Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Juoksublogi
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Hyvä lihaskunto on avain juoksuvauhdin kasvattamiseen ja loukkaantumisten välttämiseen. Periaatteessa tämän tietävät kaikki, mutta käytännössä se unohtuu meistä monilta. Juoksija ei kuitenkaan tarvitse peruslihaskunnon ylläpitoon montaa liikettä – riittää, että tekee muutaman säännöllisesti.

Kokosimme kolme lihaskuntoliikettä, joilla selviää jo pitkälle, myös ilman mitään varusteita. Tee lihaskunto heti lenkin jälkeen ainakin kaksi kertaa viikossa, näin lepopäivät treenistä todella ovat lepopäiviä.

Jos et tee muuta, tee edes näitä!

1. Punnerrus

Jos teet vain yhtä lihaskuntoliikettä, tee perinteisiä etunojapunnerruksia. Siinä vahvistuvat niin keskikroppa, selkä, rinta, hartiat kuin käsivarretkin. Et tarvitse mitään varusteita, ja aikaa kuluu vain vähän.

Tee näin: Tee vähintään kolme sarjaa punnerruksia peräkkäin voimasi mukaan, käsivarret hartioiden tasolla. Kasvata määrää joka kierroksella, tee esimerkiksi 8, 10 ja 12 punnerrusta. Pidennä sarjoja kun vahvistut. Pidä välissä korkeintaan minuutin pituinen tauko. Tee viimeisessä sarjassa punnerruksia siihen asti, kunnes et jaksa yhtään enempää.

Älä tee näin: Älä punnerra joka päivä, koska jämäytät todennäköisesti rintasi, hartiasi ja selkäsi, etenkin jos samalla vielä juokset paljon tai teet istuvaa toimistotyötä. Älä nosta punnerrusta tehdessä takamustasi liian ylös tai päästä mahaasi valahtamaan alas. Katso peilistä tai pyydä kumppaniasi tarkistamaan, että olet suorassa.

Jos lihaskuntosi on heikko, voit aloittaa tekemällä osan punnerruksista polvet maassa. Tee silti ensin niin monta ”oikeaa” punnerrusta kuin jaksat, vaikka jaksaisit vain yhden tai kaksi.

Vaihtelua: Mitä leveämpi käsien asento, sitä enemmän liike ottaa selkään ja rintaan. Mitä kapeampi, sitä enemmän teet työn käsivarsilla ja hartioilla.

Haastetta: Nosta välillä toinen jalka ylös selän tasoon kun punnerrat. Näin saat entistä enemmän tasapainoharjoitusta keskivartaloon. Kokeile myös jalkojen nostamista rapulle, steppilaudalle tai pallon päälle ja punnerra kulmassa ”alamäkeen”.

2. Kyykky

Juoksijan paras treeni jaloille ja pakaroille on perinteinen kyykky – etenkin jos et säännöllisesti juokse mäkitreenejä. Pakaroiden heikkous on yksi yleisimpiä syitä sille, miksi omat vauhdit eivät juoksussa nouse toivotusti.

Tee näin: Jos teet kyykyt salilla, käytä reilusti isokokoisia painoja. Peruskuntokaudella voit hyvin tehdä jopa maksimaalista voimaa niin isoilla painoilla kuin pystyt. Juoksun määräkaudella kannattaa tehdä myös pidempiä sarjoja hieman pienemmillä painoilla, jottet jämäytä jalkojasi. Tarkista kyykätessäsi, että selkä on suorassa eivätkä polvet liu’u varpaiden etureunan yli vaan jäävät varpaiden taakse. Istu vähintään 90 asteen kulmaan. Tee itsellesi mieluisia sarjoja useampi niin, että treenin kesto on vähintään 5 minuuttia.

Älä tee näin: Tavallisin virhe on se, että päästää selän koukulle tai että antaa polvien vääntyä liian eteen. Tällöin treeni alkaa painaa polvia, alaselkää ja muita vääriä kohtia pakaroiden ja reisien sijaan.

Vaihtelua: Etenkin jos sinulla ei ole kotona painoja, tee kyykyt varioiden: Laita yksi jalka eteen ja harppaa toisella reilusti taakse. Kyykkää niin, että vartalosi liikkuu suoraan ylhäältä alas ja etummainen jalka tulee 90 asteen kulmaan. Vaihda jalkaa välillä. Hyvää vaihtelua on myös kyykyn tekeminen yhdellä jalalla rappusen tai laudan reunalla seisten niin että tiputat toisen jalan reunaa pitkin kohti maata tai seuraavaa rappusta. Liikkeen ei tällöin tarvitse olla iso.

Haastetta: Juoksijan kannattaa tehdä myös dynaamisia kyykkyjä – esimerkiksi kyykky-hyppy-yhdistelmiä – joissa yhdistyy voima ja aerobinen treeni.

3. Lankku

Hyvä juoksuasento lähtee keskivartalosta, ja lankkuasento on ihanteellinen sen vahvistamiseen. Tarvitset viikossa tähän vain muutaman minuutin, joten ajasta ei ainakaan jää kiinni!

Tee näin: Asetu kyynärpäiden ja varpaiden varaan lattialle ja nosta itsesi suorassa linjassa ylös. Takamuksesi ja olkapäiden välin jäävän linjan pitää olla suora, vähän kuin punnerruksessa. Pyri pitämään itsesi lankussa vähintään minuutin ajan tai niin kauan kuin pystyt. Toista kolme kertaa pienen tauon kanssa. Välissä voit tehdä vaikka punnerruksia.

Älä tee näin: Älä jännittä vahingossa keskivartalon lisäksi myös hartioita, leukaperiäsi tai kaulaa. Muuten jämäytät koko yläkropan, eikä se auta juoksussa.

Vaihtelua: Tee lankku välillä sivuttain, eli nostat itsesi kyljeltä jalan ulkosyrjän ja toisen kyynärpään varaan. Tämä ottaa tehokkaasti etenkin kyljen puolen vatsalihaksiin.

Haastetta: Nosta välillä toinen jalka ylös pakaran tasolle tai laita jalat pallon päälle, jolloin joudut jännittämään keskivartaloasi vielä astetta enemmän pitääksesi tasapainon.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015