Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiovan kana muuttuu Kiovan porsaaksi

Heikin herkut
 

Kiovan kana tai kieviläinen kana on klassinen herkku. Se tehdään kanan rintafileestä, joka nuijitaan ohueksi leikkeeksi. Leikkeen keskelle nostetaan nokare voita, joka on maustettu valkosipulilla, persiljalla ja sitruunamehulla. Sen jälkeen leike kääritään umpeen, leivitetään ja uppopaistetaan öljyssä.

Ongelma on siinä, että kana eli broileri on muuttunut yhä hauraammaksi lihaksi. Sitä on tosi vaikea nuijia, sillä liha hajoaa hyvin helposti. Kiovalaisen kanan juttu on nimittäin se, että voi sulaa tiiviissä paketissa ja kuumuudellaan maustaa lihaa sisältäpäin ja pitää sen erittäin mehevänä.

Koska kananlihan rakenne on niin paljon muuttunut, päätin kokeilla, mitä tulee, jos kanan sijasta käyttää porsaan ulkofileetä.

Tulos oli niin herkullinen, että päätin kirjoittaa siitä.

150 g porsaan ulkofileetä/syöjä
voita
tuoretta persiljaa
valkosipulia
1 sitruunan mehu
suolaa mustapippuria
vehnäjauhoja
2 kananmunaa
korppujauhoja

Tee valkosipulivoi. Tarvitset yhtä fileetä varten noin 30 grammaa voita. Sekoita pehmeään voihin pari puristettua valkosipulinkynttä, yhden sitruunan mehu ja kourallinen silputtua persiljaa.

Siivoa filee kaikista rasvoista puhtaaksi. Leikkaa noin 50 gramman painoisia (noin 3 senttiä) paksuja viipaleita.

Nuiji fileet varovasti, mutta päättäväisesti ohuiksi leikkeiksi. (Porsaanlihakin menee rikki, jos sitä nuijitaan varomattomasti.) Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Nosta nokare voita nuijitun leikkeen yläreunaan. Taittele ensin sivut voinokareen päälle ja kieritä sitten rullaksi.

Pistä öljy lämpiämään. Se ei saa olla tulikuumaa, sillä rullat vaativat noin neljän minuutin kypsennyksen. Liian kuuma rasva polttaa pinnan mustaksi.

Laita vehnäjauho, vatkattu kananmuna ja korppujauho eri lautasille. Kieputtele rullat ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa ja nosta öljyyn kypsymään. Käännä rullat 2 minuutin jälkeen ja anna kypsyä vielä toiset 2 minuuttia.

Tarjoile riisin kera. Jos voita jäi yli, nosta se pöytään tarjolle. Annokseen sopivat hienosti myös kevyesti höyrytetty parsakaali tai vihreät pavut.

Tälle ruoalle sopii jälleen kerran sekä valko- että punaviini. Valkoviini saa olla jopa hieman makeaa tai ainakin hedelmäistä. Ihan kuiva ei oikein löydä kumppania valkosipulin aromista. Punaviini kevyemmästä päästä, esimerkiksi Pinot noir.

Heikki Hakala

Ruokaa ja kulttuuria raavaan miehen näkökulmasta.

Hae reseptejä

Reseptit