Valikko
Auto

Lentävä auto tuli markkinoille maailmalla – kysyimme, päästäisikö Trafi laitteen ilmaan Suomessa

Lentävät autot ovat tieteiskirjallisuuden vakiomateriaalia, mutta nyt ne pyrkivät kovasti todellisuuteen. Trafin asiantuntija pitää lentolaitetta mielenkiintoisena.

Lentävät autot tekevät nyt tuloaan liikenteeseen.

Maanantaina Dubain liikenneviranomaiset kertoivat, että kaupunki on testannut onnistuneesti itseohjautuvaa lentävää taksia. Viranomaiset toivovat saavansa munanmuotoiset lentävät taksit Dubain taivaalle jo ensi kesänä.

Myös Euroopan ilmatilaan saattaa nousta lentäviä autoja, sillä hollantilainen yritys PAL-V on nyt ryhtynyt myymään lentävää autoa kuluttajille noin 500 000 euron hintaan.

Hollantilaisyrityksen mukaan heidän lentävä autonsa Liberty täyttää sekä Euroopan että Yhdysvaltain liikenne- ja ilmailuviranomaisten vaatimukset.

Suomalainen asiantuntija pitää hollantilaisten lentävää autoa mielenkiintoisena laitteena.

Määritelmällisesti kyseessä on gyrokopteri, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa ilmailuasioiden parissa työskentelevä johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Hannola kertoo, että jos laite on saanut hyväksynnän Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:lta, sillä voisi lähteä lentoon Suomessakin.

”Trafilla ei ole tiedossa, että tämän laitteen tyyppihyväksyntään liittyviä asioita olisi käsitelty EASA:ssa. Mahdollisen hyväksynnän jälkeen laite olisi mahdollista liittää Suomen ilma-alusrekisteriin”, Hannola kertoo sähköpostitse.

Kolmipyöräinen Liberty kykenee ajamaan tiellä nopeimmillaan 160 kilometriä tunnissa, ja ilmassa nopeus voi nousta 180 kilometriin tunnissa.

Autossa on kaksi moottoria, toinen lentämiseen ja toinen maan kamaralla ajoon. Yrityksen mukaan kulkupeli muuntautuu maantieversiosta lentokykyiseksi 5–10 minuutissa. Kun auto on lentotilassa, se tarvitsee eteensä vähintään 90 metrin suoran kiihdyttääkseen ja noustakseen ilmaan.


Lentäessään auto kuluttaa polttoainetta noin 26 litraa tunnissa. Yhtiön mukaan autolla voi tehdä enimmillään hieman yli neljän tunnin lentoja. Ajotilassa auto kuluttaa 7,6 litraa sadalla kilometrillä, ja tankillisella auto jaksaa 1 315 kilometrin matkan.

Yritys kauppaa nyt yhteensä 90:tä lentävää autoa, joiden toimitusten pitäisi alkaa ensi vuoden lopussa. Sen jälkeen yhtiö suunnittelee tuovansa markkinoille edullisemman, noin 300 000 euron version autosta.

Trafin Jukka Hannola arvioi, että Suomessa ajoneuvoa voisi ajaa tieliikenteessä A-luokan ajokortilla ja taivaalle nousuun vaadittaisiin lentolupakirja.

Tieliikenteen näkökulmasta kolmipyöräinen lentolaite olisi Suomessa L5e-ajoneuvoluokan moottorikäyttöinen kolmipyörä.

PAL-V ryhtyi suunnittelemaan lentävää autoa vuonna 2001 ja testasi auton prototyyppiä onnistuneesti vuonna 2012.

Lentäviä autoja kauppaavia yrityksiä ponnahtaa esiin aika ajoin. HS kertoi vuonna 2015 slovakialaisesta Aeromobilista, joka yritti saada lentävän autonsa markkinoille vuoden 2017 aikana.

Yrityksen taival on kuitenkin ollut kivikkoinen. Lue lentävän auton kehittäjän tarina ja laajempi juttu lentävän auton historiasta täältä.

Lentävien autojen tuominen markkinoille on usein ollut pienten yritysten harteilla.

Niiden kehittämistä pohditaan kuitenkin myös suurissa yrityksissä. Lentokoneita valmistavan Airbusin toimitusjohtaja on kertonut, että yhtiö aikoo testata lentävän auton prototyyppiä vuoden 2017 aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Liikenne
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää