Valikko
Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Hirmumyrskystä tähtien otteluun ja takaisin

NHL antoi fanien valita tänä vuonna Nashvillessä pelattavan All Star-pelin neljän joukkueen kapteenit. Maksavat katsojat antoivat äänensä kuulua ja valitsivat lähes sukupuuttoon kuolleita puhtaita NHL-tappelijoita edustavan John Scottin tyynenmeren divisioonaa edustavan joukkueen kapteeniksi. Tästä seurasi tapahtumaketju, joka on herättänyt paljon keskustelua. All Star-peli on saanut enemmän keskustelua aikaan kuin aikoihin.

NHL antoi fanien valita tänä vuonna Nashvillessä pelattavan All Star-pelin neljän joukkueen kapteenit. Maksavat katsojat antoivat äänensä kuulua ja valitsivat lähes sukupuuttoon kuolleita puhtaita NHL-tappelijoita edustavan John Scottin tyynenmeren divisioonan kapteeniksi.

Tästä seurasi tapahtumaketju, joka on herättänyt paljon keskustelua. All Star-peli on saanut enemmän keskustelua aikaan kuin aikoihin.

- - -

NHL:n All Star-peli pidetään tällä kaudella Nashvillessä tammikuun 31. päivä. Sponsoreitten huvitusnamitusviikonlopun ympärille rakennettu jääkiekon parhaitten pelaajien taitotapahtuma on uusittu tällä kertaa kolmella kolmea-vastaan turnaukseksi.

Joukkueita ei enää valita hyvässä maistissa olleitten pelaajien toimesta kuten parina viime vuonna - vaikka sen seuraaminen oli joskus hauskempaa kuin itse höntsäilyhipaksi menneen pelailun.

NHL antoi fanien äänestää kapteenit jokaista divisioonaa edustaville joukkueille. Neljä joukkuetta, yksitoista miestä kussakin. Jokaisesta 30 NHL-joukkueesta ainakin yksi edustaja mukana. Kolme ottelua. Voittajajoukkueelle miljoonan dollarin potti eli noin $90.000 per pelaaja.

Ajatus tämän peliformaatin takana on se, että All Star-pelistä on muutenkin tullut taitokisa, jossa taklauksia ei esimerkiksi nähdä. Niinpä annetaan koko pelistä tulla 3-3 taitohöntsä oikein kunnolla.

Olen nähnyt jonkin verran kritiikkiä mediassa siitä, miksi NHL-miljonäärejä täytyy yrittää motivoida pelaamaan yhdessä päivän miniturnauksessa rahapalkinnolla. Mutta jotain oli pakko keksiä. Koko viikonloppu ja etenkin televisioitava peli oli vajonnut konferenssiksi. Jos haluat nähdä kunnon NHL-kiekkoa, palaa television äärelle kolmen kuukauden päästä.

Kaikista Pohjois-Amerikan ammattilaissirkusten tähtien otteluista vain baseballin tähtiottelu on oikeasti hauska peli katsoa. Siinä pelataan mies miestä vastaan lajin luonteen vuoksi, kukaan ei halua tulla nolatuksi.

NHL:n All Star-peli on tehty mainostajille ja pikkulapsille.

- - -

Arizona Coyotesin 203-senttisestä ja nyt 33-vuotiaasta kovanaamasta John Scottista tuli yllättäen äänestävien fanien suosikki tämän kauden All Star-kapteenien äänestyksessä. Hänet valittiin tyynenmeren divisioonaa edustavan joukkueen kapteeniksi selkeällä äänimäärällä.

Samankaltainen ilmiö nähtiin vuonna 2006 kun internetissä äänestävät yrittivät saada Vancouver Canucks-pakki Rory Fitzpatrickin otteluun näkyvällä "Vote For Rory"-kampanjalla. Vuosi sitten hullut latvialaisfanit onnistuivat saamaan Buffalo Sabresin Zemgus Girgensonsin otteluun.

Tällä kertaa kaikki alkoi vitsistä, jonka arkkitehtinä oli Puck Daddy-blogin ja suositun podcastin Marek vs. Wyshynskin toinen osapuoli Greg Wyshynski. Wysh aloitti kampanjan vasta joulukuun alussa. Sosiaalinen media näytti voimansa.

On ironista, että juuri John Scott valittiin pelaamaan ensimmäiseen 3-3 All Star-peliin. Scott on pelaaja, joka ei koskaan pääse jäälle kolmella pelatessa. Hän ei juuri koskaan pääse jäälle edes viidellä pelatessa.

Viisi maalia, 11 pistettä koko NHL-uran 285 ottelussa. 542 jäähyminuuttia.

Kun pelataan 20 minuuttia kolmella pelaajalla, jokaisen loistavan taitopelaajan pienetkin heikkoudet paljastetaan väkisinkin jossain vaiheessa. Miten ihmeessä John Scott pystyy kilpailemaan tällä tasolla tällaisessa tilanteessa tällaisella näyttämöllä?

Järjestin twitterissä jokin aika sitten huvikseni pienen äänestyksen seuraajieni kesken John Scottin tapauksesta pari viikko sitten. Kysymys kuului: Mitä mieltä John Scottin osallistumisesta All Star-peliin kapteenina?

Annoin kolme äänestysvaihtoehtoa. Vastaukset olivat seuraavat. 217 äänestäjää.

56% Huono vitsi
31% Fanit ovat puhuneet
13% Kiinnostava juttu

Kaikki vastaukset olivat mielestäni oikeita.


- - -

Elokuun 31., 1987 tunnetaan Edmontonin kaupungissa mustana perjantaina. Päivä oli kirjaimellisesti musta massiivisen tornadon ajaessa läpi kaupungin itäosan tehden uskomattoman näköistä tuhoa.

Yli kolme sataa ihmistä loukkaantui, 27 kuoli tuona päivänä. EF-4 luokan tornado, joka tuhoaa rakennukset maan tasalle, lennättää autot, repii kuoret puista ja heittää junat raiteiltaan kohdalle osuessaan.

Pahinta tuhoa tornado teki Evergreen Trailer Parkissa kaupungin karulla koillispuolella jättäen 12 ihmistä kuoliaaksi ja tuhoten koko asuntovaunualueen lähes kokonaan. Traileri eli paikalleen pysyvästi parkkeerattu asuntovaunu on pohjoisamerikkalainen asumismuoto yhteiskunnan vähempiosaisille, joilla kuitenkin on vielä koti. Näin isommissa kaupungeissa ainakin.

Edmontonin tornado tuhosi myös silloin 4-vuotiaan John Scottin perheen kotina toimineen trailerin. Kodin tuhouduttua Scottin vanhemmat muuttivat takaisin omien vanhempiensa kotiin Ontarioon.

John Scottista tuli jääkiekkoilija, puolustaja. Tarpeeksi hyvä saamaan neljän vuoden stipendin Michigan Tech-yliopistoon, josta hän valmistui insinöörin paperein. Mielestäni hän ansaitsee kunnioituksemme saavutuksistaan.

Scott on päässyt allekirjoittamaan NHL-sopimuksen seitsemän kertaa uransa aikana. Kuusi niistä on ollut yhden vuoden sopimuksia seurojen ollessa varuillaan enforcer-pelaajien kanssa. Säännöt saattavat muuttua. Pelaaja voi saada kovan iskun.

Tappelijan rooli on käytännössä lähes kokonaan puhdistettu NHL:stä. John Scott on sen viimeisiä puhtaita edustajia. Jättiläismäinen kolossi, joka pudotti hanskansa ensimmäisen kerran vasta ammattilaisena Chicago Blackhawksin organisaatiossa pelatessaan.

NHL-kovanaamat ovat tai olivat lähes poikkeuksetta rehellisiä miehiä erittäin kovassa ammatissa. Yleensä joukkuekavereittensa arvostamia ja fanien suosikkeja kaikilla paikkakunnilla. En ole koskaan henkilökohtaisesti tavannut NHL-tappelijaa, josta en ole pitänyt ihmisenä. Mielenkiintoisia, useimmiten ajattelevia ihmisiä, joilta haastatteluissa saa syvemmän näkökulman asioihin kuin olisi osannut odottaa.

Kovan luokan yliopistotutkinnon suorittaneita, kuten George Parros ja Kevin Westgarth esimerkiksi. NHL-pelaajien pääedustajat työehtosopimusneuvotteluissa viime kerralla. Brantt Myhres, joka nyt toimii LA Kingsin palveluksessa erittäin tärkeässä tehtävässä. Opettamassa pelaajille, miten välttää ne kolhut, joihin NHL:ltä elinikäisen pelikiellon saanut Brantt itse ajautui.

Georges Laraque oli kaikkien suosikki Edmontonissa vuosien ajan. Mies, joka ei pitänyt ammatistaan ja sanoi toivovansa sen poistumista jääkiekosta.

John Scott luistelee yhtenä lajinsa viimeisistä. Hän ei ehkä pääse enää koskaan pukemaan NHL-pelipaitaa päälleen. All Star-peli olisi ollut hänen viimeisensa aika varmasti.

"Toivon jokaisen joka on toiminut minun ammatissani ottavan tästä jotain ja sanovan, että "Tiedätkö mitä? Vihdoinkin yksi meistä saa tunnustuksen," sanoi Scott ESPN:n haastattelussa.

"Jos ei pelkästään tappelemisesta peleissä, me tuomme paljon joukkueelle, paljon asioita, jotka jäävät näkemättä. On mukavaa saada vähän tunnustusta siitä."

John Scott ymmärsi edustavansa sukupuuttoon kuolevaa lajia viimeisen kerran valinnallaan tähtien otteluun. Hän pelasi vain 38 ottelussa San Jose Sharksin paidassa viime kaudella eikä uskonut enää saavansa NHL-sopimusta täksi kaudeksi.

San Josen pelaajat kuten Joe Pavelski ja Joe Thornton sekä joukkueen entinen valmentaja Todd McLellan ovat ylistäneet Scottia julkisesti miehenä, jota he arvostavat.

John Scott on pelannut vain 11 NHL-ottelussa tällä kaudella. Heti All Star-peliin valinnan tultua julki hänet lähetettiin takaisin farmijoukkueeseen.


- - -

NHL:n apulaiskomissaari Bill Daly vieraili Sportsnetin Prime Time Sports radio-ohjelmassa tiistaina.

"Tähtien ottelun katsojaäänestys on asia, jota tutkimme joka vuosi," sanoi Daly. "Se on aika ajoin ollut ongelmallinen. Etenkin tänä vuonna muutettuamme formaattia. Nyt fanit äänestivät neljää pelaajaa kuuden sijasta."

"En usko meillä koskaan olleen sellaista tilannetta aikaisemmin kuin nyt John Scottin kanssa. Sanoisin, että All Star-pelissä luodaan jääkiekon parhaimmille pelaajille näyttämö jossa esiintyä. En usko, että edes John laskee itsenä parhaitten pelaajien joukkoon, joten siinä kohtaa on epäsuhta."

"Tämän sanottuani, jos me liigana luomme mekanismin, jonka avulla fanit saavat valita pelaajia All Star-otteluun ja äänestys on tehty sääntöjen mukaan ja he äänestävät John Scottin, John Scottilla on oikeus tulla paikalle."

"Me toivotamme hänet avosylin tervetulleeksi ja toivomme, että hänellä on hieno viikonloppu. Asia on mikä se on. Saako tämä meidät uudelleenarvioimaan toimintatapojamme? Tulemme tutkimaan niitä todennäköisesti."

Eli NHL:n puolesta ei ongelmaa. Äänestyskäytäntöjä tutkitaan sitten kauden jälkeen. Ainakin John Dalyn mukaan vielä viime tiistaina.

- - -

All Star-peli ei ole sitten Gordie Howen aikojen ollut oikea jääkiekkko-ottelu. Pelissä ei ole ollut mitään panosta. Gordie otti tähtien ottelun historian ainoan tappeluviitosen vuoden 1948 pelissä. Viimeisten vuosikymmenten aikana pelistä on tullut liigan sponsoreitten tapaamisviikonloppu, höntsäilytapahtuma ja juhla, jossa juhlitaan parhaitten pelaajien taitoja.

"Celebration of Skill" on mielestäni hieno englanninkielinen termi, joka parhaiten kuvaa tätä ottelua ja koko viikonloppua.

Moni jääkiekkotraditionalisti pitää koko peliä vitsinä.

Monet jääkiekon ystävät pitävät myös NHL:n ensi syksynä järjestämää World Cupia itse keksittyine joukkueineen vitsinä. (En itse kuulu tähän joukkoon, odotan turnausta innolla)

- - -

Perjantaina tilanne muuttui. Mediassa sanotaan aina, että jos haluat uutisesi hautautuvan nopeasti, laita se eetteriin perjantaina. Kukaan ei seuraa.

Arizona Coyotes, Nashville Predators ja Montreal Canadiens ilmoittivat tehneensä kolmen seuran pelaajakaupan, jossa viisi pelaajaa vaihtoi paikkakuntaa. Yhtenä heistä John Scott myytiin Montrealiin. Eli hänen seuraava pelipaikkansa on St.Johns Kanadan itäisellä rannikolla New Foundlandissa.

Atlannin divisioonajoukkueen farmista ei enää lähdetä tyynenmeren divisioonan joukkueen kapteeniksi All Star-peliin. John Scottin tähtien ottelumatka torpedoitiin käytännössä tällä siirrolla.

Kojoottien GM Don Maloney ilmoitti, ettei kauppoja tehty All Star-pelin vuoksi. Seuraa ja businesstä on hoidettava normaalisti. Yleisessä tiedossa on, että sekä Arizona Coyotes että NHL pyysivät John Scottia aikaisemmin luopumaan All Star-pelistä, mutta tämä kieltäytyi.

TSN:n Bob McKenzie ilmoitti, ettei Montrealilla ollut minkäänlaista kiinnostusta ottaa Scottia kaupassa, mutta Arizona halusi hänen kuuluvan pakettiin.

Sportsnet taas ilmoitti, että John Scottille ja tämän perheelle on tarjottu ilmaista matkaa Nashvilleen All Star-viikonlopuksi.

Jos John Scott lähetettiin tarkoituksella Montrealin organisaatioon, jotta hänet saataisiin ulos All Star-pelistä, tämän konstin keksijöitten on mielestäni hävettävä tekojaan. NHL on kylmä paikka, pelaajien perheasioita ei mietitä kun pelaajakauppoja tehdään. John Scottin vaimo esimerkiksi on raskaana, odottaen kaksosia. Mutta tämä kauppa, juuri tällä hetkellä saa paljon salajuoniteorioita liikkeelle.

Sandis Ozolinsh treidattiin kerran Floridasta Anaheimiin samalla tavalla. Hän pelasi silti itäisen konferenssin joukkueessa All Star-pelissä. Bernie Nichollsin tapaus on ehkä vielä tunnetumpi. Bernie treidattiin LA:stä New Yorkiin juuri ennen All Star-peliä. Hän pelasi silti.

Oli kauppaaminen juuri nyt tarkoituksella tehty tai ei, mielestäni NHL:n tulisi päästää John Scott edustamaan tyynenmeren joukkuetta kapteenina, kuten katsojat hänet sinne ovat äänestäneet.

Fanit ovat äänestäneet. Äänestyksen järjestäjän itsensä on elettävä tai kuoltava oman äänestyksensä mukana. Jos NHL ja/tai Arizona Coyotes pelkää oman maineensa tahraamista tällaisen pelaajaan mukaanpäästämisellä, salajuoniteoreetikoilla on paljon miettimistä.

Tässä on selkeä tapaus myös pelaajayhdistys NHLPA:lle. John Scott menettänee All Star-pelin mukana myös tuloja, niin mahdollisesti itse pelistä kuin sen mukana tulevista muista mahdollisuuksista. Mikä oli pelaajakaupan motiivi?

- - -

John Scottin valinta NHL:n tähtien otteluun saattoi olla huono vitsi. Mutta Scott itse ei sitä vitsiä alunperin keksinyt eikä kertonut. Hän pyysi faneja äänestämään joukkuekavereitaan kuultuaan ensimmäisen kerran nimensä olevan äänestyksen kärjessä.

Kun kampanja pääsi valloilleen Scott kysyi useammilta ihmisiltä neuvoa. Yksi vaihtoehto olisi ollut kieltäytyä kunniasta ja antaa paikka jollekin sen paremmin ansaitsevalle.

John Scott ja hänen perheensä sai konsultoimiltaan henkilöiltä pelkkää kannustusta. Tällainen mahdollisuus ei tule eteen montaa kertaa elämässä. Scott ei tiennyt ennen tämän kauden alkua edes jatkavansa uraansa ammattilaisjääkiekkoilijana. Tämä on aika varmasti hänen viimeinen kautensa.

Saatuaan tarpeeksi kannustusta John Scott päätti ottaa ilon irti tästä ainutlaatuisesta tilaisuudesta pelata kerrankin NHL:n parhaitten kanssa. Kuten mielestäni pitääkin.

Hän jopa teetätti t-paidat tyynenmeren divisioonan joukkueelle kapteenin omaisuudessa, kiittäen heitä saamastaan tuesta.

Yleisö ja etenkin urheiluyleisö rakastaa tarinoita, joissa ikuinen häviäjä pääsee suuriin valoihin edes kerran. Sylvester Stallone näyttää olevan taas Oscar-ehdokkaana tästä samasta syystä ja ansaitusti. (Viittaan tällä siis ensimmäiseen ja viimeiseen Rocky Balboa-elokuvaan)

Voit olla sitä mieltä, että John Scott on vain kovanyrkki, jollaisten aika jopa NHL-jääkiekossa on ohi. Se on varmaankin totta. Ei oikeastaan edes väliä, mitä mieltä olemme asiasta, NHL on menossa toiseen suuntaan.

Scott itse sanoi edustavansa jokaista saman kovan ammattiryhmän edustajaa, jotka eivät koskaan peliin päässeet. Pidin tuota jotenkin hienosti sanottuna. John Scott oli Minnesota Wildin jäsen Derek Boogaardin ollessa siellä. Scott on toiminut kulissien takana vahvana äänenä särkylääkkeitten väärinkäyttöä vastaan.

Fanit maksavat koko NHL-sirkuksen. Jokainen ammattilaisurheilun kanssa tavalla tai toisella tekemisissä oleva on hukassa jos ei tätä ymmärrä.

Minun mielestäni on maksavan yleisön aliarvioimista kieltää kepulikonstein John Scottin osallistuminen NHL:n tähtien otteluun.


- - -

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  3. 3

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  4. 4

   Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

  5. 5

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  6. 6

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  7. 7

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  8. 8

   Kiina uhkaa pakkopalauttaa kahdeksan Pohjois-Koreasta loikannutta – Kotimaassa heitä odottaisi todennäköisesti kidutus ja jopa kuolema

  9. 9

   Laillisuusvalvoja: Kelan hyvitettävä asiakkaille toimeentulotuen viivästyminen

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  5. 5

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  6. 6

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  7. 7

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  8. 8

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  9. 9

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää