Valikko
Auto

Mies nimeltä Doug Derwin käyttää miljoonia, jotta Teslan Elon Musk lopettaisi yhteistyön Donald Trumpin kanssa – ja syy on ilmastonmuutos

Kalifornialaismies halusi auttaa ilmastoa ostamalla sähköauto Teslan, mutta nyt hän kampanjoi Teslaa vastaan. Syynä on Donald Trumpin ja Elon Muskin suhde.

Doug Derwin, 59, on yksi monista Kalifornian Piilaakson asukkaista, jotka eivät voi sietää Donald Trumpia.

Piilaakso on liberaali teknologia- ja start-up-keskus.

Kun Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, Derwinia hatutti. Hän halusi tehdä jotain konkreettista osoittaakseen, että hän ei hyväksy Trumpin politiikkaa.

Yksi vaihtoehto vastustaa Trumpia – tuota hiilikaivosten puolestapuhujaa ja ilmastonmuutoksen kieltäjää – olisi ostaa sähköauto Tesla, Derwin mietti. Onhan Tesla yhtiönä täysin Trumpin politiikan vastakohta.

Tesla ja etenkin sen toimitusjohtaja Elon Musk ovat brändänneet itsensä uudistusmielisinä maailmanpelastajina sähköautoineen, aurinkoenergiabisneksineen ja avaruusrakettiyrityksineen.

Derwin tilasi Model S -auton 150 000 dollarilla ja jäi odottamaan auton toimitusta. Derwin on entinen lakimies ja nykyinen pääomasijoittaja, jolta raha ei lopu kesken.

Sitten alkoi tapahtua asioita, jotka saivat Derwinin pettymään Muskiin niin katkerasti, että hän aloitti Muskia vastaan miljoonien dollarien kampanjan, jonka hän maksaa omasta pussistaan.

Juuri ennen Trumpin valintaa presidentiksi, Musk kertoi kansainväliselle medialle suunnatussa konferenssipuhelussa näin:

”Heti alkuun haluan pyytää anteeksi amerikkalaisten puolesta. Tämä ei ole amerikkalaisen demokratian hienoimpia hetkiä. Kuten sanoin jo aiemmin julkisesti, emme usko, että hän [Trump] olisi ihanteellinen valinta presidentiksi.”

Sitten uutiset toisensa jälkeen kertoivat, kuinka Musk ei ollutkaan irtisanoutunut Trumpin politiikasta.

Päinvastoin.

Musk nähtiin tämän tästä Trumpin tornitalossa ja erinäisissä tilaisuuksissa hengailemassa Trumpin kanssa. Muskista oli leivottu Trumpin neuvonantaja.

Asia selitettiin Teslan puolesta niin, että Muskin olisi hyvä olla fiksuna ja ympäristötietoisena tyyppinä lähellä Trumpia, jotta hän pystyisi edes jotenkin vaikuttamaan Trumpin politiikkaan.

Derwin oli käärmeissään eikä ostanut tätä perustelua. Hän peruutti ennakkovarauksensa ja lahjoitti 150 000 dollaria Teslan sijasta hyväntekeväisyyteen.

Eikä hän jättänyt protestiaan siihen. Derwin aloitti massiivisen, julkisen kampanjan erottaakseen Muskin ja Trumpin toisistaan.

Derwin on kertonut useassa eri mediassa, että hän on valmis käyttämään kaksi miljoonaa dollaria sen eteen, että Musk katkaisee yhteydet Trumpiin.

Derwin muun muassa masinoi kampanjan, jossa Teslan päämajan eteen pystytettiin julisteita, jotka sanoivat: ”Elon: pyydämme, jätä Trump”

Hän on ostanut mainostilaa 500 000 dollarilla televisiosta sekä eri lehdistä, kuten The New York Timesista, Washington Postista, San Francisco Chroniclesta ja San Jose Mercury Newsista.

Hän aikoo lähettää yliopistokampuksille lobbareita kertomaan opiskelijoille, että Elon Muskin yrityksissä ei kannata työskennellä.

Hän aikoo tarjota Teslan tulevan Model 3 -auton varanneille rahaa, jos nämä peruvat autovarauksensa. Autoja on varattu 1 000 dollarin hintaan noin 400 000 kappaletta.

HS tavoitti Derwinin kommentoimaan tempaustaan.

Derwin kertoo sähköpostitse, että hän on ollut aina kiinnostunut ympäristöasioista ja etenkin ilmastonmuutosasioista. Mutta aktivisti hän ei ole koskaan ollut – ennen kuin nyt.

”Trumpin presidenttiys on vaaraksi Yhdysvalloille ja maailmalle, ja on tärkeää, että häntä vastaan noustaan nyt”, Derwin kertoo HS:lle.

Nyt Derwin on julkaissut myös nettisivun, jonka osoite on elondumptrump.com

Sivustolla on muun muassa ohjeita siitä, kuinka kampanjassa voi olla mukana.

Uskooko Derwin, että kampanja tuottaa tulosta?

”Jos tarpeeksi moni Teslan omistaja ja odotuslistalla oleva ryhtyy mukaan kampanjaan, Teslan on pakko ottaa tämä huomioon”, Derwin kertoo HS:lle

”Haluaisin, että Musk eroaa Trumpin neuvonantajan hommista ja puhuu julkisesti Trumpin ilmastopolitiikkaa vastaan.”

Onko kampanjalla ollut tähän mennessä vaikutusta?

”Kampanjan alusta on mennyt vasta muutama päivä, mutta se on alkanut muuttua viraaliksi. Olen kuullut jo muutamasta tusinasta tyytymättömiä Teslan omistajia, osakkeenomistajia ja odotuslistalaisia. Kolmisensataa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksemme ja noin 5 000 ihmistä on käynyt kastomassa sivustoamme.”

Derwin uskoo, että jahka kampanjamainokset alkavat näkyä mediassa, homma kasvaa nopeasti.

Derwinin mukaan hänellä on lopulta hyvin vähän menetettävää, joten miksei hän tekisi osaansa Trumpin vastustajana.

”Pahinta mitä voi käydä, on että menetän vähän rahaa ja teen ehkä itsestäni julkisesti idiootin. Mutta tuntuu järkevältä yrittää kaikin tavoin suitsia Trumpia”, Derwin sanoi aiemmin talousmedia Bloombergille.

Kumpi on sitten oikeassa, Derwin vai Musk?

Muskin pointti kun on kaikessa opportunistisuudessaan ihan järkeenkäyvä.

Muskin taktiikka on ainakin hänen sanojensa mukaan tehdä liitto vastapuolen kanssa ja yrittää vaikuttaa asioihin sisältä päin.

Muskin mukaan olisi typerää typistää vaikutusmahdollisuuksia silkaksi protestiksi: on otettava se, mikä otettavissa on – itselleen ja ympäristölle.

Derwin ei tällaista selitystä niele.

”Muskin pointti olisi validi, mikäli hän saavuttaisi muutakin kuin Trumpin politiikkaa edistävää propagandaa. Mutta mitään sellaista hän ei saavuta”, Derwin sanoo HS:lle.

Tämä on ainakin joiltain osin totta. Trump on muun muassa leikannut EPA-ympäristöviranomaisen rahoitusta ja ryhtynyt purkamaan saastuttavien teollisuudenalojen sääntelyä.

”Ainoastaan valtavan rengaspinon tuikkaaminen tuleen Valkoisen talon nurmikolla voisi olla haitallisempaa ilmastolle kuin se, mitä Trump nyt tekee”, Derwin sanoi.

Derwinin mielestä Muskin ja Trumpin veljeily lähettää ihmisille haitallisen viestin. Ihmiset saattavat Derwinin mukaan ajatella, että ei Trump voi niin paha olla, jos Musk viihtyy hänen seurassaan ja bisneksissään ihan mutkattomasti.

Mitä Derwin sanoisi Muskille, jos hän pääsisi nokakkain hänen kanssaan?

”Ilmastonmuutos on eräs tärkeimpiä ihmiskuntaa kohtaavista haasteista, ja sinun on aika ryhtyä johtajaksi liikkeessä Trumpin ilmastopolitiikkaa vastaan.”

Entä mitä hän sanoisi Trumpille?

”Eroa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Donald Trump
 • Sähköautot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää