perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

Vanhanen haluaa sähköautot Suomen teille

5.8.2008 12:16 | Päivitetty: 6.8.2008 9:22

johannes tervo

Pääministeri Matti Vanhanen ehti täyttää Vaasan asuntomessuilla kilpakupongin yhdessä naisystävänsä Sirkka Mertalan kanssa.

Pääministeri Matti Vanhanen ehti täyttää Vaasan asuntomessuilla kilpakupongin yhdessä naisystävänsä Sirkka Mertalan kanssa.

Vaasa. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) haluaisi ladattavat sähköautot mahdollisimman nopeasti Suomen teille. Hänen mielestään käyttövoimaveron poistamista sähköautoilta pitää harkita ensi tilassa.

Japanin autoteollisuus tuo Vanhasen mukaan jo ensi vuonna Suomeen sähköautoja, joiden enimmäisajomatka yhdellä latauksella on noin 170 kilometriä.

"Pitkien etäisyyksien Suomessa yhdyskuntarakenne voidaan pitää monipuolisena sähköautojen avulla. Kuten on tunnettua, olen niin sanotun hajakeskitetyn puutarhakaupunkimallin kannattaja", Vanhanen sanoi. Hän puhui energiatehokkuusseminaarissa Vaasassa tiistaina ja tutustui samalla asuntomessuihin.

Vanhanen laskee, että tulevaisuudessa sadan kilometrin ympäristöystävällinen autoilu maksaisi vain pari euroa. Kaupunkialueilla sähköautoilla olisi Vanhasen mukaan positiivisia terveysvaikutuksia, koska nykyisen polttonesteautoilun pienhiukkaspäästöt aiheuttavat merkittäviä terveyshaittoja. Vanhanen arvioi, että vuonna 2020 merkittävä osa liikenteessä olevista yksityisautoista voi olla sähköautoja.

"Esimerkiksi Tanska ja Israel edistävät sähköautoilua verokannustimilla ja Ruotsi tukien avulla", hän sanoi.

Suomi ei voi Vanhasen mukaan jäädä sivustakatsojaksi kehityksessä. Liikenne kun on rakennusten lämmittämisen ohella merkittävin ilmastopäästön aiheuttaja, joka on päästökaupan ulkopuolella.

"Näiden päästöjen leikkaaminen on keskeisessä asemassa, jotta Suomi voi saavuttaa päästökaupan ulkopuolisten sektoreiden päästötavoitteen, joka on 16 prosenttia", Vanhanen sanoi.

Uudet rakentamismääräykset tulevat voimaan vuoden 2010 alusta, ja niissä vaaditaan, että asuinrakennukset säästäisivät lämmitysenergiaa 30–40 prosenttia nykytasosta. Vuoden 2010 alusta vaatimustasoa kiristettäisiin edelleen vähintään 20 prosenttia.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Suomen nykyiset rakentamismääräykset muun muassa seinän eristepaksuuksista ovat jäljessä yleisestä pohjoismaisesta vaatimustasosta, kertoi Vanhanen. Hallitus ei kuitenkaan lupaa rahallista tukea uudisrakentajille esimerkiksi lämpöpumppujen hankintaan tai seinien paksuntamiseen.

Energia-avustukset menevät vanhojen rakennusten lämpötapamuutoksiin, kuten vanhasta öljypolttimosta luopumiseen.

Vanhasella ei ole myöskään ratkaisua energiayhtiöiden jatkuviin hinnankorotuksiin. Toisaalta jatkuvat hinnankorotukset pakottavat rakentajat hänen mukaansa energiaa säästäviin hankintoihin.

"Pitäisikö niitä voimayhtiöitä rangaista, jotka ovat aikoinaan investoineet päästöttömään vesivoimaan ja tekevät nyt hyvää tulosta. Lisäksi heidän tuottamaansa sähköä ei riitä kaikille suomalaisille, vaan toinen puoli sähköstä on kalliimpaa pörssisähköä", Vanhanen huomautti.

Helsingin Sanomat | hs.auto@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>