Auto

HS koeajoi: Uusi Ford Ka+ on pieni ja laadukas kaupunkiauto – ja siinä on erikoinen avain

Fordin ohjelmoitava MyKey-avain tuo mielenrauhaa vanhemmille, jotka lainaavat autoaan nuorisolle. Avaimen avulla autoon on mahdollista asettaa nopeusrajoitus tai esimerkiksi maksimiäänenvoimakkuus radiolle.

Fordin uusi Ka+ sujahtaa merkin pikkuautomallistossa vastaavasti hinnoitellun Fiestan rinnalle.

Ensivilkaisulla uusi Ka+ ei kuitenkaan oikein säväytä trendikkään näköisen Fiestan tavoin. Korkea ja erikoinen muotoilu tuo mieleen enemmänkin halpamarkkinoille suunnatun auton.

Pappamainen ulkonäkö on kuitenkin harhaa.

Oikeasti Ka+ on hintaisekseen laadukkaan tuntuinen ja hauska ajettava.

Vastinetta rahalle?

Auton lähtöhinta on runsaat 14 000 euroa, ja rahalle saa mukavasti vastinetta. Erityisesti laadukkaan tuntuinen sisusta ja vakiona oleva Sync-viihdejärjestelmä nostavat pisteitä.

Myös lisävarusteiden hinnoittelu on kohtuullista. Esimerkiksi automaatti-ilmastoinnista otetaan vain 220 euroa lisähintaa.

Sisätilojen materiaalit tuntuvat hintaluokkaan nähden fiksuilta. Muovipaneelit ovat jämäkän tuntuiset, eikä sisustasta kuulu ylimääräisiä nitinöitä tai natinoita pakkaskelistä huolimatta.

Auton korkeuden vuoksi matkustamossa on tilaa yllättävän mukavasti.

Pitkä kuljettaja saa kohtuullisen ajoasennon, eikä pää osu kattoon toisin kuin monissa pikkuautoissa.

Myös takatilat ovat tämän kokoiseksi autoksi runsaat. Peräkkäin mahtuu istumaan kohtuullisesti kaksi aikuista.

Kuljettajan istuin ei anna juurikaan tukea, mutta se on silti mukavan pehmeä istua. Pehmeyden ansiosta penkki soveltuu kaupunkipyörittelyn lisäksi melko hyvin myös matka-ajoon.

Talvikäyttöä varten Ka+:n vakiovarusteisiin kuuluvat poikkeuksellisen nopeasti toimivat etuistuimien penkinlämmittimet.

Kaupunkiajoa helpottavat vakiovarusteena oleva mäkilähtö­avustin ja lisävarusteena saatava pysäköintitutka taakse.

Voit katsoa autoa eri puolilta oheista liukuria liikuttamalla:


Millainen ajaa?

Ka+:n korkeus ja ulkonäkö hämäävät: Ford on onnistunut tekemään myös tästä autosta hyvän ajettavan. Ohjauksen vaste on tarkka, ja auto kääntyy hanakasti ja ketterästi sisään mutkiin.

Pienestä koostaan huolimatta auto soveltuu myös matka-ajoon. Ford etenee suuntavakaasti maantiellä ja moottoritievauhdissa. Lisäksi jousitus on kohtuullisen mukava, ja rengasmelu jää matalaksi kitkarenkailla.

Pieni 1,2-litrainen ja 85-hevosvoimainen moottori on mukavan taloudellinen.

Bensiiniä paloi talvikelillä noin kuusi litraa satasella pääkaupunkiseudulla. Rauhallisessa matka-ajossa kulutus laski noin 4,5 litraan.

Kääntöpuolena pienen vapaasti hengittävän moottorin vääntö on varsin kehno. Kehäteillä liikenteen mukana pysymiseen joutuu käyttämään reilummin moottorin kierroksia, mikä heikentää taloudellisuutta.

Muita moottorivaihtoehtoja ei ole saatavilla. Se on harmi, sillä Fiestastakin tuttu litrainen EcoBoost-turbomoottori voisi sopia paremmin Ka+:n pellin alle.

Kenelle auto sopii?

Fordin ohjelmoitava MyKey-avain tuo mielenrauhaa vanhemmille, jotka lainaavat autoaan nuorisolle. Avaimen avulla autoon on mahdollista asettaa nopeusrajoitus tai esimerkiksi maksimiäänenvoimakkuus radiolle.

Kohtuullisen hinnan vuoksi Ka+ sopii kaikille pientä kaupunkiautoa etsiville. Se on yllättävän laadukkaan tuntuinen hintaluokassaan. Ainoa suurempi puute on hyvin rajallinen moottorivalikoima.

Tähän auttaa merkin toinen malli Ford Fiesta. Näiden autojen väliltä valittaessa kysymys on melko yksinkertainen: ha­luatko Ka+:n paremmat tilat vai Fiestan trendikkäämmän ulkonäön?

Koeajossa

Ford Ka+ 1.2 Ti-VCT 85 hv Ultimate


 Pienikokoinen Ka+ tuntuu laadukkaammalta kuin 14 000 euron lähtöhinnalla voisi odottaa. Myös lisävarusteet on hinnoiteltu järkevästi.

 Sisätilojen materiaalit tun­tuvat hintaluokkaan nähden fiksuilta ja laadukkailta.

 1,2-litrainen moottori on taloudellinen mutta vaatii kierrosten käyttöä. Fordin modernimpi turbomoottori sopisi paremmin myös Ka+:aan.

 Auton pappamainen ulkonäkö hämää, sillä myös Ka+:n ajettavuudessa on onnistuttu. Auto kääntyy ketterästi, ja auton ohjauksen vaste on tarkka.

 Hinta: 16 320 euroa.

 Päästöt: 110 g/km.

 Kulutus: 4,8 l/100km.

 Kilpailijoita: Ford Fiesta, Opel Corsa, Renault Clio, Hyundai i20, Kia Picanto, Citroën C1.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Koeajo
 • Ford

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  9. 9

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää