Valikko
Faktaa lautasella    |   Blogi

Säteilytettyjä kanoja ja sieniä – Näistä ruuista saatat saada D-vitamiinia tulevaisuudessa

Maitoon lisätään D-vitamiinia jälkikäteen, mikä on ehkä selitys suomalaisten hyvälle D-vitamiinitasolle. Miten lisäys onnistuisi muihin ruokiin?

Valtakunnassa kaikki hyvin – melkein. Näin voisi tiivistää Suomen D-vitamiinitilanteen ravitsemustieteen professori Christel Lamberg-Allardtin haastattelun perusteella. Hän on mukana EU:n laajuisessa D-vitamiinitutkimusyhteistyössä Odinissa.

Sen mukaan suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi D-vitamiinia. Vain kuudella prosentilla suomalaisista D-vitamiinipitoisuus veren seerumissa oli alle suosituksen eli 50 nanomoolia litrassa. EU:ssa vajausta oli keskimäärin 40 prosentilla.

Ihan kaikilla tilanne ei ole näin ruusuinen. Maahanmuuttajien parissa vajausta saattaa olla Suomessa jopa 80 prosentilla.

Liiallisesta D-vitamiinin saannista ei näy merkkejä. Kenelläkään tutkituista ei Suomessa löytynyt D-vitamiinia yli 125 nanomoolia per litra. Se on hyvä, sillä liian suuri D-vitamiinipitoisuus saattaa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Merkittävä D-vitamiinin yliannostus kalkkeuttaa myös verisuonia ja munuaisia.

Lamberg-Allardtilla on mahdollinen selitys suomalaisten hyvälle D-vitamiinitasolle. Se on D-vitamiinin lisääminen maitoon.

Suomessa on lisätty D-vitamiinia esimerkiksi liki kaikkiin maitoihin ja leivänpäällysrasvoihin vuodesta 2003. Vuonna 2010 määrä tuplattiin. Nykyään esimerkiksi 100 grammassa maitoa on 1–2 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Lisäys tuntuu toimineen, sillä suomalaisten D-vitamiinitasot ovat nousseet.

”Nyt olemme sillä tasolla, jota yleisesti pidetään hyvänä”, Lamberg-Allardt sanoo.

Ainoastaan luomumaitoa ei Suomessa vitaminoida. Viime syksyinen lakimuutos kyllä mahdollisti tietyntyyppisten luomumaitojen vitaminoinnin, mutta käytännössä niitä ei ole ainakaan vielä näkynyt markkinoilla.

D-vitamiini on tärkeää etenkin luustolle, mutta sitä tarvitaan myös moneen muuhun kehon toimintoon.

Kaikki eivät kuitenkaan juo maitoa. Siksi Odin-tutkijat ja ruokateollisuus ovat etsineet ruokia, joita voisi luontevasti terästää D-vitamiinilla.

Tällaisia uusia D-vitamiinilähteitä tutkitaan:

1. UV-valolla säteilytettyjen kanojen munia

D-vitamiinia syntyy ihmisillä ja eläimillä auringonvalon vaikutuksesta iholla. Niinpä nyt on kokeiltu muun muassa kanojen, sikojen tai nautojen altistamista UV-säteilylle niin, että eläimet saavat enemmän D-vitamiinia, jota sitten siirtyisi myös kananmuniin tai lihaan.

Tuloksista Lamberg-Allardt ei vielä kerro, koska tutkimukset ovat kesken.

”Tiedämme kuitenkin, että jos kanat saavat ravinnostaan lisää D-vitamiinia, muniinkin tulee lisää D-vitamiinia.”

Loputtomasti D-vitamiinitasoa ei kuitenkaan voi UV-säteilyllä nostaa, jotta eläimet eivät altistu liialle säteilylle.

2. UV-valotettua hiivaa

Hiiva on yksi ruoka-aineista, jonka D-vitamiinipitoisuutta on yritetty kohottaa UV-valolla. Ajatuksena on, että näin D-vitamiini siirtyisi hiivalla leivotusta leivästä ihmiseen.

Hiivan tehosta on kuitenkin liikkeellä ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on antanut luvan myydä UV-hiivalla leivottua leipää.

Harmi vaan, että Lamberg-Allardtin tekemän tutkimuksen mukaan UV-hiiva ei toimi. D-vitamiinipitoisuus kyllä nousee niin hiivassa kuin leivässäkin, mutta ongelmana on imeytyminen.

Koeryhmällä, joka söi UV-hiivalla leivottua leipää, D-vitamiinitasot eivät nousseet.

”Jostain syystä D-vitamiini ei kehossa irtaannu hiivavalmisteesta, eli meidän elimistömme ei pysty hyödyntämään sitä.”

Toisaalta joissain tapauksissa valotettu hiiva toimii. Monia ravintolisiä valmistetaan juuri valottamalla hiivaa, ja näin tuotettu D2-vitamiini imeytyy kyllä.

3. D-vitamiinilla syötettyjä kaloja

Kaloissa on D-vitamiinia luonnostaan. Nyt pohditaan, saisiko pitoisuutta lisättyä entisestään syöttämällä kaloille D-vitamiinia rehun mukana.

4. UV-säteilytettyjä sieniä

Myös monissa sienissä on D2-vitamiinia luonnostaan. Herkkusienissä D-vitamiinia ei juuri ole, mutta niiden valottamista UV-säteilyllä on tutkittu.

”D2-pitoisuudet kyllä nousivat, mutta samalla D3-pitoisuudet laskivat. Kaiken kaikkiaan tulos oli, että nousua ei tapahtunut. Tämä on ongelma, jota olisi syytä tutkia enemmän.”

Vielä ei siis ole tietoa, saisiko sienistä nykyistä paremman D-vitamiinibuustin.

Tutkimustuloksia kuunnellessa herää kysymys, miksi D-vitamiini pyritään kierrättämään eläimen kautta? Miksi D-vitamiinia ei tyydytä lisäämään suoraan valmiiseen tuotteeseen, kuten maidon kanssa tehdään?

Ravitsemuksellisia syitä ei Lamberg-Allardtin mukaan sinänsä ole: myös lisätty D-vitamiini toimii kehossa hyvin. Sen sijaan kyse on D-vitamiinia sisältävien tuotteiden valikoiman laajentamisesta. Kaikkiin tuotteisiin, kuten kananmuniin, vitamiinia ei pysty jälkikäteen lisäämään. Tällöin vaihtoehdoksi jää biofortifikaatio, eli vitamiinitason lisääminen biologisin keinoin.

Kyse voi olla myös fiiliksestä. Kuluttajasta tuntuu luonnollisemmalta, kun D-vitamiini on tuotteessa valmiiksi, ei jälkikäteen lisättynä.

Näistä ruuista D-vitamiinìa saa jo nyt:

Päivittäinen D-vitamiinisuositus on Suomessa aikuiselle 10 mikrogrammaa päivässä. Vitamiinipillereiden ja auringonvalon lisäksi D-vitamiinia saa näistä lähteistä:

1. Kaikki kananmunat

Kananmunissa on D-vitamiinia luonnostaan. Yhdessä munasta sitä saa noin 1,4 mikrogrammaa. Lisäksi markkinoilla on erikoismunia. Esimerkiksi Kiekun Optima-munia munivat kanat saavat rehun mukana lisävitamiinia, mikä nostaa munien D-vitamiinipitoisuuden 2,1 mikrogrammaan kappaleelta.

2. Kalat

Monissa kaloissa on luontaisesti D-vitamiinia hyvin paljon. Erityisesti näin on ankeriaassa, nahkiaisessa, siiassa ja sillissä, muttaa myös lohessa ja mädissä. Kaloissa D-vitamiinia on lajista riippuen 8–26 mikrogrammaa 100 grammassa.

3. Suppilovahverot ja muut metsäsienet

Suppilovahveroissa on runsaasti D-vitamiinia, 15 mikrogrammaa sadassa grammassa. Myös muissa metsäsienissä kuten kanttarelleissa, rouskuissa ja tateissa on D-vitamiinia, joskin vähemmän. Kasvatetuissa sienissä, kuten herkku- ja siitakesienissä, D-vitamiinia ei juuri ole.

D-vitamiini kestää hyvin ruuanvalmistusta, eli esimerkiksi sienipaistos tai sienillä terästetyt lihapullat ovat hyvä D-vitamiinin lähde. Tutkimukset ovat osoittaneet, että näiden sienten D2-vitamiini imeytyy hyvin.

4. Maito, paitsi ei luomumaito

Maidossa ei luonnostaan juuri ole D-vitamiinia, mutta Suomessa sitä lisätään kaikkiin maitoihin lukuun ottamatta luomumaitoa. D-vitamiinia on maidossa 1–2 mikrogrammaa desilitrassa.

5. Rasvalevitteet

Leivän päälle tarkoitettuihin rasvalevitteisiin lisätään Suomessa yleensä 20 mikrogrammaa D-vitamiinia per sata grammaa levitettä. Puhtaaseen voihin D-vitamiinia ei lisätä, vaikka se mahdollista olisikin.

Tämä postaus on seitsemäs ja viimeinen osa Faktaa lautasella -blogin Kuuminta tutkimuksessa -sarjasta. Sarjassa esittelimme kiinnostavia yliopistotason ravitsemustutkijoita ja selvitämme, mikä on pinnalla ravitsemustutkimuksessa tällä hetkellä. Ensi viikosta alkaen paneudumme ruuan ja rahan suhteeseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Faktaa lautasella
 • D-vitamiini
 • Vitamiinit
 • Ravitsemus
 • Tutkimus

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  5. 5

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  6. 6

   Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

  7. 7

   Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

  8. 8

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  9. 9

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
  3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
  5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
  6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
  7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
  8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
  9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
  11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
  12. Näytä lisää