Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Rotat lentelevät ja Florida Panthers jatkaa voittokulkuaan

Florida Panthers on NHL:n kuumin joukkue. Voitto Edmontonista sunnuntaina voi olla joukkueen kahdestoista peräkkäinen. Detroit, Montrèal, Boston ja Tampa Bay ovat jääneet jo kauaksi taakse Atlannin divisioonan sarjataulukossa. Näin hyvin pelaava joukkue ei synny itsestään tai sattumalta. Tässä muutamia kommentteja sunnuntaina jatkuneen pelikiertueen kolmannelta pysähtymispaikalta.

Florida Panthers on NHL:n kuumin joukkue. Voitto Edmontonista sunnuntaina voi olla joukkueen kahdestoista peräkkäinen. Detroit, Montrèal, Boston ja Tampa Bay ovat jääneet jo kauaksi taakse Atlannin divisioonan sarjataulukossa.

Näin hyvin pelaava joukkue ei synny itsestään tai sattumalta. Tässä muutamia kommentteja sunnuntaina jatkuneen pelikiertueen kolmannelta pysähtymispaikalta.

- - -

On sunnuntaiaamu ja Florida Panthers on aloittamassa aamuharjoituksiaan Edmontonin viimeistä kautta NHL-käytössä olevan Rexall Placen kaukalossa. NHL:n vanhin pelaaja, ikinuorelta vaikuttava 43-vuotias Jaromir Jagr tulee viimeisenä jäälle ja nauraa tyhjässä katsomossa istuneitten "Matkustavien Jagrien" antaessa hänelle äänekkäät suosionosoitukset seisaalleen nousten.

Tämä peruukit päässä reissaava veijariporukka on kahdeksanmiehinen. Kaikki Jagrin jääkiekkonomadielämän NHL-seurat edustettuina. Pittsburgh Penguins. Washington Capitals. New York Rangers. Philadelphia Flyers. Dallas Stars. Boston Bruins. New Jersey Devils. Ja viimeiseksi nykyinen Florida Panthers.  

Panthers saapui Edmontoniin voitettuaan 11 ottelua peräkkäin. Lyhyt aamuluistelu on vauhdikas. Pelaajat luistelevat lujaa, heittävät huulta toisilleen ja kaikilla on selvästi hyvä meno päällä.

Maalivahti Roberto Luongo ajaa tahallaan syöttöharjoitusta tekevän Logan Shawn yli ja nauraa. Hänen uskotaan toimivan luukkumiehenä illan ottelussa, sillä Panthers pelaa maanantaina Vancouverissa. Al Montoya saa aloittaa Oilersia vastaan.

Jagr opastaa puolet nuorempia ketjukavereitaan Jonathan Huberdeauta ja Aleksander Barkovia puhumalla ja jopa näyttämällä Huberdeaulle miten pitää mailaa jäässä ja miten liikkua kohti maalia ylivoimaharjoituksessa.

Voittavan joukkueen merkkejä.

- - -

Joku torvelo kirjoitti hsfi:n kausiennakossaan Panthersin jälleenrakennusprojektin valmistuvan hiljaista vauhtia, mutta varmasti. En vielä luottanut joukkueen nuoriin pelaajiin playoffpaikan arvoisesti enkä pitänyt veteraaneja enää tarpeeksi hyvinä. Joukkueen suurena ongelmana pidin sivuosien esittäjien tehottomuutta.

Sijoitukseksi veikkasin toista päätä Atlannin divisioonassa kuin missä Panthers tänään on. NHL-kauden puolivälissä Floridalla on 54 pistettä. 25 voittoa. Tämä joukkue on menossa kovaa vauhtia Stanley Cupin playoffeihin eikä sen menestys ole enää mikään salaisuus eikä se ole jäänyt keneltäkään huomaamatta.

"Ei, se ei ole enää mikään salaisuus," sanoo Panthersin TV-selostaja Randy Moller istuessamme lähes tyhjän Rexallin katsomossa aamujäitä seuraamassa.

"Moni oli väärässä heidän suhteensa ennen kauden alkua. Tämä jääkiekkojoukkue on todella ottaneet askeleen eteenpäin. Se vain paranee ja jatkaa yllättämistä."

"Kaikki alkaa puolustuspelistä", avaa yli 900 kertaa erittäin kovaotteisena NHL-puolustajana pelannut Moller. Randy Moller tietää, miltä Kasperi Kapasesta tuntuu. Hän teki junnujen MM-kisojen mestaruusmaalin Kanadalle vuonna 1992 juhlien maailmanmestaruutta yhdessä veljensä Miken kanssa samassa joukkueessa.

Randyn kovuudesta oli hyötyä Nordiquesille kovissa otteluissa Montrèal Canadiensia vastaan läpi koko 1980-luvun kestäneen La Bataille du Quèbecin vihanpidon aikana.

Kausiennakossa tulin listanneeksi Al Montoyan yhdeksi NHL:n huonoimmista kakkosvahdeista. Kuubalaisen perheen pojalla - mikä sopii Miamiin loistavasti - on kuusi voittoa yhdeksästä aloituksesta, torjuntaprosentti 93.8%. Enempää ei voi kakkoselta vaatia.

"Maalivahtipeli on ollut erinomaista. Sekä Luongo että Al Montoya ovat olleet loistavia. Yksi avaintekijöistä joukkueen menestyksen takana minun mielessäni on se, että Panthers on päästänyt vain 18 maalia ensimmäisissä erissä 41 ottelussa. Se on ylivoimaisesti vähiten koko NHL:ssä."

"He tekevät ottelun ensimmäisen maalin lähes sataprosenttisella varmuudella ja kun et päästä mitään ja kun teet ensimmäisen maalin, sinua on hyvin vaikea voittaa. Se on ollut todennäköisesti tärkein asia."

"He eivät ole joutuneet takaa-ajoasemaan montaakaan kertaa peleissä, koska he pelaavat lähes aina johtotilanteessa. NHL:n tilastot osoittavat, että jos johdat peliä ensimmäisen erän jälkeen, voitat 95 prosentin todennäköisyydellä myös koko ottelun."

"Nuorten pelaajien, kuten Barkovin, Huberdeaun, Gudbransonin, Kulikovin ja Aaron Ekbladin kypsyminen NHL-pelaajiksi on tapahtunut nopeammin kuin olimme odottaneet."

"Koko joukkueen itseluottamus on toinen asia. Voittaminen luo lisää itseluottamusta ja tämä on hyvin itseensä uskova ryhmä. Nämä kaverit tietävät ja uskovat pystyvänsä voittamaan joka ikinen ilta. Se on iso asia."

"Joukkueessa on erittäin hyviä johtajatyyppejä. Derek MacKenzie. Willie Mitchell. Shawn Thornton. Lasken Jussi Jokisen tähän ryhmään, sillä Jussi on veteraanipelaaja ja hän on kokenut paljon ja menestynyt NHL:ssä ja Euroopassa ja olympiakisoissa. Jussi on todella tärkeä osa joukkuetta."

Sivuosien esittäjien tehon puute ei enää vaivaa Panthersiä. Päinvastoin.

"Neljäs asia, josta pidän tässä joukkueessa on se, ettei sen maaliteho ole enää Barkovin ketjun tai Trochekin ketjun varassa," sanoo Randy Moller. "Näyttää siltä, kuin joka pelissä eri ketju nousee esiin ja ratkaisee."

Torstain pelissä Ottawassa kolmosketjun hyökkääjät tekivät kaksi maalia 3-2 voitossa. Tiistaina Buffalossa nelosketjun miehet tekivät kaksi viidestä maalista.

"He saavat paljon tehoja useilta eri pelaajilta. Buffalossa pelaamassamme pelissä yhdeksän kenttäpelaajaa merkkautti vähintään yhden pisteen, puolet joukkueen kenttäpelaajista. Menestys ei ole kiinni yhdestä tai kahdesta pelaajasta."

- - -

Gerard Gallant pelasi itse NHL:ssä kuin hän olisi ollut yksi Sutterin veljeksistä. Albertalaisen ranchin sijasta Gallant oli kotoisin Atlannin rannikolta, kauniilta Prinssi Edwardin saarelta. Yksi PEI:n pääelinkeinoista on perunanviljely. Siitä lempinimi "Spuds".

Gallant oli harvinainen pelaaja siinä mielessä, että hän oli ammattilaisena parempi kuin junioreissa. Detroit Red Wingsin kuudennen kierroksen varaus, joka otti parin farmikauden jälkeen paikan Showssa pelaamalla kovaa ja raivoisasti joka ikinen ilta.

Se pelityyli toi Gallantin NHL:ään ja myös lopetti uran kymmenisen vuotta myöhemmin selkävammoihin. Välissä kausia Steve Yzermanin ketjun vasemmalla laidalla. Neljä yli 30-maalin ja 200 jäähyminuutin kautta peräkkäin, mikä on varmasti harvinainen ja vaikea saavutus.

Gerard Gallant oli luja ja peräksiantamaton pelaaja, joka ei koskaan esiintynyt tuodakseen itseään esiin.

Nyt NHL-valmentajana hän näyttää toimivan samalla tavalla.

"Gerard Gallant ja hänen valmennusryhmänsä (Mike Kelly, John Madden, Robb Tallas, Paul Vincent ja Tommy Powers) on juuri sopiva valmentamaan tätä joukkuetta," jatkaa Randy Moller.

"Gallant on opettajatyyppi. Hän on pelannut itse. Hän on myös menestynyt valmentajana etenkin junnuissa voittaessaan Memorial Cupin Jonathan Huberdeaun ja muitten pelaajien kanssa. Hän osaa toimia nuorten pelaajien opettajana. Hän pelasi itse pitkät ajat ja ymmärtää siksi veteraanipelaajia."

"Hän on luja, mutta rehellinen valmentaja. Hän antaa pelaajille vapauksia olla oma itsensä."

- -

Vasta 20-vuotta kauden alussa täyttänyt kovan NHL-joukkueen ykkössentteri Aleksander Barkov tulee aamujäältä pois viimeisten joukossa. Heti koppiin istuuduttuaan hän ja lähellä istuva Huberdeau saavat vielä yhden lyhyen luennon jääkiekon opeista Jaromir Jagrilta.

"Se tykkää antaa noita neuvoja," sanoo Barkov. "Ja mun mielestä on tyhmä jos ei sitä kuuntele. Se kuitenkin tietää aika paljon tästä lajista. On hienoa että se on mukana tässä porukassa. Kova juttu meille kaikille."

"Ei tässä mitään salaisuutta ole," vastaa Barkov kysymykseen Panthersin tämän kauden menestyksen salaisuudesta.

"Meillä on aika kova porukka. Mä(ä) luulen, että meidän vahvuus on se, että kaikki pystyy tekemään tulosta. Ei ole pelkästään yksi tai kaksi ketjua, mitkä tekee maalit. Meillä on neljä kovaa ketjua, ketkä tekee maalit, puolustaa hyvin ja pelaa paremmin kuin vastustaja."

Tilastoekspertit ovat haukkuneet Panthersin peliä viimeisissä muutamassa ottelussa voitoista huolimatta. Toinen näkökulma asiaan on se, että hyvät joukkueet keksivät aina uusia keinoja voittaa.

Tietenkin kiekkojumalien ja maalivahtien avulla.

"Viimeiset kolme peliä ei ollut ehkä meidän parasta peliä, mutta kiekkojumalat on olleet meidän puolella ja molarit on pelanneet tosi hyvin. Ne voitti ne pelit meille. Sitä ennen pelattiin tosi hyvin," jatkaa hikinen Barkov nostaessaan suojuksiaan kuivumaan.

"Tosi hyvä valmentaja. Ei ole mitään huonoa sanottavaa, eikä mitään valittamista. Mun mielestä se sopii tosi hyvin tähän porukkaan. Se kertoo kaiken mitä pitää ja antaa pelaajien tehdä sen, mitä ne osaa," sanoo viime kaudella eniten suomalaisia NHL-maaleja (16) tehnyt Barkov valmentajastaan.

"Ihan kaikki ei ole sitä mitä valmentaja taululle piirtää. Kyllä se kertoo miten pitää pelata, mutta pelaajat on ne, ketkä pelaa ja se on vähän eri juttu. Puolustuspelaaminen on se, missä ei hirveästi saa kaarrella. Siellä pelataan varmasti ja varman päälle. Vastustajan ei anneta tehdä mitään. Mutta hyökkäyspelissä kun et menetä kiekkoja saat pelata omalla tavallasi."

Myös yleisö on löytänyt Florida Panthersin.

"Viime aikoina on ollut ihan huikea fiilis pelata kotona," sanoo Aleksander Barkov. "On aina ollut, mutta yleisö tuo sitä lisää kun paikalla on lähes kaksikymmentä tuhatta. Aika äänekäs yleisö kun halli täyttyy."

"Se on vähän joka puolella sama. Jos voittaa niin porukkaa alkaa käymään peleissä."

- - -

Florida Panthers ei oikeastaan ole mikään uusi NHL-seura tai organisaatio enää. Se aloitti liigassa jo 1993. Menestys taas on sille aikalailla uutta. Manageri Dale Tallon aloitti joukkueen rakentamisen vuonna 2010.

Sitä ennen Tallon rakensi periaatteessa nykyisen kolme Stanley Cupia voittaneen Hawksin rungon. Hänen toimi joko scouttien päällikkönä, apulaismanagerina tai GM:nä Chicagon varatessa Dustin Bufyglienin, Brent Seabrookin, Duncan Keithin, Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen. Dale Tallon hankki joukkueeseen Patrick Sharpin, Martin Havlatin, Marian Hossan, John Maddenin, Kris Versteegin ja Brian Campbellin.

Dale Tallon on yksi NHL-jääkiekon nerokkaimmista mestarijoukkueitten rakentajista. Hänen kykynsä löytää ja tunnistaa todellinen jääkiekkotalentti on ylivoimaista. Tallon sai paljon arvostelua osakseen varatessaan Aleksander Barkovin esimerkiksi.

TSN:n lähetyksen asiantuntijat sanoivat, että Barkovin varaus voi vielä osoittautua virheeksi, sillä Seth Jones olisi ollut saatavilla. Don Cherry jylisi jopa twitterissä, että Tallonin piti pitää kanadalaisista, mutta hän ottikin suomalaisen. Vaikka peräti Jonathan Drouin olisi ollut saatavilla.

Kukaan ei ole arvostellut Dale Tallonin varauksia enää viime aikoina.

Tämä Panthers on loistava esimerkki Tallonin kyvyistä. Oikea sekoitus varaustilaisuuden kautta löydettyjä nuoria talentteja ja juuri oikeanlaisia veteraaneja.

Yksi näistä vähän kokeneimmista esimerkkipelaajista on Jussi Jokinen.


- - -

Jussi Jokinen on vasta 32-vuotias, mutta mittarissa on pian 800 ottelua ja 500 tehopistettä.

Suomalaispelaajien seuraajat ihailevat tätä miestä, joka on monipuolisuuden ja suomalaisen sisun ilmentymä. Kahdesti waivereihin eli siirtolistalle NHL-seuransa laittama pelaaja (2009 Tampa Bay Lightning ja 2013 Carolina Hurricanes), joka ei kelvannut kummallakaan kerralla yhdellekään 29:stä muusta NHL-seurasta.

Silti Jokinen jatkaa pelaamista ja on taas kerran näyttänyt epäilijöilleen pelaamalla hienoa kautta Floridassa. Aina erittäin hyvä playoffpelaaja. Joukkueensa alivoimaspesialisteja.

"Kun ajattelee pitemmältä tähtäimeltä kyllä kovin moni ei ole aina uskonut muhun. Tottakai ne ovat aina olleet kovia paikkoja kun olet waiverseillä ja kukaan ei sinua halua. Mutta varmasti kova usko omaan tekemiseen on aina ollut. Olen uskonut, että olen kova pelaaja."

"Välillä vaikeina aikoina on ollut tärkeää, että on uskonut siihen, että on hyvä pelaaja ja aina on treenannut kovaa. Jos välillä on ollut vaikeaa on tiennyt, että jossain muualla saa sen mahdollisuuden." "

"Mutta ei niitäkään mahdollisuuksia tule loputtomiin. Jos olet jossain pelannut vähän heikommin tai jos omasta mielestäsi on kohdeltu vähän huonosti, kun saat sen paikan on oltava valmis näyttämään."

"Niissä tilanteissa olen itse onnistunut hyvin. Olen tarkoituksella luonut itsestäni niin monipuolisen pelaajan kuin mahdollista, jotta pystyisin pelaamaan mahdollisimman pitkän uran tässä liigassa."

"Nyt kun mietin aikaa kun olin Pittsburghissä, olin ihan hyökkäysvoittoisessa roolissa. En pelannut alivoimaa yhtään. Pelasin ylivoimaa ja Malkinin kanssa meiltä odotettiin tulosta. Vähän odottelin itsekin kun tänne tulin ja GM:n kanssa juteltiin, että rooli olisi vähän samanlainen Sashan kanssa. Mutta sitten kun joukkueen kausi alkoi ja valmentaja näki minussa enemmän alivoiman ja kahden suunnan jätkää rooli on muuttunut."

"Nyt parin kauden aikana roolini on ollut olla tavallaan esimerkkipelaaja. Pelata alivoimia ja on mukava pelata sitäkin roolia."

Myös Jussi antaa Panthersin menestyksen salaisuudeksi joukkueen tasaisuuden läpi neljän kentän.

"Tasaisuus varmasti, vaikka tottakai meidän ykköskentästä ja Jagrista ja Barkovista ja näistä on puhuttu paljon. Me ollaan kumminkin pystytty tekemään laajasti neljällä kentällä tulosta. Meillä on seitsemän jätkää, joilla on jo yli 20 pistettä. Ei olla minkään yhden kentän varassa. Se on ollut tärkeää."

"Jos vertaa viime kauteen koko joukkueen puolustuspeli on kehittynyt. Jos haluat voittaa missä liigassa tahansa, sillä voitat. Maalivahdit ovat olleet hyviä ja meidän alivoima on ollut tosi hyvää. Noitten asioitten kombinaatio."

Florida Panthers on päästänyt ennen sunnuntain pelejä vähiten maaleja koko NHL:ssä, 87. 2.12 per ottelu. Alivoima on NHL:n 9. tehokkainta.

Harjoituksia katsoessa ei voinut olla huomaamatta joukkueen kovaa henkeä. Luistin kulkee ja huuli lentää. Suuri ero vähän aikaisemmin samalla jäällä käyneeseen kotijoukkueeseen verrattaessa.

"Me ollaan Oilersin kanssa aika eri tilanteessa. Pitkässä voittoputkessa kaikki näyttää aina vähän letkeämmältä. Meillä on aika hyvä sekoitus. Veteraaneja, jotka ovat voittaneet, kuten Jagr, Campbell, Mitchell ja muut ja meitä veteraaneja jotka eivät ole voittaneet kuten minä ja Luongo.

"Ja sitten meillä on tosi paljon sellaisia 20-24 vuotiaita jätkiä, jotka ovat aivan maailman huipputalentteja. Meillä on hyvät esimerkit heille. He tekevät nöyrästi töitä oka päivä. Haluavat oppia ja kehittyä. Todella hyvä sekoitus kyllä."

Gerard Gallant saa hieman erikoiset kehut yhdeltä luottopelaajistaan.

"Valmentaja on mun mielestä myös kehittynyt aika paljon viime vuodesta. Nyt se osaa jakaa vastuuta hyvin muille valmentajille. Ja kun pitää olla tiukka, hän on tiukka. Suora ja rehti jätkä. Sen kanssa on helppoa mennä juttelemaan. Jos pelaat huonosti, pelaat vähän vähemmän ja se antaa siitä kuulla ja jos pelaat hyvin, saat pelata vähän enemmän."

"Tosi rehti äijä ja mun mielestä tosi hyvin osannut katsoa päältä joukkuetta. Jokaista pitää kumminkin kohdella vähän eri lailla. Hän on siinä onnistunut tosi hyvin."

Aleksander Barkovista Jokinen antaa myös asiantuntevan lausunnon. Jokisella on pakko olla valmentajan tulevaisuus joskus pelaajauran jälkeen jos hän itse haluaa.

"Isoin juttu on mielestäni se, miten monipuolinen ja miten hyvä hän on puolustussuuntaan. Kaksikymppisenä hän on mun mielestä se, joka pitää ykkösketjun koossa. Jagr ja Huberdeau ovat molemmat voimakkaasti hyökkäyspään pelaajia. Tottakai ykköskentän jätkillä on aina lupa vähän yrittää riskimpää ja heille tulee aina menetyksiä. Siellä on Barkov aina paikkaamassa."

"On ollut mukavaa nähdä miten myös hyökkäyspäässä hänelle on tullut onnistumisia tällä kaudella. Mutta ykkösjuttu on kova hinku kehittyä ja tulla maailman parhaaksi pelaajaksi. Tosi kova treenaamaan ja halu tosissaan kehittyä. Tosi nöyrä muita kohtaan. Hänestä tulee kyllä huippupelaaja."

- - -

Joskus 1970-luvulla Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa kävi aina perjantai-iltapäivisin koulun jälkeen teinipoika, joka halusi ostaa Denis Potvinin kirjan "Power on Ice". Rahaa kirjan hankkimiseen ei ollut, joten luin teoksen kannesta kanteen kaupassa seisten. Muutama perjantai siihen meni.

Denis Potvin oli yksi NHL-historian ihan parhaita puolustajia. Neljä Stanley Cupia New York Islandersin dynastiajoukkueen kapteenina. Kolme Norrista NHL:n parhaana puolustajana. Calder parhaana tulokkaana. Lopettaessaan vuonna 1988 Potvin oli NHL-puolustajien kaikkien aikojen ykkönen maaleissa, syötöissä ja pisteissä.

Ensimmäinen tuhannen pisteen puolustaja NHL:ssä.

Potvin ei ollut yhtä näyttävä eikä yhtä rämäpäinen kiekon ylöstuoja kuin saman aikakauden sensaatiomainen Bobby Orr. Toinen ero Orriin oli se, ettei Potvin kärsinyt pahemmin loukkaantumisista yhtä peukalomurtumaa lukuunottamatta.

Denis Potvin tietää kaiken voittamisesta jääkiekossa, voittavista joukkueista ja miten voitetaan. Tämä vaatimaton todellinen NHL-legenda matkustaa nyt Florida Panthersin mukana radioselostajana.

"On olemassa vanha sanonta: on opittava häviämään ennenkuin oppii miten voitetaan," sanoo Potvin.

"Florida Panthersilla oli aikaisemmin kaudella hieno viiden ottelun voittoputki. Sitten he hävisivät kolme peräkkäin."

"Luulen, että se oli katalysti sille, että pelaajat sanoivat: "Hei, me emme pidä tästä häviämisestä enää." He aloittivat voittamalla Islandersin ja sitten jatkettiin aloittamalla tämä 11 pelin voittoputki."

"Tämä oli erittäin taitava joukkue, joka osasi pelata yhteen. Mutta se ei osannut laittaa pakettia kasaan joka pelissä. Uskon, että siinä kiitospäivän aikoihin (marraskuun 26.) joukkue alkoi pelata erityisen hyvin kaikilla pelipaikoilla."

Panthersin kovalle menolle harjoituksissa Potvinilla oli antaa hyvä analyysi.

"Jääkiekossa, kuten tiedät, se pelaaja, jolla ei ole kiekkoa on usein koko joukkueen tärkein pelaaja. Siksi näet paljon liikettä jäällä. Kiekonhaltijalla on oltava joku, kenelle syöttää. Se on erittäin tärkeää ja jotain, minkä tämä joukkue tekee todella hyvin."

"Kun näet viisi pelaajaa jäällä, he kaikki liikkuvat kovaa. Kaikki yrittävät löytää paikan, jossa he ovat vapaana vastaanottamaan syötön. Se on yksi avain menestykseen, kun hallitset kiekkoa ja liikut vielä nopeasti."

Gerard Gallantista Potvinilla oli antaa mielipide perustuen kokemukseen vastustajapelaajana.

"Pelasin häntä vastaan muutaman kauden ennen lopettamistani. Hän oli kovaluontoinen suoraviivainen kaveri. Hän valmentaa samalla tavalla kuin pelasi. Ei mitään paskapuheita."

"Hän voi sanoa pelaajalle, että ole oma itsesi. Anna minulle mitä juuri sinulla on. Älä yritä olla Jagr tai joku muu. Se antaa pelaajille paljon itseluottamusta, koska he saavat olla oikeassa roolissa osa Florida Panthersia ja he nauttivat tekemästään. Hän muistuttaa pelaajia jatkuvasti siitä, että olkaa vain oma itsenne."

Aleksander Barkov saa yhdeltä NHL:n Suurista erittäin korkeat arvosanat. Kannattaa melkein istua alas ennen seuraavan lukemista.

"Hän on eniten kehittynyt pelaaja, minkä olen koskaan nähnyt. Viime kaudella tiesin, että hänellä oli paljon potentiaalia. Tällä kaudella hän on dominoiva voima."

"Pelasimme sarjan pelejä, joissa hän loisti vastakkainpeluutuksissa. Kohtasimme LA Kingsin. Kopitarilla ei ollut mitään mahdollisuuksia tehdä maalia. Sitten pelasimme Detroitia vastaan. Pavel Datsyukilla ei ollut mitään mahdollisuuksia tehdä maalia ollessaan Barkovia vastassa."

"Sitten pelasimme Islandersia vastaan. Tavares ei saanut edes yhtään laukausta kohti maalia."

"Tämä kaikki ennenkuin edes mainitsemme hyökkäystehon, jota Barkov tuotti koko saman ajan."

"Hän on yksi täydellisimmistä senttereistä, jonka olen koskaan nähnyt jääkiekossa, jo nyt. Juuri nyt hän on johtanut joukkuettaan pisteissä koko voittoputken ajan. Loistava pelaaja."

Denis Potvin viettää paljon aikaa Panthersin kopissa täysin valtuuksin legendastatuksensa ansiosta. Pelaajat tietävät, kuka tämä mies on. Ja hän tietää mitä kopissa tapahtuu. Tässä Potvinin analyysi Jussi Jokisesta.

"Jussi tärkeä veteraani joukkueessa ja myös erinomaisen jääkiekkoälyn omaava kaveri, joka opiskelee peliä kaiken aikaa. Suomen jääkiekko oppii häneltä paljon jonain päivänä kun hän päättää ryhtyä valmentajaksi. Uskon hänen haluavan valmentaa jonain päivänä."

"Ei ole harvinaista nähdä hänen menevän huoneeseen iPadin kanssa, koska hän haluaa näyttää jotain pelitaktillista asiaa filmiltä. Yhtenä päivänä kysyin häneltä vastakarvasta. Hän vei minut liitutaulun luo ja näytti täsmälleen mitä he yrittivät tehdä. Se oli jotain vähän erilaista."

"En ole koskaan nähnyt tuollaisia aivoja pelaajalla. Hänellä on hyvin analyyttinen jääkiekkoäly. Hän on aina ollut hyvin lahjakas pelaaja. Kuten muistat, aloittaessaan NHL:ssä hän oli tunnettu rankkarifriikkinä. Nyt hän on niin paljon enemmän."

"Jos kysyt tämän joukkueen veteraanipelaajilta, Jussi on se, jonka ääni aina puhuu hyökkääjien puolesta pukukopissa. Willie Mitchell avaa suunsa kun on puolustajien puheenvuoro. Kun on puhuttava siitä, mitä pakkien on tehtävä."

"Jussi Jokinen taas puhuu silloin, kun on puhe hyökkääjistä. Mitä on tehtävä, jotta saamme luotua vapaita paikkoja. Miten löydetään se yksi syöttö ylös omalta alueelta."

"Yksi syy siihen, miksi tämä joukkue on menestynyt niin hyvin on pukuhuoneen vahvuus ja kova yhteishenki. Willie Mitchell ja sellaiset kaverit kuin Jussi Jokinen."

- - -

Tarina Akateemisen kirjakaupan lorvailijasta nauratti Denis Potvinia.

"Siitä on kauan aikaa. Saatan kirjoittaa toisenkin kirjan. Mutta en ihan vähään aikaan vielä."

Florida Panthers on voittanut jo 11 ja voi pian päästä täyteen tusinaan. Tällaisten tarinoitten takana on aina tietyt asiat, joista ylempänä toivottavasti tyhjentäviä lausuntoja. Muutama asia moneen kertaan sanottuna eri puhujien toimesta.

Kuulin jopa rottien lentelevän jo Floridan kotipeleissä kevään 1996 Stanley Cup-finaalijoukkueen aiheuttaman villityksen tavoin. Se Panthers oli pääasiassa veteraaniryhmä. Nyt koossa on oikea sekoitus tulevaisuutta ja vielä kykeneviä "esimerkkipelaajia" kuten Jussi Jokinen asian niin hienosti sanoi.


- - -

Täällä Jouni Nieminen, vanha Rexall Place, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  5. 5

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  6. 6

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää