Auto

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Suomen suurin huoltoleasingalan yritys ALD iskee kansainväliseen trendiin, jossa liikkuminen ostetaan palveluna ja autojen omistamisesta tulee entistä harvinaisempaa.

Jussi Sippola HS

Kiinnostaisiko avaimeton auto, jonka voi tilata käyttöön kännykkäsovelluksella? Auton hinta on 13,90 euroa päivässä, ja bensat on maksettava itse.

Tällaisia autoja on nyt tarjolla, sillä leasing-alan yhtiö ALD Automotive on avannut yrityksille uudenlaisen autojen yhteiskäyttöpalvelun.

Palvelu pyrkii tarjoamaan yrityksille entistä joustavampia tapoja käyttää autoja.

”Nämä eivät ole kenenkään omia työsuhdeautoja, vaan työntekijöiden yhteiskäytössä. Jossain yrityksessä viisi työntekijää voi jakaa yhtä autoa, jossain sata henkeä”, ALD Automotiven myyntiryhmän päällikkö Aki-Aleksi Pesonen sanoi julkistamistilaisuudessa tiistaina.

Auton jakaminen tapahtuu kännykkäsovelluksella, jonka avulla työntekijä voi varata auton tietyksi ajaksi. Sovelluksella onnistuu myös auton paikantaminen, ovien avaaminen ja lukitseminen. Sovellus näyttää reaaliajassa, missä autot kulkevat ja mitkä autot ovat vapaina.

ALD tarjoaa yrityksille nyt viittä erilaista autoa, joista halvin on Škoda Fabia (13,90 euroa päivältä) ja kallein täyssähköauto Nissan Leaf (25,20 euroa). Hintaan sisältyvät auton huollot ja korjaukset, ja ALD lupaa noutaa ja palauttaa autot korjaamokäyntien yhteydessä. Polttoaine ei kuulu hintaan.

ALD markkinoi autoja päivähinnoilla, mutta yritysten on kuitenkin tehtävä yhteiskäyttöautosta vähintään kuuden kuukauden sopimus. Kuukausihinnaksi (30 päivää) tulee näin halvimmillaan siis 417 euroa autoa kohden.

Suomen suurin huoltoleasing­alan yritys ALD iskee kansainväliseen trendiin, jonka ajatus on tarjota ihmisille erilaisia palveluja paikasta toiseen liikkumiseen. Trendi liittyy autoilun murrokseen.

Sen myötä autojen omistamisesta on tulossa harvinaisempaa, kun kuluttajan on helpompaa ja halvempaa käyttää erilaisia liikkumispalveluita, kuten yhteiskäyttöautoja.

Tähän myös Suomen hallitus tähtää liikennekaariuudistuksellaan. Liikennekaaressa on visioitu muun muassa kuukausimaksullisia palveluita, joita käyttämällä voisi matkustaa esimerkiksi yhteiskäyttöautolla, junalla ja julkisilla liikennevälineillä.

”Liikenteessä on nyt kolme trendiä”, sanoo Marko Forsblom, joka toimii ITS Finlandin toiminnanjohtajana.

ITS Finland on Suomessa toimiva yhdistys, joka puhuu älykkään liikenteen puolesta.

”Trendit ovat automaatio, sähköistyminen ja palveluistuminen, mikä kuvaa hyvin tätä teemaa”, Forsblom sanoi.

”Myös globaalisti on näkyvissä selkeä muutos, että liikkuminen siirtyy kohti palveluja”, sanoo ALD Automotiven toimitusjohtaja Pekka Kivinen.

Hän siteeraa markkinaennusteita, joiden mukaan vuonna 2020 yhteiskäyttöautoja olisi maailmanlaajuisesti jopa 26 miljoonaa.

”Me murramme tässä omaa perinteistä liiketoimintaamme, koska jos me emme sitä tee, joku muu tekee. Toki voi tuntua hölmöltä, että sanomme asiakkaalle, että hän tarvitsee 50 auton sijaan vain 35–40 yhteiskäyttöautoa, mutta pidemmällä aikavälillä tämä palvelu on varmasti tarpeen”, Kivinen sanoo.

ALD:n yhteiskäyttöpalvelu on vasta pilottivaiheessa, mutta Kivinen uskoo, että palvelu voisi laajentua tulevaisuudessa yrityksistä myös kuluttajille.

Samoille apajille on tullut jo palvelu nimeltä Gonow!, joka tarjoaa pääkaupunkiseudulla yhteiskäyttöautoja minuuttihinnoittelulla. Niidenkin ovet avautuvat kännykkäsovelluksella.

Myös autokaupat, kuten Länsiauto ja Laakkonen, ovat alkaneet tarjota kuluttajille niin sanottua yksityisleasingia. Siinä auto vuokrataan asiakkaalle muutamaksi vuodeksi kuukausimaksulla, joka kattaa tietyn määrän ajokilometrejä, huollot ja renkaidenvaihdot.

Hallitus luo liikkumisen palvelubisnestä

 ALD:n yhteiskäyttöautojen kaltaisesta palvelusta saattaa tulla valtavirtaa.

 Suomen hallitus uudistaa nyt voimakkaasti liikennejärjestelmää.

 Liikennekaari-hankkeessa hallitus tähtää erilaisten kuukausimaksullisten liikkumispalveluiden luomiseen.

 Tällainen palvelu voisi olla esimerkiksi älypuhelimeen hankittava matkalippu, jolla voi matkustaa ympäri Suomen junilla, busseilla ja vuokra-autoilla.

 Liikenneministeriön tavoitteena on, että kuukausimaksullinen palvelu olisi saatavilla 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Leasing

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää