Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Juoksublogi
 
Jan Strandström
Innokkaimmankin aamulenkkeilijän mielestä aikainen lenkki saattaa marraskuussa tuntua typerimmältä idealta.
Innokkaimmankin aamulenkkeilijän mielestä aikainen lenkki saattaa marraskuussa tuntua typerimmältä idealta. Kuva: Jan Strandström

Talviaika alkoi, ja yhtäkkiä iltaisin on todella pimeää. Aamuisinkin on pimeää. Aina paitsi töissä ollessa on pimeää. Väsyttää ja juoksu ei yksinkertaisesti huvita. Mikä neuvoksi?

Unohdetaan alkuun ne supersuorittajat, jotka ovat jo monta viikkoa sitten suunnitelleet koko ensi vuoden treenikalenterin ja kaikki kisat, joihin aikovat osallistua. Tavalliselle tallaajalle näistä viiden maratonin suunnittelijoista ei ole sparrausavuksi.

Mutta jos tavoittelee juoksuilon paluuta vaikka vuoden 2016 alusta, näistä vinkeistä on ollut iloa ainakin itselle:

1. Vähennä juoksua – mutta säilytä minimituntuma

Juoksijan pahin pelko on, että vaivalla saavutettu kunto katoaa. Saman kunnon ylläpitäminen koko ajan vuodesta toiseen on kuitenkin mahdotonta. Vähennä siis juoksua reilusti, jos se maistuu puulta. Juokse kuitenkin kerran tai pari viikossa, jotta et täysin menetä tuntumaa lajiin. Uudelleen aloittaminen keväällä on silloin huomattavasti helpompaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kerran hyvään kuntoon treenannut pääsee treenittömän kauden jälkeen selvästi nopeammin kuntoon kuin sellainen, joka ei ole koskaan treenannut. Niinpä stressi kunnon romahtamisesta on turhaa. Lue Juoksublogin aiempi postaus täältä.

2. Älä edes teeskentele, että juoksu sateella pimeässä on hauskaa

Tiedättehän ne treenaajat, joiden mielestä lenkki on parasta maailmassa olipa sää mikä tahansa. Useimmille meistä se ei ole. Maailmassa on paljon hauskempia asioita kuin kyntää yksin tihkusateessa. Turha siis piitata siitä, että lenkki ei ole aina hauska, etkä saa niitä kohuttuja endorfiiniryöppyjä. Joskus motivaatio palaa ihan siitä, ettei odota lenkiltä liikoja. Mitä väliä, että juokset välillä koko lenkin niin, että odotat pääseväsi takaisin kotiin? Sentään kävit siellä lenkillä.

3. Panosta silti varusteisiin, se auttaa

Tihkulenkki on samalla kuitenkin siedettävämpi kunnon varusteissa. Jos rahatilanteesi sallii, panosta ainakin muutamiin varusteisiin, jotka tekevät juoksemisesta mukavampaa. Näitä ovat ainakin tuulta ja vihmaa pitävä tekninen takki, tekninen aluspaita ja valaistujen kaupunkireittien ulkopuolella otsalamppu. Tai palkitse itsesi kerran kuussa uusilla varusteilla, jos pääset omaan treenitavoitteeseesi.

4. Treenaa kaikkea sitä, minkä jätit kesällä väliin

Jotkut juoksijat siirtyvät luonnostaan muiden lajien pariin talvikaudeksi – hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kuntosali, salibandy, jumpat ja lumikaudella hiihto. Toiset taas haluaisivat lähinnä juosta – tai vaihtoehtoisesti olla tekemättä yhtään mitään. Tällaisille tapauksille, joihin itsekin kuulun, motivaatiopulaan voi auttaa se, että treenaa ominaisuuksia, joista tietää olevan hyötyä juostessa. Jätitkö lihaskunnon kesällä täysin väliin? Ensi kesänä juokset varmasti nopeammin, jos hoidat sen nyt kuntoon. Oletko jäykkä ja liikkuvuutesi on nolla? Sama juttu.

5. Opettele juoksemaan matolla

Useimmilla kuntosaleilla on juoksumatto. Opettele käyttämään sitä, jos ulkona sataa ja tuulee. Kun mattoon tottuu, se ei ole niin tylsä kuin miltä se vaikuttaa. Vaihtele esimerkiksi maton kallistusta niin, että juokset tasaista 5 minuuttia ja 5 minuuttia ylämäkeä joka kerta mäen jyrkkyyttä lisäten. Tai lisää vauhtia alkuverryttelyn jälkeen parin minuutin välein. Tai kuuntele vain musiikkia.

6. Ota tavoite – mutta varo ahnehtimista

Jos motivoidut tavoitteista, ota ihmeessä sellainen kevääksi - kunhan tavoite on realistinen eikä se kaadu vaikkapa parin viikon flunssakauteen.

Varo kuitenkin ahnehtimista. Jos olet kisoista innostuva juoksija ja olet vasta päättänyt kuluneen kesän kisakauden, varo asettamasta heti paljon uusia tavoitteita. Ei ole pahasta, että pitää kisojen jälkeen palauttelevan kauden ja muistelee, mitä muuta elämää on olemassa juoksun lisäksi.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015