Valikko
Juoksublogi    |   Juoksublogi

Pue nämä vaatteet kylmälle juoksulenkille – ohjeet keleille nollasta paukkupakkaseen

Keräsimme pakkaspäivien avuksi konkreettisen vaatelistan eri lämpötiloihin.

Kylmälle lenkille pukeminen on kokeneellekin vaikeaa. Yleissääntö siitä, että lenkille kannattaa laittaa päälle ikään kuin ulkona olisi 10 astetta lämpimämpi, ei aina auta kovalla pakkasella.

Tuuli kannattaa aina huomioida lämpötilaa miettiessä. Alle viisi metriä sekunnissa puhaltava tuuli ei juuri lisää pukeutumisen tarvetta, mutta tästä kovempi tuuli lisää selvästi pakkasen purevuutta. Tuulella kylmyyden tunne kuitenkin vaihtelee lenkin aikana paljonkin – myötätuuliosuuksilla pakkanen ei tunnu yhtä pahalta kuin vastatuulessa. Valitse mahdollisuuksien mukaan siis suojaisa reitti, jolla minimoit tuulen vaikutuksen kaiken kaikkiaan.

Suosi pukeutumisessa ohuita kerroksia, usein yksi ja sama kevyt juoksutakki riittää kelissä kuin kelissä. Toppavaatteissa ei koskaan kannata juosta, koska ne ovat raskaat ja hiostavat.

Keräsimme pakkaspäivien avuksi konkreettisen vaatelistan eri lämpötiloihin. Yleisiä kylmään pukeutumisvinkkejä löydät myös aiemmasta postauksesta täältä.

Nollakeli

Tämä ei käytännössä eroa monista kirpeistä syysaamuista, joten kevyellä vaatetuksella pärjää.

Alakroppa: Tukevat tavalliset juoksutrikoot, tarvittaessa päälle voi laittaa vielä sortsit pakaroita lämmittämään. Normaalit sukat.

Yläkroppa: T-paita tai korkeintaan kevyt pitkähihainen paita (ei siis vielä esimerkiksi villakerrastoa) ja kevyt tuulta pitävä juoksutakki. Ohut pipo ja hanskat.

-5 astetta

Pikkupakkanen ei edelleenkään vaadi paksua talvivarustusta. Lenkin alussa saakin tuntua viileältä, ennen kuin keho lämpenee.

Alakroppa: Hieman pitävämmät hiihto- tai talvijuoksuhousut ilman aluskerrastoa tai vaihtoehtoisesti kahdet ohuet trikoot päällekkäin. Osa pärjää yhä yksissä tukevissa trikoissa ja tarvittaessa säärystimissä. Normaalit sukat.

Yläkroppa: Tekninen pitkähihainen paita ja ohut takki riittävät usein edelleen, tarvittaessa voi laittaa ylimääräisen t-paidan rintakehää lämmittämään. Ohut pipo. Sormet palelevat usein helpoiten, joten valitse talveen tarkoitetut hieman tukevammat hanskat. Huolehdi, että alaselkä on suojattu, se on altis kylmälle ja kuormittuu juostessa muutenkin.

-10 astetta

Alakroppa: Nyt kannattaa pukea kahdet trikoot. Palelevammat laittavat hiihto- tai talvijuoksuhousut ja niiden alle lämpöhousut tai trikoot. Sukkien kannattaa olla tukevat ja sellaiset, joissa on nilkkaa suojaava varsi. Jalkaterät harvoin palelevat, joten villasukkia ei lumessakaan tarvitse.

Yläkroppa: Tekninen fleece on tässä vaiheessa hyvä vaihtoehto ohuen juoksutakin ja t-paidan väliin. Tavallinen fleece usein hiostaa, joten valitse urheilumalli, joka päästää hien läpi. Korkea kaulus tai kauluri estää lämpöä karkaamasta.

Jos et käytä fleeceä, vaihtoehtoisesti voi laittaa pari ohutta pitkähihaista paitaa takin alle päällekkäin. Pipon kannattaa olla jo lämmittävämpää mallia. Kylmäkätiset ottavat hiihtorukkaset, muille riittävät tukevat hanskat.

-15 astetta

Jos sää on tyyni, käytännössä sama vaatetus kuin 10 asteen pakkasella usein riittää. Ota tarvittaessa avuksi rukkaset, kauluri, fleecevuorattu pipo, säärystimet ja muita asusteita, jotka suojaavat kehon reuna-alueita. Keskikeho harvoin palelee liikkeessä, vaikka olisi kylmäkin.

-20 tai enemmän

Itse siirrän 15 pakkasasteen jälkeen lenkit juoksumatolle tai sisäradalle, koska kylmä alkaa vaikuttaa tässä vaiheessa jo reilummin vauhteihin, hengitykseen ja juoksun rentouteen. Pakkaseen tottuneet jatkavat silti vielä kylmemmässäkin. Kylmänsieto on hyvin yksilöllistä, joten selkeitä pukeutumisohjeita on vaikeaa antaa.

Jatka lähtökohtaisesti 15 pakkasasteen linjalla mutta valitse tarvittaessa päällimmäiseksi hieman tukevampi ja vuoratumpi takki. Lisäksi lämpökerraston on hyvä olla selkeästi lämpöä tuova, tällaisia kerroksia voi laittaa halutessaan parikin. Tässä vaiheessa myös sukat kannattaa vaihtaa lämmittävään malliin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juoksublogi
 • Juoksu
 • Treeni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  5. 5

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   Lontoon suurpaloa kiihdyttäneitä eristemateriaaleja saa käyttää myös suomalaisissa kerrostaloissa

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa

  10. 10

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää