Valikko
Juoksublogi

Tältä tuntuu juosta maraton – 30 kilometrin tienoilla ratkeaa se, onko kokemus mahtava, keskinkertainen vai kivulias

Tulevana lauantaina juostaan jälleen Suomen suurin täysmaraton, Helsinki City Marathon.

Tulevana lauantaina juostaan jälleen Suomen suurin täysmaraton, Helsinki City Marathon. Joukossa on jälleen runsaasti myös ensikertalaisia, ja kaduilla toivon mukaan paljon uusia kannustajia.

Mutta miltä 42,2 kilometrin juokseminen tuntuu? Kaikki maratonit eivät tietenkään ole samanlaisia keskenään. Osa voi tuntua jopa yllättävän kevyiltä. Osa puolestaan on sään, väsymyksen tai ruuansulatusongelmien takia niin kamalia, että pelkkä maaliin pääsy tuntuu toivottomalta.

Mitä useamman maratonin juoksee, sitä enemmän niihin kuitenkin muodostuu tietty kaava. Se menee suurin piirtein näin.

Lähtöviiva

Ennen lähtöä pää keskittyy joko varmistelemaan kaikkea moneen kertaan tai lähinnä rauhoittelemaan itseään siitä että on harjoitellut tarpeeksi. Onko kengännauha liian kireällä? Toimiiko kello? Kävinkö jo tarpeeksi monta kertaa vessassa? Joinko liikaa vai liian vähän? Entä jos ajanotto ei toimi enkä saa aikaa? (huoli, joka ei koskaan toteudu). Lähdön odottelu on joka toinen minuutti jännittävää, joka toinen minuutti raastavaa.

Kilometrit 1-5

Kun lopulta saa juosta, alku on usein jonkinlaista pään sisäistä sählinkiä, etenkin isoissa tapahtumissa. Adrenaliinitaso on korkealla, lähdön odottelun jälkeen haluaa vihdoin päästä nopeasti matkaan ja samalla reitti ja vauhdinjako vähän jännittää. Ympärillä velloo samaan aikaan satoja tai tuhansia ihmisiä, jotka ajattelevat täsmälleen samoin.

Juoksu alussa on usein tahattoman nykivää ja ajatukset alkukilometreillä ovat sekavia. Tuo tyyppi juoksee liian lähellä. Eihän täällä mahdu mihinkään. Onko tämä nyt liian hidasta vai liian nopeaa? Onpa tuolla oudot shortsit. Miksi minua hengästyttää jo nyt? Alkaakohan sataa? Juokse nyt vaan.

Jossain 3-4 kilometrin vaiheilla oman pään ja ympäröivän reitinkin alkukaaos yleensä hellittää ja sitä tyytyy osaansa, eli alkaa lähinnä juosta.

Kilometrit 5-20

Jos olet harjoitellut säännöllisesti, juossut pitkät lenkkisi eikä mahasi temppuile, nämä kilometrit tuntuvat hyviltä ja helpoilta. Jännitys on karissut, juoksurytmi on löytynyt ja mihinkään ei satu, joten juostessa jaksaa hyvin katsella ympärilleen.

Koska maraton yleensä kulkee muuta kuin omaa arkireittiä, uudet maisemat virkistävät, juoksija jaksaa olla utelias ja fiilis on korkealla. Jopa niin korkealla, että tulee ajatelleeksi, miksei juokse maratoneja useamminkin. Tämähän on ihan mahtavaa, helppoa, ihanaa. Mikä tässä on muka niin vaikeaa?

Tässä hurmoksessa vauhdin kiristäminen voi yhtäkkiä tuntua hyvältä ajatukselta. Näin voi käydä, vaikka mikään aiemmassa treenissä ei viittaa siihen, että yhtäkkiä jaksaisit maaliin asti tavallista nopeampaa vauhtia. Jos kiristät tahtia, olo on tässä vaiheessa edelleen hyvä, koska adrenaliineja ja kisaintoa riittää.

Kilometrit 20-30

Puolivälin jälkeen väsymys alkaa sitten tuntua, yleensä vähitellen niin, että menoa kuitenkin voi vielä hyvin jatkaa ilman että vauhti heti tippuu. Tempon ja askelluksen ylläpitäminen muuttuu kuitenkin työläämmäksi ja adrenaliinit ovat jo häipyneet jonnekin muualle. Samalla jäljellä olevan matkan pituus hahmottuu lopullisesti (Vielä yhtä pitkä matka maaliin!). Maisemien katselun sijasta ajattelee koko ajan enemmän itseään ja sitä miltä missäkin paikassa tuntuu.

Jos olet aloittanut liian kovaa tai mennyt nostamaan tahtia liikaa, väsymys voi vallata pään ja jalat jo tässä vaiheessa. Tällöin loppumatkasta tulee HYVIN pitkä. Muussa tapauksessa väsymys tulee armollisemmin asteittain ja siihen ehtii hyvin henkisesti asennoitua.

Olipa päivän kunto mikä hyvänsä, olet joka tapauksessa käyttänyt kaikki nopeat hiilihydraattivarastot. Etenkään jos et pysty syömään matkalla, alat usein väsyä myös tästä syystä.

Kilometrit 30-40

Jossain 30 kilometrin tienoilla ratkeaa se, onko maraton mahtava, keskinkertainen vai lähinnä kivulias kokemus. Erot kokemuksissa syntyvät enimmäkseen näillä kilometreillä.

Jos johonkin on alkanut sattua tai hiertää, sitä ajattelee tästä eteenpäin KOKO AJAN. Jos sataa tai tuulee tai aurinko paahtaa piinaavasti, sitäkin ajattelee KOKO AJAN. Kaikki ankeus korostuu, ja tämän ajattelu itsekseen metristä toiseen on todella rasittavaa. Tässä vaiheessa osa juoksijoista törmää henkiseen ja osin fyysiseenkin muuriin. Mitä järkeä tässä muka on?

Jos tästä aikoo selvitä, kaikenlainen itsensä vakuuttelu kiihtyy järjettömiin mittoihin. Vielä seuraavaan risteykseen. Vielä siitä seuraavaan. Hei tuo tuolla juoksee vielä hitaammin! Tämä loppuu ihan kohta. Varmasti loppuu.

Toisaalta jos jakanut vauhtisi oikein ja sinulla on muutenkin hyvä päivä, tällaista ajatuskiertoa ei välttämättä tule ollenkaan. Meno tuntuu tällöinkin rankalta ja alkua jäykemmältä, mutta hyvänä päivänä tiedät jaksavasi silti ongelmitta maaliin (enää alle kymppi!). Vauhtia ei silti pysty nostamaan enää kovin paljon.

Kilometrit 40-42,2

Lähes jokaisen maratoonarin päässä tapahtuu jotain 40 kilometrin kohdalla. Jos kisa on mennyt hyvin, nämä ovat todennäköisesti nopeimmat kilometrit koko kisan aikana. Yhtäkkiä juokset kovempaa kuin kertaakaan aiemmin vaikka äsken vielä väsytti.

Toisaalta jos olet kärvistellyt joka ikisen edeltävän kilometrin, nämä kilometrit jaksaa yhtäkkiä vain siksi, että pää ymmärtää, että nyt se matka oikeasti loppuu.

Loppukirin pystyvät ottamaan ne, jotka eivät ole käyttäneet kaikkea energiaansa jo matkalla. Nämä juoksijat olisivat todennäköisesti päässeet reitin nopeamminkin maaliin.

Maaliviivan ylitys voi vaihdella tunnetasolla täydellisestä euforiasta lähinnä siihen helpotukseen että jalkoja ei tarvitse enää liikuttaa.

Juoksublogi toivottaa kaikille juoksijoille hyvää helsinkiläistä maratonia!

Tykkää Juoksublogista Facebookissa, niin saat päivitykset feediisi. Voit myös seurata meitä Instagramissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksublogi
 • juokseminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  5. 5

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  6. 6

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  9. 9

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  10. 10

   Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  4. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  5. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta
  6. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  7. Tunti sitten
  8. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin
  13. Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia
  14. Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua
  15. Näytä lisää