Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etsitkö juoksutavoitetta kevääksi? Juoksublogin kisaopas auttaa

Juoksublogi
 
Sami Kero
Helsinki city marathonin lähtö vuonna 2015.
Helsinki city marathonin lähtö vuonna 2015. Kuva: Sami Kero

Haluatko juosta keväällä kisan, mutta tavoite puuttuu vielä?

Kokosimme kisaoppaan pääkaupunkiseudun ja lähialueiden juoksutapahtumista, josta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon kevääksi tai alkukesäksi, olipa tavoitteesi mikä tahansa. Mukana on vinkkejä myös juoksutapahtumista ulkomailla.

Jos juoksee edes jotenkuten säännöllisesti, puolimaratonkuntoon ehtii hyvin kevääseen mennessä. Aktiivisempi juoksija ehtii kesään mennessä myös maratonille. Yhä suositumpaa on treenata myös lyhyempää matkaa varten ja kokeilla omaa vauhtikestävyyttään esimerkiksi kympin kisoissa.

Keväällä julkaisemme kisaoppaan kesän ja syksyn juoksutapahtumista.

Klassikot

Länsiväylä-juoksu 24. huhtikuuta Pääkaupunkiseudun perinteinen kevään avaus Espoossa, matkat 17,4 km ja 6 km. Lähtö ja maali Otaniemessä, pidempi reitti kiertää Tapiolan ja Mankkaan kautta Munkkiniemeen, Kuusisaareen ja takaisin Otaniemeen.

Sopii erityisen hyvin juoksijoille, jotka eivät vielä uskaltaudu puolimaratonille, mutta ovat valmiita jo testaamaan kymppiä pidempää matkaa. Lyhyille matkoille kuitenkin melko kallis, hinnat 30–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Helsinki City Run 14. toukokuuta Suomen suurin puolimaraton (21,1 km), perinteisesti yli 10 000 juoksijaa.

Tänä vuonna reitti on uudistunut, ja maali on remontissa olevan Olympiastadionin sijasta viereisellä Sonera Stadionilla. Reitti kiertää Töölönlahden kautta pyörätie Baanalle, Ruoholahteen, Hietaniemeen, Meilahteen ja sieltä Huopalahteen ja Keskuspuistoon. Reitillä siis paitsi aiempaa enemmän kaupunkia, edelleen myös metsäosuuksia.

Sopii erittäin hyvin ensimmäiseksi puolimaratoniksi, koska huolto toimii hyvin. Osallistumismaksu 56–76 euroa.

Tapahtuman sivut

Naisten Kymppi 29. toukokuuta Juoksutapahtumien ehdottomiin klassikoihin kuuluu Naisten kymppi, joka juostaan toukokuussa 33. kerran. Tapahtumaan osallistuu kaiken ikäisiä ja kuntoisia naisia, reitin voi myös kävellä läpi. Juoksutapahtumista ehkä iloisin: mukana roppakaupalla hyvää mieltä ja kaveriporukoita, jotka panostavat hauskoihin juoksuasuihin.

Tapahtuman sivut

Tukholman maraton 2. kesäkuuta Tuhansien suomalaisten suosima perinteinen alkukesän täysmaraton (42,2 km), jossa huolto ja kannustus ovat huippuluokkaa. Kisa kiertää kaksi osittain samaa kierrosta sekä aivan ydinkeskustassa että Djurgårdenin puistoalueella. Reitti ei ole aivan tasainen kahden siltaylityksen takia.

Osallistujamäärää on kisassa kasvatettu tasaisesti noin 20 000 juoksijaan, viime vuonna kisaan pystyi ilmoittautumaan vielä itse kisapäivänäkin. Tukholmaan lähtijöiden kannattaa varautua kaikenlaiseen säähän. Vuonna 2012 lämpötila oli vain pari astetta plussan puolella, vuonna 2007 lämpöä oli varjossa 30 astetta.

Tapahtuman sivut

Muita pääkaupunkiseudulla

Helsinki Spring Marathon 24. huhtikuuta Pohjois-Helsingissä järjestettävä uusi tapahtuma, jossa matkoina ovat maraton, puolimaraton ja kymppi. Lähtee Pukinmäen urheilukentältä ja kiertää Tapaninvainiota ja Tuomarinkylän pellon laitaa Tuusulanväylän kupeessa. Maraton kiertää saman lenkin neljä kertaa.

Erittäin tasainen ja potentiaalisesti siten nopea reitti. Samalla maisemiltaan selvästi ei-kaupunginomainen, koska reitti on lähinnä tienpiennarta ja rauhallista asuinaluetta. Hinta matkasta riippuen 22–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Tuusulanjärven maraton 21. toukokuuta Tuusulanjärven maisemissa juostava maraton, puolikas ja kymppi. Maraton kiertää järven kaksi kertaa. Reitti on luonnonkaunis mutta hiljainen, joten tapahtuma sopii erityisesti massajuoksuja karsastaville. Hinnat 25–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Helsinki Half Marathon 11. kesäkuuta HHM juostiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja niin moni ihastui reittiin, että tapahtumasta on kasvanut kahdessa vuodessa Suomen toiseksi suurin puolimaraton-tapahtuma. Reitti on urbaani ja kulkee Helsingin kantakaupungin tuntumassa merenrantaa pitkin muun muassa Kaivopuiston, Katajanokan ja Kalasataman ohi. Alusta on kilometrin hiekkatiepätkää lukuun ottamatta asfalttia.

Hinnat 46–69 euroa.

Tapahtuman sivut

Polkujuoksutapahtumia

Sandis Trail 7. toukokuuta Puolustusvoimien saarella Helsingin Santahaminassa järjestettävä maastotapahtuma, matkat 7 ja 14 kilometriä. Alusta on merenrantakalliota, metsää ja hiekkaa, ja reitti on järjestäjien mukaan vaativa. Alueelle pääsemiseen täytyy sen sotilasluonteen takia olla voimassa oleva Suomen passi.

Osallistujamäärä on rajattu 500 juoksijaan. Hinnat 40–45 euroa.

Lisätietoja

Sappee Uphill Run 21. toukokuuta Ylämäkeen juoksu on vuoristoisessa Keski-Euroopassa jo iso kisamuoto. Tällöin olennaista on noustavien metrien määrä, ei pelkkä kokonaismatka, eikä lähtö ja maali yleensä ole samassa paikassa.

Suomessa tällaisia kisoja on hyvin vähän, Etelä-Suomessa poikkeuksen tekee Sappee Uphill Run, jossa juostaan Sappeen hiihtokeskuksen hissiuraa ja sen läheisiä sora- ja asfalttitietä. Matkat ovat 5 ja noin 9,5 kilometriä, kokonaisnousua on matkasta riippuen noin 300 tai 500 metriä.

Järjestäjien mukaan reitti on erittäin raskas. Kisa sopii siten haastetta hakeville juoksijoille, joille aika ei ole ainoa tavoite. Viime vuonna juoksijoita oli hieman alle sata. Osallistumismaksu 14–25 euroa.

Tapahtuman sivut

Sipoonkorpi Trail 28. toukokuuta Pidempi polkujuoksu Vantaan Kuusijärven ympäristössä metsäpoluilla. Matkoina 30, 21 ja 10 kilometriä. Sopii siten myös aloitteleville pidempien reittien elämysjuoksijoille, jotka haluavat testata kestävyyttä maastossa. Reitti on viitoitettu eikä järjestäjien mukaan vaadi suunnistustaitoa.

Kisalla on sisartapahtuma Vantaa Trail jo hieman aiemmin 23. huhtikuuta, jossa reitti kulkee samoilla seuduilla, mutta järjestelyt on ilmoitettu hieman Sipoonkorpea keveämmiksi.

Tapahtuman sivut

Ulkomaille?

Riian maraton 15. toukokuuta Nykyisin jo noin 20 000 juoksijan suurtapahtuma Latviassa, jossa matkoina täysmaraton, puolikas, 10 kilometriä ja 6 kilometriä. Kohtuumaltillisesti hinnoiteltu, puolikkaan ja täysmatkan hinnat 29–59 euroa. Myös lennot Riikaan ja majoitus kaupungissa ovat kohtuuedullisia, joten sopii myös koko perheen viikonloppukohteeksi.

Maraton ja puolikas lähtevät yhtä aikaa aamulla klo 8.30, lyhyemmät matkat myöhemmin päivällä. Reitti alussa siten potentiaalisesti ruuhkainen kahden matkan samanaikaisuuden vuoksi.

Tapahtuman sivut

Kööpenhaminan maraton 22. toukokuuta Osallistujamäärältään Tukholmaa selvästi pienempi, noin 10 000 juoksijan maraton. Erinomainen pohjoismainen vaihtoehto juoksijalle, joka on jo juossut Tukholman. Keskustapainotteinen ja tasainen reitti, jossa on siten paljon nähtävää. Toimivat järjestelyt, eli helppo kohde kokemattomammallekin maratonmatkaajalle. Kisa alkaa 9.30 aamulla. Osallistumismaksu noin 90 euroa.

Tapahtuman sivut

Muita kevätmaratoneja Euroopassa, joissa ilmoittautuminen auki: Barcelona 13. maaliskuuta, Wien 10. huhtikuuta, Rotterdam 10. huhtikuuta, Rooma 10. huhtikuuta, Zürich 24. huhtikuuta, Edinburgh 29. toukokuuta.

Ehkä ensi vuonna

Lontoon maraton 24. huhtikuuta Klassikko, jonka tämän vuoden lähtölupa-arvontaan osallistui huikeasti yli 250 000 ihmistä,. Osallistumispaikka on siten ison kiven alla, erityisen vaikeaa se on omatoimisille kaveriporukoille, joissa useampi haluaa osallistumisnumeron. Myös kiintiöityihin hyväntekeväisyyspaikkoihin on tungosta. Jos aiot Lontooseen, kartoita muut kuin yleisen arvonnan mahdollisuudet ajoissa edellisenä vuonna.

Pariisin maraton 3. huhtikuuta Lontoota ”helpompi”, koska mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä, ja reitillä on tilaa 40 000 juoksijalle. Täyttyy kuitenkin aina jo hyvissä ajoin syksyn puolella, myös tuleva maraton on loppuunmyyty. Matkanjärjestäjillä ja hyväntekeväisyysorganisaatioilla saattaa olla kiintiöitä vielä tämän jälkeenkin. Juoksemiseen vaaditaan lääkärintodistus.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Etsitkö juoksutavoitetta kevääksi? Juoksublogin kisaopas auttaa

Julkaistu: 13.1. 14:28

Kovassa pakkasessa juokseminen on varustautumiskysymys – näin pukeudut oikein

Julkaistu: 6.1. 7:00

Treenaat mutta paino ei putoa? Vika on todennäköisesti näissä asioissa

Päivitetty: 4.1. 18:32

Onko uudenvuoden­lupauksesi aloittaa juoksu? Kuusi neuvoa aloittelijalle

Julkaistu: 29.12.2015

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Päivitetty: 22.12.2015

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015