Valikko
Auto

Asiantuntija: Ihmiset ovat niin koukussa puhelimiinsa, että riskeeraavat henkensä liikenteessä – Monella on paine vastata nopeasti

Suurin osa tietää, että kännykkää ei kannattaisi hipelöidä auton ratissa. Riippuvuus älypuhelimesta näyttää kuitenkin kasvaneen liian suureksi, sanoo asiantuntija. Siitä voi pyristellä irti samoin opein kuin tupakasta.

Kun lentokone laskeutuu ja turvavyövalo sammuu, ensin kuuluu joukko klik-ääniä, kun ihmiset avaavat vyönsä. Heti seuraava toimi on älypuhelimen nappaaminen käteen.

Tulee mieleen tupakoitsija, jolla on ensimmäisenä aamulla mielessä, että pitää päästä tupakalle. Kysymys kun on molemmissa tilanteissa riippuvuudesta.

Tutkimusten mukaan älypuhelin tosiaan aiheuttaa riippuvuutta, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.

Se on iso riski liikenteessä.

Lähes kaikki autoilijat tietävät, että puhelimen käyttö ajaessa on riskialtista puuhaa.

Liikenneturvan vuoden 2014 kyselyn mukaan kolme neljästä pitää matkapuhelimen käyttöä ajon aikana vaarallisena. Neljä kymmenestä on joutunut vaaratilanteeseen matkapuhelimen käytön takia. Neljä viidestä kertoo myös välttävänsä matkapuhelimen käyttöä autoillessa, ja kuusi kymmenestä haluaisi sanoa puhelimeen puhuvalle kuskille, että keskittyisit ajamiseen.

Kansainvälisen, vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan puhelimeen puhuminen kaksinkertaistaa turvallisuusriskit liikenteessä. Muunlainen puhelimen käyttö sekä esimerkiksi puhelimen etsiminen ajaessa lisää riskiä 4–6-kertaiseksi.

Riskit ovat tiedossa – ja silti moni käyttää sitä puhelinta. Puhuu, tekstaa, surffaa, lukee sähköpostia ja vaikka mitä.

Tutkimustuloksia tarkastellessa tämä on järjenvastaista: jos riskit tiedetään, miksi silti toimitaan riskialttiisti?

Iso syy on juuri se, että puhelimeen ollaan koukussa.

”Matkapuhelimesta puhutaan tutkijapiireissä riippuvuutta aiheuttavana välineenä. Koetaan tarvetta olla yhteydessä, koetaan että ollaan ahkeria jos hoidetaan vaikka työasioita tai hoidetaan perheen arkea. Jotkut psykologit sanovat, että matkapuhelin on maailman pienin hedelmäpeli”, Jääskeläinen sanoo.

Viestin lähettäminen, some-päivityksen lukeminen tai tekeminen tai mikä tahansa vastaava antaa aina pienen dopaniimiruiskeen aivoille, ja siitä tulee hyvä olo. Juuri se aiheuttaa riippuvuutta.

”Irlannissa tutkittiin tätä sillä tavalla, että pyydettiin ihmisiä olemaan käyttämättä älypuhelinta. Koehenkilöt kokivat ahdistusta ja ihan fyysisiä vieroitusoireita. On mielenkiintoista, miten voimakkaasti se vaikutti”, Jääskeläinen sanoo.

Ongelmallista on myös se, että puhelinta käyttävä ei oikein saa riskikäyttäytymisestään palautetta: jos ei joudu vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen, sitä ajattelee, että eihän puhelimen käytöstä ole mitään haittaa.

”Onnettomuuteen ei joudu ehkä sillä viikolla, ensi kuussa tai ensi vuonna. Mutta riski kasvaa”, Jääskeläinen sanoo.

Eikä sekään aina auta, vaikka toiminnastaan saisi palautetta. Neljä kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn osallistuneesta kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen matkapuhelimen käytön takia, mutta sekään ei saanut kaikkia lopettamaan puhelimen käyttöä.

”Vaikka tiedostettiin riskit, niin silti koettiin pakkoa käyttää puhelinta”, Jääskeläinen sanoo.

Kun puhutaan matkapuhelimen käytöstä liikennejärjestelmän tasolla, tilanne pahenee entisestään.

”Puhutaan iPhone-zombeista. Siis niistä, jotka kävelevät kadulla napit korvilla, huppu päässä ja naama kiinni puhelimessa. Jos kaikki liikenteessä autoilijoista jalankulkijoihin ovat keskittyneet puhelimeen, sen voidaan olettaa kasvattavan huomattavasti riskejä joutua onnettomuuksiin”, Jääskeläinen sanoo.

Onko asiasta saatavilla lukuja tai tutkimusdataa? Kuinka iso riski kännykän käyttö on?

Suomessa on tutkittu, kuinka suuressa osassa onnettomuuksia matkapuhelin on ollut osallisena.

Kuolemantapauksissa autoilijan käyttämä matkapuhelin on ollut osasyynä muutamana viime vuonna kolmessa onnettomuudessa. Loukkaantumistapauksissa lukua ei yksinkertaisesti tiedetä.

”Näillä tiedoilla voi sanoa, että riskit eivät ole räjähtäneet käsiin, koska onnettomuuksien määrät eivät ole kasvaneet merkittävästi. Mutta asiaa on vaikeaa ja kallista tutkia. Suomessa liikenteessä loukkaantuu 6 000 ihmistä vuodessa, emmekä tiedä, kuinka monessa tapauksessa matkapuhelin on ollut osasyynä.”

USA:ssa matkapuhelimen käytöstä ajaessa puhutaan epidemiana, Jääskeläinen sanoo.

Siellä esimerkiksi teleoperaattorit ovat tehneet useita kampanjoita, joissa valistetaan olemaan käyttämättä matkapuhelinta ajon aikana.

USA:ssa asiaa on myös tutkittu laajasti. Erään vakuutusyhtiön tutkimuksessa kartoitettiin hiljattain, miksi ihmiset ovat käyttäneet matkapuhelinta ajon aikana.

Valtaosa eli noin 50 prosenttia tunsi painetta vastata nopeasti saapuneeseen viestiin. Vajaat 20 prosenttia mainitsi syyksi ”suunnitelmien tekemisen”. 15 prosenttia kysyi ajo-ohjeita, 10 prosenttia oli tylsistyneitä ja kolmisen prosenttia mainitsi syyksi yksinäisyyden tunteen.

Lisäksi tutkimuksessa kysyttiin, miten tärkeä viimeisin lähetetty viesti oli. Vain kahdeksan prosenttia piti omaa viestiään äärimmäisen tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

Tutkimuksessa julkaistiin myös viimeisiä viestejä, joita on lähetetty ennen kuolemaa.

”Olen kännissä ja sladittelen sataakahtakymppiä mutkissa, v*tut siitä YOLO”

”Ajelen kännissä woo… pian kuolen kiitos sinun… Lata”

”Joo, pitää mennä, olen Stephin ja Amberleen kanssa ja aiomme pian olla superkännissä. Laitan viestiä huomenna. Rakastan sinua.”

”Hyvää yötä”

”K”

Esimerkeistä huomaa, että usein onnettomuuksissa oli osasyynä myös muita riskitekijöitä kuin matkapuhelimen käyttö.

Niin ikään Jääskeläinen puhuu riskien kasautumismallista matkapuhelinta käytettäessä: vaikka se ei olisi ainoa syy, se saattaa olla osasyynä onnettomuuteen.

Matkapuhelimen käyttöön liikenteessä liittyy mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten ihminen ei tosiaan ole kaikissa tilanteissa kovin järkiperäinen eli rationaalinen.

Pelkäämme useita asioita, joissa riski on verrattain pieni: syöpää aiheuttavia ruoka-aineita, terrorismia, omalle lapselle tai läheiselle tapahtuvia onnettomuuksia, rikoksia ja vaikka lentokoneella matkustamista.

Välttelemme näitä asioita joskus viimeiseen asti – ja samalla saatamme lähettää tekstiviestin ollessamme auton ratissa.

”Näinhän se on. Harvassa arkielämän tilanteessa toimitaan niin riskialttiisti kuin liikenteessä. Ja kun siihen lisätään kännykän käyttö, niin riskit ovat merkittävät”, Jääskeläinen sanoo.

Jos olemme kerran näin koukussa älypuhelimiimme ja saatamme sen takia aiheuttaa itsellemme ja muille loukkaantumisen ja kuoleman riskin, miten voisimme kamppailla tätä asiaa vastaan?

Mallia voi hakea tupakoijilta, koska kyseessä voi olla osin samanlaisella logiikalla toimiva irrationaalinen riippuvuus: tiukka päätös sekä saatavuuden vaikeuttaminen saattavat auttaa.

”Pitää jo ennen ajoon lähtöä tehdä tiukka päätös, että ei käytetä sitä puhelinta”, Jääskeläinen sanoo.

Tämän lisäksi voi tehdä varatoimenpiteitä. Jos puhelin on helposti käsillä ja se piippaa, siihen on kova halu tarttua. Jos se on hiljaisena, suljettuna tai muuten saavuttamattomissa, riippuvuuttaan vastaan on helpompaa kamppailla.

Sitä paitsi ajamisen pitäisi olla mukavaa.

”Voi tarjota itselleen hetken irti arjen paineista. Hetken, jolloin ei ole tavoitettavissa vaan voi keskittyä ajamisesta nauttimiseen ja omaan aikaan”, Jääskeläinen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää