Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Tiedät teoriassa, että kunto kasvaa levätessä, mutta tosiasiassa olet jatkuvasti huolissasi siitä, että kuntosi romahtaa?

Juoksublogi
 

Joulu on kaivattua rentoutumisen ja levon aikaa – paitsi niille treenaajille, joilla on pakonomainen tarve urheilla pyhistä piittaamatta.

Moni juoksija käy joulunpyhinäkin mielellään ainakin pienellä lenkillä ja ulkoilemassa. Tämä on useimmille tietenkin lähinnä hauskaa, etenkin jos liikunta vielä yhdistyy yhdessäoloon perheen tai ystävien kanssa.

Huolestuttavampaa on, jos pelkkä ajatus jouluisesta treenitauosta täyttää sinut aidolla huolella ja mietit jo etukäteen tarkasti, mihin väliin sukulointia saat lenkkisi mahtumaan. Hyvä merkki ei myöskään ole, jos sinun on mielestäsi ”pakko” saada joulunpyhinä kokoon tietty kilometri- tai treenituntimäärä, jonka olet lyönyt lukkoon jo etukäteen.

Raja terveen intensiivisen ja pakonomaisen treenin välillä on häilyvä. Jos kuitenkin alla olevista kohdista useampi sopii sinuun, kannattaa miettiä, olisiko jouluna mahdollista kokeilla edes hieman armollisempaa asennetta treeniin. Rentoutta voi ja sitä kannattaa välillä tietoisesti myös opetella.

1. Et pysty rentoutumaan ilman treeniä

Ajatuskin levosta joulunpyhinä pelottaa sinua. Kun jouluaatto koittaa, et pysty aidosti rentoutumaan kotona, etkä ainakaan syömään hyvällä omalla tunnolla. Tunnet olosi epämiellyttäväksi jo viiden minuutin sohvalla olon jälkeen. Mietit koko ajan, milloin kehtaisi lähteä lenkille.

2. Läheisiäsi ärsyttää lenkkisi joulunpyhinä

Joudut puolustelemaan joulun lenkkiäsi läheisillesi ja lupaat, että ”käyt vain ihan nopeasti”. Ajattelet ehkä, että he eivät vain ymmärrä hyvää harrastusta. Ehkäpä perheesi oikeasti vain toivoo, että edes jouluna muu yhteinen ajankäyttö menisi sen iänikuisen lenkin ohi.

3. Mittaat jokaisen treenin

Et yksinkertaisesti pysty lähtemään joulunakaan lenkille muuten vaan, ilman juoksukelloa tai sykevyötä. Mittaat jokaisen suorituksen monella eri muuttujalla, olipa loma tai ei. Treeni ilman tarkkaa teknologista dataa ei ole mielestäsi kunnollinen treeni.

4. Olet ärtynyt ja vihainen, jos yksikin lenkki jää väliin

Yksi väliin jäänyt lenkki ei ole sinulle vain lenkki, jonka voi korvata toiste, vaan aito ärtymyksen ja takakireyden aihe. Harmittelet aaton lepopäivää koko sitä seuraavan joulupäivän, ja olet koko ajan hieman stressaantunut. Lopulta korvaat sen tavallista pidemmällä treenillä joulupäivän iltana.

5. Pelkäät kuntosi romahtavan välittömästi

Tiedät teoriassa, että kunto kasvaa levätessä. Tosiasiassa olet jatkuvasti huolissasi siitä, että kuntosi romahtaa. Käyt lenkillä siksi joulunakin ikään kuin varmuuden vuoksi, muutenhan saattaisit vahingossa muuttua sohvaperunaksi yhdessä yössä.

6. Ajattelet treeniä taukoamatta

Juoksu tai muu treeni pyörii jatkuvasti päässäsi. Joulunaikana lukemasi kirjatkin ovat lähinnä ultramaratoonarien treenipäiväkirjoja, miksi lukea muuta? Päivität illalla kuusen valojen alla pitkän aikavälin juoksudataa tietokoneellesi samalla, kun muut tutkivat joululahjojaan. Ajattelet, että onneksi kohta on arki, ja kuntosali on taas auki normaalisti.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Päivitetty: 22.12.2015

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015