Auto

Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

Teslan työntekijät kertoivat brittilehti Guardianille yhtiön heikoista työoloista. ”Tämä ala ei ole vain nörttejä kirjoittamassa tietokoneillaan vaan tuhansia ihmisiä tekemässä fyysistä työtä.”

Nykyään puhutaan paljon siitä, että työllä pitää olla myös muunlainen merkitys kuin pelkkä työ.

Esimerkiksi HR-johtaja Jonne Seppä kertoi hiljattain HS:n haastattelussa, että etenkin nuoret työntekijät haluavat olla osa isompaa tarinaa.

Kenties millään yrityksellä ei ole juuri nyt parempaa tarinaa kuin Teslalla: maailman pelastaminen saastuttavilta polttoaineilta ja sähköautojen popularisoiminen kaikille autoilijoille.

Hyvällä tarinalla voi olla myös kääntöpuolensa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarina saattaa motivoida työntekijöitä niin paljon, että he ovat valmiita sietämään epäinhimillisiä työoloja, huonoa palkkaa tai muutoin vääryyttä tarinan nimissä: teemme niin tärkeää työtä, että ei tässä parane valittaa.

Brittilehti Guardianin mukaan Teslalla on tapahtumassa jotain tämän suuntaista.

Guardian on haastatellut Teslan entisiä ja nykyisiä työntekijöitä ja Teslan toimitusjohtaja Elon Muskia.

Haastattelujen pohjalta Teslasta piirtyy aivan erilainen kuva, kuin Musk todennäköisesti haluaisi ulospäin näyttää.Työntekijöiden kommentteja on hankalaa kyseenalaistaa siinä mielessä, että he asettavat itsensä ison riskin alaiseksi puhuessaan omilla nimillään medialle.

Teslalla on nimittäin tiukka kontrolli sen suhteen, mitä sen työntekijät saavat medialle kertoa.

Esimerkiksi HS pyrki muutama kuukausi takaperin tekemään artikkelin Teslan nykyisestä työntekijästä, jolla on juuret Suomessa.

Työntekijä oli alun perin innokas lähtemään artikkeliin mukaan, mutta keskusteltuaan tiedottajan kanssa hän joutui kieltäytymään.

”Media ja sijoittajat tarkkailevat Teslaa ankarasti, joten julkisessa puhumisessa on usein enemmän riskejä suhteessa hyötyyn. Tämä voi muuttua tulevaisuudessa”, työntekijä sanoi.

Helmikuussa HS haastatteli automuotoilija Joonas Vartolaa, joka ehti työskennellä Teslalla viisi vuotta. Vartolan mukaan työ oli rankkaa, mutta hyvin palkitsevaa.

”Siellä on edelleen startup-viba. Jokainen ongelma piti ratkaista heti siinä hetkessä, koska firman päällä oli paine, että oli pakko onnistua”, Vartola sanoi.

”Se oli peräänantamaton pakkotaktiikka, jolla ylin johto pakotti työntekijätiimistä parhaat mehut ja ideat ulos.”

Työviikot venyivät joskus 80-tuntisiksi. Lue koko haastattelu tästä.

Guardianin tietojen perusteella Teslan Kalifornian tehtaalla on runsaasti ongelmia.

Vuoden 2014 jälkeen tehtaalle on kutsuttu ambulanssi yli sata kertaa, kun työntekijät ovat pyörtyilleet, saaneet kouristuksia, hengittäneet epäterveellä tavalla ja kokeneet rintakipuja. Tiedot perustuvat onnettomuustilastoihin, joita Guardian on saanut haltuunsa.

Myös viidentoista työntekijän haastattelun perusteella tilanne kuulostaa ikävältä.

Heidän mukaansa Teslan työkulttuuri perustuu pitkiin ja joskus tuskallisiin ja paineiden täyteisiin päiviin, jotta Muskin kunnianhimoiset tavoitteet saadaan toteutettua.

Teslan on tarkoitus valmistaa 500 000 autoa vuonna 2018. Se olisi 495 prosentin lisäys verrattuna vuoteen 2016.

Tuotantoteknikko Jonathan Gelascu kertoi Guardianille:

”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät, putoavat maahan kuin pannukakku lyöden kasvonsa rikki. Meidät pistetään vain ympärille töihin, kun joku makaa maassa.”

Akkujenpakkauspisteellä työskentelevä Mikey Catura kertoi:

”Eräs työtoveri linjastollani työskenteli, työskenteli ja työskenteli, kunnes yhtäkkiä hän kaatui maahan.”

Nimettömänä pysyttelevä työntekijä kritisoi Muskin epärealistisia tavoitteita ja sitä, että Musk ei ole hänen mielestään käsittänyt, millaiseen bisnekseen on ryhtynyt.

”Elon Musk aloitti Teslan kuin se olisi sovelluksia tekevä start-up-yritys. Hän ei tajunnut, että tämä ala ei ole vain nörttejä kirjoittamassa tietokoneillaan. Start-up-tunnelma katoaa nopeasti, kun tehtaalla on tuhansia ihmisiä tekemässä fyysistä työtä.”

Kalifornian tehdas työllistää noin 10 000 työntekijää.


Guardianin mukaan haastatellut työntekijät olivat valtavan ylpeitä siitä, että he saavat olla osana Teslan tarinaa.

Mutta tarinakaan ei korvaa kaikkea.

Työntekijä Jose Moranin mukaan Teslalla pakotetaan ihmisiä ylitöihin. Lisäksi hänen mukaansa tehtaalla tapahtuu paljon loukkaantumisia.

Ennen kuin Tesla lyhensi keskimääräisiä työaikoja lokakuussa 2016, työntekijöiden mukaan työvuorot olivat 12-tuntisia kuutena päivänä viikossa.

Teslan mukaan 10 000 työntekijän joukossa on aina muutama tyyppi, jotka ovat erityisen kärkkäitä esittämään mielipiteitään julkisuudessa. Eivätkä suinkaan kaikki työntekijät ole tyytymättömiä.

Guardianin mukaan eräs kertoi:

”Minulla on etuja, osakkeita ja palkallista vapaata. Nautin työstäni ja minua kohdellaan reilusti.”

Guardian haastatteli jutussaan myös toimitusjohtaja Elon Muskia. Musk myöntää, että työntekijöillä ei ole aina helppoa.

Hän kuitenkin sanoi välittävänsä syvästi heidän hyvinvoinnistaan. Muskin mukaan tehtaan turvallisuus on lisääntynyt huomattavasti tänä vuonna, ja toimenpiteitä on tehty myös ergonomian ja liiallisten työtuntien suhteen. Muutoksien myötä Teslan työturvallisuus on nyt yhtiön mukaan 32 prosenttia paremmalla tasolla kuin alan keskiarvo.

Muskin mukaan häntä loukkaa väite, ettei hän välittäisi. Hänen mukaansa hänen työpöytänsä on tehtaan pahimmassa paikassa sen sijaan, että hän istuisi mukavassa kulmahuoneessa.

Vuonna 2016 hän nukkui sanojensa mukaan tehtaan lattialla ”tehdäkseen työstä mahdollisimman tuskallista”.

”Tiesin, että ihmisillä on vaikeaa ja pitkiä päiviä ja vaikeita töitä. Halusin työskennellä kovemmin kuin he – vielä pidempiä tunteja, koska siten mielestäni johdon pitää toimia.”

Musk muistutti Teslan missiosta, tarinasta.

”Me teemme tätä, koska uskomme kestävään tulevaisuuteen. Emme siksi, että yritämme tulla rikkaiksi.”

Guardianin tiedot perustuvat pääosin vain muutamien työntekijöiden haastatteluihin, joten suuri kuva Teslan työkulttuurista on hämärän peitossa.

Teslalla on kuitenkin mainio vipuvarsi käyttää työntekijöitä hyväksi halutessaan, koska Tesla on maailman kuumin ja puhutuin yhtiö, jonka tarinassa todella monet ihmiset haluavat olla mukana.

Monet ovat todennäköisesti myös valmiita kärsimään sen eteen, että he saavat olla mukana maailmanpelastustarinassa.

Musk on itsekin myöntänyt, että Tesla on kova paikka olla töissä. Viime vuonna mediassa puhuttiin paljon siitä, kuinka Apple on rekrytoinut ihmisiä Teslalta.

Musk kuittasi asian sanomalla, että Apple on hautausmaa, jonne menevät he, jotka eivät Teslalla pärjää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tesla
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Seksirikos paljastui koulu-urheilussa Yhdysvalloissa – Lukion jalkapallojoukkueen valmentajan vaimo myönsi raiskanneensa alaikäisen pelaajan

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  8. 8

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Ehdottaako Macron Suomen kavahtamaa euromaiden yhteisvastuuta? – HS seuraa Ranskan presidentin EU-linjapuhetta hetki hetkeltä juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää