Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraatko sykkeitä treenatessa? Nämä viisi sykealuetta tarvitset

Juoksublogi
 

Sykkeiden seuraamisesta on tullut arkipäivää monelle juoksijalle. Mutta tiedätkö, mitä eri sykkeillä pitäisi tehdä? Keräsimme Juoksublogiin viisi eri sykealueen treeniä, joista oma harjottelu kannattaa koostaa.

Sykkeeseen perustuvassa treenissä kannattaa aina aluksi hahmottaa kaksi peruskynnystä.

Niin sanottu aerobinen kynnys tarkoittaa sykettä, jolloin lihaksiin alkaa vähitellen kertyä maitohappoja, mutta jolloin kroppa pääsee niistä vielä hyvin eroon. Tämän kynnyksen alle jäävässä sykkeessä maitohappoja ei kerry ja treeni on helppoa. Peruskuntoa kasvatetaan aerobista kynnystä vähitellen nostamalla.

Anaerobinen, korkeampi sykekynnys tarkoittaa puolestaan sykettä, jolloin maitohappoa kertyy lihaksiin täsmälleen yhtä paljon kuin mistä elimistö pääsee vielä eroon. Tämän jälkeen treenataan anaerobisella alueella. Happi ei tällöin enää riitä lihaksiin, maitohappoja kertyy koko ajan lisää, eikä elimistö pääse niistä enää kokonaan eroon. Seurauksena on, ettei lihasten suorituskyky pysty kauan samalla tasolla – vauhti alkaa laskea tai loppuu kokonaan.

Sykealueiden laskemiselle on olemassa yleisluonteisia kaavoja, mutta ne voivat heittää omalla kohdalla reilusti. Sykealueista tosissaan kiinnostuneiden kannattakin käydä määrittämässä ne erillisissä testeissä. Tärkein määritettävä raja on korkein mahdollinen oma syke eli maksimisyke, josta alempia rajoja voi suurin piirtein arvioida.

Harrastelija saa maksimisykkeen saa selville kohtuullisen tarkasti myös itse juoksemalla kovia, useamman sadan metrin mittaisen intervalleja muutaman peräkkäin, pienellä tauolla. Viimeisen jälkeen syke on lähellä maksimisykettä, jos intervallit tehdään kovaa.

Laskukaavoista tavallisimmin käytetty maksimisykkeen määrittelijä on oman iän vähentäminen luvusta 220. Heitot voivat kuitenkin olla reiluja, ja tämä kaava aliarvioi helposti etenkin vanhempien juoksijoiden maksimisykkeen. Siksi nykyisin käytetään paljon myös laskukaavaa 207 – ikä x 0,7.

1. Palauttava treeni

Palauttava eli hyvin alhaisen sykealueen treeni jää useimmilla juoksijoilla väliin. Palauttava treeni tehdään vielä alhaisemmalla sykealueella kuin kuntoa kohottava peruskuntolenkki. Missään vaiheessa syke ei nouse aerobisen kynnyksen yli tai edes lähelle sitä.

Juoksijalle tällainen treeni voi olla erittäin vaikea, koska useimmilla juoksu hitaallakin vauhdilla nostaa sykkeet melko korkeiksi. Siksi palauttavan treenin voi korvata esimerkiksi reippaalla kävelyllä. Keinotekoinen juoksu kävelyvauhtia ei ole kaikille muutenkaan motivoivaa.

Juostessa olo pitäisi olla suurin piirtein sama kuin kävelylenkillä. Hengitys voi vähän tihentyä, mutta rasituksen pitäisi tuntua siltä, että sitä voisi jatkaa ongelmitta parikin tuntia.

Sykealue: 50–70 prosenttia maksimisykkeestä.

2. Kevyt peruskuntotreeni

Peruskuntotreenin tärkein tavoite on nostaa aerobista kynnystä ja sitä kautta kuntoa. Palauttava treeni ei tätä tee, koska siinä liikutaan koko ajan selvästi aerobisen kynnyksen alla.

Peruskuntolenkkien pitäisi muodostaa selvästi suurin osa juoksijan lenkeistä. Sykkeet ovat hieman aerobisen kynnyksen alapuolella, mutta ajoittain ne voivat lenkin aikana nousta myös sen yli.

Sykealue: Osin päällekkäinen palauuttavan treenin kanssa, noin 65–75 prosenttia maksimisykkeestä, ajoittain voi olla hieman korkeampikin.

3. Vauhtikestävyystreeni

Vauhtikestävyyden kehittämisessä liikutaan enimmäkseen aerobisella alueella. Tavoitteena on totuttaa elimistö kovempaan vauhtiin ja kehittää siten sekä juoksutehokkuutta että hapenkäyttöä. Juoksuvauhti on harrastelijoilla sellainen, että sitä jaksaa pitää yllä useamman kilometrin tai useamman kymmenen minuuttia. Pystyt todennäköisesti tässä vauhdissa vielä puhumaan parin sanan lauseita, muttet keskustelemaan kevyesti, ja joudut keskittymään jo juoksuun.

Vauhtikestävyyttä kannattaa treenata kerran viikossa, koska siitä palautuminen kestää kauemmin kuin peruskuntotreenistä.

Sykealue: Noin 75–85 prosenttia maksimisykkeestä.

4. Laktaattikynnystreeni

Vaikea nimi, mutta hyvin olennainen treeni vauhdin kehittymisen kannalta. Tarkoituksena on tässä nostaa anaerobista kynnystä. Aloittelija tai juoksua vähän harrastanut ei tarvitse tätä treeniä kehittyäkseen, koska pitkälle pääsee jo peruskunto- ja vauhtijuoksulla. Esimerkiksi puolimaratonilla aikaansa tosissaan parantava kuitenkin hyötyy jo tästä.

Kynnysjuoksussa liikutaan hyvin lähellä anaerobista kynnystä, välillä sen ylikin. Se on siis rasittavampaa kuin vauhtikestävyystreeni. Olo on kynnysjuoksussa jo hieman epämukava, joudut keskittymään selvästi. Mikään spurtti täysillä tämä ei kuitenkaan ole, sillä edelleen pystyt esimerkiksi puhumaan yksittäisiä sanoja.

Kynnystreeni kannattaa tehdä lenkin keskellä niin että lämmittelee alkuun joitakin kilometrejä ja lopussa palauttelee saman verran. Treenin osuus voi olla esimerkiksi 20–25 minuuttia.

Sykealue: Noin 80–90 prosenttia maksimisykkeestä.

5. Maksimitreeni

Maksimitreeni on nimensä mukainen, lähellä maksimisykettä liikkuva treeni. Tällöin puhutaan kovista intervalleista ja cooperin testin kaltaisista rasittavista lyhyehköistä treeneistä. Edes aktiiviharrastaja ei tarvitse näitä jatkuvasti, mutta jos haluaa kehittää tosissaan vauhtia, tähänkin kannattaa tutustua. Eliittijuoksijoilla maksimitreeni on osa harjoitusohjelmaa.

Maksimitreeniä ja laktaattikynnystreeniä ei pidä tehdä samalla treeniviikolla, muuten et ehdi palautua riittävästi. Maksimitreeni kannattaa tehdä silloin tällöin kynnysjuoksun sijaan, esimerkiksi kerran pari kuussa.

Sykealue: Yli 90 prosenttia maksimisykkeestä.

Seuraa Juoksublogia Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi. Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Seuraatko sykkeitä treenatessa? Nämä viisi sykealuetta tarvitset

Julkaistu: 4.3. 8:48

Treenaat, mutta tuloksia ei näy? Viisi tavallista syytä

Julkaistu: 29.2. 6:00

12 viikon juoksuohjelma aloittelijalle: Näin treenaat itsesi puolimaratonille

Julkaistu: 25.2. 11:52

Juoksijan lihakset voivat olla rapakunnossa – treenaa nämä paikat kuntoon

Päivitetty: 22.2. 15:21

Mitä treenistä kannattaa mitata? Ei välttämättä juuri mitään

Päivitetty: 5.2. 21:33

Ei tarpeeksi aikaa treenille? Tässä ovat parhaat kuntoiluvälineet kotiin

Julkaistu: 22.1. 10:14

Etsitkö juoksutavoitetta kevääksi? Juoksublogin kisaopas auttaa

Julkaistu: 13.1. 14:28

Kovassa pakkasessa juokseminen on varustautumiskysymys – näin pukeudut oikein

Julkaistu: 6.1. 7:00

Treenaat mutta paino ei putoa? Vika on todennäköisesti näissä asioissa

Päivitetty: 4.1. 18:32

Onko uudenvuoden­lupauksesi aloittaa juoksu? Kuusi neuvoa aloittelijalle

Julkaistu: 29.12.2015

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Päivitetty: 22.12.2015

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015