Valikko
Kauhaa ja rakkautta

Mantelimassa - uhka vai mahdollisuus?

Laskiaissunnuntai on huomenna. Laskiaistiistai on ensi viikolla.

Tästä johtuen kysyn teiltä tänään, arvon lukijaraati:

Laskiaispulla. Hillolla vai mantelimassalla?

 

Arvaan jo, mitä suurin osa teistä vastasi. Ainakin oma tuttavapiirini taitaa itseäni ja yhtä toista henkilöä lukuunottamatta edustaa mantelimassaa, yäk -ihmistyyppiä.

Tämä on mielestäni suuri vääryys. Suunnitelmani on tänä vuonna muuttaa tuo käsitys. No totta puhuen... se on ehkä aavistuksen liian kunnianhimoinen suunnitelma. Sanotaan, että tavoitteeni on tänä vuonna muuttaa edes yhden ihmisen käsitys mantelimassasta.

Veikkaan nimittäin, että useimmat mantelimassaa, yäk -ihmiset eivät ole saaneet laskiaispulliinsa kotitekoista mantelimassaa. Tuoreeltaan jauhettu mantelimassa on ihan eri juttu kuin se kaupan ikuisuuden muovikääreissä seissyt mömmö.

Ymmärrän, että loikkaaminen hillojengistä mantelimassatiimiin voi äkkiseltään tuntua liian järisyttävältä muutokselta. Kenties monen inho mantelimassaa kohtaan onkin itse asiassa mantelimassainhoksi verhottua muutosvastarintaa. Mutta ei hätää, asiaan on ratkaisu. Suomen johtavana tutkivana laskiaispullajournalistina tiedän ne likaiset salaisuudet, joita laskiaispullateollisuuden raesokerinen verho taaksensa kätkee.

 

Leipomot, kahvilat ja konditoriat ovat vuosikymmeniä yrittäneet syöttää meille propagandaa siitä, että se on joko-tai. Mantelimassalla vai hillolla? he kysyvät petollisten hymyjensä takaa pullaostoksille poikenneilta sunnuntaikävelijöiltä. Salaliitoilla ja kähminnällä peitelty totuus on kuitenkin se, että sinun ei tarvitse valita. Vaikka jonain päivänä tajuaisit kauhuksesi sittenkin pitäväsi mantelimassasta, sinun ei tarvitse hylätä hilloa.

Oma vastaukseni postauksen alussa esittämääni kysymykseen on kaikkimullehetinyt-sukupolvelleni tyypillinen. Molemmat. Haluan laskiaispullani hillolla ja mantelimassalla! Niin, että täytettä on aina liikaa, minkä vuoksi laskiaispullani näyttää uhmaavan painovoimaa! Niin, että haukatessa täyte purskahtaa ulos ja sotkee paidan! Niin, että jo koskemattomana se pursuilee törkeästi yli ja valuu pöydälle! Hittoon tyylikkäät laskiaispullat, lisää täytettä!

 

Mutta takaisin siihen mantelimassaan. Sen tekeminen itse on todella helppoa eikä siinä mene kuin hetki - ja lopputulos on ehdottomasti tämän pienen vaivan arvoinen.

Olen myös leikitellyt ajatuksella mantelimassan maustamisesta. Kenties appelsiininkuorella? Kenties tujauksella rommia? Hmm, ehkä ensi vuonna.

 

Mantelimassa (n. 2-2,5 dl)

100 g kuorettomia manteleita

1,5 dl tomusokeria

1 kananmunanvalkuainen

Laita mantelit tehosekoittimeen tai yleiskoneeseen ja jauha jauheeksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin.

Kaada manteli-sokeriseos kulhoon ja lisää valkuaista vähän kerrallaan, kunnes koostumus on mieleisesi. Helpoiten saat massan tasaiseksi "nyppimällä" valkuaisen sormin manteli-sokeriseoksen joukkoon. Laskiaispullia varten laitan yleensä kokonaisen valkuaisen, sillä hieman löysempi mantelimassa sopii niihin hyvin. Jos kuitenkin haluat esim. muovailla mantelimassasta jotain, voit tehdä siitä hieman kovempaa lisäämällä valkuaista vähemmän.

37 vastausta artikkeliin "Mantelimassa - uhka vai mahdollisuus?"

Katarina 18.02.2012 15:07

Ehdottomasti mantelimassalla :)

Irinja 18.02.2012 15:47

Mantelimassalla! Nam! Osten kerran Berliinistä eräiltä joulumarkkinoilta chili-kaneli-mantelimassaa, se oli taivaallista!! Tein siitä mm. suklaalla päällystettyjä namuja. Ja loput kävin nakertamassa suoraan paketista ennenkuin tuli laskiainen..

Sanna 18.02.2012 15:50

Olen nimenomaan niitä mantelimassa, yäk-ihmisiä. Marsipaani ja marmeladi kuuluvat mielestäni tähän samaan yäk-kategoriaan, muuten kyllä menee liki kaikki makea... ja etenkin suolainen. :) Mutta, mutta nyt kun katson tuota reseptiä, niin eivät nuo ainesosat niin mahdottomilta näytä. Ehkä annan mantelimassalle mahdollisuuden.

Seitsikko 18.02.2012 15:53

Halleluja, meitä on muitakin! Olen jo pitkään yrittänyt käännyttää ihmisiä sekä-että -pulliin, mutta huonolla menestyksellä... Mun mielestä pullaan pitää kaivaa kolo, sekoittaa siitä saatu aines mantelimassaan ja laittaa takasin. Ja hillo, sen pitää olla vadelmaa!

Eeva 18.02.2012 16:08

@ Katarina: jes! 2-0 :)

@ Irinja: apua, kuulostaa ihanalta! Ostan kanssa aina jouluksi suklaalla kuorrutettua marsipaania, miksiköhän en ole tehnyt sitä aikaisemmin itse... ensi jouluna muuten teen!

@ Sanna: no sehän siinä just on, että mantelimassaa inhoavat yleensä nekin jotka muuten tykkäävät manteleista ja sokerista. Ja mantelimassahan ei juuri muuta olekaan :) Tosin kaupan mantelimassa maistuukin musta ihan muovilta, tuoretta sen olla pitää.

@ Seitsikko: ooh, tuo kuulostaa muuten nerokkaalta idealta. Vadelmalle pisteet myös täältä!

*jossu* 18.02.2012 16:26

Kaikessa muussa olen kaikkimullehetinyt-kannalla, mutta laskiaispullakysymyksessä taidankin salaa olla eimeillämitäänherkkujasyödävaanpettuleipää-sukupolvea, sillä kaikkein mieluiten söisin pullani pelkällä kermavaahdolla :O. Mutta koska olen laiska ja ostan pullani marketeista, ostan sitten hillolla. Olen myös pihi (tässä asiassa) enkä kaavi sitä pois ja heitä roskiin, vaan tongin hillon ensimmäisenä suuhuni, niin onpahan siitäkin sitten selvitty :D. Mantelimassaa inhoan! Sinänsä hassua, koska paljaaltaan syötynä rakastan manteleita (ehkä sitten niin paljon, että koen pyhäinhäväistykseksi mennä mössäämään niitä saati että siihen sekaan lisätään yhtään mitään muuta :D). Taidan olla vähemmistössä tässä pulla-asiassa..

Alva 18.02.2012 16:54

Hillolla! Piti kyllä oikein miettiä, että olenko koskaan maistanut mantelimassaista laskiaispullaa, mutten oikein vieläkään päässyt tästä selvyyteen. Oletan maistaneeni, koska olen niin vahvasti sitä vastaan :D Tai sitten se johtuu siitä, etten ylipäätään pidä manteleista.

Hillo ja kermavaahto on joka tapauksessa lyömätön yhdistelmä, varsinkin viimevuotinen kombo kermavaahto-omenahillo :)

Kaunopuheinen 18.02.2012 18:00

Itsekin olen aina ihmetellyt näitä "hillolla vai mantelimassalla?" -kysymyksiä. Hienoa kuulla, etten ole ainoa "no molemmilla!" -koulukunnan edustaja!

Itselleni se paras ja "oikea" tapa tehdä laskiaispullat on sama, millä ne aina pienenä tehtiin. Eli pullan pohjapuolesta kaiverretaan pullan sisustaa ensin lusikalla kulhoon, jossa siihen sekoitetaan mantelimassaa ja hiukan kermavaahtoa. Tämä ihana mössö laitetaan takaisin pullan sisään, päälle lusikoidaan hilloa ja kermavaahtoa ja sitten kansi päälle. Ja kuten sanoitkin, kermavaahdon tulee pursuilla ja pullan syömisen tulee olla äärimmäisen vaikeaa - ellei sitten mene aidan alta ja syö ensin kantta ja vasta sitten pohjaa:)

Leivoin juuri tänään pullia aikomuksena ottaa varaslähtö laskiaiseen, mutta voih, saavuin blogiisi liian myöhään huomaamaan tämän nerokkaan ajatuksen itsetehdystä mantelimassasta! Nimimerkillä miksenoletajunnutettäsitävoitehdäitse... Ehdin nimittäin ostaa jo valmista mantelimassaa, joka sekin on kyllä hyvää, mutta tämä resepti kuulostaa niin paljon paremmalta. Ehkä ensi laskiaisena sitten:)

Laura 18.02.2012 18:01

Inhosin mantelimassapullia tähän päivään asti, kunnes tein netistä bongaamani vinkin perusteella seuraavaa massaa:

1 mantelimassapötkö

4 pikkupullan sisusta

kuohukermaa.

Vatkataan sekaisin ja pullan väliin kermavaahdon kanssa. Parempaa kuin hillo. Seuraavalla kerralla pitää tehdä massa itse. Tuohon massaan voisi lisätä vielä hieman karvasmanteliaromia.

Nuppu 18.02.2012 19:29

Itse syön laskiaispullani mieluiten hillahillolla! Mutta vadelmahillo on hyvää myös, ja mansikkahillokin menee. Mantelimassa menee vain aivan äärimmäisessä hätätapauksessa.

Iines 18.02.2012 21:28

Bogasin juuri laskiaispullista. Valmiissa pullissa on isoja eroja huh huh...Olen hilloihmisiä. Runebergin päivänäkin mietin, että mikä ihmeen etäisesti tuttu imelä maku tässä muuten erinomaisen kosteassa yksilössä onkaan, kunnes myöhemmin tajusin sen tulevan mantelista. Gnnh.

Anni Minerva 18.02.2012 21:41

Samalla linjoilla mennään - molempi parempi! :) Laskiaispullat ovat kyllä suomalaisista perinneleivoksista itselleni niitä rakkaimpia, voisin syödä niitä joka juhlapyhä kesät talvet!

Nessu 18.02.2012 22:07

Meillä kotona äiti teki laskiaispullat niin että ihanan ison pullan sisustaa hieman koverrettiin pois ja sisus lisättiin kermavaahtoon mantelisuikaleiden kanssa. Sitten täyte takaisin pullan sisälle. Taivaallista! Mutta äidin pullat on ilman täytettäkin taivaallisia... Ostopullan syön mieluiten massan kera.

Senja 18.02.2012 23:10

Vallankumouksellista! Voi valita molemmat! Minä vannon hillon nimeen, mutta reseptisi on pakko testata ja julistaa oma kanta vasta sitten.

-kaisa 18.02.2012 23:25

mantelimassalla, ehdottomasti. ja kuten moni muukin tekee, myös meillä osa pullan sisusta ja hiukka kermavaahtoa sekoitetaan mantelimassan kanssa ja sillä täytetään pulla. hyvää.

Anna 19.02.2012 1:08

Uskomatonta, luulin olevani yksin perheeni peruja olevan laskiaispulla mantelimassalla ja hillolla-periaatteen kanssa. Se pullasta koverrettu muru kuuluu sekoittaa mantelimassaan ja kermavaahtoon ja tuolla ihanan pehmeällä mössöllä täytetään kuoppa; siihen päälle vadelmahillo ja ympärille kermavaahto. Siististi syömisestä kukaan ei kai puhunutkaan? ;)

Tuula 19.02.2012 10:42

Mantelimassalla, ehdottomasti. Eikä siihen sotketa mitään kermavaahtoa, vaan mantelimassa pannaan pullan sisään, pulla lykätään syvälle lautaselle ja sen jälkeen päälle kaadetaan kuumaa maitoa. Nams!

maarilyn 19.02.2012 11:30

Mantelimassalla, nam! Ja ensin kaivetaan kunnon kuoppa, jotta sinne mahtuu kunnolla massaa ja hilloa. Miehelle oli pakko ostaa hilloa, mutta jos yritän houkutella sen kokeilemaan tuota sekä että versiota =)

Meinasin pyöräyttää ennen pullia vielä tuon edellisen postauksesi eli gulassin. Sopinee hyvin hernekeiton sijasta tukevaksi laskijaiskeitoksi.

annie 19.02.2012 13:19

Mantelimassa todellakin yök - mutta perustelen sillä etten muutenkaan tykkää manteleista. Oikea resepti on vadelmahilloa (sekä ylä- että alapuolelle), pulla késkeltä halki - ei siis mitään pikkuisia hattuja- ja kermavaahtoa noin pullan kokoinen klöntti sinne keskelle. Pullaa ei mitenkään pysty kokonaisena haukkaamaan, vaan se syödään kahdessa osassa niin, että kummallekin puolelle riittää noin kahden sentin kerros kermavaahtoa.

Kotonani kyseisenlaisia pullia myös syödään noin kahden viikona ajan päivittäin.

ipa 19.02.2012 13:39

Kokeilkaa laskiaspullaa lakkahillolla. Joku taisi siitä jo aiemmin mainita. Se on fantastisen hyvää! Tekee pullasta jotenkin hienostuneemman ja ah, niin herkullisen. Omasta mielestäni vadelmahillo on jotenkin liian makeaa tahi tujua, ja siksi, jos sitä on vähänkin liikaa se dominoi pullan "makukokonaisuutta".. Suosittelen lämpimästi!

Isa 19.02.2012 14:08

Kiitos tästä reseptistä! Vielä tässä onkin aikaa kokeilla myös tämä mantelimassaversio, kun tänään tuli nuo hillopullat syötyä... Oon kyllä sun kanssa tismalleen samaa mieltä, että juhlapyhät ja "juhlapyhät", joilla on omat nimikkoleivoksensa, ovat ihania! Tietysti myös joka "erikoisjuhlapyhätön" sunnuntai on hyvä (teko)syy kehitellä jotain makeaa syötävää lounaan jatkoksi...

Isa 19.02.2012 14:10

Ai niin, vielä unohtui: tiedätkö johtuuko pullien repeily paistettaessa liian vähäisestä kohotuksessa "pulliintumisvaiheessa" (eli kun pullat on pyöritelty ja niiden kuuluu antaa kohota vielä)? Mulle kävi vähän samoin tänään, tosin eihän tuo haittaa, antaa vaan vähä käraktööriä ulkonäköön ;) Ihanan raesokerisia pullia sulla muuten, meillä samoin ei täytteitä taikka raesokeria säästellä pullia (eikä korvapuusteja!) leipoessa.

Gitta 19.02.2012 14:20

Viime vuoteen asti olin ehdoton hillo-ihminen. Sitten tajusin sekoittaa sen raastetun mantelimassan sinne kermavaahtoon ja olen tänä vuonna ehdoton kaikki mahdollinen sinne pullaan, kiitos!

Elisa 19.02.2012 14:31

Tiesin Eeva et suhun voi luottaa! Olin tulossa katsastamaan blogin jos-siel-ei-oo-mitään-laskiasesta-niin... -periaatteella mut arvasin ettet voi jättää näin hienoa tekosyytä syödä parin viikon ajan herkkupullia käyttämättä! ;D

Itse olen hillo-ihmisiä, mutta voisin myöntyä maistamaan sekä-että-pullia.

Eilen pyöräytin satsin laskiaispullia, harmitti vain kun jääkaapista löytyi pelkkää vadelmahilloa, mansikkahillo on mielestäni se ainoa oikea vaihtoehto. No, hyviä olivat pullat silti :) Ohje oli 16-18 pullalle, mutta leivoin kuusi megapullaa, namnam.

Itsekin mietin tuota Isan esille tuomaa pullien lohkeilua. Onko syy tosiaan kohotuksen vähyydessä?

Emmy 19.02.2012 14:52

Ihan ehdottomasti pitää olla hilloa JA mantelimassaa, mitään muuta vaihtoehtoa ei ole:)

Kirsi 19.02.2012 17:46

Mantelimassalla mieluiten, mutta yleensä haluan lisätä omaani vadelmahilloakin. :) laskiaispullassa liika ei ole koskaan liikaa.

Tuulevi 19.02.2012 20:24

Ruotsin vuosieni seurauksena mantelimassa tuntuu kotoisammalta, mutta molemmat yhdessä tekevät pullasta varmasti mehukkaamman, täytyykin testata!

Jos on kookoksen ystävä, voi mantelimassan sijaan kokeilla pullaan kookosmassaa (ja hilloa). Superhyvää ja Bounty -suklaan ystävät ainakin tykkäävät :))

Tuulevi

nykinjahellanvalissa.blogspot.com

Ulla 19.02.2012 21:01

Mantelimassa, nam!!

VeliPonteva 20.02.2012 9:56

Pullaan, niin laskiais- kuin muihinkin, ei vain hillo kuulu. Pullasta tulee aivan liian makeaa. Laskiaispullan kermastakin pitää jättää sokeri pois.

lintsi 20.02.2012 10:38

Onneksi olin vilkaissut kirjoituksesi eilen, ennen kuin menin kauppaan. Olin nimittäin laiskana ostamassa valmista mantelimassaa, mutta sehän oli tietty lopussa, joten ostinkin siis manteleita ja tein ohjeesi perusteella itse mantelimassaa. Se oli ihanaa! Ja niitä laskiaispullia tulikin sitten syötyä tuoreeltaan heti viisi... Oho... Onneksi jäi vielä tällekin päivälle vähän, mutta ei ehkä enää huomiselle...;)

toinen jossu 20.02.2012 11:26

mantelimassalla JA hillolla.

Ekä millään ällömakealla mansikkahillolla vaan mummin tekemällä kirpeällä omenasoseella.

Lisäksi kermavaahtoa, vaniljalla maustettua.

Taina 20.02.2012 11:42

Vain ja ainoastaan mantelimassalla ;)

hiapa 21.02.2012 3:41

Siis mantelimassalla tietenkin!

Miten mua jotenkin äklöttää ajatus raa'asta kananmunan valkuaisesta? Voisko massassa käyttää jotain muuta nestettä? Ja kauanko massa säilyy, jos siinä on raakaa valkuaista? Ei sen tietenkään tarvitse kauan säilyä, sehän syödään äkkiä pois!

Sanna 21.02.2012 11:23

Miksen aikaisemmin tajunnut tehdä itse mantelimassaa!? Ne kaupan tökötit on kamalia. Kiitos Eeva :) Ja molempi parempi ;D

maire 21.02.2012 13:12

Tuula sen taisikin jo mainita: pulla halki, väliin runsaasti mantelimassaa ja kermavaahtoa, laskiaispulla syvälle lautaselle ja päälle kuumaa maitoa. Eikun lusikoimaan, nam!

Linnea 24.02.2012 10:20

Kiitos Eeva, tämä menee kyllä kokeiluun! Ihana mantelimassa <3

laupea lahna 24.02.2012 12:03

Ei hilloa laskiaispullaan! Oikeesti! Seis!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  5. 5

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  9. 9

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää