Faktaa lautasella    |   Blogi

Selvitimme, voiko halvalla oikeasti syödä terveellisesti – Hyvätuloiselle se on ainakin helpompaa

Mielikuvat vaikuttavat: moni ajattelee esimerkiksi, että terveellisen ruokavalion pitää olla monipuolinen, ja se vaatii rahaa.

Onko terveellinen ruoka kalliimpaa kuin epäterveellinen? Siltähän se vaikuttaa, kun kokonaisen roiskeläppäpizzan hinnalla ei salaatista haaveileva saa pöytään edes jääsalaattiruukkua, täytteistä nyt puhumattakaan. Einespizzan sai tällä viikolla isosta marketista 67 sentillä, ruukkusalaatin 87 sentillä.

Jos nälkä on kova ja rahaa vähän, ei liene vaikeuksia päätellä, kumpaan kuluttaja päätyy. Einespizzasta saa energiaa liki 500 kilokaloria eli aterian verran, kun taas pelkästä ruukkusalaatista kilokaloreita kertyy 12.

Esimerkki on tietysti karkea ja yksinkertaistava.

Kun asiantuntijoilta kysyy, onko terveellinen ruoka kalliimpaa kuin epäterveellinen, keskustelu tuntuu tyssäävän jo ennen kuin se on alkanutkaan. Miten määritellään terveellinen? Puhutaanko yksittäisistä tuotteista vai kokonaisista ruokavalioista? Entä muut tekijät: vaikuttaako tulotaso siihen, kuinka paljon aikaa ja mahdollisuuksia ruokavalintoihin on?

Tavallaan he ovat oikeassa: terveellisen ruuan ja rahan välinen yhteys on monimutkainen. Kattavaa selvitystä siitä, onko terveellinen ruoka kalliimpaa kuin epäterveellinen, ei ole tehty.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yritetään silti, sillä joku muukin on yrittänyt.

Vuonna 2011 selvitettiin pienituloisen mahdollisuutta ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon Kuluttajaliiton toimeksiannosta. Sanna Rajapolvi muodosti opinnäytetyössään kaksi ruokavaliota: ravitsemussuositusten mukaan terveellisen ja epäterveellisen. Pohjana hän käytti toisessa tutkimuksessa kerättyä yhden ihmisen ruokapäiväkirjaa. Muodostamiinsa ruokavalioihin Rajapolvi valitsi yleisiä, tilastojen valossa suomalaisten suosimia tuotteita.

Sitten hän marssi kauppaan ja osti ruokavalioiden mukaiset tuotteet kahdelle viikolle. Tulos oli järisyttävä: Kahden viikon terveellisen ruokakorin hinnaksi tuli 76,64 euroa ja epäterveelliselle 50,23 euroa.

Ero oli siis todella iso: Terveellinen ruoka oli tässä tutkielmassa yli 50 prosenttia kalliimpaa kuin epäterveellinen. Pitäisikö tästä nyt repiä isot otsikot?

Ei välttämättä. Kuten Rajapolvikin opinnäytetyössään kirjoittaa, kyse oli yhdestä tapaustutkimuksesta, jota ei voi yleistää. Terveellisen ruokavalion voi koostaa hyvin monella, myös halvemmalla kuin Rajapolven tutkimuksessa.

Vertaile alla olevasta vaihtokuvasta, mitä epäterveelliset ja terveelliset tuotteet maksavat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurlingin mukaan halvallakin on mahdollista syödä terveellisesti.

”Olemme tehneet pienen talousoppaan siitä, miten viidellä eurolla voi rakentaa terveelliset ateriat.”

Laskelman mukaan viidellä eurolla päivässä on mahdollista syödä ravitsemussuositusten mukaisesti esimerkiksi näin:

Aamupalaksi: puuroa, raejuustoa, omena.

Lounaaksi: linssikeittoa ja tomaatti-juustoleipää.

Välipalaksi: luumuja.

Illalliseksi: broileripastaa, porkkanaraastetta ja jäätelöpuikko.

Iltapalaksi: jugurttia ja mysliä.

Vaikuttaa siis ihan kelpo ruokavaliolta. Toki pitää ottaa huomioon se, että jos jääkaappi on tyhjä, viidellä eurolla ei saa aineksia kaikkeen yllä lueteltuun. Laskelmassa on siis laskettu annosten hinnat: euron kaurahiutalepussista riittää puurot moneksi aamuksi.

Kyllä Rajapolven tutkielma silti jotain kertoo. Suurin ero ruokakassien hintaeroille syntyi siitä, että terveellisessä ruokavaliossa syötiin enemmän kasviksia. Epäterveellisellä meni kasviksiin reilu 3 euroa kahdessa viikossa, kun suositusten mukaisesti syövä hassasi 22 euroa parissa viikossa.

Ja kyllähän kasvikset ovatkin kalliita, ainakin jos niitä vertaa niiden sisältämiin kaloreihin. Brittitutkimuksessa havaittiin, että kasvikset ja hedelmät maksoivat keskimäärin 9,13 puntaa (nykykurssilla noin 11 euroa) per 1 000 kilokaloria, kun paljon sokeria tai rasvaa sisältävät ruuat maksoivat vain 3,11 puntaa (vajaa 4 euroa) per 1 000 kilokaloria. Eikä siinä kaikki, tutkimuksen mukaan terveelliset ruuat olivat kallistuneet kymmenessä vuodessa epäterveellisiä enemmän.

Tietenkään tällainen hinnan vertailu kalorimääriin ei kerro mitään hinnan suhteesta ruuan sisältämiin vitamiineihin ja hivenaineisiin. Siitä pääsemmekin seuraavaan tärkeään asiaan, eli ruokavalion monipuolisuuteen.

Juuri monipuolisuuden vaatimus saattaa olla se, joka selittää terveellisen ruuan kalleutta – ainakin mielikuvissa.

Näin ajattelee elintarvike-ekonomian yliopistonlehtori Sari Ollila Helsingin yliopistosta, joka on tutkinut ruokien hintamielikuvia. Terveellinen ruoka tosiaan usein mielletään epäterveellistä kalliimmaksi. Yksi syy tähän voi olla monipuolisuuden vaatimus. Monipuolisuutta helpottaa raha.

”Jos on enemmän rahaa käytössä, on huomattavasti helpompaa tehdä monipuolisia valintoja kuin ihan pienellä budjetilla”, Ollila sanoo.

”Ajatus siitä, että terveellinen ruoka on kalliimpaa, perustuu varmasti sellaiseen ajatteluun, että terveellisyys tarkoittaa monipuolisuutta.”

Ja niinhän meille aina sanotaan: Syökää monipuolisesti. Vaihdelkaa kalalajeja. Syökää eri värisiä kasviksia. Monipuolisesti syömällä voi ikään kuin vahingossa ja sen tarkemmin miettimättä saada kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Toinen asia Ollilan mukaan on se, että terveelliseksi muokatut erikoistuotteet, kuten vähärasvaiset, kolesterolia alentavat tai vitaminoidut ruuat, ovat usein muokkaamattomia kalliimpia. Niiden käyttö voi helpottaa ruokavalion muokkaamista terveelliseksi, mutta terveellisesti ja suositusten mukaisesti voi hyvin syödä ilman niitäkin.

Raha siis ainakin helpottaa terveellisesti syömistä, mutta mahdotonta se ei ole vähemmälläkään rahalla.

”Kotimaisten tutkimusten mukaan terveellisen ruokavalion voi koostaa myös pienellä budjetilla. Toki se vaatii kykyä ja osaamista.”

On siis ehkä mahdotonta tarkalleen ottaen sanoa, onko epäterveellinen ruoka halvempaa kuin terveellinen. Sen sijaan se näyttää selvältä, että hyvätuloisen on helpompi syödä terveellisesti.

Hyvätuloiselle on paljon vaihtoehtoja: kiireessä voi valita valmissalaatin. Vähätuloinen joutuisi salaattia halutessaan kaivamaan porkkanat ja kaalin kaapista, pesemään ja kuorimaan porkkanat, laittamaan kuoret roskiin, pyyhkimään tiskipöydän puhtaaksi kuorien jäljiltä, raastamaan porkkanat, varomaan ettei rystyset osu raastimeen, pilkkomaan kaalin, maustamaan salaatin ja miettimään jonkin halvan proteiinipitoisen lisukkeen: papuja ehkä, keittämään kananmunan tai pilkkomaan alennusjuustosta pieniä kuutioita salaatin sekaan, mutta vain sen verran, että aamupalaleivällekin jää.

Tässä vaiheessa hyvätuloinen on jo salaattinsa syönyt.

Tämä postaus on kolmas osa Faktaa lautasella -blogin viisiosaista Ruoka & raha -sarjasta. Sarjassa käsittelemme ruuan ja rahan suhdetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Faktaa lautasella
 • Ruoka
 • Raha
 • Ravitsemus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Seksirikos paljastui koulu-urheilussa Yhdysvalloissa – Lukion jalkapallojoukkueen valmentajan vaimo myönsi raiskanneensa alaikäisen pelaajan

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  8. 8

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Ehdottaako Macron Suomen kavahtamaa euromaiden yhteisvastuuta? – HS seuraa Ranskan presidentin EU-linjapuhetta hetki hetkeltä juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää