Valikko
Juoksublogi    |   Blogi

Kovassa pakkasessa juokseminen on varustautumiskysymys – näin pukeudut oikein

Kylmällä ilmalla voi juosta, kunhan pukeutuu oikein. Kokosimme pakkasjuoksijan varustelistan ja vinkit niille, jotka palelevat helposti.

Pakkaseen ja kylmässä juoksemiseen pitää totutella, ja oikea varustautuminen lenkille on kaiken a ja o. Jos olet juossut talvet juoksumatolla, 10 pakkasastettakin saattaa tuntua ensimmäisellä lenkillä tuskaiselta. Kylmään kuitenkin tottuu vähitellen. Aloita lyhyillä lenkeillä.

Pakkasen sietokyky on yksilöllistä, ja pakkasen purevuuteen vaikuttaa myös esimerkiksi tuuli ja ilmankosteus. Jotkut pitävät lenkille lähdön rajana kymmentä pakkasastetta, toiset siirtyvät sisätiloihin jo aiemmin. Jotkut juoksevat 15–20 pakkasasteessakin.

Joillakin kylmä ilma tuntuu hengittäessä pahalta, eikä lenkkeillä silloin kannata, vaikka kaveri kertoisi juoksevansa vielä paljon kylmemmässäkin. Rasitusastmasta kärsivien ei pitäisi juosta kovalla pakkasella lainkaan.

Juokse kylmässä rauhallisia peruskestävyyslenkkejä ja jätä kovat vauhtikestävyyslenkit juoksumatolle. Lähde pakkaslenkillä erityisen rauhallisesti liikkeelle.

Näin kovilla pakkasilla kannattaa pukeutua lenkille:

Kaksi tärkeintä: Kuori ja lämmike

Tuulelta suojaavaa takkia tarvitaan leudommillakin keleillä, mutta hyvän kuorikerroksen merkitys on pakkasella suuri. Millä tahansa takilla ei kylmässä pärjää. Itse käytän noin kymmeneen pakkasasteeseen saakka talvijuoksuun suunniteltua takkia, jossa on kevyt vuori. Kun mittari laskee kymmenen pakkasasteen alle, puen lenkille lumilautailussa käyttämäni jämäkämmän mutta hengittävän kuoritakin.

Pakkasessa ei pärjää tavallisilla juoksutrikoilla. Valitse talvijuoksutrikoot, joissa on vuori tai kuorihousut.

Lämpimänä pysyt kerrospukeutumalla. Kahdet pitkät alushousut tai trikoot eivät välttämättä ole kovassa pakkasessa liioittelua. Pue alusasun päälle lämmittävä kerros. Hyviä materiaaleja pukeutumisessa ovat esimerkiksi merinovilla ja fleece. Osa juoksijoista pärjää pukemalla kuorikerroksen alle kaksi tai kolme teknistä paitaa. Jos palelet yläkropasta helposti, voit laittaa takin ja lämminkerroksen väliin vielä hihattoman liivin lämmittämään.

Tarpeellisia varusteita:

Putkihuivi suojaa kaulaa, niskaa ja takaraivolle nostettuna päätä. Pää kannattaa suojata hyvällä pipolla, jonka materiaali on hengittävää mutta jossa on sisäpuolella lämmittävä vuori. Jos korvat jäätyvät ja kipeytyvät helposti, laita pipon päälle niiden suojaksi vielä urheiluun tarkoitettu panta.

Hyvät hanskat löydät kokeilemalla erilaisia. Moni käyttää hiihtohanskoja, itselleni ne eivät pakkasella riitä, koska kädet jäätyvät herkästi. Vaikka muuten hikoilisi, kohmettuneet sormet tuntuvat ikäviltä. Jos sormet palelevat hanskoissa kuin hanskoissa, kokeile pukea villasormikkaat ja niiden päälle kevytrukkaset.

Kauluri suojaa paitsi hengitystä myös poskia ja leukaa kylmältä. Urheiluun tarkoitetut kylmän ilman hengityssuojat pysyvät napakasti paikallaan. Niissä on sieraimille oma pieni aukko ja suun edessä pieniä reikiä, joiden kautta ilma kulkee.

Vinkit palelijalle:

Reidet ja takapuoli: Joillekin riittävät kuorihousut ja toiset käyttävät shortseja juoksutrikoiden päällä lämmikkeenä. Jos reidet ja takapuoli jäätyvät hyvästä pukeutumisesta huolimatta lenkillä, apu löytyy villaisista shortseista tai puolipitkistä housuista, jotka puetaan kuorihousujen alle.

Nilkat: Säärystimet suojaavat nilkkoja ja pohkeita.

Alaselkä: Joillakin alaselkä on kylmänarka. Kokeile silloin merinovillaista selänlämmitintä, joka suojaa alaselän ja lantion seudun.

Varpaat: Useimmilla eivät varpaat palele lenkillä, mutta joillakin tämäkin on ongelma. Juoksu tuntuu todella ikävältä, jos jalat ovat kohmeessa. Itse ratkaisin palelevien varpaiden pulman pari vuotta sitten ompelemalla juoksusukkieni kärkeen villavahvikkeet. Sukat herättävät hilpeyttä juoksukavereissa, mutta toimivat!

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksublogi
 • Juoksu
 • Pakkanen
 • Talvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  7. 7

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  8. 8

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Lapin supertalvi pyörii ulkomaalaisten ”seikkailijoiden” työllä – turistiopas voi tienata vähemmän kuin siivooja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  6. 6

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  9. 9

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  10. 10

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää