Valikko
Auto

Mies nimeltä Doug Derwin käyttää miljoonia, jotta Teslan Elon Musk lopettaisi yhteistyön Donald Trumpin kanssa – ja syy on ilmastonmuutos

Kalifornialaismies halusi auttaa ilmastoa ostamalla sähköauto Teslan, mutta nyt hän kampanjoi Teslaa vastaan. Syynä on Donald Trumpin ja Elon Muskin suhde.

Doug Derwin, 59, on yksi monista Kalifornian Piilaakson asukkaista, jotka eivät voi sietää Donald Trumpia.

Piilaakso on liberaali teknologia- ja start-up-keskus.

Kun Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, Derwinia hatutti. Hän halusi tehdä jotain konkreettista osoittaakseen, että hän ei hyväksy Trumpin politiikkaa.

Yksi vaihtoehto vastustaa Trumpia – tuota hiilikaivosten puolestapuhujaa ja ilmastonmuutoksen kieltäjää – olisi ostaa sähköauto Tesla, Derwin mietti. Onhan Tesla yhtiönä täysin Trumpin politiikan vastakohta.

Tesla ja etenkin sen toimitusjohtaja Elon Musk ovat brändänneet itsensä uudistusmielisinä maailmanpelastajina sähköautoineen, aurinkoenergiabisneksineen ja avaruusrakettiyrityksineen.

Derwin tilasi Model S -auton 150 000 dollarilla ja jäi odottamaan auton toimitusta. Derwin on entinen lakimies ja nykyinen pääomasijoittaja, jolta raha ei lopu kesken.

Sitten alkoi tapahtua asioita, jotka saivat Derwinin pettymään Muskiin niin katkerasti, että hän aloitti Muskia vastaan miljoonien dollarien kampanjan, jonka hän maksaa omasta pussistaan.

Juuri ennen Trumpin valintaa presidentiksi, Musk kertoi kansainväliselle medialle suunnatussa konferenssipuhelussa näin:

”Heti alkuun haluan pyytää anteeksi amerikkalaisten puolesta. Tämä ei ole amerikkalaisen demokratian hienoimpia hetkiä. Kuten sanoin jo aiemmin julkisesti, emme usko, että hän [Trump] olisi ihanteellinen valinta presidentiksi.”

Sitten uutiset toisensa jälkeen kertoivat, kuinka Musk ei ollutkaan irtisanoutunut Trumpin politiikasta.

Päinvastoin.

Musk nähtiin tämän tästä Trumpin tornitalossa ja erinäisissä tilaisuuksissa hengailemassa Trumpin kanssa. Muskista oli leivottu Trumpin neuvonantaja.

Asia selitettiin Teslan puolesta niin, että Muskin olisi hyvä olla fiksuna ja ympäristötietoisena tyyppinä lähellä Trumpia, jotta hän pystyisi edes jotenkin vaikuttamaan Trumpin politiikkaan.

Derwin oli käärmeissään eikä ostanut tätä perustelua. Hän peruutti ennakkovarauksensa ja lahjoitti 150 000 dollaria Teslan sijasta hyväntekeväisyyteen.

Eikä hän jättänyt protestiaan siihen. Derwin aloitti massiivisen, julkisen kampanjan erottaakseen Muskin ja Trumpin toisistaan.

Derwin on kertonut useassa eri mediassa, että hän on valmis käyttämään kaksi miljoonaa dollaria sen eteen, että Musk katkaisee yhteydet Trumpiin.

Derwin muun muassa masinoi kampanjan, jossa Teslan päämajan eteen pystytettiin julisteita, jotka sanoivat: ”Elon: pyydämme, jätä Trump”

Hän on ostanut mainostilaa 500 000 dollarilla televisiosta sekä eri lehdistä, kuten The New York Timesista, Washington Postista, San Francisco Chroniclesta ja San Jose Mercury Newsista.

Hän aikoo lähettää yliopistokampuksille lobbareita kertomaan opiskelijoille, että Elon Muskin yrityksissä ei kannata työskennellä.

Hän aikoo tarjota Teslan tulevan Model 3 -auton varanneille rahaa, jos nämä peruvat autovarauksensa. Autoja on varattu 1 000 dollarin hintaan noin 400 000 kappaletta.

HS tavoitti Derwinin kommentoimaan tempaustaan.

Derwin kertoo sähköpostitse, että hän on ollut aina kiinnostunut ympäristöasioista ja etenkin ilmastonmuutosasioista. Mutta aktivisti hän ei ole koskaan ollut – ennen kuin nyt.

”Trumpin presidenttiys on vaaraksi Yhdysvalloille ja maailmalle, ja on tärkeää, että häntä vastaan noustaan nyt”, Derwin kertoo HS:lle.

Nyt Derwin on julkaissut myös nettisivun, jonka osoite on elondumptrump.com

Sivustolla on muun muassa ohjeita siitä, kuinka kampanjassa voi olla mukana.

Uskooko Derwin, että kampanja tuottaa tulosta?

”Jos tarpeeksi moni Teslan omistaja ja odotuslistalla oleva ryhtyy mukaan kampanjaan, Teslan on pakko ottaa tämä huomioon”, Derwin kertoo HS:lle

”Haluaisin, että Musk eroaa Trumpin neuvonantajan hommista ja puhuu julkisesti Trumpin ilmastopolitiikkaa vastaan.”

Onko kampanjalla ollut tähän mennessä vaikutusta?

”Kampanjan alusta on mennyt vasta muutama päivä, mutta se on alkanut muuttua viraaliksi. Olen kuullut jo muutamasta tusinasta tyytymättömiä Teslan omistajia, osakkeenomistajia ja odotuslistalaisia. Kolmisensataa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksemme ja noin 5 000 ihmistä on käynyt kastomassa sivustoamme.”

Derwin uskoo, että jahka kampanjamainokset alkavat näkyä mediassa, homma kasvaa nopeasti.

Derwinin mukaan hänellä on lopulta hyvin vähän menetettävää, joten miksei hän tekisi osaansa Trumpin vastustajana.

”Pahinta mitä voi käydä, on että menetän vähän rahaa ja teen ehkä itsestäni julkisesti idiootin. Mutta tuntuu järkevältä yrittää kaikin tavoin suitsia Trumpia”, Derwin sanoi aiemmin talousmedia Bloombergille.

Kumpi on sitten oikeassa, Derwin vai Musk?

Muskin pointti kun on kaikessa opportunistisuudessaan ihan järkeenkäyvä.

Muskin taktiikka on ainakin hänen sanojensa mukaan tehdä liitto vastapuolen kanssa ja yrittää vaikuttaa asioihin sisältä päin.

Muskin mukaan olisi typerää typistää vaikutusmahdollisuuksia silkaksi protestiksi: on otettava se, mikä otettavissa on – itselleen ja ympäristölle.

Derwin ei tällaista selitystä niele.

”Muskin pointti olisi validi, mikäli hän saavuttaisi muutakin kuin Trumpin politiikkaa edistävää propagandaa. Mutta mitään sellaista hän ei saavuta”, Derwin sanoo HS:lle.

Tämä on ainakin joiltain osin totta. Trump on muun muassa leikannut EPA-ympäristöviranomaisen rahoitusta ja ryhtynyt purkamaan saastuttavien teollisuudenalojen sääntelyä.

”Ainoastaan valtavan rengaspinon tuikkaaminen tuleen Valkoisen talon nurmikolla voisi olla haitallisempaa ilmastolle kuin se, mitä Trump nyt tekee”, Derwin sanoi.

Derwinin mielestä Muskin ja Trumpin veljeily lähettää ihmisille haitallisen viestin. Ihmiset saattavat Derwinin mukaan ajatella, että ei Trump voi niin paha olla, jos Musk viihtyy hänen seurassaan ja bisneksissään ihan mutkattomasti.

Mitä Derwin sanoisi Muskille, jos hän pääsisi nokakkain hänen kanssaan?

”Ilmastonmuutos on eräs tärkeimpiä ihmiskuntaa kohtaavista haasteista, ja sinun on aika ryhtyä johtajaksi liikkeessä Trumpin ilmastopolitiikkaa vastaan.”

Entä mitä hän sanoisi Trumpille?

”Eroa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Donald Trump
 • Sähköautot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla

  8. 8

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  9. 9

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  10. 10

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää