Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Treenaat mutta paino ei putoa? Vika on todennäköisesti näissä asioissa

Juoksublogi
 
Andrey Armyagov / Colourbox
Kuva: Andrey Armyagov / Colourbox

Liikuitko ja treenasitko viime vuonna säännöllisesti, mutta ne viimeiset ylimääräiset kilot vyötäröillä eivät silti lähteneet? Aiotko muuttaa asian tänä vuonna?

Parin ylimääräisen kilon jämähtäminen kroppaan on monen juoksijan riesa. Toisin kuin usein luullaan, juoksu ei edes suurissa määrissä automaattisesti laihduta, koska ihminen luontaisesti pyrkii korvaamaan kuluttamansa energian. Toisin sanoen lenkin jälkeen tulee tavallistakin isompi nälkä. Elimistö myös oppii juoksussa tehokkaaksi ajan myötä, joten energiankulutus ei välttämättä ole niin suurta kuin luulisi.

Pieni ylipaino ei estä juoksun harrastamista mitenkään. Jos kuitenkin tavoitteenasi on keventää tänä vuonna askelta ja pudottaa muutama kilo, kannattaa tarkistaa, ettet sorru tavallisimpiin juoksijan ruokavirheisiin. Kokosimme niistä viisi.

Yliarvioit liikuntasi määrän

Juoksija ajattelee helposti liikkuvansa paljon vain, koska käy lenkillä. Samalla moni myös syö sen mukaisesti.

Nykyajan juoksijalle tyypillistä kuitenkin on, että hän muun osan päivää lähinnä istuu tai makaa. Harvalla työ on fyysistä ja harva myöskään kävelee tai pyöräilee joka päivä töihin. Itselläni on päiviä, jolloin lenkki on käytännössä ainoa liikuntatuokio, ja kaikki päivän matkat kuluvat autolla tai junalla.

Koska harva myöskään juoksee joka päivä, arkiliikuntaa voi tulla kokonaisuutena hämmästyttävän vähän. Tällöin myös kalorinkulutus on luultua vähäisempää.

Et tiedä, paljonko kulutat lenkillä

Puolen kilon laihtuminen viikossa edellyttää, että kulutat joka päivä noin 500 kilokaloria enemmän kuin ruuasta saat. Useammallakaan lenkillä viikossa ei yleensä tällaiseen pääse, jos ei muuta myös ruokailutottumuksiaan.

Vaikka esimerkiksi treenikelloissa ja juoksumatoilla on sisäänrakennettuja kalorimittareita, ne ovat usein erittäin epätarkkoja. Puolen tunnin lenkki kuluttaa joka tapauksessa lähes kaikilla juoksijoilla alle 500 kilokaloria, pois lukien erittäin kovaa juoksevat isot miehet. Esimerkiksi rauhallisesti hölkkäävillä naisilla kulutus on selvästi pienempää.

Puolen kilon laihtuminen pelkällä juoksulla edellyttäisi siis lähes päivittäistä juoksua sekä sitä, ettei korvaa yhtään kuluttamistaan kaloreista ruualla.

Palkitset itsesi lenkin jälkeen – ylenmääräisesti

Lenkin jälkeen voi ja pitääkin syödä, mutta harva tarvitsee vain lenkin ansiosta kebab-ateriaa, pizzaa tai jättijälkiruokaa, useammasta saunaoluesta puhumattakaan.

Kaikki herkuttelevat joskus, mutta yksittäistä lenkkiä ei kannata pitää takeena siitä, etteikö herkuttelu näy vyötäröllä. Jos tykkäät palkita itsesi urheilun jälkeen, tee se maltillisesti.

Napsit energiapatukoita ja urheilujuomaa, joita et tarvitse

Lähikauppojenkin hyllyt ovat täyttyneet lyhyessä ajassa erilaisista trendikkäistä energia- ja välipalapatukoista sekä urheilujuomista.

Peruskuntoilija ei kuitenkaan käytännössä tarvitse näitä koskaan tavallisen ruokavalion lisäksi, ellei niillä selvästi korvata jotain muuta ruokaa. Niistä kertyy siten helposti vain ylimääräisiä kaloreita.

Tunninkaan liikuntasuoritus ei vielä edellytä erityistä tankkausta sen paremmin ennen kuin jälkeenkään. Energiavarastot kannattaa toki täyttää treenin jälkeen, mutta siihen sopii vaikka pieni pala leipää tai banaani ja myöhemmin ihan oikea ateria. Vasta puolentoista tai kahden tunnin suoritus on sellainen, että energiansaantia täytyy erikseen vahtia.

Syöt iltaisin ajatuksissasi

Tyypillinen painonvahtija sinnittelee aamun pikkupuurolla ja lounaan salaatilla, mutta sortuu illalla naposteluun. Illan aikana voikin sitten kulua enemmän ruokaa kuin reilummalla lounaalla olisi tullut syötyä.

Etenkin painoa tarkkaileville naisille tyypillistä on syödä hyvin vähän päivällä, kun itsekuria on vielä jäljellä. Väsyneenä illalla lenkin jälkeen se on vaikeampaa.

Jos olet iltanapostelija, saattaa painon kannalta olla parempi jopa lisätä päivällä syödyn ruuan määrää, jotta aivan älytön nälkä ei yllätä illalla. Jaksat myös juosta lenkin tehokkaammin, jos et tee sitä maha tyhjänä ja nälkäisenä.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Treenaat mutta paino ei putoa? Vika on todennäköisesti näissä asioissa

Päivitetty: 4.1. 18:32

Onko uudenvuoden­lupauksesi aloittaa juoksu? Kuusi neuvoa aloittelijalle

Julkaistu: 29.12.2015

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Päivitetty: 22.12.2015

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015