Valikko
Juoksublogi

Tältä tuntuu juosta maraton – 30 kilometrin tienoilla ratkeaa se, onko kokemus mahtava, keskinkertainen vai kivulias

Tulevana lauantaina juostaan jälleen Suomen suurin täysmaraton, Helsinki City Marathon.

Tulevana lauantaina juostaan jälleen Suomen suurin täysmaraton, Helsinki City Marathon. Joukossa on jälleen runsaasti myös ensikertalaisia, ja kaduilla toivon mukaan paljon uusia kannustajia.

Mutta miltä 42,2 kilometrin juokseminen tuntuu? Kaikki maratonit eivät tietenkään ole samanlaisia keskenään. Osa voi tuntua jopa yllättävän kevyiltä. Osa puolestaan on sään, väsymyksen tai ruuansulatusongelmien takia niin kamalia, että pelkkä maaliin pääsy tuntuu toivottomalta.

Mitä useamman maratonin juoksee, sitä enemmän niihin kuitenkin muodostuu tietty kaava. Se menee suurin piirtein näin.

Lähtöviiva

Ennen lähtöä pää keskittyy joko varmistelemaan kaikkea moneen kertaan tai lähinnä rauhoittelemaan itseään siitä että on harjoitellut tarpeeksi. Onko kengännauha liian kireällä? Toimiiko kello? Kävinkö jo tarpeeksi monta kertaa vessassa? Joinko liikaa vai liian vähän? Entä jos ajanotto ei toimi enkä saa aikaa? (huoli, joka ei koskaan toteudu). Lähdön odottelu on joka toinen minuutti jännittävää, joka toinen minuutti raastavaa.

Kilometrit 1-5

Kun lopulta saa juosta, alku on usein jonkinlaista pään sisäistä sählinkiä, etenkin isoissa tapahtumissa. Adrenaliinitaso on korkealla, lähdön odottelun jälkeen haluaa vihdoin päästä nopeasti matkaan ja samalla reitti ja vauhdinjako vähän jännittää. Ympärillä velloo samaan aikaan satoja tai tuhansia ihmisiä, jotka ajattelevat täsmälleen samoin.

Juoksu alussa on usein tahattoman nykivää ja ajatukset alkukilometreillä ovat sekavia. Tuo tyyppi juoksee liian lähellä. Eihän täällä mahdu mihinkään. Onko tämä nyt liian hidasta vai liian nopeaa? Onpa tuolla oudot shortsit. Miksi minua hengästyttää jo nyt? Alkaakohan sataa? Juokse nyt vaan.

Jossain 3-4 kilometrin vaiheilla oman pään ja ympäröivän reitinkin alkukaaos yleensä hellittää ja sitä tyytyy osaansa, eli alkaa lähinnä juosta.

Kilometrit 5-20

Jos olet harjoitellut säännöllisesti, juossut pitkät lenkkisi eikä mahasi temppuile, nämä kilometrit tuntuvat hyviltä ja helpoilta. Jännitys on karissut, juoksurytmi on löytynyt ja mihinkään ei satu, joten juostessa jaksaa hyvin katsella ympärilleen.

Koska maraton yleensä kulkee muuta kuin omaa arkireittiä, uudet maisemat virkistävät, juoksija jaksaa olla utelias ja fiilis on korkealla. Jopa niin korkealla, että tulee ajatelleeksi, miksei juokse maratoneja useamminkin. Tämähän on ihan mahtavaa, helppoa, ihanaa. Mikä tässä on muka niin vaikeaa?

Tässä hurmoksessa vauhdin kiristäminen voi yhtäkkiä tuntua hyvältä ajatukselta. Näin voi käydä, vaikka mikään aiemmassa treenissä ei viittaa siihen, että yhtäkkiä jaksaisit maaliin asti tavallista nopeampaa vauhtia. Jos kiristät tahtia, olo on tässä vaiheessa edelleen hyvä, koska adrenaliineja ja kisaintoa riittää.

Kilometrit 20-30

Puolivälin jälkeen väsymys alkaa sitten tuntua, yleensä vähitellen niin, että menoa kuitenkin voi vielä hyvin jatkaa ilman että vauhti heti tippuu. Tempon ja askelluksen ylläpitäminen muuttuu kuitenkin työläämmäksi ja adrenaliinit ovat jo häipyneet jonnekin muualle. Samalla jäljellä olevan matkan pituus hahmottuu lopullisesti (Vielä yhtä pitkä matka maaliin!). Maisemien katselun sijasta ajattelee koko ajan enemmän itseään ja sitä miltä missäkin paikassa tuntuu.

Jos olet aloittanut liian kovaa tai mennyt nostamaan tahtia liikaa, väsymys voi vallata pään ja jalat jo tässä vaiheessa. Tällöin loppumatkasta tulee HYVIN pitkä. Muussa tapauksessa väsymys tulee armollisemmin asteittain ja siihen ehtii hyvin henkisesti asennoitua.

Olipa päivän kunto mikä hyvänsä, olet joka tapauksessa käyttänyt kaikki nopeat hiilihydraattivarastot. Etenkään jos et pysty syömään matkalla, alat usein väsyä myös tästä syystä.

Kilometrit 30-40

Jossain 30 kilometrin tienoilla ratkeaa se, onko maraton mahtava, keskinkertainen vai lähinnä kivulias kokemus. Erot kokemuksissa syntyvät enimmäkseen näillä kilometreillä.

Jos johonkin on alkanut sattua tai hiertää, sitä ajattelee tästä eteenpäin KOKO AJAN. Jos sataa tai tuulee tai aurinko paahtaa piinaavasti, sitäkin ajattelee KOKO AJAN. Kaikki ankeus korostuu, ja tämän ajattelu itsekseen metristä toiseen on todella rasittavaa. Tässä vaiheessa osa juoksijoista törmää henkiseen ja osin fyysiseenkin muuriin. Mitä järkeä tässä muka on?

Jos tästä aikoo selvitä, kaikenlainen itsensä vakuuttelu kiihtyy järjettömiin mittoihin. Vielä seuraavaan risteykseen. Vielä siitä seuraavaan. Hei tuo tuolla juoksee vielä hitaammin! Tämä loppuu ihan kohta. Varmasti loppuu.

Toisaalta jos jakanut vauhtisi oikein ja sinulla on muutenkin hyvä päivä, tällaista ajatuskiertoa ei välttämättä tule ollenkaan. Meno tuntuu tällöinkin rankalta ja alkua jäykemmältä, mutta hyvänä päivänä tiedät jaksavasi silti ongelmitta maaliin (enää alle kymppi!). Vauhtia ei silti pysty nostamaan enää kovin paljon.

Kilometrit 40-42,2

Lähes jokaisen maratoonarin päässä tapahtuu jotain 40 kilometrin kohdalla. Jos kisa on mennyt hyvin, nämä ovat todennäköisesti nopeimmat kilometrit koko kisan aikana. Yhtäkkiä juokset kovempaa kuin kertaakaan aiemmin vaikka äsken vielä väsytti.

Toisaalta jos olet kärvistellyt joka ikisen edeltävän kilometrin, nämä kilometrit jaksaa yhtäkkiä vain siksi, että pää ymmärtää, että nyt se matka oikeasti loppuu.

Loppukirin pystyvät ottamaan ne, jotka eivät ole käyttäneet kaikkea energiaansa jo matkalla. Nämä juoksijat olisivat todennäköisesti päässeet reitin nopeamminkin maaliin.

Maaliviivan ylitys voi vaihdella tunnetasolla täydellisestä euforiasta lähinnä siihen helpotukseen että jalkoja ei tarvitse enää liikuttaa.

Juoksublogi toivottaa kaikille juoksijoille hyvää helsinkiläistä maratonia!

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat päivitykset feediisi. Voit myös seurata meitä Instagramissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksublogi
 • juokseminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  4. 4

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  5. 5

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla Suomelle enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  10. 10

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää