Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Juoksublogi
 

Juoksijan talven pelastus on juoksumatto. Kun ulkona on liukasta, matolla voi juosta shortseissa sitä vauhtia kuin haluaa. Käytännössä moni kuitenkin vihaa juoksumattoa, koska laite on helposti tylsä. Kuka muka haluaa juosta paikoillaan pääsemättä mihinkään?

Suomessa tavoitteellinen juoksutreeni on talvella kuitenkin hankalaa ilman mattoa, ja siksi se kannattaa ottaa haltuun ainakin treenin täydentäjäksi. Panosta matolla vaihteleviin, intensiivisiin treeneihin ja tee peruskuntolenkit ulkona.

Matolla juokseminen on helppoa, kunhan opettelee hätäjarrun käytön. Laitteeseen esiasennetuista ohjelmista ei kannata välittää, manuaalinen nopeuden ja kallistuksen säätö mahdollistaa yksilöllisemmän treenin. Juoksuaskelluksen on matolla syytä olla tehokas ja nopea, ei loikkiva ja mattoa täristävä. Matto onkin mitä parhain väline myös askelnopeuden nostamiseen (lue aiempi blogipostaus askeltiheyden merkityksestä täältä).

Useimmat treeniohjelmat suosittelevat laittamaan maton aina lievään, yhden prosentin ylämäkikulmaan, jotta juoksu muistuttaisi mahdollisimman hyvin ulkojuoksua. Ulkona menoa hidastavat esimerkiksi ilmanvastus sekä alustan epätasaisuus. Ilman pientä kallistusta matto antaa epärealistisen nopean kuvan omasta kunnosta, joskin tämäkin voi välillä olla piristävääkin. Oman kokemuksen mukaan puolen prosentin kallistus on lähempänä totuutta sen suhteen, miten maton vauhti suhteutuu asfalttivauhtiin ulkona.

Kokosimme oheen kolme treeniohjelmaa, joilla vältät pelätyn tylsyyden matolla. Kaikkien kesto on noin 40 minuuttia, kestoa voi myös vaihdella päivän kunnon mukaan. Jos matto on sinulle uusi väline, pyydä sen käyttöön aluksi opastusta kuntosaliltasi ja perehdy eri ominaisuuksiin rauhassa. Älä tee kovia nopeustreenejä kylmiltään vieraalla laitteella.

1. Kiihtyvä perustreeni

Hölkkää kevyellä vauhdilla noin 10 minuuttia. Ala tämän jälkeen nostaa maton vauhtia 0,2 kilometriä tunnissa kerrallaan niin, että pidät uutta vauhtia kaksi minuuttia. Nosta vauhtia samanlaisissa portaissa ainakin kymmenen, mutta mieluummin jopa 15–20 kertaa. Tällöin loppuvauhtisi on 2–4 kilometriä tunnissa korkeampi kuin alussa. Jos esimerkiksi aloitat hölkkäämisen 10 kilometrin tuntivauhdilla, lopussa vauhtisi pitäisi olla 12–14 kilometriä tunnissa.

Pysäytä vauhdin lisäys sellaiseen tempoon, jossa pystyisit vielä sanomaan vieruskaverille ainakin yksittäisiä sanoja. Jos voimia on jäljellä, pidä loppuvauhti niin pitkään kuin mahdollista.

Vauhtia voi nostaa myös tiheämmin tai harvemmin kuntotasosta ja omasta kärsivällisyydestä riippuen. Hölkkää lopuksi 5 minuuttia palauttavalla tahdilla.

Oman kokemuksen mukaan pienikin vauhdin lisäys suhteellisen usein rikkoo monotonian tuntua matolla tehokkaasti. Samalla tämä treeni opettaa, miltä erilaiset vauhdit itselle tuntuvat, ja missä vaiheessa oma juoksu muuttuu vaikeaksi.

2. Mäki-intervalli

Lämmittele taas 5–10 minuuttia. Säädä sen jälkeen nopeus itsellesi helppoon perusvauhtiin, jolla pystyisit helposti puhumaan. Ala tämän jälkeen juosta mäkiä niin, että aloitat kallistuksen vähintään 2 prosentin kulmasta, jyrkemmästäkin jos olet kokenut.

Juokse valitsemallasi kallistuksella ensin 1–2 minuuttia ja palauta matto tasaiseen alkuasentoon samaksi ajaksi. Nosta seuraavalla kerralla kallistusta astetta korkeammaksi. Jos ensimmäisellä kierroksella kallistus oli 2 prosenttia, nosta se seuraavalla kerralla 2,5 prosenttiin, sen jälkeen 3 prosenttiin ja niin edelleen. Lopeta kallistuksen kasvatus, kun et enää pysty säilyttämään alkuperäistä vauhtiasi.

Todennäköisesti et pääse tasaisella vauhdilla kovin jyrkkään kulmaan, mutta se ei haittaa. Tämä treeni ei opeta juoksemaan mahdollisimman jyrkkiä mäkiä vaan totuttaa pitämään vauhdin tasaisena vaativammallakin alustalla hidastumatta.

Toista alusta kaksi tai kolme kertaa. Säädä kuntosi mukaan palautusten ja kallistusosuuksien kestoa.

Hölkkää lopuksi nollakulmalla vielä viisi minuuttia.

3. Intervallit tasaisella

Voit juosta tämän tasaisella matolla tai 0,5 prosentin kallistuksella.

Lämmittele jälleen 5–10 minuuttia. Nosta tämän jälkeen vauhtia selvästi, vähintään puoli kilometriä tunnissa ja pidä uutta vauhtia 2–3 minuuttia. Nosta tämän jälkeen vauhtia jälleen reilusti ja toista vauhdin lisäys niin monta kertaa kuin pystyt. Palaa sen jälkeen alkuvauhtiin ja hölkkää kunnes pystyt taas vaivattomasti puhumaan.

Toista alusta koko homma uudestaan niin monta kertaa kuin haluat. Jos haluat erityisen haastavaa treeniä, nosta vauhtia aina vähintään kilometri tunnissa kerrallaan ja lyhennä palauttelun kestoa.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015