Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko uudenvuoden­lupauksesi aloittaa juoksu? Kuusi neuvoa aloittelijalle

Kokosimme kuusi tärkeintä neuvoa aloittelijalle.

Juoksublogi
 
1. Juokse aikaa, älä kilometrejä

Aloittelijasta viiden kilometrin juoksulenkki tuntuu pitkältä tai ehkä mahdottomalta – kymmenestä kilometristä puhumattakaan. Älä mieti kilometrejä aloittaessasi juoksun, vaan keskity matkan sijaan aikaan. Ensimmäisten lenkkien hyvä kesto on 20 minuuttia, ja lähtötasostasi riippuen lenkki voi olla kokonaan hölkkäämistä tai sisältää juoksun lisäksi kävelyä.

Jos olet harrastanut jonkin verran muuta liikuntaa, jaksat kyllä juosta 20 minuuttia. Vaikka jaksaisit juosta paljon pidempäänkin mutta juoksu on sinulle uusi laji, lyhyet lenkit ovat aluksi järkevä valinta. Tottumaton juoksija saa jalkansa helposti kipeiksi.

Jos et ole juurikaan liikkunut aiemmin, sisällytä lenkkeihin aluksi myös kävelyä. Voit esimerkiksi juosta ja kävellä reippaasti vuorotellen viisi minuuttia. Voit tehdä myös kymmenen minuutin alkuhölkän ja vuorotella juoksua ja kävelyä sen jälkeen nopeammassa tahdissa: minuutti juoksua, kaksi minuuttia kävelyä.

Juoksuvauhdilla ei ole väliä, eikä aloittelija tarvitse mittareita. Jos kävelet juoksun välissä, pidä huoli siitä, että kävely on reipasta.

Tee lenkki kahden ensimmäisen viikon aikana kahdesti ja vakiinnuta sen jälkeen kolmen lenkin viikkorytmi. Pidennä toisella viikolla lenkkiä 25 minuuttiin ja kolmannella viikolla puoleen tuntiin – ja siitä vähitellen asteittain 40–60 minuuttiin.

2. Juoksu ei ole välineurheilua, mutta panosta kenkiin

Hyvät juoksukengät ovat tärkeät. Lompakkoa ei tarvitse verottaa hankkiakseen juuri juoksuun suunnitellun takin, mutta kenkiin ei kannata suhtautua välinpitämättömästi. Huonoilla kengillä saat rasitusvammoja ja jalat kipeytyvät.

Aloita kenkien valinta pyytämällä apua asiantuntevalta urheiluliikkeen myyjältä. Monissa urheiluliikkeissä tai esimerkiksi lääkärissä tai fysioterapeutilla voi pyytää askelluksen arviointia. Se kannattaa, jos jaloissa on vaivoja tai rasitusvammaherkkyyttä.

Nastat talveksi. Liukkailla teillä on paitsi kaatumisvaara, myös rasitusvammojen vaara. Liukkaalla alustalla juostessaan askeleita alkaa huomaamattaan varoa ja juoksutekniikka vääristyy. Vääränlainen askellus saattaa aiheuttaa rasitusvammoja.

Talvijuoksuun on paljon omia talvijuoksu- ja maastokenkiä, mutta jos et halua tehdä kallista investointia, osta lenkkareihin irtonastat, joita saa urheiluliikkeistä edullisesti.

3. Aseta tavoitteita fiksusti

Sosiaalisesta mediasta päätellen puolet tuttavistasi juoksee puolikkaita tai täysmaratoneja. Kaikki eivät kuitenkaan innostu kisoista, eikä tarvitsekaan. Moni juoksee vuosikausia osallistumatta koskaan massatapahtumaan.

Tavoitteita kannattaa olla, vaikkei kisoihin tähtäisikään – ja toisaalta vaikka tähtäisi, kannattaa silloinkin asettaa myös muita tavoitteita kuin pelkkä puolimaraton puolen vuoden päähän.

Tavoitteet tukevat kehittymistä juoksijana, auttavat pitämään treenirutiinista kiinni ja mikä tärkeintä, tuovat onnistumisen kokemuksia.

Palastele tavoitteet osiin esimerkiksi näin:

Vuositavoite. Ota yksi tavoite, jonka saavuttaminen tuntuu kaukaiselta. Esimerkiksi se puolimaraton keväällä tai syksyllä. Ilmoittaudu tapahtumaan. Jos et välitä kisoista, merkitse itsellesi tavoitteeksi esimerkiksi, että ensi kesänä 15 kilometrin lenkki sujuu osana treenirutiinia.

Kuukausitavoite. Mieti juoksutavoitteita kullekin kuukaudelle, koska puolen vuoden aikajänne on liian pitkä hallittavaksi. Kuukauden aikajänne opettaa alusta saakka järkevää tavoitteellista treenaamista, ja aloittelijan kunto kasvaa huimasti kuukaudessa. Ensimmäisen kuukauden tavoite voi lähtötasostasi riippuen olla esimerkiksi se, että jaksat kuukauden jälkeen juosta puoli tuntia tai 45 minuuttia yhtäjaksoisesti – ja että juokseminen tuntuu mukavalta. Kuukauden jälkeen voit alkaa ajan lisäksi mitata myös matkaa ja tehdä kilometritavoitteita.

Viikkotavoite. Viikkotavoite tarkoittaa, että mietit etukäteen lenkkiaikataulusi valmiiksi: kuinka monta kertaa viikossa ja minä päivinä juokset. Tämä auttaa paitsi siinä, että tosiaan lähdet lenkille, myös siinä, että muistat levätä. Aloittelija saattaa innostua etenkin, kun huomaa oman kunnon kasvavan. Älä silti lähde lenkille joka päivä, sillä juoksuun tottumattomat jalat rasittuvat helposti ja edessä voi olla pidempi tauko. Kunnon kasvaminen ja kehon palautuminen edellyttää lepopäiviä.

4. Voit olla aamulenkkeilijä – tai sitten et

Kokeile lenkkeilyä eri vuorokauden aikoina, niin löydät itsellesi sopivimman rytmin.

Jos virta on poissa iltaisin töiden jälkeen, kokeile suunnata lenkille jo aamulla. Pyri juoksemaan ainakin vapaapäivinä lenkki päivänvalossa. Lenkillä auringonvalossa on paljon helpompi tajuta, miksi juoksijat hehkuttavat tätä lajia. Ja lohdutukseksi: harva aktiivijuoksijakaan on sitä mieltä, että elämän hienoimpia kokemuksia on juoksulenkki aamukuudelta pimeässä.

5. Muista kehonhuolto

Opettele alusta saakka ottamaan kehonhuolto osaksi treeniohjelmaa. Verryttele keho ennen lenkkiä ja sen jälkeen. Venyttele lihaksia, mutta tee myös liikkuvuusharjoittelua ja muuta kehonhuoltoa. Hyvät vinkit kehonhuoltoon löydät täältä.

6. Kukaan ei ole kokenut juoksuflow’ta heti

Älä oleta, että laji tuntuu heti omalta tai että ymmärtäisit heti ensimmäisellä viikolla, miksi niin moni on tähän lajiin hurahtanut. Juokseminen tuntuu monista aluksi takkuiselta. Kun oma könyäminen on kaukana lennokkaasta juoksusta, se turhauttaa.

Älä silti kuvittele, että tämä laji ei ole sinua varten. Tuskin kukaan on rakastunut juoksuun ensiaskelluksella. Jatka juoksemista. Kun muutaman viikon jälkeen huomaat ensimmäisen kerran jaksavasi tutun reitin läpi paremmin, saat onnistumisen kokemuksen. Siitä on enää lyhyt matka siihen, että juoksuun hurahtaa.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi. Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Onko uudenvuoden­lupauksesi aloittaa juoksu? Kuusi neuvoa aloittelijalle

Julkaistu: 29.12.2015

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Päivitetty: 22.12.2015

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015