Valikko
Juoksublogi    |   Blogi

Etsitkö juoksutavoitetta kevääksi? Juoksublogin kisaopas auttaa

Puolimaratonkuntoon ehtii hyvin kevääseen mennessä. Kokosimme kisaoppaan, josta löydät itsellesi sopivan juoksutapahtuman, halusitpa sitten lyhyelle matkalle, puolikkaalle, täysmaratonille tai kokeilemaan polkujuoksua.

Haluatko juosta keväällä kisan, mutta tavoite puuttuu vielä?

Kokosimme kisaoppaan pääkaupunkiseudun ja lähialueiden juoksutapahtumista, josta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon kevääksi tai alkukesäksi, olipa tavoitteesi mikä tahansa. Mukana on vinkkejä myös juoksutapahtumista ulkomailla.

Jos juoksee edes jotenkuten säännöllisesti, puolimaratonkuntoon ehtii hyvin kevääseen mennessä. Aktiivisempi juoksija ehtii kesään mennessä myös maratonille. Yhä suositumpaa on treenata myös lyhyempää matkaa varten ja kokeilla omaa vauhtikestävyyttään esimerkiksi kympin kisoissa.

Keväällä julkaisemme kisaoppaan kesän ja syksyn juoksutapahtumista.

Klassikot

Länsiväylä-juoksu 24. huhtikuuta Pääkaupunkiseudun perinteinen kevään avaus Espoossa, matkat 17,4 km ja 6 km. Lähtö ja maali Otaniemessä, pidempi reitti kiertää Tapiolan ja Mankkaan kautta Munkkiniemeen, Kuusisaareen ja takaisin Otaniemeen.

Sopii erityisen hyvin juoksijoille, jotka eivät vielä uskaltaudu puolimaratonille, mutta ovat valmiita jo testaamaan kymppiä pidempää matkaa. Lyhyille matkoille kuitenkin melko kallis, hinnat 30–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Helsinki City Run 14. toukokuuta Suomen suurin puolimaraton (21,1 km), perinteisesti yli 10 000 juoksijaa.

Tänä vuonna reitti on uudistunut, ja maali on remontissa olevan Olympiastadionin sijasta viereisellä Sonera Stadionilla. Reitti kiertää Töölönlahden kautta pyörätie Baanalle, Ruoholahteen, Hietaniemeen, Meilahteen ja sieltä Huopalahteen ja Keskuspuistoon. Reitillä siis paitsi aiempaa enemmän kaupunkia, edelleen myös metsäosuuksia.

Sopii erittäin hyvin ensimmäiseksi puolimaratoniksi, koska huolto toimii hyvin. Osallistumismaksu 56–76 euroa.

Tapahtuman sivut

Naisten Kymppi 29. toukokuuta Juoksutapahtumien ehdottomiin klassikoihin kuuluu Naisten kymppi, joka juostaan toukokuussa 33. kerran. Tapahtumaan osallistuu kaiken ikäisiä ja kuntoisia naisia, reitin voi myös kävellä läpi. Juoksutapahtumista ehkä iloisin: mukana roppakaupalla hyvää mieltä ja kaveriporukoita, jotka panostavat hauskoihin juoksuasuihin.

Tapahtuman sivut

Tukholman maraton 2. kesäkuuta Tuhansien suomalaisten suosima perinteinen alkukesän täysmaraton (42,2 km), jossa huolto ja kannustus ovat huippuluokkaa. Kisa kiertää kaksi osittain samaa kierrosta sekä aivan ydinkeskustassa että Djurgårdenin puistoalueella. Reitti ei ole aivan tasainen kahden siltaylityksen takia.

Osallistujamäärää on kisassa kasvatettu tasaisesti noin 20 000 juoksijaan, viime vuonna kisaan pystyi ilmoittautumaan vielä itse kisapäivänäkin. Tukholmaan lähtijöiden kannattaa varautua kaikenlaiseen säähän. Vuonna 2012 lämpötila oli vain pari astetta plussan puolella, vuonna 2007 lämpöä oli varjossa 30 astetta.

Tapahtuman sivut

Muita pääkaupunkiseudulla

Helsinki Spring Marathon 24. huhtikuuta Pohjois-Helsingissä järjestettävä uusi tapahtuma, jossa matkoina ovat maraton, puolimaraton ja kymppi. Lähtee Pukinmäen urheilukentältä ja kiertää Tapaninvainiota ja Tuomarinkylän pellon laitaa Tuusulanväylän kupeessa. Maraton kiertää saman lenkin neljä kertaa.

Erittäin tasainen ja potentiaalisesti siten nopea reitti. Samalla maisemiltaan selvästi ei-kaupunginomainen, koska reitti on lähinnä tienpiennarta ja rauhallista asuinaluetta. Hinta matkasta riippuen 22–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Tuusulanjärven maraton 21. toukokuuta Tuusulanjärven maisemissa juostava maraton, puolikas ja kymppi. Maraton kiertää järven kaksi kertaa. Reitti on luonnonkaunis mutta hiljainen, joten tapahtuma sopii erityisesti massajuoksuja karsastaville. Hinnat 25–60 euroa.

Tapahtuman sivut

Helsinki Half Marathon 11. kesäkuuta HHM juostiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja niin moni ihastui reittiin, että tapahtumasta on kasvanut kahdessa vuodessa Suomen toiseksi suurin puolimaraton-tapahtuma. Reitti on urbaani ja kulkee Helsingin kantakaupungin tuntumassa merenrantaa pitkin muun muassa Kaivopuiston, Katajanokan ja Kalasataman ohi. Alusta on kilometrin hiekkatiepätkää lukuun ottamatta asfalttia.

Hinnat 46–69 euroa.

Tapahtuman sivut

Polkujuoksutapahtumia

Sandis Trail 7. toukokuuta Puolustusvoimien saarella Helsingin Santahaminassa järjestettävä maastotapahtuma, matkat 7 ja 14 kilometriä. Alusta on merenrantakalliota, metsää ja hiekkaa, ja reitti on järjestäjien mukaan vaativa. Alueelle pääsemiseen täytyy sen sotilasluonteen takia olla voimassa oleva Suomen passi.

Osallistujamäärä on rajattu 500 juoksijaan. Hinnat 40–45 euroa.

Lisätietoja

Sappee Uphill Run 21. toukokuuta Ylämäkeen juoksu on vuoristoisessa Keski-Euroopassa jo iso kisamuoto. Tällöin olennaista on noustavien metrien määrä, ei pelkkä kokonaismatka, eikä lähtö ja maali yleensä ole samassa paikassa.

Suomessa tällaisia kisoja on hyvin vähän, Etelä-Suomessa poikkeuksen tekee Sappee Uphill Run, jossa juostaan Sappeen hiihtokeskuksen hissiuraa ja sen läheisiä sora- ja asfalttitietä. Matkat ovat 5 ja noin 9,5 kilometriä, kokonaisnousua on matkasta riippuen noin 300 tai 500 metriä.

Järjestäjien mukaan reitti on erittäin raskas. Kisa sopii siten haastetta hakeville juoksijoille, joille aika ei ole ainoa tavoite. Viime vuonna juoksijoita oli hieman alle sata. Osallistumismaksu 14–25 euroa.

Tapahtuman sivut

Sipoonkorpi Trail 28. toukokuuta Pidempi polkujuoksu Vantaan Kuusijärven ympäristössä metsäpoluilla. Matkoina 30, 21 ja 10 kilometriä. Sopii siten myös aloitteleville pidempien reittien elämysjuoksijoille, jotka haluavat testata kestävyyttä maastossa. Reitti on viitoitettu eikä järjestäjien mukaan vaadi suunnistustaitoa.

Kisalla on sisartapahtuma Vantaa Trail jo hieman aiemmin 23. huhtikuuta, jossa reitti kulkee samoilla seuduilla, mutta järjestelyt on ilmoitettu hieman Sipoonkorpea keveämmiksi.

Tapahtuman sivut

Ulkomaille?

Riian maraton 15. toukokuuta Nykyisin jo noin 20 000 juoksijan suurtapahtuma Latviassa, jossa matkoina täysmaraton, puolikas, 10 kilometriä ja 6 kilometriä. Kohtuumaltillisesti hinnoiteltu, puolikkaan ja täysmatkan hinnat 29–59 euroa. Myös lennot Riikaan ja majoitus kaupungissa ovat kohtuuedullisia, joten sopii myös koko perheen viikonloppukohteeksi.

Maraton ja puolikas lähtevät yhtä aikaa aamulla klo 8.30, lyhyemmät matkat myöhemmin päivällä. Reitti alussa siten potentiaalisesti ruuhkainen kahden matkan samanaikaisuuden vuoksi.

Tapahtuman sivut

Kööpenhaminan maraton 22. toukokuuta Osallistujamäärältään Tukholmaa selvästi pienempi, noin 10 000 juoksijan maraton. Erinomainen pohjoismainen vaihtoehto juoksijalle, joka on jo juossut Tukholman. Keskustapainotteinen ja tasainen reitti, jossa on siten paljon nähtävää. Toimivat järjestelyt, eli helppo kohde kokemattomammallekin maratonmatkaajalle. Kisa alkaa 9.30 aamulla. Osallistumismaksu noin 90 euroa.

Tapahtuman sivut

Muita kevätmaratoneja Euroopassa, joissa ilmoittautuminen auki: Barcelona 13. maaliskuuta, Wien 10. huhtikuuta, Rotterdam 10. huhtikuuta, Rooma 10. huhtikuuta, Zürich 24. huhtikuuta, Edinburgh 29. toukokuuta.

Ehkä ensi vuonna

Lontoon maraton 24. huhtikuuta Klassikko, jonka tämän vuoden lähtölupa-arvontaan osallistui huikeasti yli 250 000 ihmistä,. Osallistumispaikka on siten ison kiven alla, erityisen vaikeaa se on omatoimisille kaveriporukoille, joissa useampi haluaa osallistumisnumeron. Myös kiintiöityihin hyväntekeväisyyspaikkoihin on tungosta. Jos aiot Lontooseen, kartoita muut kuin yleisen arvonnan mahdollisuudet ajoissa edellisenä vuonna.

Pariisin maraton 3. huhtikuuta Lontoota ”helpompi”, koska mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä, ja reitillä on tilaa 40 000 juoksijalle. Täyttyy kuitenkin aina jo hyvissä ajoin syksyn puolella, myös tuleva maraton on loppuunmyyty. Matkanjärjestäjillä ja hyväntekeväisyysorganisaatioilla saattaa olla kiintiöitä vielä tämän jälkeenkin. Juoksemiseen vaaditaan lääkärintodistus.

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat kaikki päivitykset suoraan feediisi! Voit seurata meitä myös Instagramissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksublogi
 • Juoksu
 • Maraton
 • puolimaraton

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää