perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Vanhanen kulkee vielä vuosia jättipäästöisellä autolla

Panssaroitu virkabemari kiitää 40 000 kilometriä vuodessa

7.11.2007 0:00

hannes heikura / hs

Pääministeri Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen

 Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ei virkansa puolesta elä niin kuin opettaa, mitä tulee autolla ajoon.

Vanhanen sanoi viime viikolla, että paljon kuluttavat ja siten myös paljon päästöjä syöksevät autot saisivat jäädä kokonaan pois liikenteestä.

Autoja pitäisi kehittää niin, että polttoaineen keskikulutus olisi ennen pitkää neljä litraa sadalla kilometrillä.

Itse hän matkaa vuosittain virka-autonsa takapenkillä nelisenkymmentä tuhatta kilometriä. Ja virka-auto on polttoainesyöppö pahimmasta päästä.

Vanhasen virka-auto on bensiinimoottorilla käyvä BMW 760 Li.

Sellainen päästää Ajoneuvohallintokeskuksen (Ake) mukaan 330 grammaa hiilidioksidia kilometrin matkalla. Bensiiniä se syö yli 13 litraa sadalla kilometrillä.

Vanhasen tapauksessa luvut ovat silti paljon suuremmat, sillä hänen virka-autonsa on erikoisvalmisteinen, turvasuojattu ja panssaroitu eli erittäin painava.

Aken mukaan BMW 760 Li maksaa 197 950 euroa, mutta Vanhasen versiosta maksettiin vuonna 2004 yli 500 000 euroa, kertoo ajomestari Hannu Vuorinen valtioneuvostosta.

Siviilissä Vanhanen ajelee bensakäyttöisellä Toyota Avensiksella, joka päästää Aken tietojen mukaan noin 170 grammaa hiilidioksidia kilometrillä ja kuluttaa 7,2 litraa satasella.

Vanhanen kertoi viime viikolla autoverouudistuksesta tiedottaessaan, että hän vaihtoi autonsa viime kesänä varta vasten hyvissä ajoin, ettei häntä päästäisi syyttämään sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Sinivihreän hallituksen ilmastoherätyksestä huolimatta pääministeriä kärrätään samalla Bemarilla todennäköisesti vuoteen 2011 asti. Auton käyttöiäksi on Vuorisen mukaan määritelty seitsemän vuotta.

"Turvasuojattua autoa ei niin vain vaihdeta. Se on kallis hankinta."

Valtioneuvostossa on kuitenkin havahduttu ministeriautojen runsaisiin päästöihin.

"Herrat ovat tehneet päätöksen, että siirrytään dieseliin", Vuorinen paljastaa.

Valtioneuvoston 18 autosta 10 on nyt Audi A6 Turbodieseleitä ja lisää dieseleitä on tulossa, sillä ne kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin bensa-autot.

Pääministeritasolta ei Vuorisen mukaan ole autotoiveita kuitenkaan tullut, vaan hankinnat siunaa valtiosihteeri Risto Volanen (kesk).

Ministeriautoissa ryhdytään suosimaan dieselkäyttöisiä sitä mukaa kuin niitä menee vaihtoon. Ensi vuonna ministerien käyttöön tulee kolme uutta dieselautoa.

Pääministerin lisäksi ulkoministerillä on turvasuojattu auto, joka on dieselkäyttöinen Audi A8.

Muita ministereitä kyyditään Volvo S 80:llä, Saab 9–5:llä ja dieseleiden lisäksi myös bensaa syövillä Audi A6:illa.

Kun pääministerille kertyy vuodessa 40 000 kilometriä, muut ministerit selviävät ajomestari Vuorisen mukaan keskimäärin 35 000 virkakilometrillä vuodessa.

Helsingin Sanomat | hs.auto@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>