Millainen on hyvä perheauto? Vertailussa kolme sporttista kulkupeliä

Vertailimme kolmea sporttista perheautoa. Koeajossa Hyundai i30 Turbon, Kia Ceed GT:n ja Nissan Pulsar DIG-T 190:n sporttiversiot.

Millainen on hyvä perheauto? Se ei saa olla liian iso eikä liian pieni, vaan sekä tiivistahtiseen kaupunkiajoon että leppoisemmille matkoille soveltuva kompakti kulkine.

Ovia pitää tietenkin olla viisi, jotta käytettävyys on kunnossa. Sisällä tilaa pitää ehdottomasti olla tarpeeksi, mutta toisaalta se ei saa kasvattaa autoa ulkoapäin liikaa. Tavaratilaan tulee olla helppo pääsy, ja sen on oltava laajennettava.

Moottorin odotetaan tietenkin olevan taloudellinen, ja auton kokonaisluotettavuuden hyvällä tolalla.

Mutta jotta auto ei olisi aivan tylsyyden perikuva, olisi jouhevaa voimaakin hyvä olla tarvittaessa tarjolla. Tähän vaikeaan yhtälöön on kuin onkin ratkaisu: tavallisten perheautojen kevyesti urheilullisemmat mallit.

Ostaisinko sittenkin käytetyn?

Autoa ostaessa ratkaisee tietenkin myös raha. Upouuden auton uutuushehku ei valitettavasti kestä kauaa, ja ensimmäisten vuosien aikana auton arvosta rapisee tuntuvasti pois. Houkutus vain vähän käytetyn auton hankintaan onkin siksi perusteltu.

Parin vuoden ikäisestä autosta niin sanotut kalleimmat kilometrit on jo ajettu pois, mutta luotettavuus edelleen tallella. Takuukin saattaa olla vielä voimassa, kunhan ensimmäiset huollot on suoritettu asianmukaisesti.

Keskihintaisten, luotettaviksi tiedettyjen automallien ­ryhmään osuu kolme perusautoa, joista on ollut saatavana myös tavallista sporttisemmat versiot.

Nyt näiden parisen vuotta vanhojen mallien hinnat ovat laskeneet jo noin 25 000 euron paikkeille, mutta takuun pitäisi edelleen olla voimassa.

Hyundai i30 Turbon, Kia Ceed GT:n ja Nissan Pulsar DIG-T 190:n ostaminen käytettynä saattaa siksi houkuttaa. Millaiset autot ovat kyseessä?

Hyundain i30 on kypsynyt mallina jo siihen ikään, jossa lastentaudit on kitketty tehokkaasti. Jäljelle jää hyvää perusosaamista, joka perusmalleista jättää ehkä hieman kylmäksi, mutta kuitenkin toimii arjessa mukisematta.

Auto onkin loistanut pitkän aikavälin luotettavuustesteissä. Viiden vuoden takuu lisää luottamusta siihen.

Kia Ceed on ollut markkinoilla jo kymmenisen vuotta. Kian kevytsportti on järkevä GT eli Grand Tourer: kompromissi suorituskyvyn, mukavuuden ja tilojen suhteen.

Paikaltaan kiihtyvyyden sijasta Kia on keskittynyt ohituskiihtyvyyteen, ja onnistuneen vaihteensiirron myötä ohittaminen onkin joustavaa. Peräti seitsemän vuoden takuu on kolmikon pisin.

Nissan Pulsar on tämän ryhmän tuorein malli, mutta sen juuret ovat kaukana menneissä Cherry, Sunny ja Almera -malleissa. Niiden luotettavuus oli tunnettua. Nissanin turboahdettu sportti-Pulsar kulkee pirteästi laajasti vääntävän moottorin ansiosta, vaikka manuaalivaihteiston käytön sujuvuus ei vakuutakaan. Nissanin kolmen vuoden takuu jää tässä ryhmässä hännille.

Onko tehoa tarpeeksi?

Kun kompakti perheauto varustetaan nykyaikaisella, 1,6-litraisella suoraruiskutusbensiiniturbolla, on luvassa tavallista rivakampaa kulkua.

Ajamisen vaivattomuutta alleviivaa kaikissa näissä autoissa moottoreiden huippuvääntö, joka on käytettävissä todella joustavasti. Noin 1400 kilon autoa ei ole näillä eväin mikään ongelma siivittää vauhdikkaampaakaan matkaan.

Sataseen sutaistaan noin kahdeksassa sekunnissa, tai jopa nopeammin, mikä on perheautolle aivan kelvollinen lukema.

Käytännössä ohituskiihtyvyys ja sitkeys ovat useimmin tarvittavat, peruskäyttöä helpottavat ominaisuudet, ja ne ovat kaikissa näissä autoissa kunnossa.

Puhtaasti lukujen valossa pätevin kolmikosta on Kia. Esimerkiksi sen huippunopeus asettuu lukemaan 230 km/h, missä on Suomen teille roimasti liikaakin vauhtia.

Hitain autoista on Hyundai, mutta sen ajo-ominaisuudet ja mukavuus ovat parhaiten tasapainossa.

Nissan taas loistaa taloudellisuudessa. Pulsar kulutti koeajon aikana keskimäärin 6,4 litraa bensiiniä sadalla, kun Hyundai nieli sitä 7,5 litraa ja Kia peräti yli 8,0 litraa.

Mikä auto vei voiton?

Kypsiä ajo-ominaisuuksia ja tasaista suoritusta sekä luotettavuutta arvostava päätyy todennäköisimmin Hyundaihin, kun urheilullisuutta, nuorekkuutta ja pitkää takuuta arvostava valinnee Kian.

Nissan on taloudellisuutta, sitkeää moottoria ja aavistuksen muita parempia tiloja painottavan valinta. Se on myös joukon edullisin.

Koeajossa

Hyundai i30 1.6 Turbo T-GDI 6MT, Kia Ceed GT ja Nissan Pulsar DIG-T 190 MT Tekna R


  Hyundai i30 Turbo (186 hv, 265 Nm) vakuuttaa monipuolisuudellaan. Auto on pätevä ajettava, sillä alustaan on kiinnitetty riittävästi huomiota ja luottamus auton kykyyn säilyttää kosketus tien pintaan säilyy.  Autossa on myös perusversioita nopeampi, tunnokas ohjausvaihde, joten sitä on miellyttävä viedä tiukempiinkin mutkiin. Ajoasento löytyy luontevasti niin lyhyille kuin pitkillekin kuljettajille.

 Kiihtyvyys sataan 8,0 sekuntia, huippunopeus 219 km/h.

  Kia on virittänyt Ceed GT:n (204 hv, 265 Nm) ohjaustuntuman loppuun asti harkitusti, ja ratin pyörittely on mukavan tunnokasta, ilman liian etäistä fiilistä tai yliampuvaa tarkkuutta.  Lisäksi onnistuneesti viritetty jousitus ja kyvykäs alusta parantavat neutraalia käyttäytymistä, joten autossa viihtyy myös mutkateillä.  Vakiovarusteisiin kuuluvat Recaron kuppi-istuimet lisäävät ajamisen iloa.

 Kiihtyvyys sataan 7,6 sekuntia, huippunopeus 230 km/h.

  Nissan Pulsarin (190 hv, 240 Nm) ohjaustuntuma on harmillisen tunnoton. Jos autoa ajaa tiukkoihin mutkiin lähelle pidon äärirajoja, puskee Pulsar aluksi, jonka jälkeen perä irtoaa ja ajonvakautus puhaltaa pelin poikki. Tästä huolimatta auton perusluonne on neutraali. Jousitus tuntuu kevyellä kuormalla pintakovalta.  Pulsarin parhaita puolia ovat helppo lähestyttävyys ja ajamisen vaivattomuus.

 Kiihtyvyys sataan 7,7 sekuntia, huippunopeus 217 km/h.

 Koeajoautojen tyypillinen hinta käytettynä: alkaen 25 000 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu):

i30 7,3 l, Ceed 7,4 l ja Pulsar 5,9 l/100 km bensiini.

 Hiilidioksidipäästöt:

i30 169, Ceed 170 ja Pulsar 138 g/km.

 Kilpailijoita

Ford Focus, Honda Civic, Mazda3, Opel Astra,

Peugeot 308, Toyota Auris, Seat Leon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun muut autonvalmistajat hehkuttavat sähköautojaan, BMW:n teho-osasto tekee jotain aivan muuta: Uudessa M5:ssä on 600 hevosvoimaa
  3. Amerikkalaistutkimus: Lemmikki ei lisääkään suoraan lapsen hyvinvointia – Koiran tai kissan avulla voi käsitellä vaikeita tunteita, sanoo lastenpsykiatri
  4. Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä
  5. Johaug pääsi varsin vähällä – CAS pelasti silti hiihdon ja antidopingtyön uskottavuuden
  6. Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”
  7. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä
  8. Tutkimus: ”Huono”, eli alipalkattu, liian valvottu ja tyytymättömyyttä herättävä työ aiheuttaa pahoinvointia merkittävästi enemmän kuin jatkuva työttömyys
  9. Taiteilija Ilona Rista teki jo toisen puuteoksen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimus­keskukseen Cerniin
  10. Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi
  11. Poliisi paljasti metamfetamiinin maahantuontiliigan – Huume tuotiin Virosta, yksi isoimmista myyjistä asui Vantaalla
  12. Näytä lisää