Valikko
Auto

HS Pariisin autonäyttelyssä: Opelin ja Renaultin uudet sähköautot saattavat viedä sähköautoilun valtikan pois Teslalta

Tesla näytti autonvalmistajille, että sähköautot menevät kaupaksi. Nyt autojätit seuraavat perässä. Esittelemme Pariisin autonäyttelyn neljä merkittävintä sähköautoa.

Pariisi

Suuret autonvalmistajat tulevat nyt ryminällä sähköautomarkkinoille. Tämä on käynyt selväksi tällä viikolla alkaneessa Pariisin autonäyttelyssä, jossa monet valmistajat ovat esitelleet sähköautojen konseptiversioitaan.

Saksalaisten autojättien Volkswagenin ja Mercedes-Benzin sähköautokonsepteja osattiin odottaa. Nuo autot esittelemme tarkemmin alempana tässä jutussa. Autot ovat futuristisia ja teknologialtaan kehittyneitä sähköautoja, jotka kuitenkin tulevat markkinoille vasta vuosien päästä.

Tämä onkin ollut suurille autonvalmistajille ongelma: ne ovat puhuneet pitkän toimintamatkan sähköautoista ja esitelleet kunnianhimoisia suunnitelmia, mutta eivät ole saaneet autoja markkinoille.

Toisin on tehnyt kalifornialainen Tesla, joka on noussut tietynlaiseksi sähköautoilun henkiseksi johtajaksi. Se on kertonut tuovansa pitkän toimintamatkan (346 km) edullisen sähköauton markkinoille ehkä vuonna 2017.

Tarkkaa julkaisupäivää Tesla ei ole osannut sanoa, mutta se pani auton silti myyntiin. Tuhannen euron varausmaksulla sai paikan autojonossa, ja jonohan siitä syntyi: yli 400 000 varasi auton näkemättä ja ajamatta sitä henkilökohtaisesti.

Viimeistään siinä vaiheessa suuret autonvalmistajat tajusivat, että sähköautoille on suuret markkinat.

Harva osasi odottaa, että autojätit pystyisivät vastaamaan Teslan haasteeseen jo Pariisissa, mutta esimerkiksi Opelin ja Renaultin esittelemät sähköautot saattavat viedä sähköautoilun valtikan pois Teslalta.

Tutustutaanpa Pariisin autonäyttelyn sähköautoihin.

Opel yllätti toimintamatkallaan

Yhdysvaltalaisen General Motorsin omistama Opel esitteli Pariisissa Opel Ampera-e:n, jonka 400 kilometrin toimintasädettä yhtiö ylisti ennakkoon. Pariisin autonäyttelyyn Opel oli valmistellut yllätyksen, josta brändinrakentajat voivat olla ylpeitä: yhtiö kertoi, että auton toimintasäde onkin noussut 500 kilometriin.

Oho. (Video autosta jutun alussa.)

Sähköautojen akkujen riittävyys on ollut aiemmin valtava ongelma, mutta nyt Opelilla on ilmeisesti innovoitu niin perusteellisesti, että toimintamatka voi heittää sadalla kilometrillä ylöspäinkin.

Toki Opel Ampera-e ei välttämättä yllä ihan luvattuun 500 kilometriin, sillä sähköautojen toimintasäteen mittauksessa käytetty NEDC-menetelmä ei ole luotettavin mahdollinen. Opel tosin kertoi, että autolla oli ajettu 417 kilometrin matka Lontoosta Pariisiin, minkä jälkeen toimintamatkaa oli vielä 80 kilometriä jäljellä.

Auto on tulossa Euroopassa myyntiin keväällä, mutta Suomen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Yhdysvalloissa vastaavaa mallia ryhdytään myymään jo tänä vuonna Bolt-nimellä. Yhdysvaltain hintatiedoista voi päätellä, että auton hinta tulee liikkumaan 30 000–40 000 euron välimaastossa. Sähköautojen markkinajohtajan, Nissanin uuden Leafin (toimintamatka 250 km), hinta on Suomessa yli 40 000 euroa.

Renault Zoe kiilasi kaikkien ohi

Ranskalaisvalmistajan sähköauto Zoe tuli markkinoille jo neljä vuotta sitten, mutta nyt se on tulossa myös Suomeen. Ja vielä päivitetyllä akulla, jonka myötä sen toimintamatka kasvaa 400 kilometriin. Zoen hinnat lähtevät 32 990 eurosta, ja sen asiakastoimitukset alkavat ensi vuoden alussa.

Näin Renaultilla on nyt tarjota suomalaisille autoilijoille edullisemman luokan sähköauto, jonka toimintasäde peittoaa kevyesti vaikkapa Nissan Leafin ja lähentelee Teslan luksusmallia Model S:ää.

Mercedes-Benz esitteli uuden sähköautobrändin

Saksalaisen Mercedes-Benzin sähköinen katumaasturi on näyttävä ilmestys. Pariisissa esitelty konseptiauto aloittaa uuden ajan perinteisessä autoyhtiössä, yhtiön omistajan Daimlerin toimitusjohtaja Dieter Zetsche hehkutti.

Konseptiauto on osa uutta mallilinjastoa, jonka nimi on EQ. Zetsche kertoi, että yhtiö aikoo tuoda EQ-brändin alla markkinoille sähköisen katumaasturin lisäksi sedaneita, farmareita ja avokattoisia urheiluautoja. Yhtiön tavoitteena on myydä vuonna 2025 jopa kymmentä erilaista sähköautomallia. Ensimmäinen auto voisi tulla markkinoille ennen vuotta 2020.

Konseptiautonsa yhtiö kertoi kulkevan 500 kilometriä latauksella.

Volkswagen I.D. - tulevaisuuden Kuplavolkkari?

Päästöskandaalissa ryvettynyt Volkswagen pyrkii nousemaan takaisin jaloilleen panostamalla sähköiseen tulevaisuuteen. Yhtiö esitteli torstaina yleisölle uuden täysin sähköllä toimivan konseptiautonsa, jonka nimi on I.D.

Volkswagen kutsuu itse uutta autoaan yhtä vallankumoukselliseksi kuin Volkswagenin legendaarinen Kuplavolkkari. Kupla oli Volkswagenin ensimmäinen automalli, jota valmistettiin yli 21 miljoonaa kappaletta.

Lehdistötilaisuuden perusteella yhtiön uusi auto voi hyvinkin olla vallankumouksellinen.

Se on täysin sähköllä toimiva auto, jolle yhtiö lupailee jopa 600 kilometrin toimintasädettä. Tällainen auto voisi innostaa suuren joukon ihmisiä vaihtamaan polttomoottoriauton sähköautoon.

Volkswagenin brändijohtaja Herbert Diess lupasi lehdistötilaisuudessa vielä, että auton hinta tulee olemaan dieselmoottorilla varustetun Volkswagen Golfin luokkaa. Tällä haavaa uuden diesel-Golfin saa halvimmillaan noin 23 300 eurolla.

Volkswagenin esittelemä sähköauto on vasta konseptimalli, jonka on määrä tulla markkinoille vuonna 2020. Vuoteen 2025 mennessä Volkswagenin tavoitteena on myydä miljoona täyssähköautoa. Samaan vuoteen mennessä Volkswagenin I.D.-auton olisi myös opittava ajamaan ilman kuljettajaa.

Yhtiö kertoi suunnitelleensa auton niin, että se päivittyy jossain vaiheessa täysin itsestään ajavaksi.

Ennen konseptiautoa Volkswagen tuo markkinoille myös sähköisen Volkswagen Golfin uuden version, jonka toimintasäteeksi luvataan 300 kilometriä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  8. 8

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää