Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Juoksublogi
 

Leuanveto on todella monipuolinen lihaskuntoliike, sillä sen avulla treenaat samaan aikaan kaikkia yläkropan tärkeitä lihaksia: selkää, käsivarsia, olkapäitä, rintalihaksia ja oikein tehtynä myös vatsalihaksia. Juoksijalle leuanvedoista on hyötyä muun muassa juoksuasennon ja ylävartalon tekniikan kehittämisessä sekä erilaisissa nopeusharjoituksissa.

Miehiltä leuanveto sujuu yleensä ongelmitta, mutta useimmille naisille yhdenkin leuan vetäminen on taito, joka pitää opetella, sillä naisten ylävartalon suhteellinen voima on huomattavasti pienempi kuin miehillä. Kaikki kuitenkin oppivat vetämään leukoja. Jos harjoittelet kahdesta kolmeen kertaa viikossa lyhyesti seuraavalla viiden kohdan ohjelmalla, vedät ensimmäisen leuan todennäköisesti parin kolmen viikon kuluttua.

Saleilla ja monien pururatojen sekä suosittujen juoksureittien varsilla on leuanvetotankoja. Voit myös hankkia urheiluliikkeestä kotiin tangon, jonka laitat ovenkarmien väliin.

Ensimmäinen vaihe: roikkuminen

Jos olet aloittelija, aloita roikkumisharjoituksista. Ota tangosta hartianlevyinen vastaote, eli roiku niin, että kämmenselät ovat poispäin itsestäsi. Purista tankoa. Harjoittele kropan jännittämistä oikein niin, että se tukee leuanvetoa: Jännitä lavat ja ota hartiat irti korvista. Jännitä vatsalihaksia ja työnnä lantiota hieman eteenpäin. Jännitä pakaralihakset ja purista jalkoja kevyesti yhteen. Näin kehosi on liikkeen kannalta oikein hallinnassa.

Roiku tangossa tällä tavoin kymmenen sekuntia. Vaihda sitten käsiin myötäote, eli kämmenselät itseesi päin. Suurimmalle osalle ihmisistä leuanveto vastaotteella on helpompi ja myötäotteella huomattavasti hankalampi. Opettele siksi vetämään leukoja ensin vastaotteella, mutta ota alusta saakka tuntumaa myös myötäotteeseen roikkumisharjoitusten muodossa. Kun hallitset myöhemmin molemmat otteet, treeni monipuolistuu.

Tee roikkumistoistoja vaihtelemalla käsien asentoa.

Toinen vaihe: harjoittele itsesi nostamista

Roiku tangossa ja vedä itseäsi muutama sentti ylöspäin ja laskeudu sitten alas. Tee toistoja kymmenen.

Vedä itseäsi sitten ylös pidempi matka niin, että kyynärpäät koukistuvat enemmän. Harjoittele vetämään itsesi niin ylös, että kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Pyri laskeutumaan rauhallisesti, älä rojahda alas.

Kolmas vaihe: harjoittele korokkeen avulla

Olennaista on oppia hallitsemaan alastulo tangolta. Ota tangon alle niin korkea koroke, että noustessasi sille saat leukasi tangon yläpuolelle. Jos treenaat kotona, voit laskea tankoa alkuajan harjoittelua varten alemmas. Jännitä ote, irrota jalat alustalta ja laske itsesi rauhallisesti alas.

Kun tämä sujuu, vie leuka tangon yläpuolelle, laske kroppa taas rauhallisesti alas, mutta pysäytä liike, kun otsa on tangon kohdalla. Vedä siitä leuka takaisin tangon päälle.

Neljäs vaihe: ponnista maasta tangolle

Luovu korokkeesta ja ponnista jaloilla niin, että saat leuan tangon päälle. Pysäytä liike siihen ja lähde sitten laskeutumaan rauhallisesti alas. Toista ponnahduksia niin monta kuin jaksat.

Viides vaihe: ensimmäinen leuanveto onnistuu!

Roiku tangolla. Vedä sitten leuka rauhallisesti tangon yli. Kyynärpäiden kuuluu leuanvedossa kulkea läheltä vartaloa. Liikkeen ei kuulu olla nykivä, vaan rauhallinen ja hallittu.

Kun olet oppinut vetämään yhden leuan, opit vetämään monta, sillä leuanveto on tekniikkalaji. Harjoittele toisen leuanvedon onnistumista ponnistamalla yhden onnistuneen leuan jälkeen uudestaan tangon päälle ja laskeutumalla sitten rauhallisesti alas.

Muita vinkkejä:

Kuminauha avuksi. Useimmilla saleilla on kuminauhoja auttamassa leuanvetoharjoituksissa. Laita kuminauha ensin lenkillä tangon ympäri ja sitten yhden tai kahden jalan alle. Voit joko pitää jalkapohjaa kuminauhaa vasten, jolloin jalat ovat leuanvedossa suorana tai laittaa kuminauhan sääriä vasten, jolloin polvet ovat leuanvedon aikana koukussa.

Keskity kuminauhan kanssa erityisesti kahteen asiaan: alastuloon ja kropan liikkeeseen. Laskeudu tangolta korostetun rauhallisesti alas, älä kiirehdi. Kiinnitä huomiota siihen, ettet opettele heijaavaa ja keinuvaa kropan liikettä. Kehon tulee leuanvedossa olla aika lailla paikallaan.

Tee mieluummin kaksi hyvin kuin viisi huonosti. Salilla näkee usein heiluvia, keinuvia ja rimpuilevia liikkeitä. Tee mieluummin vähemmän toistoja hallitusti kuin paljon toistoja heijaten ja rimpuillen. Alkuaikana saat keinuvasta liikkeestä tarvittaessa apua leuanvetoon, mutta kun voimasi paranee, jätä heijaus sikseen ja nosta keho suorana ylöspäin.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015