Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Juoksublogi
 
Anu Ubaud

Juoksu on ympärivuotinen laji, mutta silti voi sanoa, että talvijuoksu on oikeastaan ihan oma lajinsa. Talvella juokseminen vaatii enemmän varustautumista ja huolellisuutta. Parhaimmillaan talvijuoksu on juoksijoista parasta lenkkeilyä, mutta pahimmillaan se altistaa rasitusvammoille ja loukkaantumisille. Liukkaat pinnat ja kylmyys pitää ottaa huomioon, jotta treenaaminen pysyy nautinnollisena ja vältät rasitusvammat.

Lämmittely. Lämmittele keho huolella ennen kovia lenkkejä välttääksesi loukkaantumiset ja taataksesi onnistuneen treenin. Kun juokset kylmässä, lihakset ja jänteet tarvitsevat pidemmän ajan lämmetäkseen ja vetreytyäkseen. Kun edessä on raskaampi harjoitus, verryttele tuplasti se aika, jonka lämmittelet muulloin. Jos olet tottunut juoksemaan hidasta lämmittelyä kilometrin verran ennen varsinaiseen vauhtiin kiihdyttämistä, juokse talvella kahden kilometrin verran. Jos teet jaloilta ja keholta paljon vaativan mäki- tai vetotreenin, juokse alle hidasta lämmittelyä 20–30 minuuttia.

Lämmittelykikka. Moni aamulenkkeilijä suosii talvella suihkua ennen lenkkiä, koska pitkälle lämmittelylle ei arkiaamuisin ennen töihin lähtöä ole aikaa: reidet ja pohkeet voi suihkuttaa kuumalla vedellä lämpimiksi ennen lenkille lähtöä.

Jälkiverryttely. Verryttele lenkin jälkeen vain lyhyesti ja siirry sitten lämpimään sisälle. Muista juoda talvisin lenkkipäivinä, kuten muulloinkin, vaikket hikoilekaan juostessasi yhtä tuntuvasti.

Malttia. Harjoittele talvijuoksua maltilla. Älä suuntaa heti jäisille, epätasaisille pinnoille, jos et ole kokenut talvijuoksija. Pysyttele hoidetuilla teillä, joilla ei ole yllättäviä röpelikköjä tai liukkaita kohtia. Liian haastavat pinnat saavat varomaan askellusta ja jännittämään lihaksia, mikä voi altistaa rasitusvammoille. Esimerkiksi juoksijanpolven kipu ja tulehdus pahenee herkästi talvella, jos askellusta alkaa jännittää ja varoa.

Malttia tarvitaan myös, jotta löydät juoksuvarmuuden. Vaikka alusta on liukas, katse pitäisi pystyä pitämään ylhäällä. Moni lenkkeilijä tuijottaa talvella herkeämättä jalkoja ja tien pintaa. Tuloksena on niskajumi ja ajan kuluessa vääristyvä juoksuasento, jossa yläkroppa painuu kasaan. Kun löydät juoksuvarmuuden – ja hyvät talvijuoksukengät – uskallat pitää katseen horisontissa.

Jos olet altis rasitusvammoille, tee osa treeneistä juoksumatolla.

Talvijuoksukengät. Monta kertaa viikossa juoksevan kannattaa hankkia talvijuoksukengät. Nastapohjat pitävät askelluksen vakaana. Myös maastokengät ovat hyvä vaihtoehto. Monelle juoksijalle nastakenkiin siirtyminen aiheuttaa kipuja jaloissa, joten totuttele talvikenkiin vähitellen.

Seikkailujuoksija Jukka Viljasen vinkit maastokenkien valintaan löydät täältä.

Pukeutuminen. Muista kerrospukeutuminen mutta älä pukeudu liikaa. Talvilenkeillä tarvitset vaatteilta kolmea asiaa: Ihoa vasten vaatekerroksen, joka siirtää hien ja kosteuden iholta pois. Väliin kerroksen, joka säätelee lämpöä. Uloimman kerroksen, joka suojaa tuulelta. Kylmän ilman pukeutumisen nykkisäännöt voit lukea täältä. Muista suojata nilkat ja akillesjänteet esimerkiksi säärystimillä tai lämpösukilla. Moni kaipaa myös reisiin erillistä suojaa. Hyviä ovat esimerkiksi polvipituiset lämmikehousut juoksutrikoiden alle. Hanki talvijuoksutrikoot, joissa on lämmin vuori.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015