Valikko
Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

Henkipuolen juttuja

Minnesota Wild antoi potkut valmentajalleen Mike Yeolle vain viikko sitten lauantaina. Sen jälkeen Wild otti kolme voittoa vieraissa Kanadan kiertueellaan ennen tämän viikonlopun ulkoilmapeliä. Miten NHL-joukkue voi muutamassa päivässä näyttää täysin erilaiselta?

Minnesota Wild antoi potkut valmentajalleen Mike Yeolle vain viikko sitten lauantaina. Sen jälkeen Wild otti kolme voittoa vieraissa Kanadan kiertueellaan ennen tämän viikonlopun ulkoilmapeliä. Miten NHL-joukkue voi muutamassa päivässä näyttää täysin erilaiselta?

- - -

Mikä selvä ero yhdessä viikossa? Tai oikeastaan viidessä päivässä.

Minnesota Wild otti viime viikolla kolme vakuuttavaa voittoa Kanadassa. Ensin kaatui Vancouver Canucks maanantaina maalein 5-2. Sitten Calgary Flames keskiviikkona 5-3. Ja Oilers Edmontonissa torstaina 5-2.  

Wildin pelissä oli yritystä. Vauhtia ja tempoa. Hyökkäykset päätettiin tappajan vaistolla. Muutama pelaaja, joka viime viikolla ei olisi pystynyt saamaan kiekkoa mereen Kauppatorin laiturilta, pelasi nyt kuin uudestisyntyneenä.

15 maalia kolmessa pelissä. Sitä ennen sama joukkue oli sytyttänyt punaisen lampun vain 23 kertaa 14 pelissä. Uskomaton ero.

Mikael Granlund teki hienon maalin ja merkkautti syöttöpisteen Edmontonissa. Mikko Koivu otti kaksi syöttöpistettä. Erik Haula loisti nopeudellaan vastakkainpeluutuksissa.

Suomalaisilta iltana, jona Rexallin yleisö nousi seisaalleen kunnioittamaan kaupungissa vierailevaa Janne Niinimaata.  

Edmontonin vieraskopissa rentoutuneita ja iloisia pelaajia antamassa haastatteluja medialle. Hymyjä ja naurun remahduksia joka puolella. Jääkiekko on hauskaa.

"Olen todella onnellinen poikien puolesta," sanoi valmentaja John Torchetti, joka nopeasti siirsi fokuksen valmistautumiseen seuraavaan peliin.

Torchetti puhui työetiikasta, laitapelaamisesta, kamppailemisesta, valmiudesta ottaa taklauksia vastaan, maalille ajamisesta, kiekon oikealla puolella olemisesta, maltillisesta pelaamisesta kiekon kanssa, ruuhkien tekemisestä vastustajan maalille, toisten ja kolmansien mahdollisuuksien hyväksikäytöstä ja niin edelleen.

Perusvalmentajatavaraa, mutta kaikki niin tärkeää.

Miten tämä on mahdollista?

Samalla pelaajamateriaalilla.

- - -

Viikko sitten lauantaina eli vain viisi päivää ennen Edmontonin tapahtumia Minnesota Wild kävi pohjalla.

Se oli juuri hävinnyt kahdeksan ottelua peräkkäin. Turhautuminen oli silmiinpistävää. Mikään ei onnistunut. Wild oli voittanut vain yhden edellisistä 14 ottelusta.

Tunteja viime lauantain Boston-tappion jälkeen Wildin GM Cliff Fletcher teki muutoksen. Viisi vuotta Minnesotassa valmentanut Mike Yeo sai lähteä. Tilalle kutsuttiin AHL:n Iowa Wildia valmentanut John Torchetti.

Mike Yeo on hyvä NHL-valmentaja. Aloittaessaan Wildissa hän oli NHL:n sen hetken nuorin päävalmentaja. Hän antoi Wildille vähän erilaisen identiteetin kuin se, mistä Minnesota alussa tunnettiin, kauan sitten Jacques Lemairen aikoina.

Lemairen valmentama peli oli tylsää, mutta vanhan valmentajan omien sanojen mukaan se oli ainoa tapa pelata kun käytössä ei ollut pahemmin hyökkäämään pystyviä pelaajia. Silloin uraansa aloitellut Marian Gaborik oli varmaankin lähes ainoa.

Mike Yeo oli aikaisemmin hyvä apulainen Pittsburghissä Stanley Cupin voittaneessa Penguinsissa vastuullaan erikoistilannepelaaminen. Wildinkin hän vei playoffeihin, mutta Chicago Blackhawks on ollut sille kryptoniittia.

Yeo saa uuden paikan NHL:ssä aivan varmasti ennen pitkää. Mutta Minnesotassa hänen viestinsä oli käynyt vanhaksi. Samat sanat, sama lähestymistapa ei enää purrut. Siinä vaiheessa kun pelaajat eivät enää reagoi valmentajan sanomaan toivotulla tavalla on vain yksi vaihtoehto.

Vanha NHL-sanonta "et voi antaa kenkää kaikille 20 pelaajalle, on helpompaa erottaa valmentaja" on hyvin totta.  

- - -

Syyt Minnesota Wildin alamäkeen olivat moninaiset. Veteraanipelaajilta odotettiin paljon enemmän. Nuoret pelaajat eivät nousseet esiin. Maalivahtipeli ei ole ollut lähimainkaan yhtä hyvää kuin esimerkiksi vuosi sitten.

Zach Pariselta oli saatava enemmän irti. Nyt pisteitä on alkanut tulla hitaasti. Parisen puolustuspeli ei ole ollut tarpeeksi hyvää, plus/miinustilasto on huono pelaajatyypille, joka tunnetaan aina yrittävänä.

Mikko Koivun kausi ei ole ollut hyvä hienon alun jälkeen. Kun Tomas Vanekin peli ei kulje hän ei näytä edes yrittävän. Jason Pominville pelasi 16- ja 21- pelin kaudet tekemättä edes maalin maalia.

Mike Yeon viiden kauden aikana Wild jostain kumman syystä läpikävi raskaan romahduksen joka tammikuu viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuosi sitten joukkueen pelasti maalivahti Devan Dubnyk.

Tällä kertaa sitä ei pelastanut enää mikään.

- - -

Väliaikaisen valmentajan (interim coach) tittelillä Minnesota Wildin valmennusvastuun ottanut John Torchetti on ennenkin ottanut jääkiekkojoukkueen valmennusvastuun kesken kauden väliaikaiselta pohjalta.

Torchetti teki saman Los Angelesissa keväällä 2006 kun runkosarjaa oli 12 peliä jäljellä Andy Murrayn viestin jäätyä vanhaksi. Ja sitä ennen jos keväällä 2004 Floridassa Rick Dudleyn saatua potkut Panthersin penkin takaa. Kautta oli 27 ottelua jäljellä.

Hänet on myös kutsuttu kesken kauden valmentamaan kolmea eri ammattilaisjoukkuetta kolmessa eri farmisarjassa. AHL:n Iowa Wildia aikaisin viime kaudella. IHL:n Fort Wayne Kometsia kaudella 1996-97 ja CHL:n San Antonio Iguanasia kaksi vuotta aikaisemmin.

Torchetti on niin sanottu "Hockey Lifer". Mies, joka on kolunnut kaikki mahdolliset liigat, joista muutamasta et ehkä ole koskaan kuullutkaan. 51-vuotias paksua Bostonin aksenttia vieläkin vääntävä kiekkomies, joka on työskennellyt apulaisena NHL:ssä Atlantassa ja Chicagossa. Hänellä on Stanley Cup-sormus Chicagosta vuodelta 2010. Välissä vuosi Moskovassakin ZSKA:n penkin takana.

Yksi parhaista Torch-legendoista on tarina siitä, miten hän aloitteli valmennusuraansa värikkään ammattilaispelaajauran jälkeen Pohjois-Carolinan Winston Salemissa ilman palkkaa työskentelevänä apulaisena ECHL:ssä. Leipätöikseen hän ajoi taksia kun hallilta ehti.

"Sanoin itselleni, että istun taksissani 12 tuntia ja yritän tienata $300 päivässä," muisteli Torchetti Des Moines Register-lehdelle myöhemmin. "Sitten osti oman taksini ja sain lähteä ajamaan koska itse halusin."

- - -

John Torchetti ei ole täysin vieras mies Wildin pelaajille. Peräti 12 nykyisen NHL-kokoonpanon miestä on pelannut hänen valmennuksessaan AHL:ssä aikaisemmin.

Ensi silmäyksellä hän tuo selkeän muutoksen valmennustyyliin Wildin penkin taakse. Heti ensimmäisessä pelissään Vancouverissa TV-kamerat näyttivät miten Torchetti haistoi pelaajien hajusuolaa.

Herätyksen aika.

Mike Yeon stoalaisuus korvattiin nopeasti miehellä, joka kävelee kilometrikaupalla edestakaisin penkin takana ja koko ajan puhuu pelaajille. Pitää heidät koko ajan skarppina ja peliin keskittyneenä.  

Torchetti tunnetaan valmentajana, jonka vahvuuksiin kuuluu vastakkainpeluuttaminen. Hän antaa jokaista peliä ennen ketjuilleen vastustajan ketjut, joita vastaan pelata jo pukukopin taululla. Oikeat pelaajat oikeita pelaajia vastaan.

Torchetti antaa yleensä kahdelle ketjulle määräyksen pelata tiettyä ketjua vastaan. Toinen ketju menee jos ensimmäinen ei pääse.

Hyvin paljon samanlaista valmennusta kuin Joel Quennevillella Chicagossa. Torchetti on Q:n entisiä apulaisia.

Vancouverissa Mikko Koivun ketju (Parise-Coyle) sai tehtäväkseen pelata Sedinejä vastaan. Calgaryssä vastassa taas Flamesin kärkiketju.

Edmontonissa Torchetti käytti Erik Haulan ketjua huippunopeaa Connor McDavidiä vastaan. Pelin alussa oli nähtävissä, miten Todd McLellan yritti laittaa McDavidin Mikko Koivua vastaan - Torchetti teki välittömästi vaihdon ja lopulta sai haluamansa match-upin.

McDavid pääsi yhden kerran vapaaksi ja teki heti maalin, mutta muuten mielestäni nopeana luistelijana Haula teki hyvää työtä. Connor McDavidin pitäminen yhdessä maalissa tuo jo mahdollisen voiton omille, kuten Edmontonissa kävi.

Pirteästi viime viikot pelannut nopeajalkainen Erik Haula pelasi McDavidia vastaan lähes jokaisessa vaihdossa kahden ensimmäisen erän ajan.

"Koutsi sanoi, että pystyt luistelemaan sen kanssa," sanoi Haula ottelun jälkeen. "Kolmannessa erässä vähän vaihdeltiin, mutta kaksi ekaa erää mentiin niin."

"Nämä ovat haasteita aina. Ja ne pitää ottaa haasteina. Yritetään ottaa niin, että tämä on nyt mun homma ja iso osa pelistä. Mikon ketju yritettiin mätsätä kärkiketjuja vastaan Calgaryssä ja Vancouverissa ja nyt se annettiin meille. Saa nähdä, mitä tehdään Chicagon kanssa."

Connor McDavidin vahvuus on luistella kiekon kanssa viitosvaihteella tuhatta ja sataa vastustajan puolustuksen läpi. Nopeimpia pelaajia koskaan NHL:ssä.

"Sillä on tosi hyvä liuku. Pysyy tosi hyvin liikkeessä. Pari ekaa potkua nopeat ja hyvät kannat, liukuu tosi hyvin," analysoi nopea luistelija Erik Haula toista nopeaa luistelijaa.

"Kyllä siinä saa painaa sataakymmentä vierellä."

Kauan Amerikassa asunut Haula tarkoittanee 110 mailia tunnissa, ei kilometriä.

- - -

Uuden valmentajan tulo kesken kauden tuo aina uutta potkua ja piristystä NHL-joukkueeseen. Puhutaan kuherruskuukaudesta uuden penkkipomon kanssa. Pelaajat saavat jonkinlaisen synninpäästön ja pääsevät yrittämään taas puhtaalta pöydältä. Kaikella kunnioituksella potkut saanutta valmentajaa kohtaan, pelkkä uuden äänen ja uuden viestin saaminen pukukoppiin voi muuttaa kaiken.

Juuri niin taisi käydä Minnesotassa.

"Henkisellä puolella valmentajan vaihto on aina pieni piristys," sanoi Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu Oilers-voiton jälkeen Edmontonissa Helsingin Sanomille. Koivu on pelannut jo 739 ottelua NHL:ssä. Äänessä on kokemusta.  

"Se on osa businesstä. Kaikkihan siinä oli osallisena ja vastuussa siihen mitä on tapahtunut. Se on vaan tämän busineksen meininki, että yleensä valmennus on ensimmäinen, mikä sitten lähtee. Mutta niinkuin sanoit, se on enemmän henkipuolen juttuja kun uusi valmentaja tulee näinkin loppukaudesta."

"Koko joukkueelta hyvä peli tänään ja hyvä Kanadan reissu kaiken kaikkiaan. Saatiin rakennettua vähän pohjaa. Tästä on hyvä lähteä jatkamaan."

"Tammikuu ja helmikuu oli aika vaikeita meille, mutta nyt on päästy parempaan," sanoi Mikael Granlund. "Nämä oli hyvät kolme vierasvoittoa meille. Tästä on hyvä päästä jatkamaan, päästä taas kotiin ja päästä ulkoilmaotteluun."

"Aina kun joku vaihtuu, se on herätys kaikille," sanoi Erik Haula. "Nyt on kolme peliä mennyt niin kuin pitää. Tästä on hyvä jatkaa, mutta paljon hommia, että päästään sinne minne halutaan mennä."

-- -

Wildin kausi ei ole vielä menetetty. Niin pitkälle ei alamäkeen laskettu. Keskisen divisioonan villi kortti-joukkueet Nashville ja Colorado ovat vain kahden pisteen päässä. Predatorsilla ja Avalanchella kummallakin 64 pistettä. Wildilla on 62, ja kaksi ottelua vähemmän pelattuna.

Kaikki on vielä mahdollista. Vaikka viimeinen kuukausi ei ollut paras mahdollinen, Minnesota Wild on vielä taistelussa mukana. Ammattilaisurheilussa on pakko ajatella aina positiivisesti.

"Se on just näin," myönsi Mikko Koivu.

"Siellä ollaan, mitä ollaan ansaittu. Nyt ollaan saatu käännettyä ja niinkuin sanoit, turha lähteä murehtimaan sitä mitä oli vaan on otettava opiksi ja rakentaa taas tähän nykyhetkeen."

- - -

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   HS seuraa: Saara Aalto taistelee X Factorin voitosta Lontoon Wembleyllä – näin finaali etenee

  3. 3

   HS vei nyhtökauraa italialaiselle ravintolakokille – ”Minusta voisi tulla kasvissyöjä tämän takia”

  4. 4

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  5. 5

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  6. 6

   Autopommi räjähti Istanbulissa jalkapallostadionin ulkopuolella – useita loukkaantuneita

  7. 7

   MV-sivuston Ilja Janitskin väittää olevansa nyt Pietarissa – professori arvioi Suomeen luovuttamisen voivan kestää

  8. 8

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  9. 9

   NBC: Exxon Mobilin pääjohtajasta tulossa USA:n ulkoministeri

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  3. 3

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  4. 4

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  5. 5

   Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

  6. 6

   Trumpin kannattajat kehottavat boikotoimaan uutta Tähtien sota -elokuvaa

  7. 7

   Onko 5 000 euroa vuodessa liikaa pikkulapsen harrastuksesta?

  8. 8

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  9. 9

   Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

  10. 10

   Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  11. Näytä lisää