Auto

Uudenkaupungin autotehdas valmistautuu sähköautojen vallankumoukseen – Kiinasta tuli suunnannäyttäjä, sanoo tehtaan johtaja

”Lähivuodet ovat sähköautojen kannalta vielä maltillista kasvua, mutta tulevina vuosina, vuoden 2020 jälkeen, buumi lähtee nousuun”, sanoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

Uudenkaupungin autotehtaalla menee nyt lujaa.

Tehdas on jo kuukausien ajan etsinyt lisää työntekijöitä, ja keskiviikkona Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen kertoi, että kolmen kuukauden sisällä tarvittaisiin vielä tuhat työntekijää lisää.

Kaiken kaikkiaan yhtiö rekrytoi lyhyen ajan sisään siis yhteensä noin 1 800 uutta työntekijää, ja vuoden loppuun mennessä tehtaalla pitäisi olla 3 700 työntekijää.

Syynä on keskiviikkona julkistettu uusi tilaus saksalaiselta Daimlerilta, joka haluaa valmistaa seuraavan sukupolven Mercedes-Benz-autoja Uudessakaupungissa.

”Tämä on tehtaan historiankin huomioiden merkittävä sopimus”, Korhonen sanoi HS:lle Veho Mercedes-Benz Airportin tiloissa Vantaalla.

Vielä ei tiedetä, minkälainen auto uusi Mercedes-Benz tulee olemaan, mutta tulevaisuudessa Uudenkaupungin tehtaan liukuhihnalta rullaa ulos sähköautoja, uskoo Korhonen.

”Lähivuodet ovat sähköautojen kannalta vielä maltillista kasvua. Nyt ollaan tilanteessa, jossa myydään miljoona sähköautoa vuodessa, mutta tulevina vuosina, vuoden 2020 jälkeen, buumi lähtee nousuun”, Korhonen sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi Mercedes-Benzin, jonka GLC-katumaasturia ja A-sarjaa Uudenkaupungin tehdas nyt valmistaa.

”Tämänkin merkin (Mercedes-Benz) tuotannosta kaksikymmentä prosenttia on viiden vuoden päästä sähköautoja. Samanlaista kehitystä on vaikkapa BMW:llä, Volkswagenilla ja Audilla.”

Korhosen mukaan sähköautojen nousua vauhdittaa erityisesti Kiina.

”Kun tästä nyt katsotaan ikkunasta ulos, ilma näyttää puhtaalta”, Korhonen sanoo ja heilauttaa kättään kohti Mercedes-Benz-kaupan suuria ikkunoita.

”Mutta Kiinassa tilanne on ilman puhtauden suhteen vähän erilainen. Siellä myydään huikea määrä autoja.”

Ja nämä autot tupruttavat ilmoille päästöjä, joita Kiina pyrkii hillitsemään suosimalla sähköautoja.

”Sähköautojen yleistymiseen vaikuttaa monta tekijää. Volkswagenin diesel-gate oli yksi asia ja poliittiset paineet toinen. Regulaatio erityisesti Kiinassa kiihdyttää sähköautojen yleistymistä. Kaikilla merkeillä on siellä oltava portfoliossaan sähköautoja.”

Siihen saumaan Uudenkaupungin autotehdas yrittää iskeä. Korhonen kertoo, että Valmet Automotive haluaa olla mukana sekä sähköautojen suunnittelussa että valmistuksessa.

”Olemme tehneet sähköautojen suhteen Uudessakaupungissa pioneerityötä vuodesta 2009”, Korhonen sanoo viitaten luksushybridiauto Fisker Karmaan, jota tehdas aikoinaan valmisti.

Hiljattain Valmet Automotive julkisti yhteistyösopimuksen kiinalaisen akkuvalmistajan kanssa. Kiinalaisyritys Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) tuli Valmet Automotiven omistajaksi 22 prosentin osuudella vuoden alussa. CATL suunnittelee ja valmistaa litium-ioni-teknologiaan perustuvia akkuja ja on alallaan maailman suurien joukossa. Kiinassa CATL on markkinajohtaja.

”Kiina tulee vetämään sähköautojen kasvua. Sähköautot ovat tulleet jäädäkseen, ja sinne me nimenomaan panostamme”, Korhonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uudenkaupungin autotehdas
 • Sähköauto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  9. 9

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää