Valikko
Auto

Mies nimeltä Doug Derwin käyttää miljoonia, jotta Teslan Elon Musk lopettaisi yhteistyön Donald Trumpin kanssa – ja syy on ilmastonmuutos

Kalifornialaismies halusi auttaa ilmastoa ostamalla sähköauto Teslan, mutta nyt hän kampanjoi Teslaa vastaan. Syynä on Donald Trumpin ja Elon Muskin suhde.

Doug Derwin, 59, on yksi monista Kalifornian Piilaakson asukkaista, jotka eivät voi sietää Donald Trumpia.

Piilaakso on liberaali teknologia- ja start-up-keskus.

Kun Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, Derwinia hatutti. Hän halusi tehdä jotain konkreettista osoittaakseen, että hän ei hyväksy Trumpin politiikkaa.

Yksi vaihtoehto vastustaa Trumpia – tuota hiilikaivosten puolestapuhujaa ja ilmastonmuutoksen kieltäjää – olisi ostaa sähköauto Tesla, Derwin mietti. Onhan Tesla yhtiönä täysin Trumpin politiikan vastakohta.

Tesla ja etenkin sen toimitusjohtaja Elon Musk ovat brändänneet itsensä uudistusmielisinä maailmanpelastajina sähköautoineen, aurinkoenergiabisneksineen ja avaruusrakettiyrityksineen.

Derwin tilasi Model S -auton 150 000 dollarilla ja jäi odottamaan auton toimitusta. Derwin on entinen lakimies ja nykyinen pääomasijoittaja, jolta raha ei lopu kesken.

Sitten alkoi tapahtua asioita, jotka saivat Derwinin pettymään Muskiin niin katkerasti, että hän aloitti Muskia vastaan miljoonien dollarien kampanjan, jonka hän maksaa omasta pussistaan.

Juuri ennen Trumpin valintaa presidentiksi, Musk kertoi kansainväliselle medialle suunnatussa konferenssipuhelussa näin:

”Heti alkuun haluan pyytää anteeksi amerikkalaisten puolesta. Tämä ei ole amerikkalaisen demokratian hienoimpia hetkiä. Kuten sanoin jo aiemmin julkisesti, emme usko, että hän [Trump] olisi ihanteellinen valinta presidentiksi.”

Sitten uutiset toisensa jälkeen kertoivat, kuinka Musk ei ollutkaan irtisanoutunut Trumpin politiikasta.

Päinvastoin.

Musk nähtiin tämän tästä Trumpin tornitalossa ja erinäisissä tilaisuuksissa hengailemassa Trumpin kanssa. Muskista oli leivottu Trumpin neuvonantaja.

Asia selitettiin Teslan puolesta niin, että Muskin olisi hyvä olla fiksuna ja ympäristötietoisena tyyppinä lähellä Trumpia, jotta hän pystyisi edes jotenkin vaikuttamaan Trumpin politiikkaan.

Derwin oli käärmeissään eikä ostanut tätä perustelua. Hän peruutti ennakkovarauksensa ja lahjoitti 150 000 dollaria Teslan sijasta hyväntekeväisyyteen.

Eikä hän jättänyt protestiaan siihen. Derwin aloitti massiivisen, julkisen kampanjan erottaakseen Muskin ja Trumpin toisistaan.

Derwin on kertonut useassa eri mediassa, että hän on valmis käyttämään kaksi miljoonaa dollaria sen eteen, että Musk katkaisee yhteydet Trumpiin.

Derwin muun muassa masinoi kampanjan, jossa Teslan päämajan eteen pystytettiin julisteita, jotka sanoivat: ”Elon: pyydämme, jätä Trump”

Hän on ostanut mainostilaa 500 000 dollarilla televisiosta sekä eri lehdistä, kuten The New York Timesista, Washington Postista, San Francisco Chroniclesta ja San Jose Mercury Newsista.

Hän aikoo lähettää yliopistokampuksille lobbareita kertomaan opiskelijoille, että Elon Muskin yrityksissä ei kannata työskennellä.

Hän aikoo tarjota Teslan tulevan Model 3 -auton varanneille rahaa, jos nämä peruvat autovarauksensa. Autoja on varattu 1 000 dollarin hintaan noin 400 000 kappaletta.

HS tavoitti Derwinin kommentoimaan tempaustaan.

Derwin kertoo sähköpostitse, että hän on ollut aina kiinnostunut ympäristöasioista ja etenkin ilmastonmuutosasioista. Mutta aktivisti hän ei ole koskaan ollut – ennen kuin nyt.

”Trumpin presidenttiys on vaaraksi Yhdysvalloille ja maailmalle, ja on tärkeää, että häntä vastaan noustaan nyt”, Derwin kertoo HS:lle.

Nyt Derwin on julkaissut myös nettisivun, jonka osoite on elondumptrump.com

Sivustolla on muun muassa ohjeita siitä, kuinka kampanjassa voi olla mukana.

Uskooko Derwin, että kampanja tuottaa tulosta?

”Jos tarpeeksi moni Teslan omistaja ja odotuslistalla oleva ryhtyy mukaan kampanjaan, Teslan on pakko ottaa tämä huomioon”, Derwin kertoo HS:lle

”Haluaisin, että Musk eroaa Trumpin neuvonantajan hommista ja puhuu julkisesti Trumpin ilmastopolitiikkaa vastaan.”

Onko kampanjalla ollut tähän mennessä vaikutusta?

”Kampanjan alusta on mennyt vasta muutama päivä, mutta se on alkanut muuttua viraaliksi. Olen kuullut jo muutamasta tusinasta tyytymättömiä Teslan omistajia, osakkeenomistajia ja odotuslistalaisia. Kolmisensataa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksemme ja noin 5 000 ihmistä on käynyt kastomassa sivustoamme.”

Derwin uskoo, että jahka kampanjamainokset alkavat näkyä mediassa, homma kasvaa nopeasti.

Derwinin mukaan hänellä on lopulta hyvin vähän menetettävää, joten miksei hän tekisi osaansa Trumpin vastustajana.

”Pahinta mitä voi käydä, on että menetän vähän rahaa ja teen ehkä itsestäni julkisesti idiootin. Mutta tuntuu järkevältä yrittää kaikin tavoin suitsia Trumpia”, Derwin sanoi aiemmin talousmedia Bloombergille.

Kumpi on sitten oikeassa, Derwin vai Musk?

Muskin pointti kun on kaikessa opportunistisuudessaan ihan järkeenkäyvä.

Muskin taktiikka on ainakin hänen sanojensa mukaan tehdä liitto vastapuolen kanssa ja yrittää vaikuttaa asioihin sisältä päin.

Muskin mukaan olisi typerää typistää vaikutusmahdollisuuksia silkaksi protestiksi: on otettava se, mikä otettavissa on – itselleen ja ympäristölle.

Derwin ei tällaista selitystä niele.

”Muskin pointti olisi validi, mikäli hän saavuttaisi muutakin kuin Trumpin politiikkaa edistävää propagandaa. Mutta mitään sellaista hän ei saavuta”, Derwin sanoo HS:lle.

Tämä on ainakin joiltain osin totta. Trump on muun muassa leikannut EPA-ympäristöviranomaisen rahoitusta ja ryhtynyt purkamaan saastuttavien teollisuudenalojen sääntelyä.

”Ainoastaan valtavan rengaspinon tuikkaaminen tuleen Valkoisen talon nurmikolla voisi olla haitallisempaa ilmastolle kuin se, mitä Trump nyt tekee”, Derwin sanoi.

Derwinin mielestä Muskin ja Trumpin veljeily lähettää ihmisille haitallisen viestin. Ihmiset saattavat Derwinin mukaan ajatella, että ei Trump voi niin paha olla, jos Musk viihtyy hänen seurassaan ja bisneksissään ihan mutkattomasti.

Mitä Derwin sanoisi Muskille, jos hän pääsisi nokakkain hänen kanssaan?

”Ilmastonmuutos on eräs tärkeimpiä ihmiskuntaa kohtaavista haasteista, ja sinun on aika ryhtyä johtajaksi liikkeessä Trumpin ilmastopolitiikkaa vastaan.”

Entä mitä hän sanoisi Trumpille?

”Eroa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Donald Trump
 • Sähköautot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  3. 3

   Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

  4. 4

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  5. 5

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  6. 6

   Asuntojen myynti katkesi kuin seinään, syynä kirkon toimet – Helsingin Lehtisaaren asukkaat yrittävät vielä estää tontinvuokran korotukset

  7. 7

   Johtaja otti lastenkodin rahoja omiin taskuihinsa: teetti itselleen huonekaluja, osti elektroniikkaa ja hankki lohkolämmittimen

  8. 8

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  9. 9

   Diabeteksen esiaste yleistyy hälyttävästi suomalais­lapsilla, ja syynä on lihavuus – moni vanhempi ei tiedä lapsensa olevan ylipainoinen

  10. 10

   Asiantuntijat kertovat kuusi vinkkiä, miten saat parempaa suodatinkahvia halvalla – Älä törsää kahvinkeittimeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  10. 10

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää