Valikko
Juoksublogi    |   Blogi

Etsitkö juoksutavoitetta kevääksi? Juoksublogin kisaopas auttaa

Puolimaratonkuntoon ehtii hyvin kevääseen mennessä. Kokosimme kisaoppaan, josta löydät itsellesi sopivan juoksutapahtuman, halusitpa sitten lyhyelle matkalle, puolikkaalle, täysmaratonille tai kokeilemaan polkujuoksua.

Haluatko juosta keväällä kisan, mutta tavoite puuttuu vielä?

Kokosimme kisaoppaan pääkaupunkiseudun ja lähialueiden juoksutapahtumista, josta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon kevääksi tai alkukesäksi, olipa tavoitteesi mikä tahansa. Mukana on vinkkejä myös juoksutapahtumista ulkomailla.

Jos juoksee edes jotenkuten säännöllisesti, puolimaratonkuntoon ehtii hyvin kevääseen mennessä. Aktiivisempi juoksija ehtii kesään mennessä myös maratonille. Yhä suositumpaa on treenata myös lyhyempää matkaa varten ja kokeilla omaa vauhtikestävyyttään esimerkiksi kympin kisoissa.

Keväällä julkaisemme kisaoppaan kesän ja syksyn juoksutapahtumista.

Klassikot

Länsiväylä-juoksu 24. huhtikuuta Pääkaupunkiseudun perinteinen kevään avaus Espoossa, matkat 17,4 km ja 6 km. Lähtö ja maali Otaniemessä, pidempi reitti kiertää Tapiolan ja Mankkaan kautta Munkkiniemeen, Kuusisaareen ja takaisin Otaniemeen.

Sopii erityisen hyvin juoksijoille, jotka eivät vielä uskaltaudu puolimaratonille, mutta ovat valmiita jo testaamaan kymppiä pidempää matkaa. Lyhyille matkoille kuitenkin melko kallis, hinnat 30–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Helsinki City Run 14. toukokuuta Suomen suurin puolimaraton (21,1 km), perinteisesti yli 10 000 juoksijaa.

Tänä vuonna reitti on uudistunut, ja maali on remontissa olevan Olympiastadionin sijasta viereisellä Sonera Stadionilla. Reitti kiertää Töölönlahden kautta pyörätie Baanalle, Ruoholahteen, Hietaniemeen, Meilahteen ja sieltä Huopalahteen ja Keskuspuistoon. Reitillä siis paitsi aiempaa enemmän kaupunkia, edelleen myös metsäosuuksia.

Sopii erittäin hyvin ensimmäiseksi puolimaratoniksi, koska huolto toimii hyvin. Osallistumismaksu 56–76 euroa.

Tapahtuman sivut

Naisten Kymppi 29. toukokuuta Juoksutapahtumien ehdottomiin klassikoihin kuuluu Naisten kymppi, joka juostaan toukokuussa 33. kerran. Tapahtumaan osallistuu kaiken ikäisiä ja kuntoisia naisia, reitin voi myös kävellä läpi. Juoksutapahtumista ehkä iloisin: mukana roppakaupalla hyvää mieltä ja kaveriporukoita, jotka panostavat hauskoihin juoksuasuihin.

Tapahtuman sivut

Tukholman maraton 2. kesäkuuta Tuhansien suomalaisten suosima perinteinen alkukesän täysmaraton (42,2 km), jossa huolto ja kannustus ovat huippuluokkaa. Kisa kiertää kaksi osittain samaa kierrosta sekä aivan ydinkeskustassa että Djurgårdenin puistoalueella. Reitti ei ole aivan tasainen kahden siltaylityksen takia.

Osallistujamäärää on kisassa kasvatettu tasaisesti noin 20 000 juoksijaan, viime vuonna kisaan pystyi ilmoittautumaan vielä itse kisapäivänäkin. Tukholmaan lähtijöiden kannattaa varautua kaikenlaiseen säähän. Vuonna 2012 lämpötila oli vain pari astetta plussan puolella, vuonna 2007 lämpöä oli varjossa 30 astetta.

Tapahtuman sivut

Muita pääkaupunkiseudulla

Helsinki Spring Marathon 24. huhtikuuta Pohjois-Helsingissä järjestettävä uusi tapahtuma, jossa matkoina ovat maraton, puolimaraton ja kymppi. Lähtee Pukinmäen urheilukentältä ja kiertää Tapaninvainiota ja Tuomarinkylän pellon laitaa Tuusulanväylän kupeessa. Maraton kiertää saman lenkin neljä kertaa.

Erittäin tasainen ja potentiaalisesti siten nopea reitti. Samalla maisemiltaan selvästi ei-kaupunginomainen, koska reitti on lähinnä tienpiennarta ja rauhallista asuinaluetta. Hinta matkasta riippuen 22–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Tuusulanjärven maraton 21. toukokuuta Tuusulanjärven maisemissa juostava maraton, puolikas ja kymppi. Maraton kiertää järven kaksi kertaa. Reitti on luonnonkaunis mutta hiljainen, joten tapahtuma sopii erityisesti massajuoksuja karsastaville. Hinnat 25–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Helsinki Half Marathon 11. kesäkuuta HHM juostiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja niin moni ihastui reittiin, että tapahtumasta on kasvanut kahdessa vuodessa Suomen toiseksi suurin puolimaraton-tapahtuma. Reitti on urbaani ja kulkee Helsingin kantakaupungin tuntumassa merenrantaa pitkin muun muassa Kaivopuiston, Katajanokan ja Kalasataman ohi. Alusta on kilometrin hiekkatiepätkää lukuun ottamatta asfalttia.

Hinnat 46–69 euroa.

Tapahtuman sivut

Polkujuoksutapahtumia

Sandis Trail 7. toukokuuta Puolustusvoimien saarella Helsingin Santahaminassa järjestettävä maastotapahtuma, matkat 7 ja 14 kilometriä. Alusta on merenrantakalliota, metsää ja hiekkaa, ja reitti on järjestäjien mukaan vaativa. Alueelle pääsemiseen täytyy sen sotilasluonteen takia olla voimassa oleva Suomen passi.

Osallistujamäärä on rajattu 500 juoksijaan. Hinnat 40–45 euroa.

Lisätietoja

Sappee Uphill Run 21. toukokuuta Ylämäkeen juoksu on vuoristoisessa Keski-Euroopassa jo iso kisamuoto. Tällöin olennaista on noustavien metrien määrä, ei pelkkä kokonaismatka, eikä lähtö ja maali yleensä ole samassa paikassa.

Suomessa tällaisia kisoja on hyvin vähän, Etelä-Suomessa poikkeuksen tekee Sappee Uphill Run, jossa juostaan Sappeen hiihtokeskuksen hissiuraa ja sen läheisiä sora- ja asfalttitietä. Matkat ovat 5 ja noin 9,5 kilometriä, kokonaisnousua on matkasta riippuen noin 300 tai 500 metriä.

Järjestäjien mukaan reitti on erittäin raskas. Kisa sopii siten haastetta hakeville juoksijoille, joille aika ei ole ainoa tavoite. Viime vuonna juoksijoita oli hieman alle sata. Osallistumismaksu 14–25 euroa.

Tapahtuman sivut

Sipoonkorpi Trail 28. toukokuuta Pidempi polkujuoksu Vantaan Kuusijärven ympäristössä metsäpoluilla. Matkoina 30, 21 ja 10 kilometriä. Sopii siten myös aloitteleville pidempien reittien elämysjuoksijoille, jotka haluavat testata kestävyyttä maastossa. Reitti on viitoitettu eikä järjestäjien mukaan vaadi suunnistustaitoa.

Kisalla on sisartapahtuma Vantaa Trail jo hieman aiemmin 23. huhtikuuta, jossa reitti kulkee samoilla seuduilla, mutta järjestelyt on ilmoitettu hieman Sipoonkorpea keveämmiksi.

Tapahtuman sivut

Ulkomaille?

Riian maraton 15. toukokuuta Nykyisin jo noin 20 000 juoksijan suurtapahtuma Latviassa, jossa matkoina täysmaraton, puolikas, 10 kilometriä ja 6 kilometriä. Kohtuumaltillisesti hinnoiteltu, puolikkaan ja täysmatkan hinnat 29–59 euroa. Myös lennot Riikaan ja majoitus kaupungissa ovat kohtuuedullisia, joten sopii myös koko perheen viikonloppukohteeksi.

Maraton ja puolikas lähtevät yhtä aikaa aamulla klo 8.30, lyhyemmät matkat myöhemmin päivällä. Reitti alussa siten potentiaalisesti ruuhkainen kahden matkan samanaikaisuuden vuoksi.

Tapahtuman sivut

Kööpenhaminan maraton 22. toukokuuta Osallistujamäärältään Tukholmaa selvästi pienempi, noin 10 000 juoksijan maraton. Erinomainen pohjoismainen vaihtoehto juoksijalle, joka on jo juossut Tukholman. Keskustapainotteinen ja tasainen reitti, jossa on siten paljon nähtävää. Toimivat järjestelyt, eli helppo kohde kokemattomammallekin maratonmatkaajalle. Kisa alkaa 9.30 aamulla. Osallistumismaksu noin 90 euroa.

Tapahtuman sivut

Muita kevätmaratoneja Euroopassa, joissa ilmoittautuminen auki: Barcelona 13. maaliskuuta, Wien 10. huhtikuuta, Rotterdam 10. huhtikuuta, Rooma 10. huhtikuuta, Zürich 24. huhtikuuta, Edinburgh 29. toukokuuta.

Ehkä ensi vuonna

Lontoon maraton 24. huhtikuuta Klassikko, jonka tämän vuoden lähtölupa-arvontaan osallistui huikeasti yli 250 000 ihmistä,. Osallistumispaikka on siten ison kiven alla, erityisen vaikeaa se on omatoimisille kaveriporukoille, joissa useampi haluaa osallistumisnumeron. Myös kiintiöityihin hyväntekeväisyyspaikkoihin on tungosta. Jos aiot Lontooseen, kartoita muut kuin yleisen arvonnan mahdollisuudet ajoissa edellisenä vuonna.

Pariisin maraton 3. huhtikuuta Lontoota ”helpompi”, koska mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä, ja reitillä on tilaa 40 000 juoksijalle. Täyttyy kuitenkin aina jo hyvissä ajoin syksyn puolella, myös tuleva maraton on loppuunmyyty. Matkanjärjestäjillä ja hyväntekeväisyysorganisaatioilla saattaa olla kiintiöitä vielä tämän jälkeenkin. Juoksemiseen vaaditaan lääkärintodistus.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksublogi
 • Juoksu
 • Maraton
 • puolimaraton

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  6. 6

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  7. 7

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää