Valikko
Auto

Harkitsetko hybridiautoa? Koeajoimme uuden Toyota Yariksen, joka lupaa pieniä kulutuslukemia – näin lupaukset pitivät

Automaailma etenee hitaan vääjäämättömästi kohti sähköistymistä, irti ­monsterimaisista kulutuslukemista. Yksi kehityksen ilmentymistä on uusi Toyota Yaris.

Toyotalla on Suomen laajin hybridimallisto, jonka ytimessä ovat Aurisin, Priuksen, RAV4:n ja Yarisin hybridiversiot.

Me otimme nyt koeajoon uuden Yarisin hybridiversion.

Autonvalmistajat ovat lisänneet hybridien määrää mallistoissaan merkittävästi, ja olemmekin testanneet suuren joukon hybridejä. Lue muiden hybridiautojen koeajoja tästä, lisää jutun lopussa:

Uudistettu Audi A3 Sportback e-tron on napakka lataushybridi – onko se parempi kuin Prius?

Valtava katumaasturi Audi Q7 yhdistää dieselin ja ladattavan hybridin yllättävän taloudellisesti

HS koeajoi uuden Toyota Priuksen – näin hybridi kulutti 400 kilometrin testissä

Toyotan isompien mallien myynnistä jo noin kaksi kolmasosaa on hybridejä, mutta pienen Yarisin tilanne on toinen, hybridien osuus myynnistä on pienempi.

Se on varmasti yksi tärkeimpiä syitä siihen, miksi Yaris uudistuu. Kaupunki-Yarisin hyb­ridivahvuuksia tahdotaan pa­rannella, sillä automaailma etenee hitaan vääjäämättömästi kohti sähköistymistä, irti ­monsterimaisista kulutuslukemista.

Mitkä asiat muuttuvat?

Yaris on saanut uudistuksessa noin 900 uutta osaa. Suurin osa tuotekehitykseen käytetystä varoista on mennyt uuden, 1,5-litraisen bensiinimoottorin kehittelyyn.

Hybridin tekniikka sen sijaan säilyy käytännössä ennallaan, ja samoin sen suorituskyky. Kiihtyvyys on edelleen tahmeata, mutta pienemmissä nopeuksissa seikka ei niin haittaa. Ja kaupunkiautoksi Yaris on suunniteltukin.

Ajettavuus ja sisätilojen ääni- sekä laatuvaikutelma ovat kuitenkin hieman aiempaa paremmat, kun ajomelun vaimentamiseen erityisesti kiihdytystilanteissa on kiinnitetty uudis­tuksessa huomiota. Mutta silti, kyllä CVT-automaatti edelleen kiusaa hybridivoimanlähdettä kuuluvasti esimerkiksi kiihdytyksissä moottoriteiden rampeilla.Auton ajettavuus on kohtuullista, se vaihtaa ajosuuntaa totellen kuljettajan toiveita täsmällisesti ja miellyttävän vaivattomasti.

Rengas- ja muu ajomelu on aikaisempaa vähäisempää, sillä moottorikiinnikkeiden, alustarakenteen ja vetoakseleiden toteutusta on paranneltu.

Tästä huolimatta on todettava, että Suomen karkeilla kevätasvalteilla ajettaessa Yarisin renkaat kumisevat suuremmissa nopeuksissa edelleen selkeästi sisälle.

Paljonko se kuluttaa?

Uudistuneen Yaris Hybridin yhdistetyn ajon virallinen kulutus on alimmallaan 3,3 litraa satasella ja vastaavat hiilidioksidipäästöt 75 g/km, mutta vain alimmassa varustetasossa. Suuremman rengaskoon myötä ylemmissä varustetasoissa kulutus ja päästöt kohoavat hieman, ja samalla valitettavasti myös mainittu rengasmelu.

Automaattivaihteiston brake-toiminto auttaa energian paremmassa talteenotossa esimerkiksi alamäissä ja muissa jarrutustilanteissa, mutta vaatii kuljettajalta aktiivisuutta.

Koeajojaksoomme sisältyi myös moottori- ja kantatieajoa, joten keskinopeudeksi muodostui 49 km/h. Tästä ja kylmästä keväästä johtuen auto kulutti keskimäärin 5,7 litraa sadalla, mikä on reilusti virallista lukemaa enemmän. Koeajo ajettiin eco-ajotilassa. Kaupunkiajossa lukemaa on helppo kaunistella varovaisesti ajellen noin litralla.

Onko hybridille vaihtoehtoa?

Lyhyesti, on. Yarisin pirtein versio on nyt uusi 1,5 litran bensiinimoottori käsivalintaisen, kuusiportaisen vaihteiston parina. Sen huipputeho on 111 hevosvoimaa ja maksimivääntö 136 newtonmetriä.

Nykytrendistä poiketen moottori ei ole ahdettu, siksi vääntö jää vaatimattomaksi. Silti puhdikkuus ilmenee käytännössä rivakampana vauhtina kaikissa liikennetilanteissa.

Uutuusmoottoria on kuitenkin käytettävä korkein käyntinopeuksin, jotta teho saadaan ulosmitattua. 1,5-litrainen uutuusversio osoittautui tien päällä myös hieman meluisammaksi ja jousitukseltaan kovemmaksi kuin hybridi, syynä pääosin tähänkin lienee suurempi rengaskoko.

Kenelle Yaris sopisi?

Toyota Yaris on edelleen kaupunkiajoa painottava pikkuauto, joka sopii kauppakassiksi tai aivan pienille perheille. Pidemmät henkilöt eivät saa ajoasentoa täysin tyydyttäväksi, sillä istuinten ja ratin säädöt jäävät helposti vaillinaisiksi. Takatilat ovat luonnollisesti pienet.

Kaupungeissa ja taajamissa ajaessa hybridin sähköajosta on jonkin verran hyötyä, toisaalta Yaris on kokoisekseen yllättävän kankea kääntymään. 286-litrainen tavaratila on tässä kokoluokassa kooltaan tavanomainen.

Yarisin varustetasot ovat Life, Active, jonkin aikaa saatavana oleva Launch Edition sekä kaksi ylempää, eri seikkoja painottavat Style ja Premium. Kaikissa malliversioissa on vakiona Toyota Safety Sense -varustus, johon kuuluvat törmäyksiä ennakoiva Pre-Collision -järjestelmä automaattisin hätäjarrutustoiminnoin, kaistavahti sekä automaattiset kaukovalot.

Koeajo

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Style 5-ov.


 Ulkoisesti Toyota Yarisin keula, perä ja kyljet ovat saaneet tuoreutuskäsittelyn. Perästä katsottaessa muutokset näkyvät lähinnä uutena takapuskurina ja takavaloina. Pieni takaspoileri on vain ylimmissä varustetasoissa.

 Yaris hybridin moottori säilyy ennallaan, 1,5-litraisesta hybridistä irtoaa tasan 100 hevosvoimaa. Merkittävin muutos on uusi 1,5-litrainen bensiinimoottori. Se korvaa aiemman 1,33 litran vaihtoehdon, ja tarjoaa aiempaa parempaa käytännön ajon taloudellisuutta, mutta myös enemmän tehoa ja vääntöä.

 Ajo-ominaisuuksien ja ohjattavuuden parantamiseksi Yarisin iskunvaimentimet ja sähköinen ohjaustehostin on hienosäädetty. Ohjaustuntumassa on edelleen pikkuautomaista kepeyttä, mutta auton suuntavakaus on sen koko huomioon ottaen kohtalaisen hyvä.

 Hybridi-Yarisin akun kapasiteetti on ainoastaan 6,5 Ah, joten pitkälle pelkällä sähköllä ei tälläkään Toyotan hybridillä pitkälle pääse. Kaupunkipyörittelyssä sähköajosta on suurin hyöty.

 Hinta: 23 089 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu):

EU-yhdistetty 3,5 litraa /

100 km bensiini.

 Hiilidioksidipäästöt:

82 g/km.

 Kiihtyvyys sataan 11,8 s, huippunopeus 165 km/h.

 Kilpailijoita: Citroën C3, Ford Fiesta, Hyundai i20, Kia Rio, Mazda 2, Opel Corsa, Nissan Micra, Peugeot 208, Renault Clio, Suzuki Swift, VW Polo.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Toyota
 • Koeajo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  10. 10

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  8. Tunti sitten
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää