Faktaa lautasella    |   Blogi

Suomalainen sylkitesti haluaa olla vaihtoehto verikokeille – ja valloittaa samalla maailman

Uusi menetelmä voi sopia niin itsensä mittaamiseen kuin ravitsemusneuvontaankin.

Harvoin on sellainen sanahirviö kuin metabolomiikka kuulostanut yhtä kiinnostavalta kuin nyt.

Nyt on nimittäin niin, että ravitsemustieteen akatemiatutkijan Kati Hanhinevan johtama tiimi Itä-Suomen yliopistosta pyrkii löytämään vaihtoehdon monien inhoamalle verikokeelle. He tutkivat, saisiko sylkinäytteistä irti samantyyppisiä tietoja kuin verikokeesta, tai voisiko jopa yhdellä sylkinäytteellä selvittää asioita, jotka ovat ennen vaatineet monta eri verikoetta.

Eikä siinä vielä kaikki: heidän tavoitteenaan on saada näytteestä selville aiempaa kokonaisvaltaisempi kuva ihmisen hyvinvoinnista. Sen mahdollistaa juuri metabolomiikka-analyysi, jolla on mahdollista tutkia näytteen sisältämiä satoja, jopa tuhansia erilaisia kemiallisia yhdisteitä yhdessä analyysissä. Tällaisia yhdisteitä ovat esimerkiksi vitamiinit, aminohapot tai kolesteroli.

”Esimerkiksi verensokeri tai kolesteroli on vain yksi yhdiste, mutta ei kolesteroli ole koskaan verenkierrossa yksin, vaan kaikki muutkin veren eri yhdisteet voivat kertoa terveydentilasta”, Hanhineva kertoo

Metabolomiikka on siksikin hyvä menetelmä, että sen avulla näkyvät hyvinkin pienet pitoisuuksien muutokset.

”Kun syöt vaikkapa porkkanaa, ja siitä tulevat yhdisteet lähtevät kiertämään elimistössä, niitä ei ole helppo havaita muilla analyysimenetelmillä. Metabolomiikalla ainakin verinäytteistä nähdään hyvin pieniä muutoksia.”

Metabolomiikalla on tähän mennessä tutkittu paljon juuri verinäytteitä, ei niinkään sylkeä. Sekin on Hanhinevan hankkeessa uutta.

Metabolomiikka, siis anteeksi mikä?

Metabolomiikka-analyysillä voidaan tutkia niin veri- kuin sylkinäytteitä, tai oikeastaan mitä vain elollista materiaalia. Hanhineva on tutkinut menetelmällä niin viljanjyviä kuin mansikoitakin, ja löytänyt esimerkiksi ruisleivistä sellaisia fytokemikaaliyhdisteitä, joita kukaan muu koko maailmassa ei ole aiemmin havainnut.

Metabolomiikan etu on se, että yhdestä näytteestä voidaan määrittää kerralla useita satoja, jopa tuhansia eri yhdisteitä. Perinteisessä kokeessa etsitään yleensä yhtä tai korkeintaan muutamaa yhdistettä, esimerkiksi veren rasva-arvoja määriteltäessä kolesterolia ja triglyseridejä.

Hanhineva tiimeineen osallistuu ideallaan parhaillaan Helsinki Challengeen. Se on Helsingin yliopiston vetämä suomalaisten yliopistojen hanke, jossa tiedeprojekteja sparrataan tuotteistamaan osaamistaan ja hankkimaan rahoitusta. Voittaja saa 375 000 euroa hankkeensa jatkokehitykseen.

Hanhinevan projekti on nyt edennyt 20 semifinalistiprojektin joukkoon. Finalistit valitaan kesäkuussa ja voittaja loppuvuodesta.

Hanhinevan tavoite on korkealla: lisätä ihmisen terveiden elinvuosien määrää ravitsemuksellisin keinoin. Ja tämä siis sylkitestien avulla.

Väestö ikääntyy, ja arvioiden mukaan jopa 50–80 prosenttia vanhuksista kärsii puutteellisesta ravitsemuksesta. Se johtaa yleensä myös terveysongelmiin. Tarkan ravitsemustilan tutkiminen on kuitenkin nykykonstein aika vaivalloista. Tähän rakoon Hanhineva kumppaneineen pyrkii iskemään sylkinäyteanalyysillään.

Jos yksinkertaisella sylkinäytteellä pystyttäisiin havaitsemaan ravitsemustilan puutteet, lääkärin olisi helppo antaa ohjeita tilanteen korjaamiseksi. Näin vältyttäisiin ehkä turhilta lääkekuureilta, elämänlaatu parantuisi ja rahaa säästyisi.

Mahdollisuudet kuulostavat liki rajattomilta. Paitsi, että sylkinäytteitä voisi käyttää ravitsemusneuvontaan, niistä voisi olla tuotteistettavissa myös testejä, joilla ihminen itse voisi mitata itseään.

”Maailmalla on sovellettu metabolomiikkaa sylkinäytteisiin vasta hyvin vähän”, Hanhineva kertoo.

Sylkinäytteistä tutkitaan kyllä jo esimerkiksi stressihormoneita, mutta metabolomiikan etu on se yhdistekirjon laajuus, joka menetelmällä saadaan esiin.

”Meidän analytiikassamme annetaan mahdollisuus kaikille yhdisteille tulla näkyviin, kun esimerkiksi perinteinen verinäyte keskittyy aina yhteen tai maksimissaan muutamaan kymmeneen yhdisteeseen. Metabolomiikalla pystytään tuomaan esiin sellaisia aineenvaihdunnan ilmiöitä, mitä ei ole ennalta osannut aavistaa.”

Metabolomiikalla tutkitaan yleisimmin verinäytteitä, mutta sylkinäytteissä Hanhinevaa houkuttaa niiden helppous ja halpuus niin näytteen ottajan kuin tutkittavankin kannalta.

Mutta nyt puhutaan siis konditionaalissa. Edessä on vielä monta haastetta, joista vähäisin ei ole se, että ryhmä ei vielä edes tarkalleen ottaen tiedä, mitä kaikkea syljestä voi saada selville. Juuri siksikin rahoitusta tarvitaan.

”Kun ensimmäisen kerran pistimme sylkinäytteen laitteeseen kokeilumielessä, aikamoinen piikkiviidakko siitä nousi tietokoneen näytölle. Nyt odotan innolla, että pääsemme tarkemmin tutkimaan niitä.”

Verikokeessa on omat hyvät puolensa: kaikkia samoja yhdisteitä syljessä ei ole. Toisaalta sylkinäytteessä on myös sellaisia yhdisteitä, mitä veressä ei ole.

On ajateltava isosti, jos haluaa paitsi valloittaa myös muuttaa maailmaa, vaikka menetelmä ei ole vielä edes valmis.

Hanhineva on ollut Suomen ensimmäisiä metabolomiikkaa hyödyntäviä tutkijoita. Väitöskirjaansa varten hän kävi 2000-luvun alussa Israelissa oppimassa yhdessä Euroopan ensimmäisistä metabolomiikkalaboratorioista. Siitä innostuneena hän ryhtyi puuhamaan vastaavaa massaspektrometrilaitetta myös Itä-Suomen yliopistoon Kuopioon.

Myös kansainvälisesti metabolomiikkaa pidetään vielä melko tuoreena alueena.

”Sylkitesti tulisi olemaan tulevan yrityksemme myytävä tuote. Vielä tästä ollaan aika kaukana, mutta toteutuessaan sillä olisi älyttömän hyvät mahdollisuudet maailmanlaajuisestikin. Siitä voisi hyvin tulla jopa uusi terveydenhuollon käyttämä menetelmä”, Hanhineva sanoo.

Menetelmä on siis monipuolinen ja täynnä mahdollisuuksia. Nyt katsotaan, mihin hankkeen rahkeet riittävät.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Tämä postaus on neljäs osa Faktaa lautasella -blogin Kuuminta tutkimuksessa -sarjasta. Seitsemänosaisessa sarjassa esittelemme kiinnostavia yliopistotason ravitsemustutkijoita ja selvitämme, mikä on pinnalla ravitsemustutkimuksessa tällä hetkellä.

Näin yhdestä näytteestä kaivetaan esille satoja tietoja

Jos asian haluaa esittää yksinkertaisesti, metabolomiikka-analyysi toimii suunnilleen näin:

1. Näyte valmistellaan. Kiinteät aineet kuten jyvät jauhetaan ensin. Nestemäinen, kuten sylki, kelpaa sellaisenaan.

2. Näytteeseen lisätään erilaisia liuottimia. Saostavilla nesteillä näytteestä saadaan poistettua DNA, RNA ja proteiinit. Niitä ei nyt haluta tutkia. Nyt keskitytään aineenvaihduntatuotteisiin kuten rasvoihin, sokereihin, hormoneihin ja fytokemikaaleihin kuten antioksidantteihin ja karotenoideihin.

3. Näyteneste suodatetaan vielä, jotta mahdolliset jäljelle jääneet isommat hiukkaset eivät rikkoisi tutkimuslaitetta.

4. Seuraa vaihe, jota kutsutaan nestekromatografiseksi erotteluksi. Siinä tutkittava neste johdetaan kolonniin eli ohutta pilliä muistuttavan putken läpi. Niitä on olemassa useita erilaisia, ja erilaisten kolonnien seinämiin tarttuvat erilaiset yhdisteet. Näin yhdisteet saadaan erilleen toisistaan.

5. Sitten yhdisteet matkaavat massaspektrometrilaitteeseen, jolla tutkitaan yhdisteiden molekyylipainot. Paino saadaan selville noin ihmisen korkuisessa putkessa, lentoaika-analysaattorissa. Yhdisteet lennätetään putkeen vuoron perään, ja niiden putkessa viettämän ajan perusteella saadaan laskettua molekyylipaino.

6. Paino kertoo yhdisteen atomirakenteesta. Painon ja muiden tietojen perusteella yhdisteet kuten vaikkapa kolesteroli voidaan tunnistaa. Osan yhdisteitä kone osaa tunnistaa itse, osaa varten tutkijan on verrattava tietoja esimerkiksi kansainvälisiin tietokantoihin. Usein käy niin, että näytteestä löytyy täysin uusia, vielä tuntemattomia yhdisteitä. Kun niiden rakenne saadaan selvitettyä ja yhdiste nimettyä, on syytä juhliin.

Menetelmällä voi tutkia elollista materiaalia, kuten elintarvikkeita, ihmisen soluja tai jopa vaikkapa villapaitaa. Sen sijaan esimerkiksi kivien ja muovien tutkimiseen menetelmä ei käy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Faktaa lautasella
 • Ravitsemus
 • blogit
 • verikoe
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Kaksi uutta kiinniottoa Turun puukotusjutussa – epäillyt ovat antaneet ristiriitaisia tietoja taustastaan

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia synnytystalkoisiin – kaksikin lasta olisi jo ”huomattava parannus”

  5. 5

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  6. 6

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  7. 7

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää