Faktaa lautasella    |   Blogi

Tutkimus: Suomalaislasten kasvisten syönti on jopa tuplaantunut – ”Jos aiemmin syötiin puolikkaan porkkanan verran, nyt menee kokonainen”

”Lasten ruuankäytön säännölliset seurantatutkimukset olisivat tärkeitä, mutta rahoitusta sellaisiin ei ole”, tutkijatohtori Liisa Korkalo sanoo.

Suomalaislasten kasvisten syönti näyttää jopa tuplaantuneen reilussa kymmenessä vuodessa. Alustava havainto liittyy käynnissä olevaan DAGIS-tutkimukseen, jossa on kartoitettu 3–6-vuotiaiden lasten elintapoja ja stressiä.

Tutkijatohtori Liisa Korkalo Helsingin yliopistosta muistuttaa, että laskelmat ovat vielä kesken. Alustavat tulokset näyttävät kuitenkin hyviltä:

Siinä missä 3–4-vuotiaat tytöt söivät aiemman DIPP-tutkimuksen mukaan keskimäärin noin 25 grammaa kypsentämättömiä kasviksia päivässä, nyt luku näyttää kipuavan yli 50 grammaan.

”Jos aiemmin tuoreita kasviksia syötiin puolikkaan pienen porkkanan verran, nyt menee kokonainen”, Korkalo havainnollistaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

3–4-vuotiaiden poikien tuoreiden hedelmien syönti taas näyttää nousseen aiemmasta noin 50 grammasta noin 100 grammaan hedelmiä päivässä.

”Aiemmin meni keskimäärin puolikasta pientä omenaa vastaava määrä, nyt kokonaisen omenan verran.”

Päälle tulevat vielä esimerkiksi marjat ja kasviksia sisältävät lämpimät ruuat, mutta niitä tietoja lasketaan vielä. Tarkat laskelmat valmistunevat syksyllä.

Suositusten mukaan lasten tulisi syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 250 grammaa tai noin viisi omaa kourallista päivässä.

”Vielä on liian aikaista sanoa, miten tämän tutkimuksen tulokset suhteutuvat suosituksiin”, Korkalo sanoo.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että laskelmat ovat kesken. Laskelmia varten tutkimusryhmä tekee nyt mallireseptejä, joiden avulla voidaan laskea, kuinka paljon kasviksia syödään, kun otetaan huomioon esimerkiksi nakkikeiton tai pizzan sisältämät kasvikset.

Mutta suunta näyttäisi siis olevan ylöspäin.

”Kyseessä on pitkän työn tulos. Kasviksista ja hedelmistä on myös puhuttu julkisuudessa todella positiivisesti.”

Suomalaislasten syömistä on tutkittu yllättävän vähän. Väestötasolla sitä ei tutkita säännöllisesti lainkaan. Aikuisten syömistä tutkitaan viiden vuoden välein Finravinto-tutkimuksella, mutta alle 25-vuotiaita siinä ei tutkita.

”Myös lasten ruuankäytön säännölliset seurantatutkimukset olisivat tärkeitä, mutta rahoitusta sellaisiin ei ole.”

Lasten syömistä on Suomessa tutkittu lähinnä osana jotain laajempaa tutkimusta. Edellisen kerran tarkempia tietoja kerättiin DIPP-tutkimuksen yhteydessä vuosina 2003–2005. Tutkimusprojektin päätarkoituksena oli tyypin 1 diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy.

Nyt meneillä olevassa DAGIS-tutkimuksessa on kartoitettu ruokavalion lisäksi muitakin elintapoja sekä lasten stressin säätelyä. Ruokavaliota on tutkittu muun muassa ruokapäiväkirjoin ja stressiä on mitattu sylki- ja hiusnäytteistä. Lisäksi syksyllä käynnistyy interventiotutkimus, jolla pyritään kaventamaan lasten sosioekonomisia terveyseroja.

DAGIS-tutkimuksessa lasten ruokapäiväkirjoja täyttivät paitsi lasten vanhemmat myös päiväkotihenkilökunta. Apunaan heillä oli lapsia varten tehty ruokien ja juomien annoskuvakirja, johon oli malliksi otettu kuvia erikokoisista annoksista. Näin syötyjen ruokamäärien arviointi oli helpompaa.

Yhteensä ruokapäiväkirjoja kerättiin noin 850 lapselta. Tässä jutussa kerrotut luvut ovat peräisin 3-4-vuotiaiden lasten ruokapäiväkirjoista, joita on tässä vaiheessa tutkimusta ehditty käsitellä yhteensä 305. DIPP-tutkimuksessa lapsia oli hieman enemmän, ja he asuivat Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. DAGIS-tutkimuksen lapset ovat Uudeltamaalta ja Etelä-Pohjanmaalta. Alueellisia eroja ei ole vielä tutkittu.

”Tuloksia ei varmuudella voi yleistää koko Suomeen, mutta tutkimusaineisto on tuorein ja kattavin tästä ikäryhmästä.”

Juttua varten on haastateltu myös Dagis-tutkimuksen vastaavaa tutkijaa Maijaliisa Erkkolaa Helsingin Yliopistosta.

Tämä postaus on toinen osa blogin Kuuminta tutkimuksessa -sarjasta. Seitsemänosaisessa sarjassa esittelemme kiinnostavia yliopistotason ravitsemustutkijoita ja selvitämme, mikä on pinnalla ravitsemustutkimuksessa tällä hetkellä. Ensimmäiseen osaan pääset tästä: Onko kananmuna oikeasti haitaksi vai ei? Selvitimme, miksi tutkimustulokset vaihtelevat niin paljon. Vinkkaa kiinnostavasta tutkimuksesta osoitteeseen torstai@hs.fi.

Ruokapäiväkirjoja ja frekvenssikyselyitä

Sitä, mitä ihmiset syövät, voidaan tutkia monilla tavoin. Suosituimpia tapoja ovat ruokapäiväkirjat, frekvenssikyselyt ja ruuankäyttöhaastattelut.

Ruokapäiväkirjoissa ihminen merkitsee ylös kaiken syömänsä ruuan parin kolmen päivän ajalta. Dagis-tutkimuksessa ruokapäiväkirjaa täyttivät lasten puolesta heidän vanhempansa ja päiväkotien henkilöstö. Tutkimuksessa kaksi päivää osui yleensä arkeen ja yksi viikonloppuun.

Frekvenssikyselyillä tutkitaan sitä, kuinka usein ihmiset syövät tiettyjä ruokia. Tutkimuslomakkeeseen listataan joitakin kymmeniä ruokia tai ruoka-aineita, esimerkiksi maito, maustamaton jugurtti ja jäätelö. Vastaaja täyttää lomakkeen kertomalla, kuinka monta kertaa päivässä tai viikossa yleensä syö kyseistä asiaa, vai syökö ollenkaan. Dagis-tutkimuksessa toteutettiin myös frekvenssikysely, jonka perusteella on analysoitu mm. lapsiperheiden erilaisia ruokailutyylejä.

Ruuankäyttöhaastattelussa käydään haastateltavan kanssa läpi tämän syömät ruuat esimerkiksi kahden edellisen vuorokauden aikana. Esimerkiksi aikuisten ruokavaliota kartoittava Finnravinto-tutkimus tehdään ruuankäyttöhaastattelujen avulla.

Menetelmillä on kullakin hyvät ja huonot puolensa. Ruokapäiväkirjoilla voidaan saada tarkkaa tietoa, mutta koska ihminen tietää olevansa tutkimuksen kohteena, hän saattaa joko tiedostamattaan tai tahallaan syödä hieman eri tavalla kuin normaalisti. Frekvenssikysely taas on melko helppo toteuttaa, mutta se nojaa paljon ihmisen omaan muistiin ja arviointikykyyn, mikä saattaa vaikuttaa tuloksiin. Ruuankäyttöhaastattelulla saadaan usein tarkkaa tietoa, mutta se on työläs ja kallis toteuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Faktaa lautasella
 • Lapset
 • Ravitsemus
 • Ruoka
 • blogit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee paluun Töölöntorin uudessa Alkossa, HSTV:n suora lähetys kello 9.50

  8. 8

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  9. 9

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen useilla puukoniskuilla Aleksis Kiven kadulla Helsingissä – juuri alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii tuomiota murhasta
  3. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee paluun Töölöntorin uudessa Alkossa, HSTV:n suora lähetys kello 9.50
  4. Deittailusta tuli myös matkailijoiden ajanvietettä – Parhaimmillaan Tinder-treffeistä vieraassa maassa voi oppia paljon
  5. Istuimme presidentin autoon: Ahtisaaren panssari-Mersu oli aikansa huippuauto – ”Peruutustutkana” toimivat auton takaa nousevat tikut
  6. ”Tulee kolme kertaa se tunne: ai, ai, ai!” – ruokataiteilija Kozeen Shiwan tarjoaa illallisillaan epämiellyttäviä makukokemuksia ja haluaa mullistaa koko syömisen konseptin
  7. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  8. Teemu Pulkkinen iski avausosuman Las Vegasissa – seuralta erikoinen koirakuvapyyntö Twitterissä
  9. Kiinalaismies muuttaa kuukaudeksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle – Finavian mainostempaukseen palkattiin ”Tanssii tähtien kanssa -kilpailija”
  10. Luottamus Kiinan talouteen horjumassa – Standard & Poor’s pudotti maailman toiseksi suurimman talouden luottoluokitusta
  11. Vaikuttaa siltä, että 3-vuotias oppii kaksi vierasta kieltä puolessa vuodessa – Kiinalainen päiväkotielämä on osin outoa, mutta ainakin viestintä on tehokasta: viikon aikana opettaja lähetti sata kuvaa
  12. Näytä lisää