Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Juoksublogi
 
Jordan Edgcomb / Colourbox
Kuva: Jordan Edgcomb / Colourbox

Juoksun harrastajalla on nyt käsillä ne vuoden viikot, jolloin lenkki kaikkein todennäköisimmin jää väliin. Joulua edeltäviin viikkoihin pakkaa menoja, hoidettavia asioita ja juhliakin, eikä treenille tahdo löytyä aikaa. Itselläni on myös jo useampi lenkki jäänyt väliin, koska ulkona tuulee ja sataa välillä niin pirusti.

Juoksukunto alkaa kuitenkin laskea varsin tylysti jo 2–3 viikon juoksemattomuuden jälkeen. Toisaalta kukaan ei pysty pitämään huippukuntoa läpi vuoden, joten lepokausi on välillä ansaittua.

Juoksija saa peruskunnon pysymään yllä hyvin muutaman kuukauden, vaikka treenimäärä vähenisikin – jos vähennyksen tekee mietitysti. Ikuisesti tämä ei tosin kestä, joten jossain vaiheessa kannattaa palata isompaan treenimäärään, etenkin jos kesällä siintää tavoitteena aiempaa parempi kunto. Mutta joulukuun pimeyden voi hyvällä omallatunnolla ottaa rennommin.

Keräsimme yksinkertaiset vinkit treenin vähentämiseen ilman, että kunto laskee.

1. Leikkaa määrää, mutta harkitusti

Nyrkkisääntönä voi pitää, että viikon juoksukilometrien määrää uskaltaa huoletta pudottaa noin kolmanneksen, jos tällaisen kevyemmän juoksukauden kesto on enintään 2–3 kuukautta. Jos määrä tippuu alle puoleen normaalista, kunto alkaa rakoilla väistämättä.

Jos juokset tavallisesti yli kolme kertaa viikossa, jätä pimeinä viikkoina vaikka yksi arkilenkki pois. Jos et kuitenkaan yleensä juokse kovin monta kertaa viikossa, lyhennä mieluummin lenkkien pituutta, ja pidä kertojen määrä samana. Kolme lyhyempää lenkkiä on nimittäin parempi juoksurutiinin säilymisen kannalta kuin satunnaiset pidemmät viikonloppuhölkät. Puoli tuntia käy hyvin jo lenkistä, 40 minuuttia vielä paremmin.

2. Pidä kovan treenin teho samana

Tavallinen virhe talvikuukausina on raahautua lenkille ja juosta se aina rutiinivauhdilla. Tähän sorrun itse lähes joka vuosi, ellei asiaan kiinnitä erityistä huomiota. Pelkkä pimeään vääntäytyminen tuntuu jo sellaiselta suoritukselta, että lenkki menee helposti autopilotilla ja harjoituksen laatu kärsii.

Juoksunopeus alkaa vääjäämättä pudota, jos treeni jää pelkäksi hölkäksi. Tee siis kerran viikossa selvästi kovempi lenkki, juokse se esimerkiksi kiihtyvällä tahdilla. Keskity tähän treeniin etukäteen muita harjoituksia paremmin, ja käy mielessäsi läpi, miltä reitti tuntuu missäkin vaiheessa jos juokset kovempaa. Yritä tehdä tämä treeni valoisan aikaan tai ainakin ajankohtana, jolloin olet oikeasti virkeä. Jos keli on liukas, hae tehoja mäkisiltä reiteiltä tai juokse matolla.

3. Lyhennä pitkää lenkkiä reilustikin – mutta pidä se pitkänä

Myös pitkä lenkki putoaa helposti rutiineista, kun sää on kurja. Pari kolme tuntia parin asteen tihkusateessa on harvalle nautinto. Talvella pitkän lenkin hyödyt voi kuitenkin säilyttää, vaikka matkasta pudottaisi jopa 40 prosenttia. Tämä toki riippuu erittäin paljon siitä, miten pitkiä lenkkisi muuten ovat.

Älä lyhennä viikon pisintä lenkkiäsi, jos ne eivät ole kovin pitkiä alun alkaenkaan. Juokse mielellään kerran viikossa matka, joka on noin puolitoista tai kaksi kertaa pidempi kuin tavallinen arkilenkkisi. Jos juokset arkisin viitosen, juokse (tai osin kävelekin) viikonloppuna noin kymppi.

Kokeneempien juoksijoiden pitkät lenkit ovat kuitenkin kesällä helposti jopa 3–4 kertaa pidempiä kuin arkilenkit. Kun vähennät kerrointa, lenkit tuntuvat jo pitkiltä, mutta niille ei ole yhtä ylivoimaista lähteä kuin vuoden pisimmille lenkeille. Niiltä myös palautuu melko nopeasti. Kynnys lenkkiin on merkittävästi matalampi, ja pituuksia on helppo taas keväällä nostaa.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015