Auto

Ympäristönsuojelija ja ilmastoskeptikko – Elon Muskin ja Donald Trumpin omituisessa kumppanuudessa on kovat panokset

Elon Musk pitää ilmastonmuutosta uhkana, Donald Trump kiinalaisten juonena. Musk ei pitänyt Trumpia oikeana valintana presidentiksi, mutta nyt hän on luvannut auttaa presidenttiä. Se voi johtua siitä, että Musk tarvitsee Trumpia ehkä enemmän kuin kehtaisi myöntää.

Asetelma on tämä, ainakin julkisuudessa:

Elon Musk on sähköautonvalmistaja Teslan toimitusjohtaja. Hän haluaa pelastaa maailman sähköautoillaan ja aurinkovoimatehtaallaan. Hän avaa sähköautoiluun liittyviä patenttejaan muiden valmistajien käyttöön, sillä kuten hän on itse sanonut, yksi yritys ei voi pysäyttää ilmastonmuutosta.

”Mikä sankari!” kehuvat ympäristönystävät.

Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti. Hän haluaa avata hiilikaivoksia ja panostaa fossiilisiin polttoaineisiin. Hänen mukaansa ilmastonmuutos saattaa hyvinkin olla Kiinan salajuoni, eikä ensinkään totuudenmukainen uhka maailmalle.

”Mikä kelmi!” haukkuvat ympäristöystävät.

Ennen kuin Trump valittiin presidentiksi, Musk oli sitä mieltä, että Trump ei sovi presidentiksi. Hän sanoi kansainväliselle medialle suunnatussa konferenssipuhelussa:

”Heti alkuun haluan pyytää anteeksi amerikkalaisten puolesta. Tämä ei ole amerikkalaisen demokratian hienoimpia hetkiä. Kuten sanoin jo aiemmin julkisesti, emme usko, että hän [Trump] olisi ihanteellinen valinta presidentiksi.”

Nyt kun Trump on presidentti, hän on muun muassa nimittänyt Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtoon Oklahoman oikeusministerin Scott Pruittin, joka on vahva fossiilisten polttoaineiden kannattaja. Muutenkaan ei oikein vaikuta siltä, että Trump käärisi hihojaan vastatakseen ilmastonmuutoshaasteeseen, päinvastoin.

Näiden kahden, Trumpin ja Muskin, ei siis pitäisi kaiken järjen mukaan tulla kovin hyvin toimeen keskenään.

Yllättäen tilanne näyttää olevan juuri päinvastoin.

Kuten CNN uutisoi hiljattain: ”Elon Musk ja Donald Trump: uudet parhaat ystävät?”

Mikä on saanut Elon Muskin kääntämään kelkkansa Trumpin suhteen?

Pian Trumpin virkaanastumisen jälkeen uusi presidentti kutsui koolle maailman johtavien teknologiayritysten toimitusjohtajia. Kutsun oli saanut myös Elon Musk, ja hän saapui paikalle.

Idea on, että pomot Musk mukaanlukien tapaavat Trumpia säännöllisesti. Yritysten johtajat toimivat siis tietynlaisina neuvonantajina Trumpille.

Tilanne on Muskille hankala, sillä se näyttää takinkääntämiseltä: ensin Musk kritisoi Trumpia ja asettui muiden suuryritysten kanssa vastustamaan Trumpin maahantulokieltolakia.

Samalla hänellä on kuitenkin suora linja presidentille, jonka neuvonantajana hän toimii tämän kabineteissa.

Mieshän pelaa selkeästi kaksilla korteilla.

Tätä mieltä ovat myös jotkut Tesla-fanit, jotka ovat jo suuttuneet Muskille. CNBC:n mukaan jotkut Teslan Model 3 -auton varanneet ihmiset ovat jo peruneet ennakkovarauksensa, koska ovat tuohtuneet Muskin kaveeraamisesta Trumpin kanssa.

Muskin venkoilulla on kuitenkin järkevä ja ehkä jopa eettisesti kestävä syy.

Elon Musk saattaa olla idealistinen maailmanparannuspuuhissaan, mutta hän ymmärtää politiikkaa.

Musk tunnetaan opportunistisena ihmisenä. Jos siis maailman pelastaminen vaatii liittoa vihollisen kanssa, se on sen arvoista, Musk ehkä ajattelee.

Arkipäivän vertaus: jos haluaa, että ihmiset lopettavat lihansyönnin, paras strategia ei ehkä ole se, että rikkoo läheisen supermarketin ikkunan ja kirjoittaa liikkeen sisälle iskulauseita siitä, kuinka liha on murhaa. Sen sijaan saattaa olla fiksua keplotella itsensä mukaan marketin toimintaan – tehdä liitto vihollisen kanssa – ja sitä kautta koettaa vaikuttaa asiaan.

Silloin joutuu toki vähän nieleskelemään omia periaatteitaan ja kärsimään epämukavuutta, mutta jos kyse on kerran isommasta asiasta kuin siitä, että saa mukavan lämpöisen oikeudenmukaisuuden tunteen itselleen, se on ehkä vaivan arvoista.

Muskia pitkään seurannut ja hänestä kirjan kirjoittanut Ashlee Vance kertoi Bloombergille, että hän tosiaan uskoo Muskin olevan aidosti mukana maailmanparannushommissa: hän haluaa vaikuttaa sisäpiiristä käsin Trumpiin, jotta tämä ottaisi huomioon ympäristöasiat.

”En minä usko, että se on pötyä [että Musk haluaa vaikuttaa Trumpin politiikkaan sisältä käsin], Vance sanoi.

Lisäksi Trumpilla ja Muskilla on – jälleen kerran ainakin näennäisesti – yhteisiä arvoja.

Molemmat ovat joko ainoastaan julkisuudessa tai ihan oikeasti niin sanottuja patrioottisia amerikkalaisia, kun puhutaan bisneksen tekemisestä.

Trump on esimerkiksi näpäyttänyt perinteisiä autonvalmistajia siitä, että nämä tehtailevat autojaan halpatyövoimalla ulkomailla.

Teslalla pääosa tuotannosta on Kaliforniassa Yhdysvalloissa, ja Tesla on luonut kymmeniä tuhansia työpaikkoja Yhdysvaltoihin sen sijaan, että se olisi ulkoistanut kaiken mahdollisen halpatyövoiman maihin.

Niin ikään Teslan uusi akkutehdas Gigafactory on Nevadassa, ja sekin luo runsaasti uusia työpaikkoja.

Musk toimii siis jo valmiiksi juuri siten, miten Trump haluaisi muidenkin toimivan.

Muskin kaveeraamisessa Trumpin kanssa ei siis todellisuudessa näyttäisi olevan mitään pahaa.

Musk tekee voitavansa maailman pelastamiseksi tilanteessa, jossa se on vaikeampaa kuin ennen. Hän tekee itsestään jopa poliittisen marttyyriin: päästäkseen tärkeämpään maaliinsa hän on valmis kärsimään sen, että osa Tesla-faneista kääntää selkänsä.

Ja onhan heillä niitä yhteisiä tavoitteitakin: luoda amerikkalaisille työpaikkoja.

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Muskin toiminnassa näkyy merkkejä myös siitä, kuinka markkinataloutta manipuloidaan hyvä veli -verkostoilla.

Muskin bisnekset, avaruusrakettiyhtiö SpaceX ja sähköautoyhtiö Tesla ja SolarCity, ovat erittäin riippuvaisia valtiosta.

Sähköautoja ei vielä tällä hetkellä saada oikein kaupaksi, jos valtio ei tue niiden ostamista rahallisesti. Sama tilanne on pitkälti aurinkoenergian kanssa, johon Muskin SolarCity on keskittynyt. Niin ikään avaruusrakettibisnes on vahvasti kytköksissä valtion harjoittaman politiikan kanssa.

Muskin on siis syytä olla hyvää pataa valtion kanssa, eli Muskin on syytä olla hyvää pataa Trumpin kanssa.

Vaikka Muskilla varmasti on hyviä tarkoituksia sen suhteen, että hän haluaa vaikuttaa Trumpiin sisältä käsin, kyseessä on vaarallinen peli, jota on vaikea hallita.

Muskin bisnekset riippuvat niin vahvasti valtiosta, että mikäli Trump joskus päättäisi lopettaa yhteistyön Muskin kanssa, vauriot olisivat merkittävät.

Tämän vuoksi herää kysymys, miten pitkälle Musk on valmis menemään pysyäkseen Trumpin suosiossa.

Jos Teslan ja SpaceX:n menetymisen ehto on se, että Trump pitää Muskia hyvänä tyyppinä, kyse ei ole terveestä markkinataloudesta. Pikemminkin se tuo mieleen venäläisen markkinatalouden, jossa iso osa menestyksestä riippuu siitä, kuinka hyvää – tai huonoa – pataa on presidentin kanssa.

Niin ikään voisi spekuloida, että Trump käyttää Muskia sen verran kuin hän tarvitsee, sillä hän ei ole tunnettu erityisen hienotunteisesta politiikan saatikka bisneksen tekemisestä.

Muskin tasapainoilusta tuleekin mieleen sanonta: ne jotka ryhtyvät lampaaksi, joutuvat suden suuhun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  6. 6

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää