Valikko
Auto

Suosituissa autojen lisävarusteissa on myös huonoja puolia – ”Varjopuolet kannattaa tietää jo valintahetkellä”, sanoo asiantuntija

Monissa hyvissä ja kalliissa lisävarusteissa on yllättäviä ja ikäviä kääntöpuolia.

Autoihin on saatavilla suuret määrät erilaisia lisävarusteita, jotka hankkimalla autoilustaan voi tehdä turvallisempaa tai mukavampaa.

Listasimme 10 parasta ja turhinta lisävarustetta aiemmassa jutussamme.

Voisi ajatella, että kallis lisävaruste tuo aina absoluuttisesti lisää joko turvallisuuteen, mukavuuteen, ulkonäköön tai kaikkiin näihin, mutta asia ei ole näin yksinkertainen.

Monissa hyvissä varusteissa on nimittäin kääntöpuolensa, jota ei ehkä tule ajatelleeksi varustelistaa rastittaessaan.

Mitä haittaa voisi olla esimerkiksi nahkaistuimista? Entä mitä hankaluuksia kaistallapysymisjärjestelmä voisi muka tuoda mukanaan tarjoamansa turvallisuuden lisäksi?

Nyt sukellamme lisävarusteiden hyviin ja huonoihin puoliin, ja matkaoppaana toimii Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vaikka moniin suosittuihin varusteisiin liittyy myös kääntöpuolensa, se ei tarkoita, että varuste automaattisesti kannattaisi jättää valitsematta.

”Ikävien yllätysten välttämiseksi on kuitenkin tärkeää, että myös nämä varjopuolet ovat tiedossa jo valintahetkellä”, Vesalainen kertoo ja painottaa, että nämäkin ovat lopulta mielipidekysymyksiä, eivät absoluuttisia totuuksia.

Mutta mielipiteitä – niitähän maailmaan mahtuu. Siksi Kasasimme Vesalaisen kanssa listan, jossa käydään läpi muutamien suosittujen varusteiden hyvät sekä huonot puolet.

Kaistallapysymisjärjestelmä

Hyvät puolet:

”Saattaa pelastaa kohtaamisonnettomuudelta tai ulosajolta kuljettajan nukahtaessa tai kuljettajan tarkkaavaisuuden herpaantuessa.”

Hankalat puolet:

”Järjestelmä vaatii kuljettajalta totuttelua ja oikeita asetuksia. Moni kokee järjestelmän aiheuttavan vetelyä ja auton hakemista, ja kytkee sen siksi pois toiminnasta. Oikeasti järjestelmään kyllä tottuu, ja useassa autossa sen puuttumisherkkyyteen pystyy vaikuttamaan asetuksia säätämällä.

Järjestelmä saattaa tehdä outoja tulkintoja ja yllättäviä, hätäisiä ohjausliikkeitä luullessaan vanhaa kaistaviivaa tai lumipolannetta oikeaksi viivaksi. Kun kuljettaja on valppaana ja molemmat kädet ratissa, ei ongelmaa synny, koska kuljettaja pystyy toki voimallaan välttämään järjestelmän tahdon. Jos taas kuljettaja pitää ohjauspyörästä kiinni huolimattomasti, järjestelmän äkkinäinen ohjausliike suoralla tiellä saattaa yllättää.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Nykyisessä autossani on kaistallapysymisjärjestelmä ja tilasin sen myös seuraavaan. Järjestelmä voi pelastaa ihmishenkiä.”

Kaistanvaihtoavustin

Hyvät puolet:

”Auttaa kuljettajaa havaitsemaan auton rinnalla katveessa olevan auton kaistanvaihto- ja liittymistilanteissa.”

Hankalat puolet:

”Avustin auttaa katveen varmistamisessa kaistaa vaihdettaessa, mutta ei käännyttäessä. Se jättää usein havaitsematta auton rinnalla ja pyörätietä pitkin pyöräilevän pyöräilijän. Tämän vuoksi on tärkeää, että kuljettaja muistaa avustimesta huolimatta kääntää päätään ja havainnoida katveeseen aina ennen kääntymistä.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Nykyisessä autossani kaistanvaihtoavustinta ei ole, mutta seuraavaan sellaisen valitsin.”

Nahkaverhoilu

Hyvät puolet:

”Liukas nahkaverhoilu helpottaa erityisesti ikäautoilijan kohdalla autoon menemistä ja ulos tulemista. Kitka istuimen ja pyllyn välissä on huomattavasti pienempi nahkaverhoillulla kuin kangasverhoillulla penkillä, jolloin autoon pyörähtäminen on helpompaa. Nahkaverhoilu on kangasverhoilua helpompi pitää puhtaana.”

Hankalat puolet:

”Nahkapenkit ovat autoon tultaessa kesällä todella kuumat ja talvella todella kylmät. Avuksi on toki kehitetty penkkien tuuletus- ja lämmitystoiminnot, mutta ne eivät heti autoon tultaessa poista ongelmaa. Lisäksi suhtaudun varauksella tuuletettujen penkkien terveysvaikutuksiin. Kun kesähelteellä alkaa puhalluttaa kylmää ilmaa kauttaaltaan hikiseen selkäänsä, se ei voi olla hyväksi.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Ei ole nyt eikä ole tulossa seuraavaan. Nahkaverhoilu on investointina pääsääntöisesti melko hintava ja tosiaan kylmyys talvella ja kuumuus kesällä autoon tultaessa vaikuttavat käyttömukavuuteen siinä määrin, että jätän nahkaverhoilun valitsematta. Selkävaivoista jo valmiiksi kärsivänä en usko, että penkkien viilennystoiminto ainakaan parantaisi tilannetta.”

Lasikatto

Hyvät puolet:

”Lisää valoa ja avaruutta matkustamossa.”

Hankalat puolet:

”Olen miettinyt lasikattoisten autojen kolariturvallisuutta ympäriajo- ja hirvikolareissa. Tutkittua tietoa lasikattojen turvallisuudesta tai turvattomuudesta tavallisiin kattorakenteisiin verrattuna ei ainakaan Onnettomuustietoinstituutilla ole. Pitää myös muistaa, että nykyauton kattorakenteet ylipäätään ovat passiivisen turvallisuuden akilleenkantapää, eli jos katto edellä törmätään tai hirvi rötkähtää katolle, on jälki rumaa myös tavallisella katolla varustetuissa autoissa.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Itselläni ei ole lasikattoa enkä näe sen tuovan niin paljon lisäarvoa, että olisin siitä valmis maksamaan.”

Kaukovaloavustin

Hyvät puolet:

”Vaihtaa kauko- ja lähivaloja kuljettajan puolesta, jolloin kuljettajan ei tarvitse keskittyä valonvaihtoviiksen rämpyttämiseen. Näin huomiota vapautuu enemmän itse ajamiseen.”

Hankalat puolet:

”Eri autonvalmistajien järjestelmissä on paljon eroja. Pääsääntöisesti järjestelmä vaihtaa lähivaloille kohtaamistilanteessa liian aikaisin, jolloin joudutaan ajamaan pitkiä matkoja puutteellisesti valaistulla tiellä. Vastaavasti kohtaamisen jälkeinen valojen vaihto takaisin kaukovaloille tapahtuu usein varsin myöhään. Myös tien ulkopuolella olevat valonlähteet, pihavalot, heijastimet sekä muut vastaavat saavat järjestelmän välillä vaihtamaan turhaan lähivaloille.

Osaava kuljettaja käyttää valoja käsipelillä huomattavasti järjestelmää tehokkaammin. Toisaalta sellainen kuljettaja, joka kokee pimeällä ajamisen ja valojen vaihdon haasteelliseksi, saattaa saada järjestelmästä apua.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Nykyisessä autossani on ja uuteenkin sellainen tulee. En tosin juurikaan ole käyttänyt sitä, koska en ole ollut tyytyväinen järjestelmän toimintaan. Uuteen autoon valitsin kaukovaloavustimen, koska haluan seurata tekniikan kehittymistä ja antaa sille uuden mahdollisuuden.”

Peruutustutka

Hyvät puolet:

”Varoittaa kuljettajaa auton takana olevasta esteestä peruutettaessa.”

Hankalat puolet:

”Peruutustutkalta voi jäädä havaitsematta esimerkiksi sopivan alhaalla oleva betoniporsas tai vastaava. Tämän vuoksi peruutuskamera on peruutustutkaa suositeltavampi vaihtoehto. Peruutuskameralla varustetussa autossa kuljettaja pystyy omin silmin toteamaan näytöltä mahdollisen esteen auton takana. Peruutuskamera auttaa myös perävaunun kytkennässä.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Nykyisessä autossani on peruutustutka ja seuraavaan autooni tulee peruutustutkan lisäksi myös peruutuskamera. Esimerkiksi kodin ja päiväkodin pysäköintialueilla peruutettaessa peruutuskamera parantaa mahdollisuuksia havaita auton takana mahdollisesti olevat lapset.”

Polttoainetoiminen lisälämmitin

Hyvät puolet:

”Erinomainen tapa esilämmittää auton moottori ja sisätilat nopeasti. Ei ole sidottu verkkovirtaan, vaan lämmitys onnistuu periaatteessa missä vaan. Tosin käyttö on kielletty autohalleissa, -talleissa ja muissa vastaavissa suljetuissa tiloissa.”

Hankalat puolet:

”Mikäli autolla ajetaan vain lyhyttä matkaa ja matkan molemmissa päissä autoa lämmitetään, akku ei ehdi latautua lämmitysten välillä riittävästi. Vähitellen tämä johtaa akun tyhjentymiseen ja siihen, ettei auto enää käynnisty. Ongelma on vältettävissä ajamalla ajallisesti selkeästi pidempiä jaksoja kuin mitä autoa on lämmitetty, tai vaihtoehtoisesti hankkimalla autoon kiinteä ylläpitolaturi.”

Käyttääkö asiantuntija?

”Itselläni on neljäs auto, jossa on polttoainetoiminen lisälämmitin, enkä ole hevillä valmis luopumaan siitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää