihan luvattuun 500 kilometriin, sillä sähköautojen toimintasäteen mittauksessa käytetty NEDC-menetelmä ei ole luotettavin mahdollinen. Opel tosin kertoi, että autolla oli ajettu 417 kilometrin matka Lontoosta Pariisiin, minkä jälkeen toimintamatkaa oli vielä 80 kilometriä jäljellä.

Auto on tulossa Euroopassa myyntiin keväällä, mutta Suomen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Yhdysvalloissa vastaavaa mallia ryhdytään myymään jo tänä vuonna Bolt-nimellä. Yhdysvaltain hintatiedoista voi päätellä, että auton hinta tulee liikkumaan 30 000–40 000 euron välimaastossa. Sähköautojen markkinajohtajan, Nissanin uuden Leafin (toimintamatka 250 km), hinta on Suomessa yli 40 000 euroa.

Renault Zoe kiilasi kaikkien ohi

Ranskalaisvalmistajan sähköauto Zoe tuli markkinoille jo neljä vuotta sitten, mutta nyt se on tulossa myös Suomeen. Ja vielä päivitetyllä akulla, jonka myötä sen toimintamatka kasvaa 400 kilometriin. Zoen hinnat lähtevät 32 990 eurosta, ja sen asiakastoimitukset alkavat ensi vuoden alussa.

Näin Renaultilla on nyt tarjota suomalaisille autoilijoille edullisemman luokan sähköauto, jonka toimintasäde peittoaa kevyesti vaikkapa Nissan Leafin ja lähentelee Teslan luksusmallia Model S:ää.

Mercedes-Benz esitteli uuden sähköautobrändin

Saksalaisen Mercedes-Benzin sähköinen katumaasturi on näyttävä ilmestys. Pariisissa esitelty konseptiauto aloittaa uuden ajan perinteisessä autoyhtiössä, yhtiön omistajan Daimlerin toimitusjohtaja Dieter Zetsche hehkutti.

Konseptiauto on osa uutta mallilinjastoa, jonka nimi on EQ. Zetsche kertoi, että yhtiö aikoo tuoda EQ-brändin alla markkinoille sähköisen katumaasturin lisäksi sedaneita, farmareita ja avokattoisia urheiluautoja. Yhtiön tavoitteena on myydä vuonna 2025 jopa kymmentä erilaista sähköautomallia. Ensimmäinen auto voisi tulla markkinoille ennen vuotta 2020.

Konseptiautonsa yhtiö kertoi kulkevan 500 kilometriä latauksella.

Volkswagen I.D. - tulevaisuuden Kuplavolkkari?

Päästöskandaalissa ryvettynyt Volkswagen pyrkii nousemaan takaisin jaloilleen panostamalla sähköiseen tulevaisuuteen. Yhtiö esitteli torstaina yleisölle uuden täysin sähköllä toimivan konseptiautonsa, jonka nimi on I.D.

Volkswagen kutsuu itse uutta autoaan yhtä vallankumoukselliseksi kuin Volkswagenin legendaarinen Kuplavolkkari. Kupla oli Volkswagenin ensimmäinen automalli, jota valmistettiin yli 21 miljoonaa kappaletta.

Lehdistötilaisuuden perusteella yhtiön uusi auto voi hyvinkin olla vallankumouksellinen.

Se on täysin sähköllä toimiva auto, jolle yhtiö lupailee jopa 600 kilometrin toimintasädettä. Tällainen auto voisi innostaa suuren joukon ihmisiä vaihtamaan polttomoottoriauton sähköautoon.

Volkswagenin brändijohtaja Herbert Diess lupasi lehdistötilaisuudessa vielä, että auton hinta tulee olemaan dieselmoottorilla varustetun Volkswagen Golfin luokkaa. Tällä haavaa uuden diesel-Golfin saa halvimmillaan noin 23 300 eurolla.

Volkswagenin esittelemä sähköauto on vasta konseptimalli, jonka on määrä tulla markkinoille vuonna 2020. Vuoteen 2025 mennessä Volkswagenin tavoitteena on myydä miljoona täyssähköautoa. Samaan vuoteen mennessä Volkswagenin I.D.-auton olisi myös opittava ajamaan ilman kuljettajaa.

Yhtiö kertoi suunnitelleensa auton niin, että se päivittyy jossain vaiheessa täysin itsestään ajavaksi.

Ennen konseptiautoa Volkswagen tuo markkinoille myös sähköisen Volkswagen Golfin uuden version, jonka toimintasäteeksi luvataan 300 kilometriä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  3. 3

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  4. 4

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  5. 5

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

  8. 8

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  9. 9

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  10. 10

   Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää