Jouni Niemisen kausi NHL:ssä    |   Blogi

NHL-viikon Top-10

Stanley Cupin pudotuspelien ensimmäisen kierroksen hieno kaaos on ohi. Toinen kierros on alkanut. Peli on erilaista kuin runkosarjassa. Kauden aikana pelattujen otteluitten määrä alkaa näkyä pelissä vasta kolmannella ja neljännellä kierroksella. Tässä kymmenen poimintaa suunnilleen viimeisen viikon tapahtumista.

Stanley Cupin pudotuspelien ensimmäisen kierroksen hieno kaaos on ohi. Toinen kierros on alkanut. Peli on erilaista kuin runkosarjassa. Kauden aikana pelattujen otteluitten määrä alkaa näkyä pelissä vasta kolmannella ja neljännellä kierroksella. Tässä kymmenen poimintaa suunnilleen viimeisen viikon tapahtumista.

- - -


1. Ei sama vanha Sharks (S.O.S).

San Jose Sharks teki hyviä siirtoja ennen kauden alkua ja sen jälkeen. Martin Jones ykkösmaalivahdiksi LA Kingsistä. Kakkospakkipariin Paul Martin Pittsburghistä ja hyökkääjäksi kokenut playoffpelaaja Joel Ward Washingtonista. Nick Spaling ja Roman Polak Torontosta.

Todd McLellanin viimeiseksi San Josessa valmentamasta, ja playoffviivan alapuolelle jääneestä ryhmästä peräti kuusi tai seitsemän pelaajaa ei enää edes pelaa NHL:ssä. Suurin ero on tietenkin se, että Brent Burns pelaa nyt puolustajana.

Los Angeles Kings upposi isojen kalifornialaisjoukkueitten mittelössä. Mutkat suoristaen voidaan sanoa, että vastakkainpeluutuksissa Joe Pavelski - Brent Burns päihitti Anze Kopitar - Drew Doughtyn. Kingsillä ei enää ollut samanlaista syvyyttä kuin aikaisemmin. Tärkeät sivuosien esittäjät, kuten Justin Williams, Jarrett Stoll ja Slava Voynov ovat muissa maisemissa. Sharks ja Kings olivat nyt  ihan eri joukkueet kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Kings nousi voittoon kolmen tappion jälkeen.

Joe Pavelski on nyt Sharksin kapteeni ja todellinen johtaja. Moneen kertaan kerrotun tarinan mukaan kesän 2003 NHL Draftin 205. pelaajana varattu Pavelski sai tulokaskautensa jälkeen valmentaja Ron Wilsonilta varoituksen. "Joe, olet joukkueeni kokoonpanon viimeinen hyökkääjä," sanoi Wilson. "Devin Setoguchi on tulossa ja Torrey Mitchell on tulossa ensi kaudella. He taistelevat pelipaikasta ja juuri nyt sinun paikkasi on epävarma."

Pavelski otti neuvon vakavasti ja teki töitä. Hän harjoitteli ja tuli nopeammaksi luistelijaksi, paremmaksi kiekon käsittelijäksi ja kovemmaksi laukojaksi. Edmonton Oilersin apulaisvalmentajana nykyisin toimiva Jay Woodcroft järjesti ylimääräisiä harjoituksia Pavelskille jokaikinen aamu. Woodcroft sanoo vieläkin, että Joe Pavelski harjoittelee kuin mestari. Se mestariluokan harjoittelu teki hänestä supertähden.

Brent Burns on jonkinlainen puolustajan ja hyökkääjän yhdistelmä, ehkä paras sellainen koko NHL:ssä. Puolusyökkääjä. Hän saa siniviivalaukaukset läpi maalille saakka parhaiten koko sarjassa. Burns, Joe Thornton ja Patrick Marleau ovat vuosikausia kantaneet playoffepäonnistujan viittaa harteillaan, mutta nyt kaikki on toisin. Sharks pelaa aggressiivisesti ja liikkuvasti. Peter DeBoer on ollut näissä paikoissa ennenkin.2. Puolustus voittaa Stanley Cupissa.

Puolustuksen puutteet upottivat Los Angeles Kingsin. Luistelunopeus joukkueena oli toinen asia. Selvästi LA:lle ongelma, johon voi kuvitella etsittävän korjausta tulevaisuudessa. Kings on iso ja painava joukkue, mutta selvästi nopeuden puutteen vuoksi häviäminen johtanee muutoksiin.

Drew Doughty ei ollut parhaimmillaan Sharks-sarjassa isoista minuuteista (keskimäärin 30:49 per ottelu) huolimatta. Joe Thorntonia vastaan pelatut minuutit ovat äärimmäisen raskaita, sillä tältä on todella vaikeaa yrittää saada kiekkoa pois. Doughty ei päässyt tekemään tuhojaan hyökkäyspäässä. Alex Martinezin loukkaannuttua uudelleen ykköspelissä hän joutui pelaamaan ykkösparin minuutteja parhaat pelinsä jo pelanneen Rob Scuderin kanssa, mikä hidasti myös Doughtyn peliä.

Siinä vaiheessa Kingsillä oli enää jäljellä vain kaksi todella hyvää NHL-pakkia: Doughty ja Jake Muzzin. Heidän jälkeensä jyrkkä tason pudotus.

Kingsin GM Dean Lombardi ei onnistunut paikkaamaan Slava Voynovin ja Willie Mitchellin eikä loukkaantuneen Matt Greenen paikkoja puolustuksessa. Voynov oli erinomainen rightin puolelta ampuva kakkosparin pakki heti Doughtyn takana. Hänen ansiostaan Kingsin ykkös- ja kakkosparissa oli oikea tasapainoinen sekoitus oikealta ja vasemmalta ampuvia puolustajia. Muistan kuvat huolestuneesta Darryl Sutterista Voynovin kämpän ovella sinä päivänä, jona hädet pidätettiin. Siitä päivästä alkoi Kingsin alamäki.

Stanley Cupin playoffeissa ei päästä pitkälle kolmella tai neljällä NHL-puolustajalla, kahdesta puhumattakaan. Chicago Blackhawks voitti vuosi sitten Cupin peluuttamalla pääasiassa neljää läpi koko kevään, mutta se oli poikkeus. Tänä vuonna Hawks upposi mielestäni pitkälti siksi, koska se yritti pelata kolmella ja puolella NHL-puolustajalla. Chicagon voi kuvitella hakevan kokenutta puolustajaa kesällä pelaajakaupassa. Palkkakaton alta ei löydy tilaa kenenkään hankkimiseen markkinoilta suoraan.

New York Rangers putosi mielestäni myös siksi, ettei sen puolustus ollut kovin hyvä kokonaisuudessaan.

Sharksin saatua viimeinkin kahden vuoden takainen kummitus niskastaan ja päästyä siihen vuosikausia odottamaansa kättelyjonoon Lombardin raportoitiin etsineen Sharksin GM Doug Wilson käsiinsä onnitellakseen. Tyylikäs teko.


3. 58 varauksen takaa.

Ottawa Senators varasi Brian Elliottin samassa kesän 2003 NHL Draftissä, jossa Sharks varasi Joe Pavelskin. Elliott oli koko varaustilaisuuden toiseksi viimeisin varaus, 9. kierroksen pelaaja numero 291. 26 maalivahtia varattiin häntä ennen, Marc-Andre Fleury ykkösenä. Elliott oli varauskelponen jo edellisenä kesänä, jolloin varattiin 32 maalivahtia. Heistä ensimmäisenä koko vuosikerran kakkosena Atlantan varaama Kari Lehtonen, jonka Elliott saa vastaansa heti toisen pelikierroksen avausottelussa.

Voidaan sanoa Brian Elliottin lähtevän voittamaan playoffsarjaa siis 58:n varauksen takaa.

Toinen näissä playoffeissa huomiota herättävä varauserikoisuus on kaksi saman tilaisuuden ääripäitten pelaajaa samassa ketjussa: Sidney Crosby (kesän 2005 ykkösvaraus) asettuu aloituksiin vierellään samassa Draftissä vihoviimeisenä vuorolla 230. Nashvillen varaama Patric Hörnqvist.

En ymmärtänyt ollenkaan kesken Chicago-sarjan kuultuja puheita, että Bluesin pitäisi vaihtaa Jake Alleniin. Elliott ei pelannut jokaista peliä täydellisesti, mutta Bluesin kenttäpelaajat päästivät hyökkääjiä haastamaan ihan nenän edestä. Myytti Bluesista kovana puolustavana joukkueena on vähän himmentynyt näissä playoffeissa. Yksi pieni seikka, jonka Chicagon pelaajat selvästi huomasivat oli se, että Elliott pitää hanskaansa perusasennossa hieman alempana kuin useimmat muut maalivahdit NHL:ssä.

Yleensä maalivahdeille ammutaan mahdollisimman ylös hanskapuolelle. Blackhawksin pelaajat ryhtyivät ampumaan Elliottille puolikorkeita, ikäänkuin sotkeakseen tämän pasmat.

Siisti yksityiskohta Elliottin varusteissa on se, että hän pelaa Curtis Joseph-tyylisesti vanhaan malliin maalattu Blues-maski päässä ja sinisillä patjoilla ihan kuin CuJo pelasi. Tyylikäs tapa osoittaa kunnioitusta yhdelle Bluesin kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista.4. Shootin` n Smilin`

Hitch, The Tank & The Golden Brett. St. Louis Bluesin valmentaja Ken Hitchcockin ja joukkueen ykköstykki Vladimir Tarasenkon välisestä eleilystä on tehty aikamoinen numero. Kuutospelin loppupuolella Tarasenko hermostui vanhan koulun valmentajalleen, koska ei päässyt jäälle ylivoimapeliin. TV-kamerat näyttivät tilanteen hyvin selvästi.

Minusta valmentajan ja jäälle haluavan tähtipelaajan välinen juttu oli hieno. Joskus hyvä valmentaja haluaakin kuulla pelaajan välittävän. Joskus on hyvä, että joku sanoo takaisin.

Jotkut epäilevät, ettei tankiksi kutsuttu salskea jässikkä Tarasenko ole tarpeeksi kovassa kunnossa. Itse ajattelin vain, että #91:n ketju oli juuri tullut jäältä. Hitch ehkä yritti samalla pitää tietyt vastakkainpeluutukset penkkivalmennuksen velhona. Eikä halua lähettää hyökkäävää pelaajaa oman pään aloituksiin.

Olisiko sittenkin niin, ettei Tarasenko ainakaan aluksi ollut innostunut pelaamaan valmentajansa vaatimaa playoffkiekkoa? Heittää lättyä päätyyn ja laitojen kautta ylös, vastakarvata, pelata kulmissa ja laidoilla rymyten? Tylsää, mutta tehokasta peliä playoffeissa. Tarasenko on dynaaminen hyökkäävä pelaaja, ilmiömäinen ampuja.

Vladimir Tarasenkon vaihtojen pituus puhututtaa seuraajia. Kauden tärkeimmässä pelissä  - Hawks vs. Blues Game 7 - vain 33 sekunnin vaihtoja keskimäärin. Ainoastaan nelosketjun miehet Steve Ottin johdolla ja joukkueen yhdeksäs hyökkääjä Patrik Berglund pelasivat vähemmän koko pelissä Bluesin hyökkääjistä. Tarasenko pelasi 14:31, todella vähän 40-maalin miehelle. Koko seitsemän pelin sarjassa The Tankin vaihdot olivat alle 29 sekuntia keskimäärin.

Ensimmäisessä Dallas-pelissä Tarasenko pelasikin jo 21 minuuttia. Hän oli ilmiselvästi merkitty mies - Starsin pelaajat taklasivat aina, kun hän katsoi edes kiekkoa päin. Kova koulu Stanley Cupin playoffeissa pelaamisesta Bluesin maalintekijälle.

Stanley Cupissa ei pelata mitään fantasialiiga-kiekkoa. Vain voitto merkitsee yhtään mitään. Ihan sama kuka maalit tekee.

Koko episodi tuo mieleen yhden kaikkien aikojen suosikkipelaajistani, Brett Hullin. Hull ja Hitchcock kävivät samanlaista sotaa keskenään. Miesten filosofia siitä, mikä on hyvää jääkiekkoa ei osunut ollenkaan yhteen. Hull oli suunnilleen samanlainen vartaloltaan kuin Tarasenko, ei kuuluisa kovana kuntoharjoittelijana. Brett Hull oli maalintekijä, ihan kuin Tarasenkokin. Hänen elämäkertakirjansa nimikin oli "Shootin` and Smilin`"

Sportsnetin Marc Spector sai Brett Hullin kertomaan vanhan tarinan Hitchcockin "maaleilla ei ole merkitystä"-puheesta. Kerran Dallas Stars hävisi Columbukselle 2-0. Seuraavan aamun harjoituksissa Hitch keräsi joukkueen koolle aloitusympyrään ja antoi heille puheensa, jossa hän painotti puolustusfilosofiaansa. "Maaleilla ei ole merkitystä" oli osa puhetta.

Sitten aloitettiin harjoitukset lämmittelemällä maalivahdit. Hull ampui laukauksensa kaukalon nurkkiin. Kun valmentaja kysyi syytä tähän, Hull vastasi, että itsehän juuri sanoit, ettei maaleilla ole merkitystä.

Hitchcock lähetti huumorintajuisen 741-maalin miehen kotiin (Koko uran saldo lopussa).


5. Bluesin vuoro.

Tämä oli kausi ja etenkin playoffkevät, jona St.Louis Bluesin oli pakko voittaa ainakin yksi playoffsarja. Monen Bluesin organisaatiossa työskentelevän paikka oli löysällä Chicago Blackhawksia vastaan pelatussa seitsemännessä ottelussa. Hawksilla oli momentum hallussaan ratkaisupeliin tultaessa. Chicagon veteraanitoimittaja Bob Verdi sanoi hienosti Hawksin johtavan sarjaa otteluvoitoin 3-3.

Blues otti voiton seiskapelissä. Sen oli pakko voittaa juuri Chicago fyysisesti ja henkisesti. Todella iso päänahka modernin ajan dynastiajoukkueesta, joka ei näyttänyt luovuttavan millään.

St.Louis Blues on parempi joukkue nyt kuin aikaisempina keväinä. Yksi syy on koko kauden kokoonpanoa kulkutautien lailla vaivanneet loukkaantumiset. Siis ne olivat syy siihen, miksi Blues on niin hyvä tänään. Aina kun loukkaantunut pelaaja palasi pelikuntoon, joku toinen joutui sivuun. Pakkaa jouduttiin sekoittamaan jatkuvasti.

Patrik Berglund oli syrjässä kauden alkaessa. Sitten loukkaantuivat Robby Fabri ja Kevin Shattenkirk. Sitten Paul Stastny ja Jaden Schwartz. Sitten Steve Ott ja Alexander Steen ja Alex Pietrangelo. Sitten Brian Elliott ja Jake Allen. Loukkaantumisten positiivinen puoli oli se, että kaikki pelaajat joutuivat pakosta pelaamaan isommissa ja erilaisissa rooleissa ja eri pelaajien kanssa.

Berglund oli sivussa neljä kuukautta, Schwartz neljä kuukautta, Stastny kuusi viikkoa jalkamurtuman takia, Steen ja Ott olivat sivussa pitkiä aikoja. Ja muut. Uskomatonta oikeastaan, että noin pahasti kärsinyt ryhmä päätti runkosarjan 107 pisteessä.

Robby Fabbri teki läpimurtonsa näitten loukkaantumisten vuoksi.

Ken Hitchcockilla oli täysin terve miehistö käytettävänään harjoituksissa vasta päivää ennen pudotuspelien alkua. Hitch piti 18 sekunnin lehdistötilaisuuden, jonka hän päätti sanomalla "Let`s play."

Pidän Alex Steeniä Bluesin parhaana pelaajana. Monipuolinen kiekkoilija, joka tekee jotain hyvää joka vaihdossa. Joukkueensa johtaja, aliarvostettu hyökkäysmielessä mielestäni. Aliarvostetuimpia parempia pelaajia koko NHL:ssä. Colton Parayko pelaa kuin nuori Chris Pronger. Yksi NHL-kauden tarinoista. Junnu, joka ei ollut kelvata mihinkään poikavuosinaan. Taivas rajana tulevaisuudessa. Älykäs pelaaja, joka ampuu hirmuisia tykkejä siniviivalta. Käyttää joskus rannelaukausta vähän liikaakin siniseltä saadakseen kiekon läpi. Al MacInnis varmaan hermostuu aitiossaan tätä seuratessaan.

Mielenkiintoinen kesä tulossa joka tapauksessa St.Louisissa. Pitääkö joukkue kapteeni David Backesin, joka on jotenkin häviöihin päättyneitten keväitten tunnuspelaaja monen mielessä? Backesin ja Jamie Bennin kaksinkamppailu on mitä mielenkiintoisinta seurattavaa toisella kierroksella.6. Gabby työttömäksi.

Kukaan muu valmentaja ei ole johtanut joukkuettaan yhtä moneen sadan pisteen kauteen runkosarjassa sen jälkeen, kun hän aloitti NHL:ssä vuonna 2007. NHL-historian nopeimmat 400 voittoa penkin takaa. Neljä peräkkäistä mestaruutta erittäin kovassa Tyynen meren divisioonassa. Neljä kotikaukalossa hävittyä seiskapeliä peräkkäin Anaheimissa. Kaikki vielä sarjoista, joissa Ducksilla oli tilaisuus katkaista jo kuudennessa pelissä vieraissa ensin.

Corey Perry ei saanut maalilamppua syttymään kertaakaan koko Nashville-sarjassa. Hän ei päässyt tekemään tavaramerkkimaalejaan maalin edusta kaaoksista. Predsin puolustus ei päästänyt häntä sisälle maalipaikkoihin. Ducks ei voi voittaa, jos #10 ei tee maalia. Seitsemännessä pelissä paikkoja oli, eikä Perry saanut kiekkoa maaliin sellaisistakaan paikoista, joista hän yleensä onnistuu. Vähän samanlaista taistelua kuin Jonathan Toewsilla ekalla kierroksella.

Pelisarjan aloittaminen John Gibsonilla oli ehkä virhe, vaikka Ducks ei pelannut hänen edessään tarpeeksi hyvin ensimmäisissä peleissä. Frederik Andersen on paremmin sijoittuva ja vähemmän virheitä tekevä maalivahti, ilman Gibsonille tunnusomaisia raakaa urheilullisuutta osoittavia spektaakkeleita, jotka joskus johtavat täystuhoon.

Joskus valmentajan on hyvä olla valmentamatta liikaa ja antaa pelaajien ottaa ohjakset käsiinsä. Joskus pelaajat tarvitsevat potkun persauksiin. Emme tiedä, mikä Bruce Boudreaun tapauksessa johti neljään tappioon - tai kahdeksaan oikeastaan. Seitsemäs ottelu on minun mielestäni tapahtuma, johon valmentaja ei voi enää paljoa vaikuttaa. Pelaajien on siinä vaiheessa tunnettava vastustajansa jo täysin ja tiedettävä, mitä on tehtävä. Ketään ei varmasti tarvitse motivoida.

Ryan Getzlaf ja Corey Perry ovat koko NHL:n seitsemänneksi ja kymmenenneksi parhaiten palkatut pelaajat. Ryan Kesler oli Ducksin paras hyökkääjä näissä pudotuspeleissä.

Boudreau antoi seiskapelin aamuna lausunnon, jossa hän kertoi nukkuneensa huonosti ja kävelleensä yöllä edestakaisin hermostuneena. Olisin pitänyt enemmän vaikka valheesta jos hän olisi sanonut nukkuneensa kuin pieni lapsi ja olevansa aivan varma, että Predators saa lähteä Nashvilleen kuuntelemaan kesän countryhittejä tämän illan jälkeen.

Boudreau oli viimeksi potkut saatuaan kolme päivää työttömänä Washingtonin ja Anaheimin välillä. Hän on varmasti haastattelulistan kärjessä muutamassa paikassa nytkin. Gabby on uravalmentaja, joka tuskin jää kotiin nauttimaan Ducksilta tulevista palkkashekeistä sopimusajan loppuun saakka. Valmentajat tietävät, että ei kannata kieltäytyä tarjouksista. Muuten edellinen paikka voi helposti jäädä myös viimeiseksi.

Ottawa Senators?7. Predatorsin puolustus vastaan Ducksin Top 6-hyökkäys.

Ducks onnistui muuten pitkään vastakkainpeluuttamaan nopeaa kolmosketjua Cogliano - Kesler - Silfverberg Predatorsin ykköstä Järnkrok - Johansen - Neal vastaan menestyksekkäästi. Boudreau haki tätä vastakkainpeluutusta aggressiivisesti, mitä oli erittäin mielenkiintoista seurata.

Mutta Nashvillen hirmukova top-4 pakisto piti Anaheimin kovana pidetyt kaksi huippuketjua kurissa.

Nashvillen kakkosparin Mattias Ekholm on varmaankin paras NHL-puolustaja, josta ei puhuta paljoakaan. Paul Gaustad ja Mike Fisher ovat ykkösluokan alivoimapelaajia. Voi olla, että San Jose tuhoaa hyökkäyksellään Nashvillen, mutta se ei tapahdu helposti.8. Sid vs. Ovie, osa 2.

Washington Capitalsin ja Pittsburgh Penguinsin toisen kierroksen ottelusarjassa on jo nyt titteliottelun makua. Molemmat joukkueet ovat todella nopeita, joten ensimmäisellä kierroksella nähty etu nopeudessa tasoittuu molempien kohdalla.

Pittsburgh sai New York Rangersin näyttämään vanhalta todella nopeasti. Koskaan ei pitäisi syyttää maalivahtia kokonaisen pelisarjan tappiosta - ei etenkään Rangersin puolustuksen takana pelannutta - mutta Henrik Lundqvist näytti ykköskierroksella menettäneen vanhan otteensa. Ja kun kokenut maalivahti NHL:ssä menettää parhaan vireensä, vastustajat iskevät paikalle käyttämään hyväksi jokaista heikkoutta kärkkäästi.

Henrik oli liian syvällä maalillaan ja Penguins laukoi korkealta verkkoon jatkuvasti.

Washingtonin ja Pittsburghin välisen sarjan voittaja saattaa voittaa Stanley Cupin. Pittsburghin voitto ei olisi suuri yllätys.

Ehdottomasti idän parhaat kaksi joukkuetta, etenkin Tampa Bay Lightningin kärsiessä Anton Strålmanin ja Steven Stamkosin loukkaantumisista. Sidney Crosby ja Alexander Ovechkin johtivat joukkueitaan loistavalla tavalla avauskierroksella. NHL:n ja jääkiekon ystävät saavat nähdä nämä kaksi vastakkain playoffeissa ensimmäistä kertaa sitten kevään 2009. Kumpikin johti joukkuettaan fantastisella tavalla ykköskierroksella.

Sid voitti Stanley Cupin neljännellä NHL-kaudellaan, Wayne Gretzky viidennellään ja Mario Lemieux seitsemännellä kaudellaan. Ovie odottelee yhä omaansa.

Penguins jatkaa marssia 21-vuotias Matt Murray maalillaan. Helppo valinta tätä menoa World Cupin alle 23-vuotiaitten yhdistelmäjoukkueen maalille. Penguinsin valmennusvastuun joulukuussa ottanut Mike Sullivan ei pelkästään muuttanut joukkueen peliä hyökkäysvoittoisammaksi. Hän oli kiinnittänyt huomiota yhteen Pittsburghin heikkouteen apuvalmentaessaan joukkuetta vastaan New York Rangersin ja Vancouver Canucksin penkkien takana vuosikaudet.

Sullivan otti tehtäväkseen heti Pittsburghiin saavuttuaan kiinnittää huomiota joukkueen henkiseen kovuuteen. Penguinsillä oli tätä ennen maine joukkueena, joka saadaan helposti pois tolaltaan. Ryhmänä, jonka konseptit menevät sekaisin ja joka luovuttaa. Se ei ole sitä enää.

Kahden kovan joukkueen taistelu ratkaistaan todennäköisesti alempien ketjujen välillä. Tom Kuhnhackl, Conor Sheary, Bryan Rust. Nopeita pelaajia, jotka Mike Sullivan nosti isompiin rooleihin hakiessaan nopeaa suoraviivaista pelityyliä joukkueelle kiekonhallintapelin tilalle.

Jokainen keväällä 2009 seurannut muistaa myös Ovie vs. Geno-taisteluparin. Venäläistähdet taklasivat toisiaan surutta. Ehkä vielä mielenkiintoisempi oikeastaan kuin Sid vs. Ovie.

Capitalsin Evgeni Kuznetsov ei saanut mitään aikaan ensimmäisellä kierroksella. Harvinaisen taitava pelaaja, joka onnistuessaan voi muuttaa kaiken. Capitals on paljon muutakin kuin vain Ovechkin ja Nicklas Bäckström. Se on myös Kuznetsovin, Justin Williamsin, Andre Burakovskyn, T.J.Oshien ja Marcus Johanssonin joukkue. 36-vuotias Jason Chimera on vieläkin yksi NHL:n nopeimmista luistelijoista. Capitalsin vahvuus on sen syvyys, mutta Kuznetsovin on löydettävä tehonsa.

Veikkasin Capitalsin Stanley Cup-finaaliin saakka, mutta Penguins on todella vaarallinen. Pittsburgh näyttää pärjäävän hyvin ilmankin Marc Andre Fleuryä maalivahtiosaston järjettömän syvyyden vuoksi. NFL:ssä pelanneen miehen pojanpoika Jeff Zatkoff ja suomalaiskaupunki Thunder Bayn kasvatti Matt Murray voivat viedä Pingviinit mihin saakka tahansa.


9. Suomalaiset Stanley Cupissa.

Dallas Starsin suomalaisella maalivahtitandemilla riittää epäilijöitä. Miten kaksi 25 voiton maalivahtia voi voittaa St.Louis Bluesin? Joukkueella pitää olla yksi ykkösvahti. Ja niin edelleen.

Avauskierroksella Kari Lehtonen pelasi ensimmäiset kolme, Antti Niemi seuraavat kaksi. Seitsemännessä Lehtonen päästi neljä maalia kolmannessa erässä. Mutta voitti silti. Juuri tätä kirjoitettaessa Lehtonen on ottamassa voittoa ensimmäisestä Blues-ottelusta. Mike Richter ja John Vanbiesbrouck jakoivat torjuntatehtävät joskus 90-luvun alussa New York Rangersissä, mutta tandem ei toiminut playoffeissa. Mestaruus tuli vasta 1994 Richterin aloittaessa ykkösenä.

En usko Starsin kaatuvan maalivahteihinsa. Puolustuksen oikealla puolella voi olla Dallasin Akilleen kantapää. John Klingberg ykkösparissa oikealla pelaa ensimmäisiä pudotuspelejään NHL:ssä. Kakkosparin oikea pakki Stephen Johnsilla on kokemusta 14 NHL-runkosarjaottelusta. Hänkin pelaa ensimmäisiä NHL-playoffejaan. Jason Demers kolmannessa parissa on kokeneempi, mutta Blues ajaa hyökkäyksensä tiettyyn kulmaan.

Dallasin mahdollisuus voittaa piilee siinä, kuinka kovia kolhuja St.Louis Blues otti Chicago-sarjassa.

Florida Panthers putosi, mutta on helppo ennustaa siitä tulevaisuuden joukkuetta. Aleksander Barkov pelasi keskimäärin 25:54 per ottelu. Hänellä oli viitospelin voitto mailansa lavassa jatkoajalla tulleessa rankkarissa. Barkovin aika tulee vielä, kuten koko Florida Panthersin. Jussi Jokinen sanoi viimeisen ottelun jälkeen haluavansa pelata NHL-uransa loppuun Floridassa. Seuralla on varmasti sama aikomus.

Nashvillen Pekka Rinteen ohella San Josen Joonas Donskoi on pelaamassa vakuuttavinta suomalaiskevättä. Viime kesänä Edmontonin urheiluradiossa Josh Greeniltä kysyttiin, oliko hän nähnyt Suomessa pelaajaa, joka voisi pelata NHL:ssä. Vastaus oli Joonas Donskoi. Green tiesi, mistä puhui.

Maalivahtipelin asiantuntijat epäilevät Rinteen peliä, sanoen, että hän luottaa liikaa vaistoihinsa ja urheilulliseen nopeuteensa torjunnoissaan. Rinne on isokokoinen maalivahti, joka pelaa kuin pienikokoinen kun hän voisi torjua pelkällä koollaan. Hänen sanotaan jahtaavan kiekkoja liikaa, ja jättävän toisen puolen maalista ammolleen, luottaen täysin puolustuksen apuun. En tiedä maalivahtipelistä paljoa mitään, mutta tosi hauskaa Rinteen pelin seuraaminen on kyllä silloin kun se kulkee, kuten Anaheimia vastaan pelatussa ratkaisevassa pelissä.

Miikka Salomäki pelaa puolustavassa roolissa, mutta on erinomaisen hyvä playoffpelaaja.

Moni on ehkä yllättynyt kuullessaan, että Valtteri Filppula on tehnyt jo 74 playoffpistettä urallaan. Suomalaisista neljänneksi eniten Jari Kurrin (233 pistettä), Esa Tikkasen (132) ja Teemu Selänteen (88) jälkeen. Tai ei ehkä sittenkään.

Jori Lehterä teki uransa ensimmäisen playoffmaalin sopivasti seitsemännessä pelissä.10. Jos Conn Smythe-palkinto pitäisi antaa tänään.

John Tavares muistutti kaikkia ensimmäisen kierroksen loistopeleillään, miksi hänet lasketaan yhdeksi NHL:n supertähdistä. New York Islanders ei ole parhaita toiselle kierrokselle selviytyneitä joukkueita. Tavareskin saattaa haluta sisimmässään todistaa jotain, koska häntä haukuttiin rankasti vuosi sitten, kun Isles hävisi Washingtonille seitsemännessä pelissä.

Kaksi maalia viimeisessä Florida-pelissä, ja etenkin voittomaali olivat huippuesityksiä. Panthers ei pystynyt vastaamaan mitenkään. Tavaresin voittomaalista tuli mieleen miehen tausta lacrossen pelaajana. Maila kääntyi tavalla, joka nähdään toisessa lajissa.

Roberto Luongo näytti Islanders-sarjan lopussa väsyneeltä. Hän ei ole koskaan loistanut sivuttaisliikkeissään, mutta Tavaresin voittomaali vanhanaikaisella oli hyvä esimerkki siitä, että Roberto oli ajettu loppuun. Panthers aloitti ensimmäisen kierroksen pelaamalla kolme peliä neljässä illassa. Siitä ei ollut apua. Luongo ei enää kahden viime kauden aikana ole pelannut peräkkäisinä iltoina kuin erityistapauksissa. Yhden kerran tällä kaudella Panthersin taistellessa playoffpaikasta.

Sarja päätettiin vielä kahdella toiselle jatkoajalle venyneellä maratonilla. Roberton peli oli tuskastuttavan väsynyttä lopussa.

Islanders on ehkä liikaa kovan ykkösketjunsa Nielsen - Tavares - Okposon varassa hyökkäyspäässä. Valmentaja Jack Capuano sekoittaa pakkaa saadakseen tasapainoa ketjuihinsa, mutta Brooklynin ongelma on se, että sillä on hyvä ykkönen ja kuuluisan hyvä nelosketju (Martin-Cizikas-Clutterbuck), mutta ei tarpeeksi niitten välissä.

Uskon Tampan kokemuksen vievän pitemmän korren kakkoskierroksella. Mutta Lightningilla on pakko olla erityissuunnitelma Tavaresin varalle, tai voi käydä huonosti. Tavares voi ottaa Islandersin reppuselkäänsä yksinään.

Joten on keksittävä uusi pelaaja playoffien arvokkaimmaksi.

John Tavares on ehdottomasti yksi kolmesta parhaasta vielä pelaavasta pelaajasta playoffeissa.

Sid? Ovie?


Teidän vuoro.
Täällä Jouni Nieminen, Edmonton.

Twitter: @OnsideWithJouni
Jouninposti@shaw.ca

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jouni Niemisen kausi NHL:ssä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää