Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juokse tavoitteesi mukaan – ohjeet treenimääristä eri tavoitetasoille

Kuinka monta kertaa viikossa kannattaa juosta? Juoksublogin vinkeistä löydät oman tavoitteesi mukaiset ohjeet.

Juoksublogi
 

Kevään kuivat juoksukelit saavat sekä aloittelijan että konkarin lisäämään juoksukertoja lähes automaattisesti. Mutta montako kertaa juoksua viikossa on sopivasti? Missä vaiheessa juoksu menee ahnehtimisen puolelle? Keräsimme Juoksublogin vinkit kaikille tavoitetasoille.

Nolla kertaa viikossa

Jos aloitat kuntoilun tänä keväänä nollasta, älä aloita juoksemista kylmiltään. Tällainen aloitus paitsi nostaa loukkaantumisriskiä myös heikentää pidemmän aikavälin motivaatiota, jos juoksu ei heti suju niin kuin toivoisi.

Aloita mieluummin kävelemällä reippaasti kolme kertaa viikossa vähintään puoli tuntia. Kun olet totutellut säännölliseen reippailuun esimerkiksi kuukauden ajan ja olosi tuntuu hyvältä, voit alkaa vaihtaa kävelyä vähitellen juoksuun lenkin lomassa. Pyri juoksemaan tämän jälkeen lenkistä aina edellistä hieman suurempi osuus.

Yksi kerta viikossa

Kerran viikossa lenkkeily sopii kuntoilijoille, joiden päälaji on jokin muu kuin juoksu. Jos käyt esimerkiksi jumpassa, salibandyssä tai crossfitissä useita kertoja viikossa, on aikatauluihisi todennäköisesti vaikeaa mahduttaa paljon juoksua. Juoksu on tällöin hyvä aerobisen kunnon vahvistaja ja lisä. Osa juoksijoistakin vaihtaa lenkit talvikausiksi pääosin sisäliikuntaan tai hiihtoon.

Tavoitteellisempi kestävyyden tai nopeuden kasvattaminen juoksussa ei kuitenkaan yhdellä kerralla viikossa onnistu. On toki olemassa niitä, jotka juoksevat puolimaratonin harjoiteltuaan vain kerran viikossa, mutta yleensä kyse on hyväkuntoisista urheilutaustaisista ihmisistä, joilla ei ole nivel- tai muita ongelmia. Meille muille juoksukunnon kasvattaminen vaatii yleensä säännöllisempää harjoittelua.

2 kertaa viikossa

Kaksi kertaa viikossa on hyvä lenkkitahti, jos et tähtää kisaan tai muuhun tavoitteeseen ja jos haluat juoksulla lähinnä ylläpitää aerobista peruskuntoa. Tämä sopii erityisen hyvin esimerkiksi kuntosalilla käyville tai muuten enemmän lihaskuntotreeniin panostaville.

Lisäksi juoksijoille, jotka ovat harrastaneet lajia vuosikausia, tulee väistämättä aikoja, jolloin ei pysty tai halua juosta valtavia määriä. Tällaisia kausia voivat olla esimerkiksi lasten vauva-aika tai tavallista kiireisempi kausi töissä. Tällöin rutiinia voi hyvin pitää yllä parilla lenkillä viikossa. Tavoitteellinen harjoittelu on kohtuullisen helppoa aloittaa tältä tasolta aina uudestaan.

Kaksi kertaa viikossa on hyvä tahti myös silloin, jos teet paluuta lajin pariin loukkaantumisen jälkeen. Korvaa muut harjoituskerrat aluksi vesijuoksulla, uinnilla tai pyöräilyllä. Turha juoksun ahnehtiminen voi kostautua vammojen uusimisena.

3–4 kertaa viikossa

Ylivoimaisesti paras tahti yhtään tavoitteellisempaan juoksuun. Kolme kertaa viikossa riittää jo hyvin esimerkiksi puolimaratontreeniin (Juoksublogin puolimaratonohjelman löydät täältä). Tällöin viikko kannattaa rytmittää niin, että kahden peruslenkin lisäksi kolmas on muita lenkkejä pidempi. Tämä parantaa kestävyyttä jo suhteellisen nopeasti.

Tästä askel eteenpäin on neljä lenkkiä viikossa siten, että kaksi lenkeistä on kevyitä peruskuntolenkkejä, yksi on pidempi lenkki ja yksi vauhdikkaampi tempo- tai intervallilenkki. Näin saa omaan menoon paitsi kestävyyttä myös vauhtia. Täysmaratonille neljä kertaa viikossa on varmempi valinta kuin kolme.

Omista tavoitteista riippuen pitkän lenkin voi kausittain myös jättää pois, ja keskittyä lyhyempien matkojen vauhdin kasvattamiseen (vinkkejä lyhyiden lenkkien tehostamiseen löydät blogista täältä).

5 kertaa viikossa

Sopii juoksijoille, jotka todella nauttivat juoksusta eivätkä koe lenkkejä pakkopullana. Lisäksi tavoitteellisemman maratontreenin loppuvaiheessa kestävyyden edellyttämiä kilometrimääriä voi olla vaikeaa saada kasaan vähemmällä harjoitusmäärällä. Itse juoksen viisi kertaa viikossa kovempina treenikausina.

Kaksi lepopäivää mahdollistaa palautumisen vielä hyvin, joten innostunut juoksun harrastaja voi hyvin kokeilla tällaista tahtia ilman suurempaa huolta loukkaantumisesta. Tämä kuitenkin edellyttää hyvää lihashuoltoa juoksun ohessa, muuten loukkaantumisriski kasvaa nopeasti. Älä koskaan kasvata juoksumääriä niin, että jätät samalla lihaskunnon pois.

Tällaisella harjoitusmäärällä kannattaa myös miettiä jokaisen lenkin tarkoitusta. Jos juokset jokaisen lenkin samaa vauhtia ja samanmittaisena, viidestä harjoituskerrasta hyötyy varmasti vähemmän kuin neljästä mietitymmästä treenistä. Osa lenkeistä on pidettävä selkeästi kevyempinä, muuten ylirasituksen riski kasvaa.

6 kertaa tai useammin

Kuusi juoksupäivää viikossa on yleensä maksimi tavoitteellisemmallekin harjoittelijalle. Etenkin vähän vanhemmille juoksijoille kaksi lepopäivää viikossa on palautumisen kannalta usein parempi vaihtoehto.

Vain aivan kovimmalla eliittitasolla voi juosta joka päivä tai useammin kuin kerran päivässä. Tavalliselle työssäkäyvälle juoksijalle tällaisesta treenistä ei ole hyötyä, koska aikaa palautumiselle tai levolle ei ole. Treenien laatu alkaa tällöin myös kärsiä, koska kovia treenejä ei väsymykseltä saa tehtyä tarpeeksi kovaa. Myös lihashuollon mahduttaminen ohjelmaan käy hankalaksi.

Jos olet päivittäinen työmatkajuoksija, juokse työmatka samana päivänä edestakaisin mieluiten yhtenä tai kahtena päivänä viikossa. Kestävyyden kannalta yksi yhtäjaksoinen pitkä lenkki on tehokkaampi kuin kaksi lyhyttä lenkkiä samana päivänä.

Jos aikataulusi eivät anna muuhun mahdollisuutta, lyhyestä lenkistä kaksi kertaa päivässä ei kuitenkaan ole haittaa silloin tällöin tehtynä. Huolehdi tällöinkin silti lepopäivien riittävästä määrästä.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi. Voit seurata meitä myös Instagramissa.

Juoksublogi

Erja Yläjärvi

Blogi kaikesta juoksuun liittyvästä – peruslenkeistä maratoneihin, vinkeistä tarinoihin.

Erja Yläjärvi on HS:n toimituspäällikkö, joka juoksee kohti kahdeksatta maratoniaan. Hän etsii käytännön vinkkejä ja motivaatiokeinoja arjen juoksijoille.

Juoksublogi

Juokse tavoitteesi mukaan – ohjeet treenimääristä eri tavoitetasoille

Päivitetty: 30.3. 14:00

Näin jaksat juosta tuplamatkan – vinkit lenkin pidentämiseen

Päivitetty: 24.3. 16:28

Juoksijan tärkein venytys – kireä lonkankoukistaja selittää monta omituista kipua

Päivitetty: 15.3. 18:02

Ikä vaikuttaa treeniin ja tuloksiin – järkevän juoksuharjoittelun ohjeet 20–50-vuotiaille

Julkaistu: 9.3. 6:16

Seuraatko sykkeitä treenatessa? Nämä viisi sykealuetta tarvitset

Julkaistu: 4.3. 8:48

Treenaat, mutta tuloksia ei näy? Viisi tavallista syytä

Julkaistu: 29.2. 6:00

12 viikon juoksuohjelma aloittelijalle: Näin treenaat itsesi puolimaratonille

Julkaistu: 25.2. 11:52

Juoksijan lihakset voivat olla rapakunnossa – treenaa nämä paikat kuntoon

Päivitetty: 22.2. 15:21

Mitä treenistä kannattaa mitata? Ei välttämättä juuri mitään

Päivitetty: 5.2. 21:33

Ei tarpeeksi aikaa treenille? Tässä ovat parhaat kuntoiluvälineet kotiin

Julkaistu: 22.1. 10:14

Etsitkö juoksutavoitetta kevääksi? Juoksublogin kisaopas auttaa

Julkaistu: 13.1. 14:28

Kovassa pakkasessa juokseminen on varustautumiskysymys – näin pukeudut oikein

Julkaistu: 6.1. 7:00

Treenaat mutta paino ei putoa? Vika on todennäköisesti näissä asioissa

Päivitetty: 4.1. 18:32

Onko uudenvuoden­lupauksesi aloittaa juoksu? Kuusi neuvoa aloittelijalle

Julkaistu: 29.12.2015

Joulunakin on juostava, koska lepo stressaa? Tunnista, milloin treeni on muuttunut pakkomielteeksi

Päivitetty: 22.12.2015

Näin harjoittelet juoksumatolla tylsistymättä – kolme kovaa treeniä

Julkaistu: 16.12.2015

Leuanvedosta hyötyy juoksijakin – näillä ohjeilla jokainen oppii vetämään leukoja

Julkaistu: 8.12.2015

Joulutauko? Näin juoksukunto säilyy vähemmällä treenillä

Julkaistu: 4.12.2015

Ainoat lihaskuntoliikkeet, jotka tarvitset – ja niitä on vain kolme

Päivitetty: 30.11.2015

Talvijuoksu on oma lajinsa ja altistaa pahimmillaan rasitusvammoille – tärkeimmät ohjeet talven treeniin

Julkaistu: 25.11.2015

Maratonkuntoon pääsee puolessa vuodessa – näin se onnistuu

Julkaistu: 20.11.2015

Talvikausi on juoksijan tärkeintä aikaa – näin treenaat peruskuntosi paremmaksi

Julkaistu: 6.11.2015

Lähde lenkille, vaikkei huvita – näillä vinkeillä treeni sujuu motivaatiopulassakin

Julkaistu: 3.11.2015