Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Juoksublogi
 

Haluatko juosta ensi keväänä maratonin? Tai haaveiletko salaa siitä, muttet usko itseesi? Ehkä ajattelet, että harjoittelu olisi yhtä tuskaa eikä siksi kannata.

Maratonharjoittelu tuntuu valtavalta asialta, kun siihen ryhtyy ensimmäistä kertaa. Se on vähän kuin raskaus: periaatteessa jokainen ymmärtää että aivan tavalliset ihmiset ovat käyneet asian läpi kerta toisensa jälkeen, mutta itselle se tuntuu silti huomattavan isolta.

Jos kuitenkin käyt jo lenkillä kerran tai kaksi viikossa ja aloitat harjoittelun nyt, tavoitteen toteuttamisessa ei ole perusterveellä ihmisellä ensi keväänä ongelmaa. Maaliin päästäkseen ei tällaisessa tilanteessa tarvitse keväällä edes sinnitellä, eikä matkalla tarvitse todellakaan viettää kuutta tuntia. Kunnosta riippuen tavoitteen voi hyvin asettaa 4–5 tunnin kieppeille.

Onnistuaksesi tarvitset jonkin verran pitkäjänteisyyttä ja kykyä jotenkuten säännölliseen elämään (lue: juoksemiseen). Näin pääset varmasti maaliin 42,2 kilometrin kohdalla.

Jos et ole koskaan harrastanut juoksua, mutta urheilet muuten, puoli vuotta riittää todennäköisesti silloinkin. Jos taas et ole harrastanut liikuntaa eikä juoksu ole sinulle tuttua, aloita mieluummin harjoittelemalla kympille tai puolimaratonille. Kun pystyt juoksemaan 45–60 minuuttia ongelmitta, voit harjoitella maratonille.

1. Varaa juoksulle aikaa 3–5 tuntia viikossa

Maratonin ensikertalaiselle kaikkein tärkeintä juoksussa on säännöllisyys, eli kolme tai neljä harjoituskertaa viikossa. Loppuvaiheessa kertoja voi olla viisikin ohjelmasta riippuen. Puolimaratonin pääsee vielä läpi hyvin vähemmälläkin, mutta kaksi kertaa pidempi matka on toinen asia. Kahdella lenkillä viikossa maraton ei ole ensikertalaiselle suositeltavaa.

Jaa aikasi näin: Juokse alussa esimerkiksi 2–3 kertaa viikossa puolesta tunnista 45 minuuttiin. Jos kuntosi on hyvä, aika voi olla heti pidempi eli esimerkiksi 45–60 minuuttia, aloittelija voi pidentää tähän pikkuhiljaa.

Juokse tämän lisäksi kerran viikossa vähän pidempi lenkki, aluksi vaikka reilu tunti, loppuvaiheessa 2,5 tuntia. Pidennä lenkkiä vähitellen 1–2 kilometriä tai 10–15 minuuttia kerrallaan. Joka kolmas viikko voit pitää pitkästä lenkistä väliviikon, joka viikko et sitä missään tapauksessa tarvitse.

Jos et tähtää kovaan aikaan, voit juosta käytännössä kaikki lenkit varsin rauhallista vauhtia. Aloittelija ei tarvitse missään vaiheessa erityisiä tempo- tai intervallitreenejä, joita rutinoituneemmat maratoonarit tekevät säännöllisesti. Välillä hieman reippaamman vauhdin kokeilusta ei ole kuitenkaan lyhyillä lenkeillä haittaa.

2. Ole valmis juoksemaan 800–1 000 kilometriä harjoituskaudella

Aikatavoitteista riippuen puolessa vuodessa kannattaa juosta yhteensä vähintään 800 mutta 4–5 tunnin aikatavoitteilla mieluummin 1 000 kilometriä. Kuulostaa paljolta, mutta tämäkin on keskimäärin selvästi alle 40 kilometriä viikossa. Ei siis mitenkään hirvittävästi. 1 000 kilometriä riittää kohtuureippaaseen loppuaikaan, jos kilometrimäärän jakaa painotetusti niin, että juoksumäärät kasvavat aina viimeisiin viikkoihin asti ja ovat suurimmillaan 3–4 viikkoa ennen maratonia. Kokonaismatkaa voi kasvattaa 1 200 kilometriin asti, mutta siitä ylöspäin on aloittelijalle todennäköisesti liikaa.

Maratonin voi hyvällä peruskunnolla ”juosta” läpi varmasti myös vähemmällä harjoittelulla. Todennäköisesti kuitenkin tällä taktiikalla kävelet lopussa pitkiä pätkiä, altistat itsesti loukkaantumisille etkä mahdollisesti enää koskaan toista kokemusta.

Miksi määrä on tärkeää? Siksi, että ensikertalaisen jalat eivät ole tottuneet jatkamaan juoksua rättiväsyneenäkin (hölkkääjä lopettaa automaattisesti lenkin, kun väsyttää) eivätkä ne ole tottuneet monotonisen etenemisen rasitukseen.

3. Suhtaudu treeniin kuin hampaiden pesuun – tee se vaikkei huvita

Useimpien kohdalla tämä on ylivoimaisesti suurin este maratonille. Harvalla maaliin pääsy jää kiinni peruskunnosta tai fyysisestä kyvykkyydestä vaan siitä, että harjoittelu unohtuu tai juoksukerroista aletaan lipsua. Koska puoli vuotta on pitkä aika, ensimmäisinä kuukausina on helppo ajatella, että ”ehdinhän minä sitten keväällä”. Ensikertalainen ei kuitenkaan kuro harjoitteluvajausta kiinni muutamassa viikossa.

Väsyttää? Mene silti. Pimeää? Mene silti. Bileet? Mene niitä ennen.

Motivaatiossa auttaa itselle sopiva treeniohjelma, jota voi seurata kuin lukujärjestystä. Maratontreeniä ei kannata ajatella liikaa, koska on huomattavan helppo keksiä, miksi ei kannata treenata 42,2 kilometrin matkalle

Hyviä perusohjelmia löytyy esimerkiksi alkukesän Tukholman maratonia varten täältä (ruotsiksi, mutta helposti ymmärrettäviä). Laajempi ohjelma on maksullinen, mutta perusohjelmat (grundprogram) ovat ilmaisia. Kattavasti erilaisia ja laadukkaita ohjelmia löytyy myös Runner’s Worldin sivuilta. Suomenkielisiä ohjelmia löytyy esimerkiksi Juoksufoorumi.fi -sivuilta kohdasta ”harjoitusohjelmat”.

Itse aloitin maratontreenin kymmenen vuotta sitten ilman juoksuharrastustaustaa. Kävin sitä ennen lyhyillä noin 8 kilometrin lenkeillä pari kertaa viikossa, mutta enimmäkseen olin jumppaharrastaja. Maraton meni puolen vuoden jälkeen ongelmitta Tukholmassa hieman yli 4 tuntiin siksi, että noudatin treenikalenteria orjallisest. Ensimmäisestä juoksusta tuskin olisi tullut henkisestikään mitään ilman apua.

Extra: Jos sairastut, tee näin

Jos sairastut treeniohjelman aikana, jatka ohjelmaa siitä, missä olit menossa tai jopa viikkoa aiempaa, älä siitä, missä sinun pitäisi ilman tautia olla. Jos maratoniin on vielä pitkä aika, ota ohjelmaa kiinni niin, että pidät kiinni pitkästä lenkistä, ja jätät välistä muutamia lyhyitä lenkkejä.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meistä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015