Auto

Kuluneen sutkautuksen ranskalaisautoista voi nyt unohtaa – Renault Meganen uusi farmariversio vakuutti HS:n koeajossa

Ranskalaisautojen mollaamiselle ei ole enää perustetta. Meganenkin hylkäysprosentti katsastuksissa oli selvästi keskivertoa pienempi.

Renault on valmistanut autoja omalla nimellään jo lähes 120 vuotta. Ranskalaisvalmistajalla riittää kokemusta vaikka muille jakaa.

Henkilöauto-osaamisen lisäksi Renaultin moottorein varustetut autot ovat olleet usein voitokkaita esimerkiksi formula ykkösissä. Silti yksi kuluneimmista autoihin liittyvistä sutkautuksista vihjaa, ettei ranskalaisvalmisteisia autoja kannata tosissaan edes harkita.

Lapsellisesta vitsistä on kuitenkin aika ajanut ohi jo kauan sitten. Renault Megane on kasvanut odotusten tasolle.

Meganen farmari on jo hitti

On totta, että myös Renaultilla oli etsikkoaikansa 2000-luvun alkuvuosina, mutta kurssi saatiin pian käännettyä oikeisiin uomiinsa.

Laatu ailahtelee käytännössä kaikilla merkeillä milloin mistäkin syystä. Eri merkkejä ovat vaivanneet vaikkapa ennenaikainen ruostuminen, automaattivaihteisto-ongelmat, mittavat takaisinkutsut, irtoilevat ohjauspyörät ja päästökriisit – onhan näitä harmeja.

Uusi Megane on jo ehditty palkita Euroopassa viime vuoden lopulla Kultainen ohjauspyörä -voittajana pienten ja keskikokoisten autojen luokassa.

Meganen farmariveriso Sport Tourer on oiva esimerkki siitä, kuinka menneeseen on turha tuijotella liian pitkään. Lisäksi se on myyntilukujen perusteella selkeä hittituote, jollaiseksi ei voisi nousta, jos laatu vaihtelisi jatkuvasti.

Voit tarkastella autoa eri puolilta oheista liukuria liikuttamalla:


Kuinka paljon tilaa?

Farmariauton valintaan on syynä monikäyttöisen tilan tarve, ja tässä Megane pärjää hyvin.

Sport Tourerin tavaratila on perusmuodossaan 580 litraa, josta osa on piilossa välipohjan alla. Laajennuksessa kokonaistilavuus kasvaa peräti 1 695 litraan.

Jos pelkät litrat eivät avaa ­asiaa tarpeeksi selkeästi, sopii vertailukohdaksi vaikkapa uusi ja ainakin kaksi kokoluokkaa isompi ja kalliimpi farmari-Volvo V90.

Volvo jää tavaratilan koossa hienoisesti kakkoseksi. Tämä saattaa olla yllätys.

Muilta tiloiltaan farkku-Megane on hyvää keskitasoa. Edessä ei ole isollakaan kuljettajalla ongelmia, ja takaistuimelle voi istuttaa keskimittaisia aikuisia ongelmitta.

Erityisesti polvitilat ovat kasvaneet takana. Laskeva kattolinja syö kuitenkin hieman pääntilaa pisimmiltä takamatkustajilta.

Kuinka hyvä todellisuudessa?

Uuden farmari-Meganen moottorivaihtoehdot ovat kaksi dieseliä ja neljä bensiinimoottoria joko manuaali- tai automaattivaihteistoilla.

Koeajoauto oli 1,2-litrainen turboahdettu 130-hevosvoimainen Energy TCe-bensiini, jossa vaihteita vaihdetaan itse kuusiportaisen manuaalin avulla.

Vaihteita voi käyttää näppärästi oikeaa kättä keskikonsolin päällä lepuuttaen. Kiihtyvyys on vain perustasoa.

Enemmän ripeyttä tarvitsevan kannattaakin tutustua farmarin GT-versioon, joka tarjoaa 205 hevosvoimaa.

Koska Sport Tourerissa on selvästi perus-Meganea pidempi akseliväli, farmari on luonteva yhdistelmä vakaata mukavuutta ja hyvää ajettavuutta, tavanomaista suorituskykyä ja hyviä tiloja.

Jousitus, iskunvaimennus ja ohjaus on säädetty uudelleen. Lisäksi Renaultin Multi-Sense-järjestelmä mahdollistaa viidestä ajotilasta valitsemisen kulloisenkin tarpeen mukaan.

Järjestelmä säätää mittariston väriä ja tyyliä, tunnelmavalaistusta, äänimaailmaa, ilmastointia, etuistuinten hierontaohjelmia, moottorin ja kaasupolkimen reagointia ja ohjauksen vastetta.

Esimerkiksi sport-tilassa ohjaus vaikuttaa tunnokkaammalta ja moottori reagoi kiihdytyksissä herkemmin.

Luvatusta 5,3 litran yhdistetystä kulutuksesta jäimme paukkupakkasiin osuneella koeajojaksolla huomattavasti, sillä auto kulutti keskimäärin lähes seitsemän litraa sadalla.

Mallistossa ei ole toistaiseksi nelivetoa, ja sitä monet saattaisivat autoltaan kaivata.

Koeajossa

Renault Megane Sport Tourer Energy TCe 130 Bose


  Renault Megane Sport Tourer on onnistunut, järkevästi hinnoiteltu farmari. Suuria heikkouksia on vaikea osoittaa.

 1,2 litran pikkumoottori on hyvä perusvoimanlähde arkiajoihin. Pitkää matkaa ajavien kannattaa harkita dieselmoottoria. Manuaalivaihteisto toimii sujuvasti.

 Bose-varustelu tuo paremman äänentoistojärjestelmän, johon kuuluu yksi keskikaiutin auton etuosassa ja kahdeksan muuta kaiutinta sekä tavaratilan bassokaiutin.

 Tuoreen suomalaisen katsastusvikaraportin mukaan Meganen hylkäysprosentti on ollut selvästi keskimääräistä pienempi.

 Kiihtyvyys sataan 11 sekuntia, huippunopeus 197 kilometriä tunnissa.

Hinta: 27 929 euroa.

Kulutus (ilmoitettu): 5,3 l / 100 km diesel.

Päästöt: 119 g/km.

Kilpailijoita: Honda Civic Tourer, Hyundai i30 Wagon, Kia ceed Sportswagon, Opel Astra Sports Tourer, Skoda Octavia Combi, Toyota Auris Touring Sports, VW Golf Va­riant.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Renault
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  4. 4

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  7. 7

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  8. 8

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  9. 9

   Kuolemansairas syöpäpotilas palasi töihin, hiv katosi luuydinsiirrolla – Näin uudet hoidot parantavat parantumattomia sairauksia

  10. 10

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää