Auto

Opiskelija teki Hondastaan itse ajavan 700 dollarilla – Trafi kehottaisi hakemaan robottiviritykselle poikkeuslupaa

Suomessa auto saattaisi päästä liikenteeseen Trafin poikkeusluvalla tai koenumerotodistuksella.

Itse ajavien ja ajamista avustavien autojen teknologiat ovat yksi kuumimmista teknologian alueista juuri nyt.

Tämän vuoksi monet maailman huippuinsinöörit tutkailevat erilaisia tapoja, joilla autot saadaan ajelemaan itsekseen.

Mutta mitä jos voisit muuttaa autosi itse ajavaksi alle tuhannen euron hintaan?

Tällainen on mahdollista, todisti yhdysvaltalainen opiskelija Brevan Jorgenson. Hän latasi ilmaisen ohjelmiston ja ohjeet internetistä ja tilasi 700 dollarilla erilaisia osia.

Sitten hän teki vuoden 2016 Honda Civic -autostaan itse ajavan menopelin.

Hän testasi autoa yöllä, ja kaikki toimi erinomaisesti: auto osasi jarruttaa, kiihdyttää ja ohjautua tiemerkintöjen ja muiden liikenteessä olevien autojen mukana mainiosti.

Miten voi olla mahdollista, että yliopisto-opiskelija tekee kengännauhabudjetilla lähes vastaavan järjestelmän, jollaisia miljardiyhtiöt kehittelevät valtavien henkilöstöjensä voimin?

Kaikki alkoi siitä, kun teknologiayhtiö Comma.ai:n suunnitelmat menivät pieleen.

Tämä yhdysvaltalainen start-up-yritys kehitteli 999 dollaria maksavaa laitetta, jonka avulla tietyt automallit olisi mahdollista päivittää sellaisiksi, että ne olisivat pitkälti itse ajavia: ne osaisivat kaasuttaa, jarruttaa ja kääntyä mutkiin liikenteen ja tiemerkintöjen mukaan.

Yhtiön johtaja George Hotz kuitenkin laittoi tuotteen lanseeraamisen jäihin, kun hän oli saanut Yhdysvaltain liikenteenturvallisuusviranomaisilta hankalia kysymyksiä.

Tuotteistamisen sijaan yhtiö päätti avata teknologiansa koodin ja suunnitelmat avoimiksi kaikille, jotka haluaisivat testata laitetta.

Heti, kun tiedot oli julkistettu, Nebraskan yliopistossa opiskeleva Brevan Jorgenson meni tutkailemaan niitä, ja aloitti rakennusprosessin.

Hänellä oli nimittäin sattumalta juuri toinen niistä autoista – vuoden 2016 Honda Civic – joiden kanssa teknologia oli yhteensopivaa. Toinen yhteensopiva auto olisi ollut vuosimallin 2016 Acura ILX.

Jorgenson tilasi osat, joita Neo-nimisen laitteen rakentamiseksi tarvittiin. Ne maksoivat 700 dollaria, ja niihin kuului muun muassa kamera, joka kuvaa ympäristöä.

Laite toimii OnePlus 3 -puhelimella, johon on ladattu Comman ilmaiseksi ladattava Openpilot-ohjelmisto.

Puhelimen ja ohjelmiston lisäksi täytyy rakentaa piirilevy, jonka avulla laite yhdistetään auton elektronisiin järjestelmiin sekä kotelo, johon laite laitetaan.

Jorgenson latasi ohjelmiston ja teki tarvittavat juotostyöt itse piirilevyyn. Kotelon hän tulosti 3d-tulostimella.

Hän asensi laitteen taustapeiliin ja urakka oli valmis.

Ensimmäinen testi oli tammikuussa illalla.

”Moottoritiellä oli pimeää, ja testasin laitetta itse, koska en halunnut että kenellekään sattuu mitään, jos laite ei olisi toiminut”, Jorgenson sanoi Technology Review -sivustolle.

Hänen mukaansa laite toimi loistavasti. Pienen hienosäädön ja päivitysten jälkeen laitteisto on täydessä toiminnassa, ja se pystyy Jorgensonin mukaan samantyyppisiin temppuihin kuin Teslan Autopilot -järjestelmä.

Käytännössä systeemi on siis eniten kotonaan moottoritiellä, jossa se pystyy ohjaamaan tien mukaisesti ja jarruttamaan ja kaasuttamaan liikenteen mukana.

Videon laitteesta toiminnassaan voi katsoa muun muassa täältä.

Mutta onko tällainen laite lainmukainen?

USA:ssa asian suhteen ei ole Technology Reviewin mukaan ongelmia, kunhan kuljettaja noudattaa ajaessaan lakia ja tarvittavaa varovaisuutta.

Entä Suomi? Olisiko OK, jos ostaisi nyt tällaisen laitteen ja tuunaisi sillä Hondastaan pitkälti itse ajavan?

Tilanne ei ole Trafin mukaan täysin selvä.

Trafin tarkastajan Mikko Nurmen mukaan on vaikeaa sanoa, miten tällainen jälkiasenteinen järjestelmä suhtautuisi ajoneuvoja koskeviin teknisiin vaatimuksiin ja säädöksiin, ja menisikö se katsastuksesta läpi.

Lisäksi mahdollisessa onnettomuustilanteessa vastuukysymykset olisivat epäselviä.

Trafin mukaan tällä hetkellä näyttäisi siltä, että ainut mahdollisuus saada ajoneuvo tieliikenteeseen tällaisen teknologiapäivityksen jälkeen on Trafin poikkeuslupa tai koenumerotodistus.

”Sikäli kun jonkin tuonkaltainen ratkaisu ei täyttäisi liikenteessä ajoneuvolta vaadittavia teknisiä vaatimuksia, eritasoisen automaattiajamisen kokeilemiseen voi meiltä Trafista hakea koenumerotodistusta”, kertoo Eetu Pilli-Sihvola, joka on Trafissa automaattiseen liikenteeseen erikoistuneen yksikön päällikkö.

Koenumerotodistuksen avulla on mahdollista testata rajoitetusti autonomista teknologiaa liikenteessä ja muualla Suomessa. Ohjeet koenumerotodistuksen hakuun löytyvät täältä.

Brevan Jorgensonin tarina on hyvä esimerkki siitä idealismista, joka oli alun perin tavallaan koko internetin idea: ihmiset pystyisivät helposti jakamaan tietoa ja teknologioita, jotka hyödyttäisivät parhaimmillaan kaikkia.

Parhaassa tapauksessa avoimuus ja kaikkien käytössä oleva teknologia kun ovat usein paljon hyödyllisempi juttu kuin se, että kaikki mustasukkaisesti suojelisivat keksintöjään.

Comma-yhtiön johtaja Hotzin mukaan he antoivat teknologiansa ihmisten käyttöön juuri siksi, että tavalliset ihmiset pääsisivät kehittelemään sen avulla jotain uutta.

Ja jos siinä samalla Commalle tulee vähän ilmaista mediatilaa, kyseessä on mitä mainioin win-win-tilanne.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Robotisaatio
 • Honda

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  6. 6

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää