Auto

Dieselautot ovat ahdingossa, mutta niillä on myös voimakkaita puolustajia – Audin johtaja listaa kolme dieselin etua

Audin toimitusjohtaja Rupert Stadler puolustaa dieselautoja, vaikka monet autonvalmistajat povaavat niiden loppua. Myös Jaguar ja Daimler pitävät parjatun dieselin puolia.

Dieselautot ovat joutuneet viime aikoina ahtaalle. Monet autonvalmistajat suunnittelevat niistä luopumista, suurkaupungit pohtivat niiden täyskieltoja ja EU haluaa niiden päästöt kuriin.

Dieselautoilla on kuitenkin myös puolustajansa.

Saksalaisen Audin toimitusjohtaja Rupert Stadler puhui dieselautojen puolesta tuoreessa haastattelussa.

”Diesel on avainteknologia, vaikka sen arvoa polttoaineena ei enää tunnusteta”, hän sanoi Autocar-lehdelle.

Stadlerin mukaan dieselautot ovat hyviä, jos niitä katsoo autoilijan näkökulmasta.

”Hyvä vääntö, toimintamatka ja polttoaineenkulutus”, Stadler listasi dieselin etuja.

”Näitä arvoja on kunnioitettava varsinkin kun tiedämme, että seuraavat 10–15 vuotta diesel-, bensa- ja hybridiautot tulevat hallitsemaan 70–80:a prosenttia markkinoista. Optimistisimmatkin ennusteet povaavat täyssähköautoille 30 prosentin osuutta”, Stadler sanoi.

Sähköautojen määrän kasvusta ja dieselhenkilöautojen määrän laskusta on esitetty erilaisia arvioita. Finanssiyhtiö UBS arvioi joulukuussa, että sähköautojen nopean kehityksen myötä dieselhenkilöautot saattavat hävitä markkinoilta lähes täysin kymmenessä vuodessa.

Saksalainen Audi kuuluu autoalan jättikonserni Volkswageniin, joka on tehnyt suuria strategisia panostuksia sähköautoihin. Lisäksi se on hylkäämässä dieselmoottorit täysin Yhdysvaltain markkinoilla. Yhtiön tavoitteena on, että vuonna 2025 jopa 20–25 prosenttia sen myymistä autoista olisi täyssähköautoja.

Emokonserninsa strategiasta huolimatta Audin Stadler ei halua jättää dieselhenkilöautoja unholaan.

”Me investoimme vahvasti akkuteknologiaan, mutta emme saa koskaan unohtaa sitä, että vielä pitkään suurin osa matkoista tullaan ajamaan kulkuneuvoilla, joissa on polttomoottori”, hän sanoi.

”Siksi meidän on löydettävä näihin autoihin parhaat vaihtoehdot. Valinnanvapauden rajoittaminen ei auta.”

Hiljattain myös Jaguar Land Roverin toimitusjohtaja Ralf Speth puolusti dieselin asemaa tulevaisuuden henkilöautojen moottorivalintana.

”Uusin dieselteknologia on ottanut harppauksen päästöjen, suorituskyvyn ja pienhiukkasten suhteen. Dieselillä on – ja on oltava – tulevaisuus”, hän sanoi Autocarin mukaan.

Myös Mercedes-Benziä valmistava Daimler panostaa dieselin tulevaisuuteen. Daimler julkisti syksyllä uuden dieselmoottorityypin ja on kertonut panostavansa puhtaampaan dieselteknologiaan lähivuosina 2,6 miljardia euroa.

Dieselautojen tulevaisuudesta on nyt ilmoilla monia ristiriitaisia näkemyksiä, mutta vaikka dieselmoottorit katoaisivat henkilöautoista, ne pitävät vielä pintansa raskaassa liikenteessä.

”Raskaiden ajoneuvojen puolella diesel on koskematon. Se on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto. Henkilöautojen puolella luulen, että 10 vuoden kuluttua diesel on käytössä vain rajatusti”, Fiat Chryslerin toimitusjohtaja Sergio Marchionne sanoi Detroitin autonäyttelyssä.

Monet autonvalmistajat, kuten Volvo, Toyota ja Volkswagen ovat epäilleet julkisesti dieselhenkilöautojen tulevaisuutta. Dieselautoja myydään silti yhä paljon. Viime vuonna lähes puolet Euroopassa rekisteröidyistä uusista henkilöautoista oli dieseleitä.Dieselhenkilöautojen maine on saanut kolhuja autojen kovien typpioksidipäästöjen takia. Dieselautot ovat päästäneet laboratoriotesteissä vähemmän päästöjä kuin tositilanteessa. Typpioksidipäästöjen takia muun muassa Pariisi, México, Madrid ja Ateena suunnittelevat kieltävänsä kaikki dieselautot vuoteen 2025 mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Diesel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se nimi paikkansa, sitä tarkastellaan”

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää