Ajopelko voi estää rattiin tarttumisen ja aiheuttaa jopa pahoinvointia – näillä vinkeillä pelosta voi päästä eroon

Minna Vuori pelkää ajamista. Arka kuski on usein turvallisempi kuin pelkäämätön. Pelosta voi myös vapautua. Moni kokee ajopelosta syvää häpeää, selvisi HS:n lukijoille tehdyssä kyselyssä.

Minna Vuorella, 37, on ajokortti, auto ja koti Kirkkonummella. Rattiin hän ei kuitenkaan lähde, vaikka se helpottaisi elämää. Suhde perheen Fordiin on ”vaikea”. Ajaminen pelottaa liikaa.

Vuori ajoi ajokortin vasta aikuisiällä, ennen maalle muuttoa ja poikansa syntymän jälkeen. Jo autokoulussa oli vaikeaa.

”Sörnäisistä lähdettiin usein heti motarille. Voisi luulla, että se karaisee, mutta niin ei käynyt. Sähläsin auton kanssa ja pelotti”, Vuori kertoo.

Pelko ei poistunut ajan myötä, eikä ajaminen helpottanut. Vanha laina-auto sammahteli, ja matka saattoi tyssätä keskelle risteystä. ”Ajamisen jälkeen tuntui aina kuin maratonin olisi juossut.”

Miksi jotkut pelkäävät ajamista jopa kuollakseen, ja toiset astuvat rattiin vapautunein mielin? Sitä selittävät aikaisemmat kokemukset, luottamus omaan ajotaitoon, persoonallisuus ja hieman myös perimä, sanoo psykolo­gian tohtori Mika Hatakka.

”Jotkut vain ovat luonteeltaan arkoja ja varovaisia, toiset menevät suin päin kohti uutta”, Hatakka sanoo. ”Pelon astetta määrittää se, kuinka ihminen itse kokee hallitsevansa ajamisen ja liikennetilanteet.”

Hatakka työskenteli 20 vuotta Turun yliopiston liikennepsykologian laitoksella. Nyt hän kehittää liikennekoulutusta omassa yrityksessään ja tutkii liikenneonnettomuuksia Onnettomuustietoinstituutille.

Moni ajopelosta kärsivä pelkää aiheuttavansa onnettomuuden, tappavansa ihmisen tai vähintään vahingoittavansa toisen omaisuutta. Tämä tuli esiin, kun HS kysyi verkkokyselyssä lukijoiden kokemuksia ajopelosta. Kyselyyn vastasi 324 lukijaa.

Kauhua aiheuttavat kyselyn mukaan erityisesti ajaminen kaupungissa, risteykset ja ryhmittyminen moottoritielle. Moni kertoi välttävänsä ajamista pi­meällä ja liukkaalla.

Liikenneturvan vuonna 2012 julkaiseman selvityksen mukaan suomalaiset pelkäävät liikenteessä eniten rattijuoppoja, hurjastelijoita ja liian lähellä perässä ajavia. Seuraavaksi eniten kauhistuttavat hirvet ja liukkaat kelit.

Proway-autokouluun Espooseen tulee lähes viikoittain asiakkaita, joilla on ajokortti mutta jotka eivät aja koskaan. Viime ajokerrasta voi olla vuosia. Pahimmillaan pelko estää rattiin tarttumisen. Autoa kuitenkin tarvittaisiin, ja siksi ihminen tulee hakemaan ammattiapua.

”Jopa 90 prosenttia heistä on keski-ikäisiä naisia, mutta kyllä jo perusopetuksessakin näkee oppilaita, joille ajaminen on erityisen vaikeaa tai jännittävää”, sanoo koulun johtaja Timo Immonen.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa miehistä jopa 70 prosenttia on ilmoittanut, ettei pelkää ajaessaan koskaan. Naisilla vastaava luku on 30–40 prosenttia. HS:n kyselyssä 67 prosenttia vastaajista oli naisia.

Iäkkäät naiset ovat saattaneet istua vuosikymmeniä pelkääjän paikalla, kun puolisot ajavat. Korttia varten tarvittavat lääkärintarkastukset menevät ohi, ja kortti vanhenee.

”On kuitenkin todennäköistä, että rouva säilyttää ajoterveyden pidempään kuin mies. Mitäs sitten, kun mies saakin krempan, auto on tallissa, mökki Iisalmessa, mutta korttia ei enää olekaan? Ajotaitoa ja ajorohkeutta pitäisi ylläpitää”, Hatakka sanoo. Ongelmat alkavat jo lyhyen ajotauon jälkeen.

Miesten olisi syytä päästää naiset useammin rattiin – ja naisten olisi syytä pyrkiä sinne myös itse, Hatakka sanoo.

”Kaikissa tutkimuksissa on todettu, että naiset pärjäävät liikenteessä ihan yhtä hyvin kuin miehet. Jos verrataan yhtä paljon ajavia naisia ja miehiä, naiset ovat turvallisempia kuskeja.”

Kyselyn perusteella pelko on myös nuorempien naisten ja miesten ongelma.

Miehille pelon myöntäminen voi olla naisiakin vaikeampaa. Pohjois-Suomessa asuva 25-vuotias mies kertoi kyselyssä, ettei edes kehtaa myöntää pelkäävänsä ajamista.

”Minähän olen mies, minunhan pitäisi osata käsitellä mitä tahansa autoa tilanteessa kuin tilanteessa!” hän kirjoitti. Hän ei halunnut antaa haastattelua nimellään.

Mies kertoo, ettei ole koskaan ollut kiinnostunut autoista, vaikka sai kortin heti 18-vuotiaana.

”Alitajunnassani pelkään valtavasti virheiden tekemistä ja auton osumista johonkin tolppaan, pylvääseen, seinään tai kulmaukseen. Koen ajaessani käsitteleväni jotain erittäin särkyvää vempelettä, jolla aiheutetut virheet käyvät todella kalliiksi”, mies kuvailee.

”Useimmiten joku on puheillaan säikäyttänyt pelokkaan kuskin. Yleensä se on valitettavasti ollut vieressä istuva aviomies”, sanoo ajo-opettaja Merja Siltala.

Siltala oli liikenneopettajana eri autokouluissa pääkaupunkiseudulla kolmisenkymmentä vuotta. Nyt hän toimii ajotutkinnon vastaanottajana.

Ajo-opettajan työssään Siltala keskittyi ajokortillisten ajopelkoisten opettamiseen. Siihen kuului paljon rohkaisua. ”Opettajan täytyy elää myötä, tuntea se pelkääjän tuska.”

Proway-autokoulussa pelon syitä käydään ensin läpi opettajan kanssa kahdestaan. Sitten siirrytään varovasti ajamaan, ensin parkkipaikalle ja pikku hiljaa vaativampiin tilanteisiin.

Lamauttava pelko pyritään kääntämään siedettäväksi jännitykseksi ja ajaminen positiiviseksi kokemukseksi. Oikotietä ei ole. Pelko pitää voittaa ajamalla.

Merja Siltalan mielestä jokaisella ajokortin saaneella on jo kaikki työkalut, joilla pelon voi voittaa. Ajo-opettajan tehtävä on neuvoa, miten niitä käytetään.

”Pelokas kuski esimerkiksi laiminlyö usein tehokkaan katseen käyttämisen. Opettaja osoittaa, miten riskit tunnistetaan ja siten minimoidaan. Jos ei osaa käyttää kunnolla esimerkiksi taustapeiliä, voi yhtäkkiä taakse ilmestyvä hälytysajoneuvo aiheuttaa paniikin.”

Immosen mukaan asiakkaat varoittelevat usein opettajaa huonosta ajotaidosta. Se osoittautuu silti useimmiten hyväksi. Hän sanoo, että jännittäjät ajavat usein turvallisesti ja ottavat huo­mioon jalankulkijat ja oikeat tilannenopeudet. ”He ovat usein jopa esimerkillisiä kuskeja.”

Psykologi Hatakan mukaan liikenneonnettomuustutkijan työssä vastaan tulevat usein ne kuskit, jotka eivät pelänneet, vaikka olisi pitänyt.

”Arasta kuljettajasta pimeässä ja liukkaalla ajaminen tuntuu ikävältä. Mutta eivät ne muutkaan kuskit näe, he eivät vain pelkää. Jos on jumalattoman pimeää ja liukasta, on järkevää suhtautua ajamiseen kunnioituksella eikä ottaa sitä sankaritekona”, Hatakka sanoo.

Kyselystä kävi myös ilmi, miten voimakasta sosiaalista painetta ja ennakkoluuloja ajamiseen liittyy. Se voi lisätä pelkoa.

”Autolla ajo on sosiaalinen tilanne. Pelko syntyy usein tilanteesta, jossa ihminen miettii, mitä muut minusta ajattelevat. Entä jos muut eivät annakaan tietä? Entä jos takana olevat ovat vihaisia, jos ajan vähän hiljempaa?” Siltala sanoo. Sen ei pitäisi antaa häiritä.

Immosen mukaan nykykuskit pelkäävät myös liikenneraivoa, sitä, että mokaa, joku ottaa tilanteesta kuvan, ja kuski päätyy sosiaaliseen mediaan pilkattavaksi.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Minna Vuori ei enää juuri aja. Hän kulkee kävellen, junalla, bussilla ja pyörällä. Lumien tultua kauppareissu hoituu potkukelkalla.

”Tarvitsen aina apukuskin ja henkisen turvan. On iso juttu lähteä autolla yksin mihinkään.”

Mutta miksi pitäisi ajaa, jos se on niin kamalaa? Suurissa kaupungeissa pärjää useimmiten julkisilla. HS:n kyselyssä pelkääjät kuitenkin kokivat, että autoilua pidetään taitona, joka kunnon kansalaisen pitäisi hallita.

Moni tunsi syvää häpeää pelostaan. Useimmat eivät halunneet puhua pelostaan julkisesti.

Vuori on osittain jo sopeutunut pelkoonsa. Silti se vaivaa häntä. Jos hän ajaisi, hän voisi viedä 12-vuotiasta poikaansa muun muassa rinteeseen ja muihin harrastuksiin, tai vaikka vain viedä kierrätyslaatikolle roskia.

”En haluaisi olla riippuvainen muiden avusta. En haluaisi, että ajopelko rajoittaa elämää.”

HS:n kyselyn mukaan ihmiset ovat valmiita paljoon pelon kanssa selvitäkseen. Jotkut ajavat vain tuttuja kiertoteitä, toiset ovat lopettaneet talviautoilun kokonaan. Yksi vastaajista kertoi harjoittelevansa ajamista öisin parkkipaikoilla.

Merja Siltala sanoo, ettei voimakkaasta pelosta selviä kotikonstein. Silti liian harva uskaltautuu uudestaan ajotunneille.

”Pelko on kropan sisällä, mutta se on mahdollista saada pois. Siihen voi mennä viisi tai kaksikymmentä tuntia. Olen opettanut uudestaan ajamaan myös kuuromykän 72-vuotiaan miehen. Vaimo oli aina hoitanut ajamisen. Kun vaimo kuoli, tuli tarve kortille. Mies ajoi vielä pitkään”, Siltala kertoo.

Minna Vuori ei ole vielä täysin luovuttanut. ”Mä olen varmaan kuitenkin ihan hyvä kuski. Pidän vanhoista autoista. Matkoilla menemme aina huvipuistoissa ajamaan törmäilyautoilla. Jotenkin näen itseni safarilla viilettämässä maastoauton ratissa.”

Pelko on asettunut osaksi elämää. Uusia ajotunteja hän ei ole harkinnut. Puoliso yrittää välillä opettaa ajamisessa. Olisi kiva, jos pelkoa ei tarvitsisi selitellä.

”Kaikki sanovat, että kuule hyppäät vain rattiin ja lähdet ajamaan. Mutta jos se olisi niin helppoa, niin kai olisin sen jo tehnyt”, hän sanoo.

Näin lukijat kertoivat ajopelosta Helsingin Sanomien kyselyssä:

”Suhtaudun joka ajokokemukseen pelkoterapiana.” Nainen, 21

”Lopetin autoilun kokonaan.” Mies, 31

”Yritin joskus ajella muuten vain, varsinkin öisin kun on rauhallista. Minulla oli oma autoilulevy, jolla oli Julma-Henriä. Se auttoi keskittymään ja olemaan välittämättä muista autoilijoista ja heidän aggressioistaan.” Nainen, 31

”Pulssi nousee jo pelkästä ajatuksesta ja ratin takana iskee jännitys ja pelko.” Nainen, 27

”Pelkään etenkin kaupunkiajamista. Erilaiset risteykset, kiire, tuhannet muut autoilijat – ja siinä pitäisi ehtiä harkita ja tehdä päätöksiä.” Nainen, 43

”On aika vaikea päästä eroon pelosta, jolle on hyvät perusteet. Ajokortteja myönnetään aivan liian kevyesti, kun oikeasti turvalliseen autoiluun kykenee ehkä puolet työikäisistä ihmisistä.” Mies, 48

”Isäni dissasi aina ajoani. Äitini pelkäsi isän suuttumista eikä antanut autoa käyttööni.” Nainen, 46

”Joka kerta ahdistus on yhtä voimakasta, ja joka kerta kun pääsen pois ratin takaa, se tuntuu valtavalta helpotukselta.” Nainen, 36

”Haluaisin kyllä ajaa, mutta jo auton käsittely vaatisi paljon opiskelua.” Nainen, 64

”En suoranaisesti pelkää ajamista, mutta tiedostan oman epävarmuuteni ja epäpätevyyteni autolla ajamista kohtaan, enkä ole valmis laittamaan itseäni tilanteeseen jossa olen uhaksi omalle tai muiden turvallisuudelle.” Mies, 29

”Pelkään tekeväni vakavan virheen, joka johtaa onnettomuuteen.” Nainen, 32

”Hermostuttaa, stressaa, en pidä ajamisesta.” Mies, 43

”En voisi ikinä ajaa autoa vieraassa kaupungissa, maasta puhumattakaan. Kaikki mökkireissut yms. ajaa puolisoni. ” Nainen, 32

”Pelkään, että ajan jonkun päälle tai kolhin autoa.” Nainen, 41

”Oksettaa, tärisyttää ja pelottaa.” Nainen, 31

”Paniikki iskee, sydän hakkaa, ihan itkettää.” Nainen, 27

”Puolisoni ei ymmärrä, kuinka paljon autolla ajaminen voi minua pelottaa.” Nainen, 34

Näin pääset irti ajopelosta

 Jos pelko on voimakasta, hanki ammattiapua eli mene ajotunneille. Etsi rohkaiseva opettaja. Muutama tunti usein riittää.

 Treenaa auton käsittelyä ensin parkkipaikalla. Jos esimerkiksi vaihteiden käyttö tuntuu hankalalta, voisi automaattivaihteinen auto sopia sinulle paremmin.

 Valitse rauhallisia ajohetkiä. Aja vaikka sunnuntaiaamuisin omaa korttelia ympäri, ja lisää ajoaikaa ja uusia reittejä vähitellen.

 Aja autolla, joka tuntuu itselle tutulta. Uusissa autoissa on usein ajamista helpottavaa tekniikkaa, kuten peruutustutka.

 Suunnittele reitit hyvin. Voit myös yhdistellä ajamista joukkoliikenteeseen. Kaupunkiajon harjoittelun voi aloittaa vaikkapa väistämisvelvollisuuksista risteysajossa. Etene helposta vaikeampaan pikku hiljaa.

 Älä ota paineita liikenteen temposta tai välitä, jos joku tööttää sinulle. Ota oma aikasi ajamiseen nopeusrajoituksia noudattaen.

Lähteet: Timo Immonen, Mika Hatakka ja Merja Siltala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  5. 5

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  6. 6

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  9. 9

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  10. 10

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat