Valikko
Heikin herkut    |   Blogi

Hienoa Mozartia Turussa ja Jyväskylässä

Sattumaa tai ei, kapellimestari Ville Matvejeff johtaa samaan aikaan Mozartin oopperoita niin Jyväskylässä kuin Turussakin. Eikä Matvejeff ole liikkeellä ensimmäistä kertaa. Muutaman viime vuoden aikana hän on kunnostautunut erityisesti Mozartin oopperoiden kapellimestarina.

Sattumaa tai ei, kapellimestari Ville Matvejeff johtaa samaan aikaan Mozartin oopperoita niin Jyväskylässä kuin Turussakin. Eikä Matvejeff ole liikkeellä ensimmäistä kertaa. Muutaman viime vuoden aikana hän on kunnostautunut erityisesti Mozartin oopperoiden kapellimestarina.

Matvejeffin perustama New Generation Opera toteutti muutama vuosi sitten Helsinkiin Mozartin Don Giovannin ja Turkuun Figaron häät. Nyt ne saavat jatkoa, kun Jyväskylään on tehty kokonaan uusi versio Don Giovannista ja Turkuun Taikahuilu.

Teoksia yhdistää paitsi Mozart ja Matvejeff, myös erinomainen, nuori solistikunta, hyvä ohjaus ja halu asettaa rima korkealle.

Ville Matvejeff on saanut Jyväskylän kaupunginorkesterin ylikapellimestarina aikaan konserttimusiikkibuumin kaupungissa. Vuosikymmeniä puuhattu konserttitalokin on saanut hahmon. Saa nähdä, löytyykö näinä aikoina rahoitus yli 50 miljoonaa maksavalle hankkeelle. 

Jyväskylässä toimiva Keski-Suomen Alueooppera ry on pystynyt yhdistämään kaupungissa olevat taiteen tekemisen voimat. Tulos nousee huomattaviin korkeuksiin. Ei ole vaikea arvata, että solistikunnan valinnassa myös Ville Matvejeffilla on ollut tärkeä osuus, sillä nimiroolin laulaa Kevin Greenlaw, joka vuonna 2013 Turussa lauloi kreivi Almavivan roolin.

Leporello vaihtui viime hetkellä, kun Juha Kotilainen sairastui ja hänen tilalleen hankittiin puolalainen baritoni Krzysztof Szumanski, jolla täytyi olla rooli hallussa, niin myöhään vaihdos tapahtui.

Sirkka Lamminen Donna Annana ja Reetta Haavisto Donna Elvirana tekivät niin näyttelijöinä kuin laulajina maukkaat roolit. Simo Mäkisen häkellyttävän kaunis tenori teki Don Ottaviosta erityisen koskettavan.

Kroatian tuliaisina Matvejeff on tuonut Zerlinan osan laulavanEna Pongracin, jonka hento olemus sopii rooliin äärimmäisen hyvin. Jyväskylän oopperan konkari Jari Parviainen on vakuuttava Komtuuri.

Kari Arffman ei ole kikkaillut ohjauksessa, mistä erityinen kiitos, sillä Don Giovannissa on tärkeää, että ohjaus selkeyttää librettoa, joka ei aina ole aivan johdonmukainen. 

Don Giovannihan on ooppera, joka alkaa hupaillen, mutta päättyy moraliteettina. Arttman on saanut 1700-luvun lopulla tehdyn oopperan kuvaamaan käsittämättömän hyvin nykyihmistä, jolle kaikki on sallittua, ja jonka ei tarvitse vastata tekemisistään kenellekään.

Don Giovannin ja Komttuurin kohtaaminen on vertahyytävä. Se kertoo siitä, kuinka ihminen voi paatua lopulta niin, ettei hän enää ymmärrä ihmisyydestä yhtään mitään. Greenlaw'n Don Giovanni tuhoutuu omaan hedonismiinsa.

Aivan toisenlainen ratkaisu Mozartista nähdään Turussa. Ohjaaja John Ramster sijoittaa Taikahuilun satumetsän sijaan jonnekin avaruuden scifi-maailmaan. (Vuonna 2013 Ramster sijoitti Figaron häät Hollywoodiin.) Taikahuilu on parodinen ohjaus. Ratkaisu on varmasti hyvä, sillä Taikahuilun libretto on niin ylevä, että siitä tulisi herkästi tahattoman parodinen, jos se tehtäisiin vakavassa hengessä.

Eräässä mielessä show'n varastaa Valtteri Torikan esittämä Papageno, sillä Torikka on myös erinomainen näyttelijä, joka osaa ja uskaltaa pistää itsensä likoon. Vakavan Taminon (Sam Furness) rinnalla Papageno kerää yleisön suosion.

Paminana on ruotsalaissopraano Susanna Andersson, joka vuonna 2013 Figaron häissä teki lähtemättömän vaikutuksen Susannana. Hänen äänensä on saanut hienoa syvyyttä kuluneiden vuosien aikana ja lavasäteily on kasvanut entisestään. Upea.

Samoin upea kylmän, eleettömän roolin teki Yön kuningattarena niin ikään ruotsalainen nuoren polven koloratuuri Karolina Andersson. Hänen palvelijansa kolme naista, Pia Pajala, Melis Jaainen ja Angharad Lyddon, veivät tarinaa taidolla eteenpäin.

Naiset olivat muutenkin erittäin vahvoja, myös Johanna Isokoski säväytti Papagenana.

Ramster oli ratkaissut Isisin temppelin niin, että Sarasto ja hänen pappinsa olivat valkoisiin lääkärintakkeihin pukeutunut asiantuntijajoukko. Ei tarvitse kauan miettiä, kun ymmärtää, että nykyihminen, joka ei enää osaa kunnioittaa Jumalaa, osoittaa samaa kunnioitusta ja auktoriteettiuskoa tieteelle, erityisesti lääkärikunnalle, uudelle papistolle, jonka käsiin annamme henkemme ja elämämme hädän hetkellä.

Nicholas Söderlund Sarastrona huokui arvokkuutta ja viisasta jaloutta. Gabriel Suovasen Kaitsijapappi piippuineen puolestaan kuului parodiaosastoon.

On hienoa, että korkeatasoista oopperaa tehdään myös Helsingin ulkopuolella. Nyt nimittäjänä on Ville Matvejeff, joka löytää nuoresta solistikunnasta äärimmäisen taitavia ja kiinnostavia laulajia. Ohjaajien Kari Arffmanin ja John Ramsterin ansiot ovat kiistattomat. Mikä parasta tekemisen into paistaa koko ryhmästä.

Kyllä sen yleisökin ymmärtää. Sekä Turussa että Jyväskylässä esitykset ovat lähes loppuunmyytyjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Heikin herkut
 • Ooppera

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan, kateissa noin 30 ihmistä – ”Raunioista ei kuulu mitään ääniä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää